Topný kabel
Starší reakce
"uz" jesto aj pod 25W
www.shopakva.sk/…
len je to bez termostatu a naco to ma v akva zavadzat?
totiz v malom akva to zavadzat urcite bude...
Jak jsi psal, takto se dá dobře vyplnit mezera na trhu pro topení < 25W, 300W by se ekonomicky nevyplatilo. Dobře si se zmínil o vyladění teploty na laboratorním zdroji aby se polystyrén pod nádrží neroztavil
. Ještě jednou díky.
este poradim ze ak to niekto bude riesit ako ja?
tak skvor ako zacne ratat tak "supnut" rezistor na lab.zdroj...
a podla pozadovanej teploty rezistoru zratat kolko komu bude treba...
lebo trebars cenovy rozdiel kom.ohrievaca 25 a 300W je v podstate zanedbatelny
a pri mojej konstrukcii cena stupa umerne vykonu...
aj preto to treba dobre zratat...-lahko nastane situacia ze komercne riesenie (ci uz ohriec,top.kabel,odp.drot,topna folia) -bude lacnejsie a aj rychlejsie
ja som to zapustil nizsie...teda polystytren ja zaroven z kablom...
ale moze sa pustit aj nizsie...proste ten kabel sa nemusi dotknut ani skla...
to teplo stupa hore a v podstate nema kam ujst...
ono zvlada to aj bez diody...ale vecsi vykon ani nie je potrebny
takto to ma velku vykonovu rezervu -tak ze spolahliva prevadzka na XY rokov
este k tomu mam dalsi "vymak" -ked ze z bokou nemam k akva pristup,tak som pouzil na bocne a zadne sklo 1cm polystyren...
totiz to akva mam 10cm od podlahy a pri okne
a tato izolazia znacne posuva tu tabulku
sk.wikibooks.org/…
teraz ked sa setri? cerpadla z nizsim prikonom,efektivnejsie osvetlenia?
popritom 1m2 polystyrenu stoji tolko co jedno pivo
este k tomu bastleniu
pvovodne som chcel pouzit odporovy drot+buzirku+piesok z poistiek
len je strasny problem zohnat potrebnu dlzku zaroven z potrebnou hodnotou
este k tej izolacii...
co som to tak sledoval? -tak hlavne na vecsie akva sa pouziva kombinacia kabla+ohrievaca
z dobrou izolaciou sa jednak usetri na elektrike a ked je do dobre dimenzovane? -tak ani ohrievac nie je potrebny...
Ty kabely sou normálně položeny na polystyrenu a na nich přímo akvárium?
Vyzera ze kytkam sa to paci...
Pěkný 6W topení
. Díky za dobrou inspirací, skusím taky něco zbastlit
.
tady mám taky ten topný kabel, 15W a zatím v pohodě
rybicky.net/nadrze/13066 mám to na spínací hodiny a topím jen ve dne, když je větší zima tak neustále. Teplota mi stoupne max. na 28 stupňů, normálně tak kolem 26
70 x 33 ohmů(mal som doma) + dioda
ale ked sa aj kupuju tak 70 ks je cca 2eura
k takemuto rieseniu ma viedlo viac veci....
-ohrievace do maleho akva min 25W -cena? -a este tam bude zavadzat
-a naco pachat kabel do akva? -ked sa da dat aj pod -tiez odpada riesenie "extremnej" vodotesnosti a 230V
inac pvovodne som planoval pouzitie topnej folie -len som dostal "prikaz" -ze co zas idem kupovat? -ked mam doma plnu skrinu "vraj haraburd"
Topné kabely a topné fólie nejsou nic nového, o jejich použití v akvaristice měl přednášku v druhé polovině 80. let ing. Karel Krček v akvaristické sekci SNM. Osobně zastávám názor podkládat pod akvárium, nikoliv do písku, takže z nádrže "netrčí dráty".
Potřebný topný výkon kabelu nebo fólie se dá spočítat, platí stejná pravidla jako u ponorného topení. Na každém výrobku je uveden výkon ve watech.
Tento prispevok ma fest zaujal, mozem sa opytat je to bezbecne? Kolko W a aka dlzka kabla by mala byt na akva 180 litr - 100x40(š)x45 ?
0 18.11.2011 22:08 jiri5653 [0] - Parmičky Neměl jsem také žádné zkušenosti, ale po asi 4 měsících mohu jenom doporučit. Zakoupil jsem -
www.terarus.com/…
A v kombinaci s termostatem -
www.top-termostat.cz/…
max. spokojenost. Mám akva 360L a na dně mám 2x po 90W, ale jedu zatím jen na 1 smyčku.Teplota 24°a spíná minimálně. Setrvačnost teploty dna je dobrá a rostlinká se zdá to také svědčí.
Starší reakce
mám tam ještě 200W topítko, takže ve dně je o 3 stupně míň
Však vím, že je ve 200tovce. A topíš něčím jiným, nebo si ho vypnul a klesla ti teplota?
já ho mám i ve 200 a teď je chvíli vyplý, je to znát
A není to jenom tím, že srovnáváš tvá malá akvária s velkým?
no to je jen moje uvažování, ale jakýsi kladný efekt jsem zaznamenal.
Abych byl upřímný tak o těch foliích nemám vůbec žádné info a nikdy dřív jsem o nich neslyšel. každopádně pokud by měly funkčnost stejnou jako topné kabely tak příště bych sáhl po ní, z estetického hlediska, nelíbí se mi když mi z AQ čuměj dráty.
podla mna to pojde krasne aj s tou foliou...
skvor ide o to ze t.kabel sa "bezne" pouziva uz XY rokov...
a tie folie su pomerne nova vec -tak to asi malo kto skusal...
matlala napsal: Kořeny jsou aspoň v teple a roste to lépe...
Ovšem dle mě to způsobuje hlavně proudění (teplá voda stoupá vzhůru) a narušení povrchové vrstvy rostlin a lepší příjem živin...
Opravdu by bylo proudění oproti proudu z filtru významné či vůbec postřehnutelné?
Jak by dokázal narušit "povrchovou vrstvu rostlin"?
Tak různě kde se dalo co sehnat, ale říkám píšu jen to co sem se dočetl a co sem byl schopný odzkoušet pač mě to zajímalo. Pokud jsou to bludy rád se zase něčemu přiučím.
A to jste se dozvěděl kde?
To je právě ono "rovnoměrně" po celé ploše, kabel ho rozvádí jen v místech kde je nainstalován (nerovnoměrně) a díky tomu podporuje proudění a cirkulaci vody v substrátu.
Něják nechápu rozměr 100cm. ??? Musí se to počítat na plochu dna. jaké rozměry má tvé dno?
"Ale nemá dále přínosné účinky jako kabel." -preco?
podla mna este lepsie...-zohreje sa rovnomerne cela plocha skla
a nebude ani zavadzat...
Topné fólie se dají použít pokud člověku jde jen o teplo. Ale nemá dále přínosné účinky jako kabel. Prakticky by s tím člověk přišel O těch pár drobných ale dle mého užitečných věcí jako je biologický filtr a tak.
a co tak pouzit topnu foliu pod akva?
1 02.10.2011 19:39 Spiike [63] Zdravím,
Pokud uvažujete nad topným kabelem tak je to fajn věcička, hodně sem nad ním taky přemýšlel a nakonec se rozhodl ho instalovat.
Pár poznatků mám ale nevím zdali jsou úplně správné, pokud někdo budete mít námitky tak klidně opravujte rád se něco nového dozvím.
A teď k tomu co jsem vykoumal a zjistil.
Topný kabel jako takový se v první ředě nedá považovat za plnohodnotné topení. Je schopný zvednout teplotu v AQ cca od jednoho do třech stupňů vůči okolní teplotě místnosti, ale to záleží na výkonu. Dále co jsem se dočetl neměly by se dávat moc výkonné z toho důvodu že by to mohlo mýt nepříjemný vliv na kořenové systémy rostlin ( všeho moc škodí ), ale na druhou stranu při nižším výkonu jsou schopné dorovnávat teplotu vody a substrátu. A jako hlavní věc co přesvědčila mě je že to ze substrátu udělá jakýsi biologický filtr díky cirkulaci vody v substrátu.
Článek který o tom celkem hezky rozpráví (podle mého) je na
www.akvarista.cz/…
Doporučuji si to přečíst a najít ještě nějaké další info aby se na tuto problematiku dalo koukat z většího úhlu.
Hodně zdaru
Doufám v to
Snad se s námi někdo podělí o zkušenosti...
taky mě to zajímá zda topný kabel nebo topení obyč.
Zdravím, zajímajímě výhody a nevýhody topného kabelu.
Vliv na celkovou teplotu, kořenění rostlin, obsah škodlivých látek, atd.
Díky.
Starší reakce
njn asik budu muset, nalepím ho tak 1cm nad dno a zafixuji to nějakou izolepou, poněvadž co celé zaráz asi nezalepím.
Nepokladej ho rovnou na dno. Prilep ho ke dnu silikonem. Tak to delame u nas v praci.
no ty smyčky budou tak 6-8cm od sebe tak bych to chtěl aspoň v ohybu nějak ukotvit
aha, tak to se omlouvam, nedival jsem se na to z tohohle pohledu...mozna pri kladeni postupne zasypavat od okraju, nebo do tech smycek par vetsich kapek silikonu...kdyz to udelas sikovne, tak by pak snad v budoucnu mel jit i odriznout ten silikon v pripade ze bys to predelaval...
Měl jsem topnej kabel v akvarku pod cca 5-6cm štěrku a naprosto v pohodě. Žádný přísavky, nikdy jsem ho neviděl, až když jsem to akvárko rušil a vytáhnul jsem echináč, tak byl prokořeněnej. Pro sichr tam pár přísavek dát můžeš.
Ten kabel nedávej až úplně do krajů, nech tam několik cm vůli. Ten štěrk hodně pomůže. Udějel 2-3 smyčky a na konce zasyp trochu štěrku a pokračuješ dál, není nutný používat silikon.
ono nejde o plavání, ale o to aby drželi smyčky, kabel má tendenci vracet se do rovné polohy. Takže se ptám, jaké máte zkušenosti s těmito přísavkami? potřebuji aby to udrželi než to zasypu, pak tomu pomůže štěrk.
tak ten kabel snad nebude plavat...za a) sam o sobe asi neni plny vzduchu nebo nema hustotu mensi nez voda, cili nema duvod palvat, ad b) 100*80 cm... no tak kdyz budem pocitat ze tam bude v prumeru 5cm sterku, takze ho tam bude 10*8*0.5=40litru...netusim hustotu a zavisi od velikosti typu sterku, ale tak kdyz budem pocitat 1.5kg na litr, tak ten kabel budes mit pod 60 kg sterku...nevidim duvod davat prisavky
no potřebuju udělat smyčky, prostě na dno 100*50cm naskládat 6-8m kabelu dost smyček, to bude držet jen s přísavkama
nechápu dotaz..prostě na dno akva bez vody položíš kabel a zasypeš štěrkem..klidně z něho na dně složím obrázek kopretiny a pak zasypu štěrkem..co je na tom k řešení s uvažováním a dotazováním...???
Přidat reakci
1 ...... [2]
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2293x