Jak správně svítit?
Aha, tak tuto knihu mám, jen jsem zatím četl jen vybrané pasáže o těch rostlinách, které jsem potřeboval. Prostuduji ji jako celek.
S tím, co je v tom zvýrazněním textu, který jsi sem poslal, se asi nedá nesouhlasit. Jenže je to všechno natolik obecné, až se ztrácí informační hodnota. Prakticky totiž nějaká minimální intenzita, na kterou rostliny reagují, je. Ale dobře, poučení tady je, že má smysl zkusit, jestli delší interval na menším výkonu věci nezlepší. Díky.
...Rataj píše třeba o těch rostlinách, které jsou u mě v akváriu běžně, i když se v té době třeba u nás neprodávaly...
A o tom to je. Vy můžete z knížky čerpat, protože vaše rostlinky patří k těm na světlo nenáročným. Zkuste přesvědčit světlomilné rostliny, aby se spokojily s nízkou intenzitou záření, že jim ho dopřejete celých 12 nebo i více hodin.

Mrkněte, co znamená "světelný kompenzační bod".

To sice ano, ale život rostlin a jejich potřeby se moc asi měnit nebudou. Navíc Rataj píše třeba o těch rostlinách, které jsou u mě v akváriu běžně, i když se v té době třeba u nás neprodávaly.
Moje dvě 63l nádrže prezentuji dvě možnosti. První s 15W Narvou a Anubiasy, druhé s 36W LED bez rostlin, na hladině riciia,která částečně stíní. Když použiji můj neoblibený termín W/l je to 0,23W na litr u první a 0,57W u druhé nádrže. Ani v jedné není jakýkoliv chumáček řasy. U obou mám +- filtr o stejné síle proudu vody.
Ve srovnání s 360tkou (108W studená bílá)jde taky poznat, že čím více vody, tím méně častá údržba. V malých jde voda "cítit" po měsíci, ve velkém po půl roce, podle toho taky četnost výměny vody.
Ještě k tomu mám všude zase podle "vzorečku" přerybněno.
Podle mne je neúspěch akvaristy závislý na tom, jak často do něj hrabe, jak moc nedejbože do něj lije chemii, přesazuje rostliny, mění týdně 30% i více vody a završí to tím, že v 63 litrech zvedne světlo, ubere dobu svícení, přidá CO2, hodí tam lebku, PMDD a diví se, proč mu náročnější rostlina neroste. Z prezentací jde často vyčíst problém, ale kdo má zájem všem psát a radit, když oni neposlouchají, neb strýček povídal, že.........
Musíte brát zřetel na to, že podobné výroky byly poplatné své době. Zkuste si zmapovat, jaké rostliny se v té době objevovaly v akváriích.

Přečti si pár stránek na začátku a pak odstavce, které se týkají Jižní Ameriky/ Amazonie
uloz.to/…
Díky za sdílení zkušenosti. Tuhle knihu nemám a zatím jsem ji nečetl. Ale přečtu. Do té doby, co je tím speciálním faktorem, který odlišuje Amazonii od zbytku biotopů? Je to nahnědlá barva vody, která brání efektivnějšímu průniku světla? Nebo je to pH a tvrdost, které vedou k jinému metabolismu rostlin pod vlivem světla? Podle toho, co píšeš, bych mohl docela bezpečně postupně prodlužovat dobu svícení na nízkém výkonu (24W/100 l vody) a čekat, co na to rostliny u dna. Když jsem zkusil prodlužovat periodu vyššího výkonu (48 W na stejný objem vody), zvýšil se výskyt zelených dlouhých vláknitých řas, tak jsem usoudil, že tudy cesta nevede.
nepoužívám už žádé rozednívání a stmívání. prostě sepne a jede na plno, ryby jsou zvyklé. Je pravda je, že svítím každý den stejně. jen když odjíždím na dovolenou tak časy posunu tak aby bylo světlo tak do 11 do noci.
světlo je do 250L cca 14W led 15 000K
do 350L 22W 15000K.
a nejvíc svítím do 70L a to 9W.
A to preferuji LOW tech přístup...
Když i přihnojím tak se kytky vždy zblázněj...
Svítím 12hod, z toho 10hod na plno (6500k,3250lx,108W s reflektory, T5,na 360litrů, akva 60cm vysoké, 10cm písek) a řasy se mi nedělají ani když CO2 nedodávám. Biotop Amazonie. Proč?Stačí číst knihy z roku 1980 od Rataje, kde vysvětluje, proč tolik světla pro Amazonii a píše mimo jiné o řasách spoustu užitečných věcí, třeba že výskyt řasy zelené je signalizace dobře fungujícího akvária(!)
Výhoda četby z dávnější doby je, že kniha není ovlivněna snahou vydělat peníze (prodej chemie proti řasám, doporučení dodávat CO2 jako nutnost, svítit jak blázen,...)
Světlo není o intenzitě, ale o času. Ano, klidně 12hod s 1x39W T5 na 400 litrů, ale svítit pravidelně. Rostliny si zvyknou a to i ty náročnější, vyzkoušeno, jen to chce vědět jak na to.
Ano, ale je fajn mít nějaký první nástřel, kde s tím zkoušením začít a jak daleko se v tom kterém parametru dá zajít.
Třeba až dodnes bych si byl myslel, že když se v nádrži bez CO2 svítí déle než 9 hodin denně, určitě se přemnoží řasy bez ohledu na cokoliv jiného. Tak bych to asi ani nezkoušel. Samozřejmě, nemluvím o různých nočních osvětleních, atp, které nedávají žádnou rozumnou intenzitu. Tak by mě zajímalo, jak silně šášula svítí (chápu, že ne celý den stejně).
Tak bych chtěl vědět, jak moc můžu v low-techu zvyšovat intenzitu a čas, abych si ještě nezadělal na problém s řasou. To si musíte zkusit.
A mohl bys, prosím Tě, nějak přibližně charakterizovat světelné podmínky? Třeba intenzitu na objem a výšku od substrátu?
Ptám se proto, že některé rostliny, které mám u dna, rostou pomalu a podezírám je z nedostatku světla. Jinde v nádrži mám zase řasu (žádná tragedie, ale varování), která indikuje spíš řemíru světla.
Takže řeším otázku, či by pro mé rostliny bylo lepší svítit kratší dobu a s větší intenzitou nebo delší dobu a s menší intenzitou. Tak bych chtěl vědět, jak moc můžu v low-techu zvyšovat intenzitu a čas, abych si ještě nezadělal na problém s řasou. Díky.
Ve vsech... Nikde nebublam?
Ahoj, to co píšeš, je docela zajímavé. Jen pro upřesnění, těch 16 hodin svítíš taky v rostlinných nádržích? Zarostlých a bez CO2?
Dle mého názoru je pauza ve svícení dobrá pokud to akvárko je doma a doma nikdo. Jelikož mám doma přítulku s dětma, tak svítím od 6ti od rána pro sebe a potom to plynule přejde v celodenní svícení pro ně a večer jak přijdu z práce do toho čučim zase já a konec svícení někdy okolo 22hodiny. S řasama problém nemám a to takhle svítím ve všech akvárkách.
Takže správný čas svícení je podle toho jak se to každému líbí.
v kanceléři od 8 do 17 doma klidně od rána do noci. ale pokud by nikdo doma nebyl tak nevidím problém klidně udělat 6-9 a potom až pozdní odpoledne a přes den do toho pustit denní světlo.
Svietit slabsim osvetlenim dlhsi cas, alebo silnejsim menej hodin vide zhruba rovnako, kazdemu ako mu to vyhovuje, akorat v druhom pripade ma vecsi vyber rastlin

také svítím ve všech nádržích v kuse bez přerušení od 10:00 do 22:00 a nevypadá to, že by to někomu, kromě mé peněženky vadilo

Budu svítit 12hodin.Vím trochu hodně,ale mám slabší osvětlení a problém s řasami nemám tak to tak nechám.
Je to celkem jedno, ale hlavně pravidelně a řídím se, aby v souhrnu světlo svítilo (bylo v akvárku světlo) nejméně 8 hodin.
můžeš svítit poměrem: 5 hodin v kuse svítit, pak max 3 hodiny pauza a pak zase 5 hodin svítit
A ještě otázka jak dlouho se musí bez přestání svítit(kvůli fotosyntéze).Někde sem tu četl že min.5hodin a jinde že stačí pár minut.
Rybám je to u ocasní ploutve. Ono když zhasneš, tak tam úplná tma není. V přírodě taky sluníčko nešajnuje do vody na plný cérez celý den.
Čaute hledal jsem něco o svícení jestli nesvítím moc,ale nakonec jsem našel něco o přerušovaném svícení a koukám že ste to tady taky rozebírali,ale jen ze strany rostlin.Co ze strany ryb?Nevadí jim to?Nebudou to brát třeba jako dva dny nebo prostě zničeno nic je tma najednou je den tak krátký,můžou to brát jako dva dny a ztojo jedna noc je strašně krátká nepudou třeba spát budou nevyspané atd?Nebo jiné problémy z rybí stránky?Slunce taky nepřestává svítit na dvě hodiny.Jakože je den zapár hodin je na dvě hodiny noc pak je pár hodin den a pak třeba 9hodin noc.
Starší reakce
Fotosyntéza u rostlin je rozdělena do dvou fází – světelné a temnostní, jen ta světelná potřebuje nějaký čas (čas ovlivňuje CO2, teplota, intenzita světla…), aby proběhly chemické děje spojené s absorpcí světelné energie přenosem elektronů, fotolýza vody a vznik ATP (Ribonukleotid). V temné fázi je ATP využita na vázání oxidu uhličitého a jeho redukci na sacharidy…. Každá fáze chce čas, náběh fotosyntézy, neznamená, že proběhla….
ale ke zdárnému průběhu fotosyntézy Co tím myslíte?
Já si myslím, že on to pavelbartek myslel jinak. Ona fotosyntéza začíná ihned, to je nabíhací fáze, ale ke zdárnému průběhu fotosyntézy, který ovlivňuje více faktoru je potřeba delší čas. Jestli je to minimálně 5 hodiny nevím, ale 5 minut je samozřejmě málo

pavelbartek napsal: Je ovšem důležité, aby délka svícení byla nepřerušeně alespoň 5 hodin a to proto, že taková je min. doba ke zdárné fotosyntéze rostlin. Na to jste přišel kde? I 5 minut stačí k naběhnutí fotosyntézy (to jsem si vymyslel, stačí i méně)
Ano, pravda. Uvedl jste další příklady důvodu přestávky. K těm řasám-roduchy, obrněnky, skrytěnky, hnědé řasy, zelené řasy, krásnoočka….(ale i sinice- není řasa!), které čerpají energii fotosyntézou. Rostliny si na přerušení na rozdíl od těchto řas zvyknou. Je to i moje chyba, že se to začíná měnit v diskusi o boji proti řase, je to mnohem hlubší téma, ano, za určitých podmínek je to řasám naprosto fuk. Nerad bych, aby byl někdo uveden v omyl, že hlavně světlo hraje roli v boji s řasou, to jistě ne. Každopádně a na tom se všichni shodneme, že přestávka ve svícení nevadí….
Jenom by me zajimalo,ktere druhy ras"z te vetsiny"tezce nesou prestavku ve fotoperiode?
Prestavka byla zavedena proto aby se "pomohlo zvysit obsah CO2 ve vode"(pro ty co ho nedodavaji)a je to celke zbytecne.Dalsi duvod je aby si akva clovek "uzil",kdyz prichazi pozde domu a nesvitil cely den.Ja myslim,ze naproste vetsine ras je prestavka suma fuk.

Jj, a můžeme dále započítat co2, hnojení.... není třeba se dále rozepisovat a řešit úspory. Jistě se najde řada lidí, co počítá každou kačku, řada co ne... Přestávka ve svícení nevadí, za dodržení min. doby svícení ke zdárné fotosyntéze, rostlinkám to nevadí, některým řasám ano - to byla moje odpověď na otázku. Jen jsem opomenul napsat, je dobré, aby do akvária v průběhu přestávky nedopadalo do akva denní světlo (sluníčko), nejlépe vůbec.
Svitil jsem jen 10h, zkusil jsem 12h, akvarium to zvlada bez problemu, takze jsem rad, ze sviti dele, cucim do toho kdykoli muzu

. Ekonomika sviceni je to posledni, co mne trapi na 2h rekneme zbytecne. I kdybych palil 200W/h co den zbytecne, pac zase az tolik vody doma nemam, je to 1Kc kazdy den navic, to namam sanci poznat, stejne jako jestli mne obed vysel konkretni den plus minus par korun. Co se tyce zivotnosti zdroje svetla, pri dnesni zivotnosti zarivek a slusnych LED mi to take vrasky nedela.
Přestávka ve svícení nevadí, ba naopak, většina druhů řas to těžce nese. Je ovšem důležité, aby délka svícení byla nepřerušeně alespoň 5 hodin a to proto, že taková je min. doba ke zdárné fotosyntéze rostlin. Svítit více jak 10 hodin denně je dle mě zbytečně neekonomické.... Vše se také odvíjí od druhů rostlinek, a osvětlení i hnojení atd... Dalo by se to vše rozebírat do nekonečna. Přestávka nevadí
Svitim 7 az 13 a 16 az 22, coz vyjde plus minus na stejno, ze stejnych duvodu, abych mel svetlo kdyz jsem u toho. No a jestli to skodi, mrkni ke mne do prezentace
rybicky.net/nadrze/18477 , provozovat to tak lze. Jiste to ma mouchy, ale pracuji na tom

.
No hej, moje akvárium nie je treba špeciálne riešiť, zaujíma skôr ten režim svietenia, doba, pauzy a (ne-)rovnosť dlhšieho svietenia so slabšou intenzitou vs. kratšieho so silnejšou a vplyvy na rastliny, skúsenosti.

Po pravdě - mám z vašeho akvária, jak je máte "poskládané, hodně "rozpačitý" pocit.

Omlouvám se, ale raději se dalších komentářů vzdám.

Čiže keď sa zatvárajú, tam ide len o dobu svietenia a nie o celkové množstvo prijatého svetla? Trochu off-topic: Nuž uvažoval som o zvýšení intenzity osvetlenia a aj postupne zvyšujem, ale zatiaľ sa držím stále LED žiaroviek typu klas s čipmi 5730, čím ďalej väčšími / silnejšími (a samozrejme k nim mám odrazové dosky ako reflektory), experimentujem s farebným odtieňom. Inak povedané: nechcem prechádzať na trubice, skôr by som skúsil zapojiť viac takých silných žiaroviek, je tam však ten problém s odraznými plochami a aby si proste jedna druhej nezavadzali. Ide mi o čo najvyššiu efektivitu. No a do vlastného LED osvetlenia sa mi tiež zatiaľ nechce, lebo súčasné riešenie má jednu obrovskú výhodu: ak sa mi nejaká žiarovka nepáči / zoženiem lepšiu, tak ju dám niekde inde do domu vďaka normálnemu závitu E27. Druhá stránka veci: keď už dám tú moju najsilnejšiu žiarovku a svietim 12 hodín, začína vykukovať riasa, ktorej zárodky inak držia na minime neritiny a krevetky. Kým toto nemám vyriešené, je asi zbytočné ísť do ešte silnejšieho svetla. Iba ak by naozaj malo pozitívny vplyv ubrať dobu svietenia a zvýšiť intenzitu.
EDIT: Akosi blbne zasielanie príspevku - prázdne riadky pre sprehľadnenie zahadzuje, potom je to chaos strašný.
Jde mi o tu souvislost s délkou doby osvětlení, resp. s dotazem, zda ji zkrátit, když se některé rostliny "zavírají" už dvě hodiny před zhasnutím osvětlení.
Nad zvýšením intenzity osvětlení (a zároveň třeba i zkrácením jeho doby) jste nepřemýšlel?
Nedostatok svetla sa u mňa prejavuje napr. veľmi veľkými rozostupmi medzi "poschodiami" u Cabomby (a zväčša aj Egerie, ale tú nechápem, na niektorých miestach rastie pekne, na iných odumiera, pričom nie je to svetlom), úplne odmieta rásť Rotala macrandra (keď som ju dal na špajdlu tesne pod svetlo, tak aspoň nejaké nové lístky vyhnala, ale zase sa nemohla zakoreniť), Ludwigia mi rastie síce rýchlo, ale po každom zastrihaní (nechávam vrchnú polovicu) mi zhadzuje spodné listy, Pogostemon (i helferi, i erectus) má pekné nanajvýš vrcholky, ale spodky žltnú a odnívajú. Zväčša je tieto problémy vidieť aj na aktuálnej fotke v mojej prezentácii.
...zase iné rastliny vykazujú nedostatok svetla... Jak se to projevuje?
Také jsem si to dřív myslel ... ale ne, zjevně tak byly zvyklé. Postupně se srovnaly s mým světlem. Ale i tak (Limnophilla) se zavírala o něco dřív. Podle mě má prostě jen dobré biologické hodiny.
Starší reakce
Možností je víc a je těžké říct, co bude lepší. Začal bych zlehka, aby se to příliš prudce nezměnilo oproti současnému stavu. Třeba tři hodiny ráno a tři hodiny večer. Po několika dnech, jestli nezačne nějaká řasa, přidej půl hodinky ke každému intervalu, po několika dnech přidej ještě jednou a budeš na osmi hodinách, co je pro nádrž bez CO2 z bomby rozumná doba. Pak to už jemně doladíš podle toho, jestli to bude růst a jestli se bude tvořit nějaká řasa. To co radím, možná bude považované za zbytečnou opatrnost, ale doposud jsem s tím neměl problémy a řasy se držely pod kontrolou. Uvidíš, jestli ještě někdo něco poradí.
Starší reakce
jak správně svítit? na včerejšek jsem měl noční ve spěchu jsem zapoměl vypnout svícení tak svítili hold do rána. Trošku se zazelenalo za tu dobu dno

Starší reakce
Si to posuň jen o půl hodiny a máš to ;) 15hod či 15:30, 23:30 či 24:00 to už je fuck
Mě ta pulhoďka vystačí na sprchu a jídlo ;) DO akvária nehledím nonstop a přechod času neřeším. A nevíc, už pomalu zhasínajícího akvíria se s manželkou výýýborně usíná...
Tak dennímu světlu se osazenstvo přizpůsobí stejně jako v přírodě.A myslim si,že tu hodinu posunu nemá moc smysl řešit...
Myslel som to tak, že denného svetla bude v danej miestnosti viac v lete ako v zime a tak časový posun určite nebude vadiť
My tady ale neprodluzujeme dobu sviceni(zustane stejna),posuv je stejny u zapnuti i vypnuti!

Aj v prírode sa dni, teda slnečný svit predlžuje, takže posunuť
Mne to smysl dava, pac jedine co z cele akvaristiky mam, je ze na to muzu cucet

.
A zas takove otravovani to pro to co je v akvariu neni. Se proste prepne na DST a z DST po zhasnuti a pochybuji, ze to ma na chod akvaria nejaky zavazny vliv.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 11
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 20709x