Hnědnutí listů rostliny
0 25.04.2016 19:32 řízek – hnědé listy
Zdravím, mám nově založené akvárium 14 dní už téměř od nějakého 5. dne mi začali hnědnout listy. Čím to je?
Jinak svítím 6-12 a 17-21
Díky
Starší reakce
Díky za opověď, ztím se to teda zhoršuje...
A to pak zmizí i z těch napadených listů, nebo ty odumřou?
Rozsivky, dětská nemoc nově založených akvárií, obvykle, jak akvárium stárne zmizí.
0 17.03.2016 23:36 Luky_1 – Hnědé listy
Dobrý den,
mám akvárium skoro 3 týdny, a na rostlinách na listech se začaly objevovat hnědé skvrny, z blízka to vypadá jakoby to byly malé hrudky. Na začátku jsem do akvária použil Biofilter od Dajany a ten jem použil i cca po tydnu. Rostliny jsem na začátku přihnojil PlantaMin od Tetra. V akva nemám substrát. Svítím od 10:00 do 12:00 a od 16:00 do 22:00. Teplota vody cca 24°C. Newvíte co s tím?
Děkuji za rady.
Starší reakce
Potřeboval bych poradit,hodím jsem dvě fotky a jestli podle listů poznáte co jim chybí,určitý tip mám,ale chci se jen ujistit
Starší reakce
Zkrať dobu osvětlení na 10 hod., hnědá řasa po záběhu akva sama odezní. Při týdenní výměně vody ji ručně odstrňuj z listů a houbičkou z dekorací. Když budeš mít možnost pořiď si Otíky, skvělá ryba na přisedlé řasy. Uvidíš,vše bude OK
tak kdyz na to vic pritlacim tak to dolu jde, takze rasa to je.. zkusim neco z toho co pises a uvidime. jinak rostliny rostou dobre jen tenhle povlak.
Když bych měl něčím hnojit, tak bych se vydal cestou komplexního hnojiva jako je PMDD. 12 hodin světelný palby do měsíc "starýho" akvária musí být podpořena přísunem živin a to jak třeba tím PMDD, tak i CO2, o čemž jsem se nikde nedočetl, tedy je dobré dostat všechny veličiny do nějaký rovnováhy, inspirací budiž třeba toto.
www.horacovoakvarium.cz/… je to i uplne na hornich listech, setrit to nejde,
Spodní partie stonkovek na nedostatek světla trpí vždy a všude, tam toho s přidáním světla moc nevyšašíš.
Vypadá to podle fotek na hnědou řasu. Chtělo by to více světla.
Starší reakce
Starší reakce
Tak dneska jsem nasadil PMDD bez KNO3 tak jsem vyfotil rostliny ted a za týden úoté přidám srovnání co a jak se zlepšílo popřípadě zhoršilo
Starší reakce
Údaj jsem ověřoval na několika webech, včetně Rataje, draslík a mangan mají podobné projevy, u obou dochází k částečnému žloutnutí okrajů listů, u draslíku až hnědnutí. Při nedostatku manganu se listy proděraví, nedostatek draslíku dělá na listech tečky. Ověřeno na více, včetně zahraničních webech. Mělo by to být správně.
pěkné ale nepřesné...příznaky MN a K máš naopak
Trošku jsem si hrál a vytvořil jsem fotografii rostliny, kde si jednoduše během pár vteřin dokážete určit, co dané rostlině chybí:
surpanblog.cz/… To je logické, méně světla = kytičky méně papají a NO3 jde nahoru a přijdou si na své méně nároční strávníci, jako řasy apod. Řešení je snížit NO3 buď rozežranějšími rychle rostoucími kytkami a omezit znečišťování nádrže a tvorbě dalšího eNka
, nebo upravit vstupní vodu.
Kytky mají jednu vcelku nepříjemnou vlastnost oproti řasám a tou je jejich rozežranost, tj. všeho musí být tak akorát, jinak neprospívají a bují řasy ... Těm stačí jedna základní složka N-P či K a frčí z vesela
Ok zkusím uvidíme co se stane
Děkuji za radu
Pořídil bych si plovoucí rostliny a budeš mít hned několik testů v jednom, budeš vědět, jak na tom jsi právě s dusíkem(podle prosperity těchto), budeš mít hladinu přistíněnou, světlo co dopadá do akvária bude jakoby rozbitý.
Edit: Při tom přihnojování PMDD bych tu složku s KNO3 vyřadil.
Ještě bych se chtěl zeptat od té doby co jsem začal méně svítit tak dnes jsem dělal ten na NO3 a dle testu se zdá že hodnoty stoupají před tím se to pohybovala od 15 do 25 mg/l ted již zbarvená voda odpovídá téměř 50 mg/l co stím ://
tak Co2 nepřidávám ale přijde stále drobný zákal v akváriu zítra čistím tak snad se ukáže jestli tam bude chyba
díky pokud toto dávkování pomůže tak dobrý jen nechci aby se to opakovalo idkyž poprvé a u velmi nenáročných roslin ono asi Co2 zajistí ryby bez přidání
takže chceš říct CO2 nepřidávat?
Někdy může "tekuté CO2" rostliny poškodit je to vlastně silně zředěná desinfekce účinná hlavně proti řasám.
0 15.01.2016 23:37 LadasBVP – opadávání
zdravím všechny chci se zeptat mám v akváriu Ceratophyllum demersum - Růžkatec ponořený volně pohozený coby volně plovoucí rostlinu ty tyčinkové listy mi z celého stvolu opadali zničeho nic přitom provádím pravidelnou údržbu akvária kdy pravidelně (neděle) při výměně vody dodávám CO2 a Bioflor od rataje asi druhý den se mi v akváriu vytvořil mírný zákal vody proto jsem vyčistil filtr a přidal sera nitrivec přitom dávám pravidelně při každé výměně přidávám sanital aloe vera od tropical co mi doporučil akvarista Dlouhý dosud s tím nebyli problémi zákal po aplikaci nitrivce zmizel druhý den a den poté mi pošel zničeho nic samec živorodky duhové těžko říct jak byl starý dosud sem s akváriem nehýbal rostlina opět roste v normálu jako ostatní nevíte někdo příčinu?
Oukey děkuju za rady zkusím týden pak se ozvu jestli se něco zlepšilo zatím Ahoj
Fajn, budeme tomu věřit. Já bych svítil 8 hodin a to tak, aby jsi akvo užil, když budeš doma.
Je to test od Sera NO3 test (450 Kč) a kdy svítit v jakých hodinách od kdy do kdy??
Ono je taky otázka, čím měříš, jestli těch 15mg/l u dusičnanů je hodnota s vypovídající schopností.
Já bych řekl že máš poměrně dost silné světlo a svítíš moc dlouho. To je vždycky problém. Každopádně bych zkrátil dobu osvětlení a trochu přihnojil kompletním PMDD.
nádrž jsem byl nucen udělat znova je to cca měsíc, jelikož mi celé akvárko zarostlo řasami..
PMDD už nehnojím mám ten na NO3 který ukazuje 15mg/l. Nehnojím ničím jen svítím cca 12-13h denně... aktualizuji nádrž
Prezentaci máš dost starou a tak pár otázek. Jaké pmmd používáš a změnilo se něco za těch 10 měsíců co jsi neaktualizoval nádrž. Máš nějaké testy.
Dobrý den,
mám taky problém s hnědnutím rostlin u některých jde pouze o listy, ale u jiných hnědne i stonek moc prosím o radu děkuji. Přidám pár fotek ...
Starší reakce
0 10.12.2015 16:03 jani2204 Zdravym. Hnednu mi listy na rastlinkach v akva. Poradte co s tym sa da robit aby to prestalo.
Neboj to se z pravý, já to taky zažil, že jsem koupil Helanthium tenellum listy byly velké až 15cm a po nějaké době postupně dost jich odešlo ale také postupně se objevovali nové listy, nejdříve sem tam a teď víc a víc. Věř co ti píšou redaktoři.
0 09.12.2015 18:20 xtrem tak ked chapem spravne, to ze "zhodi" listy, zacina rast a potom budu nove listy?
Toto je v novozalozenom akvariu, 10 dni. Dovtedy som v starom mal len cryptocoryny a darilo sa.
V novém akvu je to hnědnutí normální stav. To měl úplně každý. Je to přelistování z emerzních listů na subemerzní.
Když budou mít podmínky, není se čeho bát, co jsi koupil je běžné a není to nic proti ničemu.
Asi jsi mě nerozuměl to se ti prostě musí stát. Jde o to jestli rostlina začíná růst.
no pekne, kupil som ich v jednom obchodnom centre, mali tam vela krasnych rastlin, všetky prosperovali.. a v mojoom akvariu toto :( Snáď sa daju dokopy.
Koupil jsi si emerzní rostlinu, listy odejdou. Měly by ale začít růst nové, tenčí a zatím asi i kratší.
0 09.12.2015 17:54 xtrem – Helanthium tenellum
Ahojte, prosim vas o radu s Helanthium tenellum. Pred 10 dnami som zalozil akvarium a rastlinke hnednu listy. Co moze byt pricina? Hnojim Sera Florena a CO2 z kvasnic.
Mate niekto skusenosti s touto rastlinkou? Dakujem
Starší reakce
Ahoj všem, mám prosbu. Poslední týden mi lehce zhnědla až zprůhledněla všechna starší malokvětka. AQ jede necelý měsíc a až tento týden to začalo. Nové výhonky jsou a vylézají i ze substrátu ale stará jde do háje. Projela jsem si diskuze a mám podezření na emerzní pěstování a následný rozpad.. může to být možné? Foto přikládám a díky předem
Starší reakce
Výměna těchto listů je normální, protože v pěstírnách se Echinodory v naprosté většině pěstují emerzně. V akvárku si pak musí "zvyknout" na ponoření a pokud má v nádrži dobré podmínky bude v pohodě.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 13
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 22501x