Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Automatické dávkování PMDD

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Automatické dávkování PMDD
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2024 11:26 Muž Pavlik [10]
Mám prosím dotaz na Chihiros automatický dávkovač hnojiva (Chihiros Dosing Pump). Má stím někdo zkušenosti?? Jestli je sním nějaký problém nebo ne?Nebo někdo poradí jinou značku?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.08.2022 10:56 Muž Jarry [1437] Re: Redsnake
Jak jsem psal, je možné i to, že propouští čerpadlo, ale divil bych se, kdyby propouštěly všechny hlavy. To přisávání vzduchu je velmi pomalé, mě klesala hladina v hadičce třeba o 1cm za 2h (což ale pořád má za následek nepřesné dávkování), po výměně hadiček to přestalo. S průhlednými hadičkami to uvidíš, jestli propouští čerpadla, bude klesat hladina i v hadičce od čerpadla nahoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2022 10:50 Muž Redsnake [52] Re: Jarry
Já bych rozhodně nerad zpochybňoval Tvoje zkušenosti, ale domnívám se, že kdyby problém byl způsoben přisáváním vzduchu tak čerpadlo například bude dávkovat chvíli hnojivo, chvíli z něj půjdou jen bubliny. Tady je jasně vidět, jak postupem času klesá hladina v hadičce, z toho se domnívám že čerpadlo prostě "propouští" tekutinu zpět do nádobky s hnojivem.

Ale můžu zkusit hadičky nahradit průhlednýma a bude jasnější co se tam děje.
EDIT:

Každopádně díky všem za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2022 10:47 Muž Jarry [1437] Re: Redsnake
Já bych tam zpětné ventily asi nedával, i když pomoci by to mohlo. Pokud máš někde poblíž Obi, zkusil bych ty jejich hadičky, byl jsem překvapen, jak dobře fungují. Ale měl jsem je na jiných čerpadlech, takže nemůžu potvrdit těsnost u těchto konkrétních pump - ty plastové napojení se mohou trochu lišit, ale je to asi to nejrychlejší a nejjednodušší, co se dá zkusit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2022 10:44 Muž Redsnake [52] Re: Jarry
Dobře, díky za rady. Myslím že zkusím použít ty zpětné ventily na vstup tekutiny do čerpadla, případně přibindovat hadičky na vlastní hadičky čerpadla a uvidí se. Případně objednám ty hadičky co doporučuješ po přeměření průměrů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.08.2022 10:37 Muž Jarry [1437] Re: Redsnake
Problém vzduchovacích hadiček je, že nemají vhodný vnitřní průměr a jsou měkké, takže v místě napojení na čerpadlo dostatečně netěsní - ona stačí minimální netěsnost, hadička přisaje trochu vzduchu, což má za následek pokles hladiny. Používám spoustu peristaltických pump, vyzkoušel jsem spoustu hadiček a s jakkoliv kvalitní vzduchovací jsem měl tento problém vždy, když jsem musel překonávat výškový rozdíl.

EDIT: černou barvu bych neřešil, naopak bych použil hadicku průhlednou, aby bylo možné to kontrolovat, znehodnocení hnojiva bych se nebál. Povolená víčka jsou v pořádku, vytvořením podtlaku se jen zvyšuje tlak v hadičče, což není žádoucí.
Pumpy na obrázku budou Jebao, nelze od nich čekat zázraky, jsou to nejlevnější pumpy, ale fungovat se s nimi dá, mám jednu sadu v provozu už roky (jen s vlastním kontrolerem) - a dávkuji s nimi řádově stovky ml denně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2022 10:32 Muž Redsnake [52] Re: Jarry
Omlouvám se ale není mi jasné jaký vliv by na to mohla mít silikonová vs klasická vzduchovací hadička. Součástí čerpací hlavy je právě kus silikonové hadičky která je stlačována čerpadlem a tedy v tomto místě klasická vzduchovací hadička není. Zbytek hadiček a to jak směrem do nádobky s hnojivem i výtok do akvária je rozveden kvalitní, černou vzduchovací hadičkou aby nedocházelo k případnému znehodnocení hnojiva světlem, ale nevím jestli to má nějaký vliv protože teoreticky hnojivo by v hadičce mělo být jen chvíli. Toto bohužel současně ztěžuje kontrolu hladiny hnojiva v hadičkách.

Ale rád si tuto myšlenku nechám vysvětlit.

Je pravda že hadičky do nádobky s hnojivy jsou prostrčené jen vyvrtanou dírkou v nádobce, usazení je poměrně těsné, ale pokud je nutná vzduchotěsnost tak to jistě nevyhovuje.
Faktem je, že víčka nádobek musím mít povolená, takže netěsnost zde jistě je. Pokud víčka nádobek povolená nejsou, čerpadla nasají část hnojiva a nádoby na hnojivo mají tendendci se deformovat podtlakem který se tam vytvoří, což se domnívám že je značně nežádoucí, proto jsem víčka povolil a k tomuto jevu již nedochází.

EDIT:

www.rostlinna-akvaria.cz/…

zde je vidět že přímo v místě kde je čerpací hlava je právě silikonová hadička na kterou se napojují oba konce. Je to teda jiná značka než mám já, ale domnívám se, že to beztak vyrábí jedna fabrika a jen se na to lepí jiný brand.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2022 10:31 Muž Jarry [1437]
Tady např. original Kamoer hadičky, ty mám také vyzkoušené, ale chce to znát doporučený průměr pro hlavy na těch čerpadlech.

www.aliexpress.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2022 10:22 Muž Jarry [1437] Re: Redsnake
Tohle je běžný problém u dávkování, s největší pravděpodobností to způsobuje netěsnost v místě, kde jsou nasazené hadičky do roztoků (pokud nepropouští hlava, což u těchto levných čerpadel nelze vyloučit, ale je to nepravděpodobné). Zcela jistě neudrží toto převýšení vzduchovací hadička, které se pro tento účel často využívají (a nejsou moc vhodné). Řešení je buď kvalitní silikonová hadička, určená přímo pro dávkování (musí mít správný průměr, dá se objednat např. na Aliexpressu), nebo mi kupodivu velmi dobře fungovala zelená akvaristická hadička koupená v Obi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.08.2022 10:20 Muž Redsnake [52] Re: zervajs
Ano, jak je psáno níže jde o peristaltické čerpadlo.

mechanicalboost.com/…

Ve stavu kdy nečerpá by zřejmě měla jedna nebo více rolen hadičku skřípnout tak, aby se tekutina nedostala zpět do nádoby odkud se čerpá.

Zkusím dát ještě zpětný ventil před čerpadlo, uvidím jestli to pomůže.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.08.2022 10:15 Muž Jarry [1437] Re: zervajs
To jsou peristaltická čerpadla, ne klasická čerpadla, mohou být téměř kdekoliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2022 10:06 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Redsnake
Klidně oponujte.
Jde o to kolik je dávka,(myslím) jak čerpací hlava pustí to "stisknuté", tlak povolí...
Pokud si správně rozumíme.
To, že se dává pod akvária ještě neznamená, že je k tomu primárně určené.
A do mě :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.08.2022 09:08 Muž Redsnake [52] Re: zervajs
Nechci oponovat za každou cenu ale domnívám se že se toto čerpadlo běžně umisťuje pod akvárium do skříňky. Dle mého názoru by se o těsnost a neklesání hladiny v hadičce měla postarat právě čerpací hlava, která se jednoduše zastaví a hadičku stiskne tak, aby se tekutina nevracela zpět do nádržky odkud se čerpá..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2022 08:52 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Redsnake
Můj "neerudovaný pocit" je , že to čerpadlo musí být vždy nad akváriem...ten tlak prostě vždy pustí ( muselo by čerpadlo tlačit pořád)

Dle mě není co opravovat,krom umístění...
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2022 08:42 Muž Redsnake [52]
Dobrý den,

zakoupil jsem Aqua Nova dávkovač tekutin na 3 láhve (www.rostlinna-akvaria.cz/…).

Bohužel s dávkovačem nejsem spokojený, pokusím se popsat jak jsem provedl instalaci a v čem spočívá problém.

Po obdržení dávkovače jsem provedl jeho kalibraci. Tlačítka na dávkovači fungují velmi neochotně a například stisknout středové tlačítko (enter) je obtížné, často se místo stisku středové tlačítka zaregistruje stisk směrových tlačítek. Tento nedostatek jsem byl ochoten ještě čerpadlu odpustit, ostatně pokud by fungovalo, nastavím jej jednou a pak už na to nesahám...

Čerpadlo je umístěno ve skříňce přímo pod akváriem, cca metr převýšení které musí čerpadlo vytlačit, což zvládá. Vlastní lahve s hnojivem jsou umístěny taktéž ve skříni pod akváriem, výšku 1,5m rozhodně nepřesahuji.

Můj problém spočívá v tom, že mám nastaveno dávkování ze dvou lahví, z jedné lahve denně a z druhé lahve jednou za 3 dny. Pokud naplním hadičky čerpadla manuálním ovládáním čerpadla těsně před spuštěním automatické hnojící sekvence, vše je v pořádku a hnojivo se nadávkuje.

Problém spočívá v tom, že pokud je mezi hnojením delší časová prodleva, sloupec hnojiva v hadičce klesne a po spuštění automatické dávkovací sekvence čerpadlo pouze tlačí hnojivo hadičkou, ale hnojivo se za krátkou dávkovací sekvenci nestihne dostat do akvária a čerpadlo tedy nehnojí.

Vyústění hadiček je nad hladinou, zkoušel jsem dát na konec hadičky i zpětný ventil ( Kovový zpětný ventil) ale mám pocit, že čerpadlo nemá dostatek síly hnojivo protlačit ventilem a od tohoto řešení jsem upustil.

Na youtube jsem našel tip jak čerpadlo opravit a čerpací hlavy jsem seskládal podle videa (www.youtube.com/…). Pocitově je to lepší, tlak během čerpání je daleko vyšší, pokusně jsem na hadičku napojil injekční stříkačku abych si změřil kolik čerpadlo pouští hnojiva a tlak čerpadla stříkačku prakticky vystřelil z hadičky během pár sekund čerpání). Problém je to padání hladiny hnojiva..

Preferoval bych radu jak čerpadlo zprovoznit, dávám tomu přednost před reklamací, ale pokud nebude jiné volby, budu nucen produkt zřejmě reklamovat protože nesplňuje účel pro který byl zakoupen a prakticky nefunguje vůbec.

Nemáte s tím prosím někdo zkušenost?


Předem děkuji za vaši odpověď.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.04.2021 14:46 Muž Magic [879] - RostlinyRe: mgr
Nie, toho SiO2 sa vôbec nemusíš báť, je toho plný piesok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.04.2021 11:31 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: mgr
Tak jestli prodávají potravinářskou kvalitu tak to si to můžeš koupit v každé drogerii roky jsem to používal, ale pak jsem si koupil čistý. chemickeprodukty.nakupujeme.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2021 10:54 Muž mgr [7] Re: Sid
Vdaka, tak to asi bude tak ako pisete.
A ten oxid kremicity co som si tympadom nalial do akvaria moze sposobit nejaky problem, napriklad podporit riasy ?
Nalial som tam 50ml zo 600ml roztoku, teda cca. jednu 12-tinu z tych 50g KNO3, ak v tom bolo 1% (hmotnostne) oxidu kremiciteho, tak je to cca. 40mg oxidu kremiciteho na 240l akvarium,
teda cca. 0,2mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2021 10:34 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: mgr
Jak píše Mirek64 - asi nemáte čistou formu KNO3, jinak byste rozpustil těch 50 g při pokojové teplotě v necelých 200 ml vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2021 09:28 Muž mgr [7] Re: Mirek64
Kupil som 50mg strieborny sacok od INVITAL.

Konkretne toto:

www.aquascaperi.sk/…

Je mozne ze aj tam je to primiesane ?
A teda ak ano, tak to mozem v zasade asi ignorovat a nechat lezat na dne.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.04.2021 08:46 Muž Mirek64 [68] Re: mgr
Zdravím.
Pravděpodobně máš KNO3 v potravinářské kvalitě. Jako protispékavá látka se tam přidává 0.5-1% oxidu křemičitého. Roztok můžeš přefiltrovat např. přes neparfémovaný papírový kapesník.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2021 07:36 Muž mgr [7]
Ako automaticky davkovat dusicnany ?
Vo vode sa KNO3 rozpusta iba ciastocne a usadza sa to na dne.
Pouziva sa nejaka ina zlucenina?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2021 14:58 Safirka – Uchycení
Ahoj, do tohoto vlákna to patří jen okrajově... Jak máte hadičky od hnojitka připevněné v nádrži? Můj výmysl se mi nelíbí a chtěla bych se inspirovat. :)
Děkuji za odpověď :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2020 09:25 Muž Somecheck [3] - AmerikaRe: danielt
Ahoj, toto je super tip, dik! Prosim ta ako mas riesene dalej v nadobke to "nasavanie" smerom nahor?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.09.2020 18:47 Muž danielt [3] Re: Somecheck
Ja to mám takto
rybicky.net/fotogalerie.php…
Nádoby boli kúpené v Tedi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2020 20:57 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Somecheck
Ptal jsi se na PMDD s ostatním nemám zkušenost tak to ti neporadím. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2020 20:54 Muž Somecheck [3] - AmerikaRe: vaclav
Chcem minúť ešte easylife hnojivá, takže ich s kľudným svedomím môžem do ich originál fľaše navŕtať dieru a iba vpustiť hadičku? Napríklad také carbo pekne smrdí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2020 20:42 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Somecheck
Tak do stopových prvků (Tenso coctail ) dávám celaskon 1/2 na 0,5 litru roztoku jinak plesniví. O ostatní chemikálie se nemusíš bát s těma nic nehne. Nádobu nesmíš hermeticky uzavřít. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2020 20:36 Muž Somecheck [3] - AmerikaRe: vaclav
A čo na to hnojivo? Nepokazilo sa, keďže nádoba nie je hermeticky uzavretá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2020 20:30 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Somecheck
Já mám 4 x 1 litrové plastové petky od nějakého džusu (mají široké hrdlo) a provrtal jsem víčko a prostrčil hadičku, tu je dobré něčím zatížit aby držela u dna. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2020 19:46 Muž Somecheck [3] - Amerika – Nádoby na hnojivo
Ahojte, v čom by ste mi poradili skladovať hnojivo tak, aby sa z toho dalo dávkovať cez automatický dávkovač?

Našiel som originál prispôsobené obaly na Aliexpresse, ale dať 40e za 3x1,5l nádobu mi príde moc.

Vďaka za radu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2020 19:38 Libcin – Dávkovač Aqua nova
Zdravím. Chci se zeptat, jak se dá na dávkovači Jebao nebo Aqua nova nastavit dávkování tak, aby dávkovalo obden, ale na střídačku. Obden mám nastavený, ale chci střídat makro a mikro prvky. DĚKUJI za reakci.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2019 22:09 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Jarry
Ok, jdu to objednat. Podle obrázku na Aliexpressu se mi zdá, že tam na ty diody nějaké místo na DPS vyhrazeno je, ale nevidím je tam. Na jiném obrázku od spokojeného uživatele jsou zase ty diody jasně vidět. No nic, objednám to a ochranu budu řešit průběžně, jak to budu stavět. Zatím moc všem děkuji za rady, zkušenosti i zdrojové kódy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2019 11:07 Muž Jarry [1437] Re: michalt
Nic takového jsem neřešil, ale třeba tady koukám diodu používají
i.pinimg.com/…

EDIT: ale mám dojem, že na té desce diody na výstupech jsou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2019 23:19 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Jarry
Tak celkově to asi vypadá docela zvládnutelně, jak jsem se na to díval a trochu si to rozmýšlel. Jen mi pořád není jasné, jak celou konstrukci ochránit proti napěťovým rázům při vypnutí pumpy.

Chtěl bych použít Arduino Nano (Uno teď doma nemám), napájení 12V, zdá se, že jej stabilizovat nemusím, Arduino si jej stabilizuje samo. Zdá se, že ten MOSFET modul nemá žádnou ochranu před tím, aby pumpa při vypnutí naindukovala napěťovou špičku, kterou pošle rovnou na napájení Arduina.

Mám k těm pumpám připojit Schottkyko diody nebo ty jsou již v těch MOSFETech? Má smysl připojit tam nějaké elektrolytické kondenzátory?

Taky bych ty pumpy mohl ovládat přes PWM a v programu ošetřit, aby se zapínaly a vypínaly o něco pomaleji a aby ten napěťový ráz byl co nejmenší. To, samozřejmě, moc nepomůže při nečekaném výpadku napájení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2019 16:11 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Jarry
Moc děkuji, tohle je opravdu inspirativní. Doma se na to podrobně podívám a dokoupím si, co mi chybí. Tohle se mi opravdu líbí. Ty hladinové senzory a dorovnání vypařování bych asi vynechal, teplotní čidlo bych si asi nechal a možná bych to později rozšířil o řízení nějakého letního chladícího obvodu pro letní osvěžení :-). Když jsem viděl to video od Campolinu, uvědomil jsem si, že ta numerická klávesnice je opravdu praktičtější než to co jsem plánoval původně. Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.10.2019 14:09 Muž Jarry [1437] Re: michalt
Arduino ma EEPROM, kam je možné uložit konfiguraci (např. časy dávkování atd.). To "mé" řešení vzniklo úpravou tohoto:
Gabriel F. Campolina na reefcentral.
www.reefcentral.com/…

Tady ke stažení schéma i poslední verze SW - nasazoval jsem to trochu narychlo, SW budu ještě určitě upravovat, ten úplně původní byl docela nešikovný, vylepšoval jsem zatím jen to, co mi hodně nesedělo - ale už mi to půl roku bez poruchy dávkuje. Z toho zapojení je možné vynechat druhý MOSFET modul i relé + obě hladinová čidla a odpor. Přidal jsem do TXT s popisem odkazy na jednotlivé komponenty, které mám ověřené (je to z historie mých objednávek na Aliexpress)
rybicky.net/soubory/238.zip
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.10.2019 06:10 Muž Magic [879] - RostlinyRe: michalt
Nastavenia má pevne v programe, takže po výpadku prúdu sa proste len znovu spustí program. Ja to mám rovnako.
Ak to netreba každú chvíľu meniť, stačí to takto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2019 00:08 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Jarry
No jo, ten MOSFET modul vypadá hezky. To bych s tím asi udělal. Ta klávesnice s LCD je to co první všude vyskočí - 1602LCD + MCP23017 přes I2C nebo něco jiného? A kam ukládáš nastavení toho zařízení? Jak je ošetřen případný výpadek napájení? Tomuhle jsem u Arduina nikdy nerozuměl, jak se ochraňují uložená nastavení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.10.2019 23:38 Muž Jarry [1437] Re: michalt
Lepší je MOSFET modul ( www.aliexpress.com/… ), stavím už druhý dávkovač, nic na tom není. Mohu případně poskytnout i SW do arduina + zapojení s 4x3 klávesnicí a LCD + Arduino UNO. Čerpadla používám www.aliexpress.com/… (12V-B08B).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2019 22:34 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Xif
No tak jsem se zhruba rozhodl, že si to zkusím postavit. Uvidíme, co z toho vzejde.

Chtěl bych to zkusit s jedním zdrojem a řídit to tranzistorem. Vím, že Arduino má hezké obvody s relé, ale pořád je to další mechanická součástka a další indukce.

Napěťový ráz u vypnutí pumpy by mohla zmenšit Schottkyho dioda, ale nevím, jestli bude stačit. Zkusím to spojit s nějakým předpřipraveným ovládacím panelem s displejem, zkusím tři kanály na tři pumpy. Až budu mít nějaké schéma zapojení, tak jej sem pošlu a budu moc vděčný za kritické připomínky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2019 00:44 Muž Xif [336] Re: michalt
Ano mám to pod akvárkem,výška cca 1.20m.
Do jaké výšky přečerpá sem neskoušel
Něco přes rok.
Mám dva zdroje 5V a 12V
5V na arduino
12V na pumpu
arduíno spíná jenom relé a to teprve dává šťávu pumpě.
Funguje to na stejném principu
www.youtube.com/…
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2019 00:33 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Xif
Super, díky. Jak dlouho to už takhle provozuješ, prosím Tě? Já vždycky myslel, že na řízení je potřeba něco víc, než jen relé - kvůli indukčnímu zatížení vinutí těch motorků. Nedělá Ti to napěťové rázy na napájení Arduina?

Plánoval jsem použít Arduino Nano (asi taky nějaký klon). Já se trochu pohrávám s myšlenkou zkusit použit touch-screen, který se teď k Arduinu dělá. Alespoň bych se zase něco nového naučil.

No nic, zdá se, že dobře funguje jak komerční produkt, tak domácí stavba, jen si člověk připlatí za komfort ovládání a hezkou krabičku. Tak já to nějak zvážím. Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2019 00:23 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: vaclav
Díky. Já si tohoto vlákna všiml až poté co jsem poslal dotaz do obecnějšího vlákna. Máš to normálně pod akváriem? Není nějaké zásadní omezení ve výšce, do jaké to dokáže vytlačit kapalinu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.10.2019 00:01 Muž Xif [336] Re: michalt
Ahoj
Automatické hnojení mám taky postavené na arduinu,

1x Klon Arduino Uno
1x RTC modul reálného času DS3231
1x Relé 12V
1x Peristaltické čerpadlo 12V
1x tlačítkový spínač

Komplet cena cca 250kč

Čerpadlo ovládám přes jednoduchý kod.
Bohužel bez tlačítek,vše nastavuji po připojení ardu. k PC
Můžu nastavit jestli chci hnojit jednou denně nebo vícekrát denně.


Změřil sem si kolik tekutiny čerpadlo přečerpá za minutu,podle toho vypočítal a nastavil v kódu,kolik sekund musí čerpadlo běžet a přečerpat určité množství hnojiva. (u mého 7 vteřin na 10ml)
No mám ho už delší dobu a funguje k mé spokojenost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.10.2019 23:08 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: michalt
Mě to koupil syn na ebay, mam Dávkovací čerpadlo Jebao-Jecod-DP-4 funguje bez problémů a ovládání je jednoduché. Dávkovací nádobky mám litrové takže mě to vydrží poměrně dlouho. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2019 22:07 Muž michalt [737] - Miniakvária – Automatické hnojítko
Ahoj, uvažuji o tom, že bych si nějak pořídil automatické hnojítko na dávkování kapalného hnojiva. Používám doma namíchané PMDD LF, které skladuji jako dvě samostatné složky. Uvažuji o takovém tom zařízení, které má dvě (nebo tři, čtyři) peristaltické pumpy a časovač. Třeba něco jako tohle:
www.akvarista.cz/…

Má s tím někdo, prosím Vás, zkušenosti? Je to co k čemu a funguje to spolehlivě? Moje představa je, že bych to plnil jednou za dva týdny při výměně vody (tu většinou provádím častěji) a ono by to automaticky dávkovalo, třeba denně.

Alternativně uvažuji o tom, že bych si to postavil sám. Stejně plánuji udělat LED osvětlení řízené pomocí Arduina, tak bych nějakými nevyužitými porty řídil nějaký jednoduchý obvod, který by ovládal ty pumpy (které již taky mám).

Domácí řešení by bylo výrazně levnější (ceny těch hnojítek v ČR se mi zdají být nepřiměřené a budu potřebovat dva kusy), ale zase bych se asi nedonutil udělat hezký ovládací panel a tlačítka, které se mi na tom prodávaném zařízení docela líbí. Musel bych si taky pohrát s kalibrací a mechanickou stránkou projektu, co mi při mé průměrné mechanické zručnosti asi zabere nějaký čas (který bych mohl strávit mnohem užitečněji - třeba koukáním do akvária).

Tak jestli někdo má pozitivní nebo negativní zkušenosti s takovýmhle automatickým hnojítkem, byl bych za ně vděčný. Ujasnil bych si, jestli to kupovat nebo stavět. Díky a mějte se hezky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2018 10:34 Muž Simon [0] Re: mk79
Mě to dělá to samé, takže jsem to zkalibroval na 50ml a davá to 1ml. Nevim jestli je to tak od začátku mám ho půl roku a až ted jsem si toho všiml.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2018 09:18 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: 1965
Každé je zvlášť . Nejsem bl... abych to míchal . Takže to mícháš dohromady a ne že ne. To se pak stává že se to úplně nerozpustí. Mikroprvky bych ale rozdělával vzlášť a ne všechny najednou. akvarijni-hnojivo.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2018 09:08 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: mk79
Při změně dávkování byla ta chyba dá se říci stále stejná takže už s ní počítám. :-)

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 5

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 7293x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15450-automaticke-davkovani-pmdd?od=1