Nosnost stojanu/skříňky
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda laminátová deska o tlušťce 1,8cm unese akvárium o celkové hmotnosti cca 150 kg aniž by se prohla. Objednala jsem si totiž akvarijní stojan u české firmy zabývající se výrobou skladových regálů. Stojan má garantovanou nosnost 260 kg na polici ( celkem má tři police). Samotný stojan je fakt bytelný a mám v plánu na něj umístit dvě akvária jedno 112 a druhé 150litrové. Bohužel ale desky co mě poslali se stojanem jsou z DTD o tloušťce 0,5 cm a prohýbá se jen když se o ni opřu. Proto jsem zašla za truhlářem a on že mě uřízne desky právě z lamina o síle 1,8 cm ale o nosnosti tohoto materiálu mě moc říct nedokázal. Nutno dodat že desky budou umístěny na stojanu bez jakkékoliv prostřední výstuhy, budou položeny na obvodových jeklech, zajištěny proti pohybu, samozřejmě. A akvária budou zhruba uprostřed- stojan má rozměr 90x45 a akvárky 70 x40 a 80x35. Tak co myslíte unesou to aby se neprohli nebo mám pořídit silnější matroš?? díky za každou radu
Starší reakce
JuraS: Knihy a papíry totiž nevyplaví byty a teoreticky nezničí majetek za tisíce možná miliony (v panelácích voda teče nejen dolů, ale i vodorovně) nejen tobě, ale i řadě dalších lidí.
někde tady je presentace kdy má kdosi na obyčejném sektorovém nábytku jen položený polystyren a na něm akva 200*50*50 a tady s 200 lt akva řešíš na kovovém stojanu ??? zbytečně..kdybys viděl naši úložnu dokumentů v jakých regálech jsou uloženy tuny papírů..to ani neřešíme, že jsem v 4 patře baráku z roku 1920..co víme tak ve stropu je sláma a nějaký prkna..a nikdo neřeší tunové trezory jestli to vydrží podlaha..nikdy jsem neřešil jestli tahle police udrží tolik knih, nebo tahle skříně tohle nářadí..
Všechny profily typu Jäkl jsou poměrně dost duté
Tak, tak. Pokud jde jen o 200l (300kg) tak to neřeš a postav to na něj. Nejsou třeba ani žádné výztuhy a zavětrování. Sváry na 35mm Jäklu to bez problémů udrží.
a nevadí že tá konštrukcia je z ruliek v ktoré sú pomerne dosť duté?
Tak jestli je to ze železa, tak bych to už neřešil a to akva na něj klidně postavil.
áno kov
stojan na 4 místech ukotvit ve stěně. neměl by s tím být problém (stojan je z kovu, že?).
podlaha je plávajúca a nejako sa extra nekýve
Udrží,ale asi nebude nějak extra stabilní, protože chybí alespoň jedna uhlopříčná vzpěra na zadní straně.Nebo by bylo dobrý boky a záda vyplnit laminem pro zpevnění celé konstrukce.
Podle mě udrží, taky záleží, jak je pevná podlaha. Když projdeš kolem stojanu, jestli se "nehoupe" v akváriu hladina
. Jestli jo, pak by to mohl být problém
0 23.08.2010 12:00 JagerMaister – Udrží tento stojan 200 litrové akvárium ?
hrúbka nožičiek je 3,5 cm
Starší reakce
Tak polystyren beru jako samozřejmost, ale až po tom co tam dáš tu desku.
Tady je například stolek na akvárium 100x40cm z 1,8cm dřevotřísky, přesahy jsou 10cm z každé strany.
mamejeradi.cz/… Podívej se na akvarijní stolky, snad všechny maj přesah vrchního prkna cca 5cm. Takže neboj, nepraskne. Dej na stojan prkno velikosti akvárka a je to
ak je stojan dost pevny a pouzijes dostatocne pevnu a rovnu dosku tak v pohode...
doporucam cca 30mm na take aqua
0 11.08.2010 19:50 JagerMaister – Stojan vs. akvárium
Ahoj chcem si kúpiť 200 litrové akvárium s mierami 100 ,40,50 ale môj stojan je dlhý iba 88 cm a tak sa chcem spýtať či by som mohol dať na stojan hrubú dosku s dlžkou 115 cm a na ňu dal akvárko .Nepraskne mi pod tým tlakom akvárium pls poradte.
Přidat reakci
1 ...... 4 ...... [5]
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3003x