Nosnost stojanu/skříňky
V pohodě, akorát bych ho ukotvil do zdi...
Zdravím, sehnal jsem pár akvárek kolem 50 - 80 litrů a potřeboval bych stojan. Myslíte, že by to unesl tento stojan 160X80X40 4P:
www.sbazar.cz/… ? Případně máte zkušenost, kde sehnat?
Starší reakce
Céočkem to máš jedno, elektrodou jó

To jo ale trojka se lépe vaří.

Ve výsledku je jedno jestli by jsi dělal z 50x30x3 na výšku nebo 50x50x2 i tak to akvárium udrží stejně

.
Tak radši bych to dělal z 3mm materiálu a profil spíš na výšku takže třeba 50x30x3.

Zbytečně moc předimenzované. Mám podobný stojan svařeny z 50x50x2 na tom asi 1,1t a v poho. Být tebou udělám to z jednoho druhu jeklu. Věř tomu že zámečník bude radši dělat z jednoho rozměru jak se drbat z doměřováním. A ve výsledku tě tato šaškárna vyjde o něco více. Mrkni ke mě jaký mám stojan
Axiální zatížení takových ,,jeklů,, vydrží mnohem mnohem víc. Buď klidná.
No, jisté zatížení ty sváry také roznášejí, hlavně krátké příčné

.
Ale myšleno obecně, aby celý stojan byl ve váze a nemusel se dodatečně rovnat/podkládat, přeci jen je to půl tuny. Jinak, máš-li slušného zámečníka, tu nosnost/vyztužení nech na něm, oni (většinou) znají.
Díky za odpověď, jinak ohledně těch svárů, podle mě, když ty horní nosníky stojí na těch nohách, tak ta hmotnost sváry vůbec nezatěžuje.
Já železo počítat neumím, ale 70x70, půl tuny, vzadu roznesené, empiricky OK. Limitem nebude jekl, ale detaily spojení (sváry) + přesnost zpracování. Chceš-li mít 200% jistotu - je tam docela rezerva na výšku - přední horní dlouhou zdvojte (druhá pod), s provařením ve více bodech, ale bude to trochu "overkill"

Já bych se toho ani trochu nebál, skoro bych řekl, že jekl 70x70 je zbytečně předimenzovaný (na 460l, jestli dobře počítám), ale ničemu to určitě nevadí.
Starší reakce
Nevidim v tom problém. A můžeš to prubnout pro začátek jen s vodou, kterou budeš postupně přidávat.

Tak mám tuto verzi + následně přidělat do zdi, jako pojistku.Žluté je proštoubování bočnice ke skřínce, červené jsou L prvky držící příčnici a modé značí ze deska v zadní části skřínky bude nahrazena OSB deskou či překližkou, aby byla pevnější.
Ok vyztužím záda novou deskou a zakotvím do sádroše, jako pojistku. Pod akvárium vybuduju nové masivní vyztužení desek, aby to vypadalo jako klasický stolek pod akvárium, jen ve skříňce. Snad to už bude ok. Řeším to ještě na fb ve skupině a tam mi popsali, jak mám ten "vnitřní stolek" udělat a z čeho. Případně jak zjistit, jak je ta dřevotříska pevná.
Kdybych si to nemyslel, tak to nepíšu.
Budou samozřejmě další faktory: materiál podlany pod plovoucí podlavou, nerovnosti pod plovoucí podlahou, tloušťka miralonu atd.
V místě zatížení dosjde k prohybu podlahy, otázka je o kolik a jak rovnoměrně.
Pokud se u stěny prohne méně skříňka se nakloní směrem do místnosti a když se někdo omylem opře o otevřená dvířka moho by dojít ke zvrhnutí.
A nedej bože, aby to na sebe zvrhlo nějaké dítě.
Vemte si třeba umístění akvária na polici, pokud dáte akvárium do přední části, aby sklo bylo zároveň s hranou police a za akvárkem mohly být schované kabely - posune se těžiště více dopředu a zvyšuje se riziko zvrhnutí.
Zkuste třeba vodováhou změřit, zda je skříňka při současném zatížení přesně svislá, nebo, zda je mírně nakloněná
xvalp06 napsal: Tak do toho bych určitě nešel - skříňka bude mít těžiště vysoko a plovoucí podlaha není úplně nejstabilnější podloží. Podle mě reálně hrozí zvrhnutí skřínky s akváriem.
Myslíte? i když je to postavené uprostřed police ve výšce 60 cm?
Vypadá to dost nestabilně. Vyztužit záda min z rohu do rohu X, spodní díl vložit 4X hranol, polici masivní, něco jako pracovní kuchyňská deska. A pozor na vlhkost, police z ikei jsou většinou z lisovaného papíru.
To X může být od země do akvária(ty hranoly)
DO zdi to bohužel nepůjde, je za ní sádrokarton.
Tak do toho bych určitě nešel - skříňka bude mít těžiště vysoko a plovoucí podlaha není úplně nejstabilnější podloží. Podle mě reálně hrozí zvrhnutí skřínky s akváriem. Asi by šlo to chytit do nosníku v té sádrokartonové stěně, ale to bych ještě s někým zkonzultoval.
Myslíte, že to ta ocelová L do boků skřínky neunesou, i kdyby se zpevnila záda pomocí OSB desky?
Kdyby ten L profil byl po celé délce a těch šroubů bylo na každé straně 8-10, tak by to mohlo nahradit boční falešné nohy, ale doprostřed určitě ještě přidat.
Co se týká falešných nohou - máme k dispozici desky a police navíc z tohoto systému, což nevím, zda by stačilo. Ty police jsou z asi cca 1,8 cm tlustý dřevotřísky? To by mělo být v pohodě.
Do zdi to bohužel nepůjde, je za ní sádrokarton. Myslíte, že to ta ocelová L do boků skřínky neunesou, i kdyby se zpevnila záda pomocí OSB desky? Co se týká falešných nohou - máme k dispozici desky a police navíc z tohoto systému, což nevím, zda by stačilo.
Pokud do všech polic pod akvárkem vložíte navýšku desky ke stranáma a doprostřed (jako falešné nohy), mělo by to na roznešení váhy stačit.
Jen nevím, jak je pevná spodní díl, pokud by hrozilo promáčknutí, bylo by vhodné vložit ještě jednu desku vodorovně pro rozvešení váhy z nohou.
desky myslím dřevotřískové desky ze kterých se staví nábytek do kuchyní.
Kvůli stabilitě samozřejmě poctivě přišroubovat skříňku ke stěně.
Jenom poznámka - kromě nosnosti je důležitý i další faktor - rozumná výška prostoru nad akvárkem ... a tady to na první pohled nebude žádná sláva ... (pokud teda nepůjde pryč ten horní regál) ...

akvárium bude 50x40x30 (dxvxš). Bude umístěno do téhle police místo šanonů. Jde mi o to, jak to vyztužit, aby to drželo. :(
Počítej váha osazeného akva cca80 kg.
Zpevnit to bytelně. Navíc ta výška je kolik? Princip páky je neúprosný já bych do toho v tomto případě nešel.
0 30.07.2019 08:23 smudlina55 – akvárium 60 l a ikea systém
Ahoj, plánujeme si pořídit akvárium a dát ho do televizní skříně z ikey. Jedná se o
systém besta - www.ikea.com/… - se 3 policemi a dvířky. Únosnost police je vedena jako 20kg. Myslíte, že se jedná o únosnost police z dřevotřísky(20mm), nebo o únosnost těch kolíčků, co polici drží?
Plánujeme skříň vyztužit:
1. provrtat z venčí do police šrouby pro zpevnění a zamezení průhybu police
2. uložit police na 4 ocelové L (styčná plocha každého cca 2x3cm) L nosníky budoU připevněny do dřevotřísky stahovacími šrouby skrz celou tloušťku boku ( do každého L prvku 2 M5 s matičkou).
Myslíte, že to stačí? Záda skříně je taková ten klasický tvrzený karton, co se řeže paspartou.
Děkuji
Starší reakce
Ano. To by šlo. Hmotnost akvária +- 50kg
Starší reakce
neriskoval bych to...
je to celekm pořád stejná pohádka.. zesílit horní desku by to asi vyřešilo, ale už bych měl celkem obavy... spíš bych zůstal u dosavadního akvária..
0 06.02.2019 14:11 Zdena – Skřinka pod akvárium 220l
Starší reakce
Z tohoto bych oprvdu strach neměl, to udrží jako nic i dvojnásobek.

Zdravím, pořídil jsem si nové akvárium o objemu 126l (plocha 80x35) a rád bych jej umístil na kuchyňský pult, aby nám rybičky dělali radost v kuchyni i pokoji
Nejsem si však jistý stabilitou, linka se zdá pevná, ale přeci jen bych nerad vytopil byt. Na horní straně je klasická kuchyňská deska 40mm a rám skříně pod ní tvoří 18mm dřevotříska. Nožky to nemá, je to na soklu. Horní desku vyztužují ještě vpředu a vzadu 18mm dřevotřísky o šířce 10cm. Bočnice je přišroubována ke zdi a záda jsou taktéž ze dřevotřísky (ne sololit).
Skříňka je ještě obložena bílou deskou také 18mm, materiál nevím, ale to nebude mít na stabilitu asi vliv, protože není po celé ploše.
Má někdo takto akvárium umístěné? Udrží to?
Starší reakce
Má ten spodek nějakou pevnou zadní desku? Když jsou pod tím spotřebiče. Aby to bylo stabilní do stran. Sice je na jedná straně zeď, ale když se pohne 300 kg, tak by to lednici mohlo klidně odsunout i se skříní...
Záleží na nosnosti. Já použil plastové z Bauhauzu s nosností 100 kg/ks, pod 200 l jsem jich dal pět doprostřed plus do rohů skříňky čtyři ze sektoru ladící k ostatnímu nábytku.
Tady bych dal pro jistotu doprostřed tři nohy navíc. Ale já jsem v tomhle posera...

O skříňky ani pracovní desku bych se nebála, spíš ty nožičky. Nešly by skříňky předělat na sokl? Možná nejlíp po celé ploše. Pak by to mělo držet fest.
To bude asi dobrý, 200 l není zase tolik. Takhle bez dalších detailů k tomu asi nikdo víc neřekne. Jestli chceš mít jistotu, udělej tam s rodinou piknik. Sedněte si tam společně, párkrát se zavrťte a máš zátěžovku vyřešenou. Já mám 460 l taky jen tak na nábytkové skříňce a zatím to drží. Ale budu to předělávat. To místo na fotce si o větší nádrž přímo říká.

0 05.01.2018 07:41 Štěpán – umíte někdo poradit?

Zdravím všechny, obracím se na Vás s prosbou. Chtěl bych stávající nádrž 98 l vyměnit za 200 l. Akvárium stojí na kuchyňské lince, základem jsou 3 skříňky, každá na plastových nohách, celkem 12 ks. Z jednoho boku stěna, z druhého vysoká skříň s lednicí, vzadu stěna. Zkoušel jsem to zatížit svými 85 kg a stoupl si na pravou stranu vedle akvárka a nespadlo to. Ale co kdyby, třeba to tak někdo z Vás má.... Děkuji za každou radu
Starší reakce
Liter vody váži kilo, akvárium asi jedenásť, takže tak 70kg.
Unesie komoda teba, keď sa na nej pomrvíš?

0 11.03.2017 19:31 Mimulka Dobrý den, chcem sa spýtat - mam akva 60x30x30x - 54l. Kolko bude vážit napustené? Udrží mi ho klasická trojkomoda? Dakujem za odpoved.
Starší reakce
Ano,akvárium na tom stálo roky v pohodě...ale nejspíš bylo položené právě přímo na těch železech !(na fotce je na nich nalepený kus modrého koberce)..Tak se divím,že se nic nestalo..
Mi to přijde OK. Ta polička to akvárium držela už spoustu let bez problémů, ne? Jak se to zatíží, tak se to přestane houpat.
Hlavně tu poličku pořádně ustavit. Přímo na ty železa ale akvárium položit nejde. Nejlepší by bylo ty železa nahoře přivařit a nechat si nařezat z dřevotřísky desku a na ní polystyren. A při jednom bych nechal uděla novou dřevotřísku i z čela (jen kvůli estetickým důvodům).
0 21.05.2016 21:26 Lili – Podstavec

Ahoj. Ráda bych znala názor někoho,kdo se v tom trochu orietuje. Dostali jsme od známého akvárium cca 250l ,které před lety používal a pak mu roky leželo ve stodole.K tomu jsme dostali i podstavec, svařený z kovu a ze stran pobitý dřevem. Navrchu podstavec nemá plochu vcelku,je tam vlastně volný prostor a na něm tři pohyblivé kovové "příčky".A na to máme položit těžké akvárium

!!..Nedokážu to dobře popsat,přidám foto. Navíc se podstavec trochu houpe, přítel to podložil dvěma prkénky,takže celá ta váha vlastně bude stát jen na těch dvou malých prkénkách... Co si o tom myslíte? Budu ráda za jakýkoliv názor i na tipy,jak zlepšit bezpečnost!Děkuji.
Starší reakce
K tomu co napsal kolega NHKG pro prevenci dodám jen již dvě malá doporučení.
1. To známé, být opatrný a nenacejprat, a když už, tak ihned utřít.
2. A podstatnější. K natažení vody a nabobtnání dřevotřísky docházelo většinou přes nažehlovací hrany. Proto doporučuji všechny ohrožené řezy opatřit kvalitními ABS hranami. Jsou daleko odolnější nejen vlhkosti, ale i mechanickému poškození.
www.obrazky.cz/… Nevidím fotky. Ale oběcně, dřevotříska nad akváriem (třeba kryt) pokud nebude dobře ošetřena se časem rozmočí. Ale ve stojanu dřevotříska pokud nebudeš po něm lít vodu při údržbě ti vydrží desítky roků. Mám 11 roků starou poličku pod 325l akvárium a dřevotříska je stále OK.
0 01.01.2016 01:41 laki3 – Řešit neřešit?
Ahoj, stavím pomalu, akvarijní skříňku, podstavec již mám, chtěl bych ji zezadu a z boku pokrýt deskami s motivem dubu sonoma, ale mám strach aby se nerozklížili vodou, akvárium nebude nijak přiklopené, a bude nad ním viset zářivka viz obrázek, dále bude skřínka zepředu řešena klasicky dvířky a nad akva vyklápěcím panelem pro snadný přístup pro krmení a údržbu. Můžu takto řešit a nemít strach o desky nebo by bylo lepší dát kolem těsnění aby odpařující se voda nezatékala mezi akva a desky?
Přikládám zde dva obrázky, fotka - zjednodušený příklad, malování - pro vás pro představu
za rady děkuju a PF 2016

Starší reakce
Já chtěl jen uklidnit pisatelku gazanie,že nemusí mít strach tu nádrž dát na ten podstavec, který tu představuje

Proto tá fotka, co to vše vydrží
Vím, že to tak může být, bývá to a je to bezpečné ... Ale stejně mi z toho běhá mráz po zádech.
To je přesně to co popisuju, akva se udrží sama. Není tů vůbec nic extrémního ani riskantní, naopak možná bezpečnější než "celoplošný" po domácku. Takhle není co podělat, nebo se těch možností kde udělat chybu hrozně moc ubere.
Přidat reakci
1 ...... [3] 5 6
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3020x