TIBI krystaly
4 23.09.2010 14:45 JuraS když si vzpomínám jak jsem tady před víc jak rokem hledal odpovědi na to proč mi nefunguje kvašení 14 dní tak jako podle návodů z netu co jsem studovbal desítky hodin cestou z práce, na wc, v posteli prostě všude, těch nervů a pak jsem se na to vaSRRRal a koupil bombu s co2 a kontoler a od tý doby nevím co je to starost o co2, o pH, o růst kytek (po kýblech doslova vyhazuju z balkona ven)..že se na to nevy...jako já...???
Ja to pouzivam, ale nie som kvetinkar, ako pises. 30-55 bubliniek za minutu nie je problem dosiahnut.
www.youtube.com/… O jaký pokrok se jedná? Zatím stále nikdo nepotvrzuje Tvoje teze o krystalcích, stále žádný rostlinář nepoužívá k tvorbě CO2 do akvárií krystalky. Zkrátka žádný pokrok nikdo nezaznamenal. Spíše mi přijde, že čím více lidí tuto metodu zkusilo, tím více se nepotvrzují Tebou uváděná fakta... pokud to ovšem fakta jsou...
Mě to jede furt stejně, zhoustnutí jsem zatím žádné nezaznamenal a to jsem tam tý sody dal celkem dost.
Asi se někde vloudila chybička
celý obsah mi zhoustl a je z toho slizká sračka ---> asi před minutou jsem to nalil do větší nádoby, přilil vodu a namačkal polovinu citrónu, snad se ten hnus rozpustí

jinak předtím jsem tam měl 5lžiček cukru, jednu a půl čajové lžičky tibi, 10 rozinek a podle kohosi jsem tam přidal jedlou sodu <- vinu na zhoustnutí přisuzuji jí ale nevím no...

Další pozorování....Ustálilo se to na 19 bublinek/min.Je to slabota

No uvidím zítra

Tak 4 střední lžíce = 8 čajových
asi se fakt vyčerpal k.prášek.
...Po hodině to začalo slábnout...
Vyčerpal se "kypřící prášek".
...4 střední lžíce cukru...
Mohl byste ty střední lžíce "přepočítat" (alespoň přibližně) na čajové lžičky?
Klasická hadička (akvarijní)přes počítadlo bublin.Po hodině to začalo slábnout ted´jsem na 39bublin/min.

Jaký průměr má konec co z něj jdou ty bublinky.
Tak : Litrová láhev%=5cm Tibi=20rozinek=kolečko citronu=špetka k.prášku=4 stření lžíce cukru==52bublinek za min.Uvydíme jak dlouho to bude bublat(a hlavně jaká bude frekvence)

Já teď tibi bublám 13 bublí/min do 25l a na noc nevyndávám

Bublám lipovým dřívkem a tak rozpouštění není nic moc. Chce to hlídat pH. Mě se mění +-0,3 den/noc.
Kdyby jste nikdy své výroky nepovažoval za univerzální, a nedopouštěl se "univerzálních" (zatím se obávám, že nesmyslných) výroků tohoto typu:
"Pre akvária do 50litrov 3dcl fľaša, 3 polievkové, (plastové) lyžice TIBI, 3 čajové lyžičky cukru a cca 5 hrozienok, do 100litrov 1litrová fľaša 4 lyžice TIBI, 4 čajové lyžičky cukru viac hrozienok a tak pokračuješ, do 500 litrov však musí 2 litrová fľaša stačiť... nemusíš ich dokrmovať každý týždeň, nechaj ich dlhšie... mám už násady, ktoré stačí dokrmiť raz do mesiaca.", tak by ani jeden teoretik nemudroval.

Nehledě na to že ani praktické zkušenosti nehrají ve prospěch toho co tvrdíte.
Dejte do lahve trochu kyseliny (postačí ocet) a přidejte zásadu (jedlou sodu) a uvidíte jak to "bublá" při neutralizaci

. (na základce jsme takto předváděli model hasícího přístroje).
Možná by bylo rozumnější už nic nepřidávat, ale pozorovat, jak dlouho bude ta produkce zvýšená.
Soda zvyšuje pH ?
Není to náhodou v rozporu s "plátkem citrónu" ?
Není to o tom, že jsi nejsi chemik. Ty podle mě vůbec netušíš co a proč radíš.
Tak po nadopování jedlou sodou to jede 15bublin/min.

Možná jí tak zkusim přidat ještě trochu tak na těch 30/min

Jenže kdyby vám do toho ti teoretici nekecali, tak byl jediný a univerzální návod, ten váš původní.
Takhle jsme se aspoň postupně dobrali k tomu, že tato metoda je ovlivňována dalšími okolními faktory a časem se jistě najde co nejoptimálnější receptura. A o tom snad diskuze je.
Návod tu je, ale kto pozorne číta príde na to,že nieje univerzálny,pretože neviem zaručiť nikomu tu správnú kondíciu TIBI vplyvom zaobchádzania s nimi predošlým majiteľom a doručovateľom o to v tejto téme ide a preto by tu mali prispievať tí, čo majú s TIBI prax a nie teoretici, ktorí bažia po chytaní za slová
Tak som napísal čo si potreboval,že? Dobre, skús ma seriozne poopraviť.Ja nemožem za to, že sa nezaoberáme chemizmom vody, mi tu pod Tatrami máme vodu bezproblémovú, necháme odstáť a používame pre potreby akvaristické. Nemáme problémy ani so zdravím a množením rybičiek, rovnaké to máme s rastlinkami a s burčiakom, teraz s TIBI, proste máme šťastie.Problémy, ktoré nás netrapia neriešime.
A na záver, no naozaj niesom chemik, ale to neznamená, že automechanik nemože vypestovať najkrajší kvet
Tak ta jedlá soda je trochu nakopla. Jedu to přes kamínek a je tam víc proudů bublinek.
Což o to, já si klidně počkám

.
Ovšem "otec" této metody tu jeden zaručený měl a každý komu se nezdál, byl přinejmenším hlupák, přestože ten návod se jaksi ještě nedoladil.
Co by jsi chtěl je to poměrně nová věc a moc nevyzkoušená. Tak nečekej zatím žádný návod.

0 19.09.2010 15:01 Gregg zdravim, mohli byste mi poradit 1. kolik cukru do kolika vody s kolika tibi 2. jakou to má výkonnost (bublinky/sek) 3. v jaké teplotě to mám mít
...Chemik nie som, ....hydrogénuhličitán odporúčam pre ... zníženie ph vody...
Tak pro snížení pH...?!

Chemik nie som, to je pravda, nech sa teda seriózny chemik vyjadrí a použije svoje slova bez zneváženia mojích , hydrogénuhličitán odporúčam pre tých , ktorým prišli kryštáliky poštou a sú v zlej kondícií teda pre zníženie ph vody pre novú násadu. Rovnako neviem pomenovať "chemicky" pridanie ovocia, resp. plátku citróna v laickej reči ide o rýchle vytvorenie"kyslého prostredia pre začínajúcu násadu
Kopes kolem sebe ako male decko. Tvoje znalosti z chemie a biochemie su spektakularne.

cezarmilan napsal:
Pre zvýšenie aktivity použi buď sódu, alebo kypriaci prášok, (1/8) čajovej lyžičky.
Spotreba cukru bude klesať
Nedá mi to : Při použití kypřícího prášku bude CO2 produkovat i čistá voda ( pokud je to "chemie" NaHCO3 ) nebo i samotný roztok cukru ( pokud je to směs kvasinek )

Edit: Protože mě zajímá, jestli je to zvýšení aktivity pouze primární ( rozpad NaHCO3 ), nebo i sekundární při zvýšení Ph díky zbytkovému NaOH ( stejně jako přidáním sody ), když se tu ještě nedávno mluvilo o přidávání ovoce na SNÍŽENÍ Ph. Nebo je třeba Ph vyvažovat? To jsou rozhodně pro reprodukci této metody důležité otázky.
Pokud tomu tedy nerozumím, byl bych rád, pokud mi problém objasníte. Dokonce Vás o to slušně žádám. Děkuji.
Jo sodu mam připravenou v záloze. ta 1/8lžičky to je čajová lžička že?

Krystalky měla původní majitelka právě na nápoj a flaška byla po dvou a půl dnech na poště brutálně nafouklá.
Nevím jak to někdo může pít, protože to strašně smrdí

Nikto nezaručí dobrú kondíciu, ta sa dostaví určite neskôr s čím klesá aj spotreba cukru a nikto sa nezaručí za pracovníkov pošty, či kuriérskej spoločnosti moja
Myslíte toto?
16.09.2010 10:54:40
TIBI jste tu začal propagovat jako jakési vaše " perpetum mobile" kdy po založení směsi, již nemusíte přidávat cukr a vám to pak dokonce bublá víc.
Jistě jste si všiml uvozovek a že to bylo pouze přirovnání.
Však jste tu psal , že již není potřeba přidávat cukr.
Stejně tak se můžete dočíst, že bych tuto formu sycení klidně zkusil, najde-li se zde solidní, stabilní a osvědčený návod.
Ten tu chybí.
Držím palce, ono to bude určite lepšie až si zvyknú vyrábať len CO2 bez nápoja.
Pre zvýšenie aktivity použi buď sódu, alebo kypriaci prášok, (1/8) čajovej lyžičky.
Spotreba cukru bude klesať
Používam teraz aj zázvor, vyskúšaj a ulahodí to tvojej trpezlivosti a nenechaj sa odradzovať na tomto fóre prázdné reči sa trusia kdekade
Nespomínal som perpetum mobile, ale začal s týmto nápadom niekto predomnou?

Mozno staci menej cukru, neviem. Experimentujem s tym nie dlho. Obcas vyskusam aj menej, a uvidime...
Tak takhle TIBI kryštáliky původně prezentovány nebyly, že milanecezare - Kukočko

A spotřeba cukru už sedm lžiček? To se tedy silně zvedá při různém obměňování a experimentování....
Trpezlivostou a experimentovanim. S tym mnozstvom co mas nebude problem 20-30 bubliniek za minutu. Nechaj to tak tyzden, potom vymen 80 percent vody, daj 7 lyziciek cykru, 10 hrozienok a nechaj to tak zase tyzden. A vselijako to obmienaj a experimentuj a uvidis, ze sa ti to nakoniec podari...

Přidáním kvasnic.

no tak nic moč. Jen 6 bublin/min :((
Nemusíš nic vyrábět, sundej ten kámen a můžeš počítat bubliny.

www.youtube.com/…
Sice blbá kvalita, ale takhle mi bublá tibi po utěsnění víčka.
Bohužel zatím nemám počítadlo bublin, takže nevím počet bublin/s, ale to snad brzo taky vyrobím

Aha, a Citrodeko by nestacilo?

0 16.09.2010 23:36 pitrs06 Po mých pokusek musím potvrdit, že uvedené množství ze začátku diskuze nestačí na výrobu těch 20 bublin a více. (4 lžíce tibi, 3 lžičky cukru, rozinky). Takže to bude chtít více tibi nebo cukru nebo oboje. Jak uvedl Kukocko. Víc tibi nemám, tak jdu přidat cukr
Nejde o vitamín C

ale o snížení pH.
Neviem ci ti poradim dobre, ja s tym zatial len experimentujem. Ale ja by som to dal do 1,5 litrovej flasky s 1litrom vody. 10 cajovych lyziciek cukru a 15 hrozienok. Milan odporuca este platok citrona, to som ja zatial neskusil, a neviem na co im je vitamin C dobry
PS: a samozrejme vsetko nech je z plastu!! Ziadne zelezo

tak jo. Je toho přibližně 300ml.
Do jakého roztoku vody a cukru to mám naložit??
Kolko ich asi mas? Daj fotku.
Potom popis uspechy/neuspechy

0 16.09.2010 18:39
Gordon [22] Tak TIBI krystalky dorazily v poměrně slušném množství. Akorát mi po úpravě nechce těsnit víčko flašky od mlíka.
Cestovaly zavřený poštou ve flaše a ta byla slušně natlakovaná a promáčklá.
Takže bych řekl, že až vyřeším nádobu tak to bude ranec

Přidat reakci
1 ...... 14 15
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 31566x