Listonoh
Ahoj
Mě se to stalo taky!Šla jsem s tátou vylít akvárko a najednou tam byl korýš!Měla jsem štěstí.
0 01.02.2012 21:21 Natálka – můj listonoh
Ahoj
Mám taky listonoha.Měla jsem žábronožky a perloočky,ale listonoh mi je sežral
.No to nevadí aspoň že mám listonoha.Jmenuje se Ferda.Nevíte jestli se do akvárka dává jenom substrát a nebo substrát+písek(pro rybičky)???Prosím odepište někdo.Poslala jsem Vám i fotku.
Dneska ráno to ten větší ukončil
, ale nějak divně jako kdyby pořád pomalu žil, jako by byl ve stavu hybernace pomalu mu se mu hýbou nohy a vouska taky občas se pohnou, leží na zádech a barvu ma jako by žil, když mě umřeli ti menší tak byli bez barvy. Jak vypadaly ty vaše mrtvolky?
Ten menší je v akvárku(Karolinčino akvárium) a daří se mu asi dobře. Další pokus udělám až se vrátíme z dovče aby byl na ně čas.
0 27.01.2012 13:15 ivril – listonoh
nechce nekdo spolupracovat na chovu?
0 27.01.2012 13:10 ivril – listonoh
muj listonoh se chova nejak divne. porad jen plave do kolecka a nechce jist.
nemuzete mi prosim nekdo poradit?
Ta vajíčka mohla být nějaký čas přichycena na skle nad hladinou, a taktéž působí faktor, kdy dříve vylíhlí jedinci svou přítomností v omezeném prostoru a malém obsahu vody blokují další pozdnější vývoj a lihnutí ostatních listonohů, což je logické, protože by měli málo místa a v přírodě za těchto podmínek i nedostatek potravy s následkem požírání se navzájem ( v chovu v menším objemu rychlé znehodnocování vody krmením + stres a kanibalizmus) a tohoroční početnostní generace by tak přišla nazmar. Jenom doplňuji, o čem mnozí mnohdy neuvažují.
My máme dva od 28.12 pořád žijou jsou celkem čilí ale vajíčka jsem ještě neviděl
. Celou dobu jim dávám destilku a vypadají spokojeně
0 26.01.2012 17:50 MartinaS Já taky hlásím úmrtí. Dneska máme v rodině smutek. Listonohovi se nepodařilo svlíknout celou kůži a je po něm :( Žil 30 dní a 3x "snesl" vajíčka.
Zítra jedeme pro kojeneckou a začneme druhé kolo.
0 26.01.2012 15:21 michal – akvárko
Si pamatuju,když se hrozně řešili kyselé deště...Dešťovka je kyselá jako hrom,sama o sobě...Já jsem línej,natočim vodu z kohoutku a když to jde,super,když ne,vezmu barel,odvezu ho kámošovi do práce,natočí mi vodu z osmozy a pak to zkusim znova...Tim chci říct,že nejdřív bych zkusil cestu nejmenšího odporu
Jo, to nepopírám, ale pořád to není dešťovka.
0 22.01.2012 20:08 georgeczk2 –
Re: Chem Jsem bydlel v baráku,měli jsme studnu a byl to horror...Ted natočim vodu z kohoutku a hurrá
Je to pohoda...V práci a to je stejný město,jen 8Km rozdíl,je voda tak tvrdá,že rychlovarná konvice vydrží 3 měsíce a je zabetonovaná...Si ale nemyslim,že zrovna destilka by byla lepší než voda z kohoutku.Ale samozřejmě je to jen muj názor.Chce to vyzkoušet a pak se uvidí...
Jsem bydlel v Aši...A když jsem se přistěhoval do ústí,divil jsem se,že mlha může smrdět a mít tmavě šedou barvu
georgeczk2 napsal: Na žábronohy i listonohy natočim studenou vodu z kohoutku,dam jí na parapet nad ustřední topení,ohřeje se postupně na 25 stupňů,hned tam nasypu ten bordel z pytlíku a za dva dni se tam mrskaj.Tak že nedělejte z toho vědu.... Tim chci říct,že se toho moc nakecá,ale v jednoduchosti je síla.
Nezbyva, nez Ti zavidet zdroj vody.. Psal jsem obecne platne rady k lihnuti lupenonohych korysu. Nepsal jsem nikde, ze kdyz nekdo ma kvalitni mekkou vodu z vodovodu, ze se mu nemuze darit s lihnutim i s vodou z vodovodu. Nicmene stale obecne plati, ze vetsina lidi, co maji odchovny si vystaci s destovkou a ze osmoticka voda ci destilka je k lihnuti jistota. Narozdil od vody z vodovodu (ktera muze mit nekde i 600 a vic mikrosiemens - v tom se to opravdu nelihne dobre).
BTW: Galaxky se lihnou i v 500 mikrosiemens, coz obecne ukazuje na hodne tvrdou vodu, ale nelihnou se v tom dobre a vsechny jikry. Proto Ti pravdepodobne chovatel doporucoval pouzit osmozu.
Jem si to ověřil a ta rozmrzlá měla poloviční tvrdost než ta původní a to co nezmrzlo zase tvrdší než ta voda z kohoutku...Jen jsem to zkoušel,protože jsem zvědavej,jestli je to pravda...A funguje to
Bydlím v Ostravě. Nejsmogovatější region republiky, ale kytky mi rostou a kvetou. Asi jim ty emise prospívají.
protože to "čistý" zmrzne a ta tvrdá voda,která obsahuje soli mrzne jako poslední. To si nemyslím. Pokud necháte zmrznout tvrdou vodu, tak z onoho rozmrzlého ledu bude stejně tvrdá voda. Nevytáhnete totiž čistou zmrzlou vodu, ale mezi krystalky ledu bude stále nějaká nezamrzlá voda a co víc, i ty soli.
Právě že dešťová voda neobsahuje skoro nic...teda jestli nebydlíš v ústí a nemáš tam chemičku...
Dešťová voda obsahuje soli? Takže když ji sbírám na zálivku orchidejí, dělám chybu?
protože to "čistý" zmrzne a ta tvrdá voda,která obsahuje soli mrzne jako poslední.
Perfektní je,dát v zimě vodu do kýble ven a nechat půlku zmrznout a pak použít ten led,to co nezmrzne vylejt.Je to lepší než nějaká dešťovka.Podle mě V čem je lepší?
0 22.01.2012 18:51 georgeczk2 –
Re: Chem Tady v ústí bych dešťovku radši nepoužíval
Nepoužívam ani teplou vodu z kohoutku,protože je to teplá užitková voda,ale zkušenost s ní nemám,tak že,nemůžu soudit.Na žábronohy i listonohy natočim studenou vodu z kohoutku,dam jí na parapet nad ustřední topení,ohřeje se postupně na 25 stupňů,hned tam nasypu ten bordel z pytlíku a za dva dni se tam mrskaj.Tak že nedělejte z toho vědu.Daleko horší je udržet vodu čistou při krmení.Jinak jsem si koupil microrasboru galaxy,kdysi,pán mi řekl,že to chce vodu z osmozy,jinak se nevylíhnou.Měl jsem je u zeber jen tak,aby se tam něco hejbalo,vytřeli se,když jsem měnil vodu na kytku nebo mech v rohu a pak koukam,plavou tam mladý...nijak jsem je nekrmil,ani jinak se o ně nestaral a vyrostli.Tim chci říct,že se toho moc nakecá,ale v jednoduchosti je síla.Ale je fakt,že voda ze studny na to asi neni.Perfektní je,dát v zimě vodu do kýble ven a nechat půlku zmrznout a pak použít ten led,to co nezmrzne vylejt.Je to lepší než nějaká dešťovka.Podle mě
Ono záleží na tom, k čemu přesně tu vodu potřebujeme (zda k líhnutí či k chovu). K líhnutí je skutečně nejlepší voda, která má minimální vodivost - tzn, na vylíhnutí vajíček je opravdu velmi vhodné vzít destilku či lépe vodu z RO apod. Do ní dát substrát z normálního akvárka a ponořit jávský mech a čekat. Po té, co se do destilky dá substrát a mech, stoupne o trochu vodivost z tech cca 2-10 mikrosiemens na cca 100 mikro. Tzn. prestane to být destilka, ale použít destilku k líhnutí není úplně od věci. K chovu výměnami vody lze listonohy přivyknout k tvrdší vodě, i když to není pro ně úplně přirozené.
Co se dešťové vody týče - je to také velmi vhodná voda na líhnutí listonohů - určitě lepší, než to, co teče v některých městech z vodovodu. Dešťovku v chovnách používají téměř všichni, i měšťáci. Je to dobrá "živá" voda na líhnutí potěru, na okyselení, na změkčení apod. Postup k líhnutí listonohů v dešťovce by měl být podobný, jako u vody z RO.
V destilce v žádném případě nic nechovat
Právě protože v ní nejsou minerály, tak je ráda nasává odebíráním iontů ze živých tkání. Listonohům bude určitě destilka mimo jiné leptat krunýř. Navíc, listonoh má sice rád čistou vodu, ale "běžně" žije i v loužích. Předpokládám, že v nich destilka nebude.
Sice listonohy nechovám, ale dešťovku roky používám a na čistotu si nemohu stěžovat.
Jestli ti na klávesnici nefunguje klávesa "V" tak použij funkci Vložit znak
Psát W jak Polák.
0 20.01.2012 16:21 samo – ........
cawte davali ste vasim listonohom lampicku alebo co ? Newem lebbo keby moja 250w isla tak sa asi nedoplatim a pisali ze tam mam dat mensiu no newem
0 20.01.2012 13:05 samo – RE:Yirka
teda dik Yirka
0 20.01.2012 13:02 samo – RE:invalida
diki moc
Za mého mládí žili v létě listonozi v každé trvalejší louži na dědině naprosto běžně. Pravda, je to už více než 50 let. Zato v té době nebyla k mán í prakticky jiná rybky než paví očko.
0 19.01.2012 23:01 MartinaS Já na mimibazaru za 100 + poštovné. Kdyby někdo věděl o levnějších, tak sem s informací
Fotky nedodám, nemůžeme najít nabíječku :(
Právě jsem s pomocí překladače přelouskala stránku o listonozích. Fááákt zajímavá zvířata - hned jsem rybičkám uloupla kus rostlin a listonoh si na nich pochutnává
Kde jste levně sehnali vajička? A prosba...když už máte listonohy doma, udělejte někdo fotku do atlasu...furt je tam ta moje mizerná
Díky Venca
0 19.01.2012 21:28 MartinaS ... mám dotaz - listonoh začal mít po sobě bílé skvrnky - je to nějaká nemoc? Všimla jsem si toho předevčírem a vypadá to, že se mu ta bílá místa mírně zvětšují. Na netu jsem podobně "obíleného" listonoha nenašla. Mám obavu, že je to nějaká nemoc :( Nenapadá Vás, někoho ze zkušených rybičkářů co by to mohlo být?
Já ho chovám v teplotě 22 až 24 stupňů a svítím mu od rána do večera. Zhasínám, až jdu spát.
A mimochodem, mám pocit, že snáší vajíčka při svlékání kůže - neviděla jsem to na vlastní oči - pokud mi nechcípne na tu bílou nemoc, tak to zkusím vypozorovat příště. Celý den měl vajíčka a pak během chvíle svlékl "kůži" a snesl vajíčka, možná je v tom souvislost. Je škoda, že se na netu nedá najít větší podrobnosti o tomto živočichovi - tedy v čj. Anglicky nevládnu natolik, abych se do toho pouštěla.
0 19.01.2012 19:20 samo – ........
pri akej minimalnej teplote preziju
0 18.01.2012 10:01 MartinaS Tak už má kaspy opět plné vajíček. Jestli se mi podaří vypěstovat další generaci, tak to bude bomba.
0 17.01.2012 06:38 MartinaS ... tak vajíčka jsou v písku. Už je v "kapsičkách" nemá
Akorát je nemám šanci najít.
1 16.01.2012 22:10 0
Tím prohrabáváním písku hledá potravu k svému zdárnému vývinu, kterou však v podobě drobných živočichů a rostlinného detritu asi nenachází. Čím je větší, tím víc potravy potřebuje k nasycení i plnému vývinu a samotná řasa mu nestačí.
Pokles z 23 na 21 stupňů nevadí, spíš je vhodné určité kolísání teploty. Co se týče čistoty vody, tak samozřejmě nesmí zahníváním přijít o kyslík a být otráven tvorbou nitrátů.
Poměry a probíhající procesy ve venkovní louži a v doma umístěné chovné nádrži jsou naprosto odlišné. Popisovat tyto odlišnosti, dění a návaznosti, je na rozsáhlou vědecky odbornou a časově náročnou práci.
Studováním v dostupných zdrojích a vlastním bedlivým srovnávacím pozorováním se k "profesionalitě" může každý vyškolit i bez mimořádných mentálních schopností. 0.
Starší reakce
Ahoj, my je pěstujem od 28.12, 29.12 se vylíhli v počtu 6 listonohu, 4 žábronožky, 1 škeblovka a nějaké perloočky vše ze sady Pravěké akvárium v destilované vodě. Bohužel jsem měl nápad zlepšit jim život koupil jsem 27l akvárium s filtrem a topením. Akvárium jsem naplnil destilkou cca 15l a dolů jsem jim dal jemný písek a přesunul 3 kousky a 2 žábronožky - do rána byly žábronožky tuhé a listonohové i po raním přesunu zpět to nepřežili - voda byla mléčná - v akvaristice mi řekli že to je bakterie. Teď už máme jen 2 listonohy, 1 žabronožku a 1 škeblovku (to je zajímavý prcek)a chystám se že je zkusím přestěhovat do akvárka, který jsem mezítí vyčistil napustil vodou z kohoutku 1/2 s kojeneckou a doplnil přípravkem proti chlóru a bakteriím(DAJANA Start plus). Akvárko jede na prázdno už 4 den. Nevím jestli jim neublížím a když je máte v akvárku máte puštěný filtr i se vzduchováním ?
Petr
Starší reakce
0 07.01.2012 10:25 Kája – Divné...
Zdravím, pěstuju listonohy, nasypala jsem tam přesně půl pytlíku toho substrátu, ale... listonoh, co je v knížce na obrázku se mi v akvárku objevil jen jeden
ostatních je tam hrozně moc, ale vůbec to nejsou listonozi... stalo se vám to taky???
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 8
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 17561x