Vlastním dve tieto svetlá (11 W). Jedno som kúpil samostatne v júli 2012, druhé ako súčasť súpravy (Aquael 30 l) v septembri 2012. To prvé prestalo asi pred týždňom svietiť, a po prehliadke žiarivky som usúdil, že doslúžila – čierne konce (alebo začiatky?
).
Pustil som sa do rozobratia toho vodotesného krytu pätice žiarivky – s trochou snahy to nebol problém (ale dve ruky bolo málo) a podarilo sa mi to bez výrazného poškodenia (odlomil som kúsok na žiarivke, ktorý ale bol len estetickým doplnkom). Bol som veľmi zvedavý, akú to má päticiu, pretože som si robil starosti, či takú zoženiem.
Po rozobraní som zistil, že to má štvorkolíkovú päticu, nie som odborník na pätice žiariviek, ale podobá sa to na označenie „2G-11”. Samozrejme, žiarivku s takou päticou som nezohnal, ale pretože bol predradník pripojený len na dva vývody (viď foto), tak som kúpil žiarivku s päticou „G23”, konkrétne MASTER PL-S 11W/840/2P. Nedával som tomu veľkú nádej, no za 2,7 € som si povedal, že vyskúšam a svet div sa, žiarivka svieti. Má integrovaný štartér, tak neviem či to vadí alebo nie, každopádne pri rozsvecovaní trochu preblikne, ale svieti.
Žiarivka je aj trošku dlhšia, ale do krytu sa vojde. Samozrejme, žiarivka nesedí v tom pôvodnom ochrannom kryte, pretože je tá pätica iná. Musel som ju vo vnútri trochu vypodložiť plastovými kúskami. Svetlo síce touto úpravou stratilo svoje IP67, ale naozaj nemám v pláne ponárať ho do akvária
Po prvom spustení som chodil kontrolovať predradník, či sa neprehrieva, rovnako tak kryt svietidla, ale nezaznamenal som žiadne vysoké teploty – ruka sa dá udržať s veľkou rezervou.
Podľa mňa (teda môjho oka) som dostal svetlo s rovnakými vlastnosťami, za pár peňazí. Uvidím, ako dlho mi to vydrží