Sumečci - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
http://www.catfish.cz - nemoci
Mně ty příznaky přece jen trochu ukazují na vodnatelnost. Pokud to nafouknutí a plavání u hladiny bylo doplněno o zježené šupinky na hřbetě či břiše, bylo by to takřka jednoznačné.
Zhruba v 17:40 vcera jsem pozorovali chovani kdy lapala po dechu u hladiny, bricho nebylo nijak enormni, Sumecek Zraloci miva takovou bouli po zradle, tohle mi prislo pomerne rovnomerne, no v +- 23:30 mi prislo ze bricho ma trosku nafoukle, ale nevypadalo to nijak vyrazne, rano kdyz jsem ho vyndaval mrtveho cca 06:30 jsem v sitce pozorval vyrazne nafoukle bricho, mimo to vzdy kdyz jsem se ho snazil vylovit ho to tlacilo na hladinu, takze patrne nejaky plyn/vzduch v brise byl. Ostatni rybky plavou cile a nezpozoroval jsem zadne problemy.
...nevim jestli se to nemohlo stat kvuli dychani z hladiny nebo proste nafouknuti po smrti, jestli to pomuze tak ryba nebyla na dne, ale mrtva na hladine a vypadalo to spis jak kdyz v sobe ma vzduch...
Kolik hodin uplynulo od chvíle, kdy se ta ryba dostala z fáze "dýchání u hladiny" do fáze "plavání s nafouklým břichem u hladiny"?
Nevím, co bylo příčinou jejího úhynu, ale "nafouklé břicho" mohlo být důsledkem rozkladu tkání mikroorganismy.
Pangasi jsou už dávno minulost, teď se prohánějí v 2000 litrech jinde. Moje akvária pro ně byla malá.
Pangas není akvarijní ryba a až uvidíš, co udělají v té 700 litrovce za paseku až budou mít kolem 50 cm, přejde tě chuť je chovat v akváriu. Pokud se toho tedy vůbec dožijí.
Zkus si přečíst něco tady:
www.klub.akva.sk/…
Je to věnované velkým rybám a doporučuji článek "Ako riešite problémy typu Pangasius". Pangasi nejsou sumci typu lehnu si na dno a budu v klidu číhat, až kolem propluje potrava, ale potřebují celý čas pohyb v prostoru.
xx napsalnasávají granule ze dna jako vysavač dokud nejsou úplně přežraní To delaji uz ted, takze shrneme to, vyrobce keca a budeme pro jistotu namacet.
PS: Mas nekde prezentaci? Docela rad bych se mrknul jak to mas pro Pangasky zarizene at je inspirace do budoucna

Toto základní krmivo v těle rybky nebobtná.
No vidíš a pak tomu věř.
Většina výrobců nepočítá s tím, že by se v akváriu chovali draví sumci s tendencí jednorázově se přežrat umělým krmivem. (Pangas není akvarijní ryba.)
U žížal nebo u sekaného masa se mi nikdy u nich nestalo, že by měli podobný problém, přestože bříško si nacpali pokaždé k prasknutí. Problém je jen s umělými krmivy - nejčastěji to jsou gramule nebo tablety, které tyto ryby polykají vcelku. Jiným sumečkům typu krunýřovci se to nestává, protože tablety i granule okusují a nepolykají je celé. Až budeš mít ty pangasy větší všimneš si, že nasávají granule ze dna jako vysavač dokud nejsou úplně přežraní.
Mojí dceři se jednou podařilo shodit do akvária část balení suchých granulí (odhadem toho byly 2 hrsti, značku si už nepamatuji) a výsledek byl takový, že než se mi to krmivo během 10 minut podařilo z akvária vyndat, samice pangase měla břicho na 3xnásobku běžné velikosti, lapala vzduch u hladiny a vypadala, že bude každou chvíli po ní. V té době měřila nějakých 35 cm. Naštěstí to přežila.
Ted jsem nasel tohle na strankach Sery:
www.sera.de/…
Vynatek: "Toto základní krmivo v těle rybky nebobtná."
Jeste tady pisou ze neboptna:
www.akvarista.cz/…
A i tady na strankach je popsano ze to zerou i Neonky, coz je proti Pangasum velice mala ryba:
rybicky.net/vyrobky/5
V tom aby se jeden ted vyznal

...neni nic lehciho nez si dat do akvarka cednicek a pred vyklopenim to nechat par minut pomacet ve vode...
Přesně tak.
Problém není s velikostí tlamky ale s tím, jak dál suchá granule prochází (nebo spíš neprochází) trávicím traktem. To samé udělají běžné suché granule se 40 cm rybou, která má tlamu širokou minimálně 6-7 cm.
Pangasy doporučuji krmit granulemi tak ve velikosti 15-20 cm a víc, ale i tak se musí granule předem namočit.
No moc problem s nima prave nema, vzdyt ta granulka ma po naboptnani tak 1-2mm, a jejich tlama na sirku ta 1cm ti sumci jsou mozna vetsi nez 6cm, jsou ruzni, se zadni ploutvi tak 7-8cm pod vodou to tezko odhadnout. Proc tohle? Protoze vlocky proste nechteli zrat, vlocky jsou pokud vim pro ryby do vrchni vrstvy (labirintky) nebo pro vylozene male (neonky). Mam tam i parmicky ctyrpruhe, jsou dospele, ale urcite mensi nez deti Pangasu a nebyl dosud problem s Vipagranem, ale jestli si vazne myslis ze je to timto, neni nic lehciho nez si dat do akvarka cednicek a pred vyklopenim to nechat par minut pomacet ve vode.
Roztrhne jim to po nabobtnání v břiše střeva.
Všichni draví sumci mají snahu sežrat co nejvíc suchých granulí, chutná jim to - klasický případ jsou právě pangasi, péřovci a sumíčci. Jsou vysloveně pažraví. Když už je musíš krmit granulemi, tak jim je alespoň předem namoč na nějakou dobu do vody a až nabobtnané jim je pak dej.
6 cm mimino pangase má co dělat aby ty granule vůbec spoklo. Proč jim nedáváš jen vločky nebo živé/mražené patentky?
Ne, myslis ze to mohlo byt naslednym naboptnanim v brise? Krmim v pomerne malych davkach, prave aby to nemohla jedna ryba jen tak vyzrat a nikdy jsem dosud nemel problem. Hlavne mi prijde zvlastni ze by se mu za ty hodiny nepodarilo, preci jen Vipagran nejsou nijak velke granulky.
PS: Projel jsem ted zpetne i fora a o namaceni u Vipagranu nepisou, jen u klasickych tablet, ale ty namacim a podavam vecer pro Ancistriky.
Ty granule jsi jim asi předem nenamočil? Nebo se pletu?
Ono jak psala Imii to vazne muze byt proste smula ze se ho neco chytlo, nebo uz s necim prisel a az ted se to projevilo, do te doby vypadal naprosto normalne, bylo to z hodiny na hodinu, ostatni sumci co jsem je videl rano jsou v poradku, ten prvni byl zalezlej, dalsi dva blbli na skle. Zadne hnojivo, lecivo, ani CO2 jsem neaplikoval alespon mesic (hnojiva nepouzivam takze pred mesicem lecivo pri prichodu rybky), posledni kremeni bylo asi v 16:20, byl to Vipagran a trocha vlocek od Sery (moje prvni teorie byla ze je prezranej, ale jak zacal lapat po dechu, bylo zle). Jde o to ze to nejsou jedine rybky v akvarku tak jsem intuitivne pouzil FMC jako desinfekci proti rozsireni a jako pokus o zachranu, protoze lapani po dechu na hladine bejva vazny a dopada tak jak dopadlo.
Teplota v akvariu se pohybuje i ted na nejakych 27-28 stupnich, topeni je vypnute, akvarko je mimo slunecni svetlo, takze proste teplota v byte.
Nejake nazory co to tedy mohlo byt za nemoc, pokud to nebylo treba vrozene? Nejvic mi to sedi na ty parazity, ale to nafoukle bricho pri vylovu mrtvolky me trosku zarazilo.
Žádné další už si nepořizuj.
Čím jsi je naposledy před tím úhynem krmil?
Přidával jsi nějakou chemii (hojivo, CO2, léčivo ...)? Ostatní sumečci se nechovali nějak divně? Přepokládám že ne.
To FMC ani jiná léčiva u nich nepoužívej. Pangasi jsou jedni z nejodolnějších sumců a v případě poranění nebo nemoci jim stačí dát čistou odstátou vodu a zvednout teplotu na 28 st. Když vynechám věci typu mechanické poranění, otravy chemií a šoky ze změny parametrů vody, pak jedinou nemocí u nich bývá krupička.
No takze se patrne nemusim obavat nejake nemoci, ma jeste nekdo jiny napad co se mu mohlo stat? Jinak jak jsem se ptal, jsou nejaka leciva ktera by mel mit kazdy akvarista porad po ruce "kdyby neco"?
Mimochodem, myslite ze pri dokoupeni noveho sumecka zralociho, ze se s nimi sprateli? My jsme koupili nejdriv jednoho, po dvou dnech se porad schovaval, a zadni ploutev mu oziraly Parmicky Ctyrpruhe, tak jsme koupili dalsi tri, at neni sam. Jenze se s nimi moc nespratelil, az ted po nekolika mesicich s nimi zacal plavat (a ploutvicka je zcela zahojena, bez znamek utoku), ale porad se rad schovava za filtr, na druhou stranu a nevim proc je podstatne mene plachy nez ostatni, nenarazi silene do skla, kdyz ho neco vyrusi, jen jde k filtru

. Nebo mam v ramci budouciho akvarka 700l nechat pouze tri? Zase si rikam ze je to hejnova ryba a aspon ty ctyri by to chtelo, jeden znamej ma taky Sumečky zraloci a problem je pry kdyz ma napriklad uz jen dva a jeden zemre, tak ten druhy (asi zalem) taky, proto lepsi mit jich vic.
Tak se bojim aby kdyz koupim po dlouhe dobe nejakeho proti nim "prcka" ze ho neprijmou, mate s timhle u ryb zkusenosti?
Mě se tohle samé stalo s Parmičkou čtyřpruhou. Všechny rybky byly v pořádku, jen jedna parma u hladiny a lapala po dechu. Další den byla nafouklá, šupiny neměla odstáté, barva nebyla vybledlá a měla otevřenou tlamičku ... ostatní ryby byly zdravé a žijí dodnes.
Tipovala bych to asi na nějaké vnitřní parazity, tvoje chyba to nejspíš nebude.
Každá ryba si nese svoje geny a některé (ty špatné) se můžou občas projevit takto ...
Zdravim, rad bych zjistil co se stalo memu sumeckovi zralocimu, vcera +- v 17:30 zacal dychat z hladiny, drzel se u bublinek z docasneho vnitrniho filtru. No prvni vec co me napadla kdyz jsem nevidel zadne jine priznaky ze muze byt problem s vodou. Vymenil jsem cca 30% vody, bohuzel zadna zmena, byl dost apaticky a klasicka lekavost Pangasiusu se vubec neprojevovala. Priznaky ktere jsem pozdeji spozoroval bylo rozsirene skrele, a prave to dychani na hladine, prislo mi ze ma parazity v zabrach (Gyrodactylus), protoze to by k tomuhle sedelo, bohuzel to uz bylo jedenact v noci a akvaristiky zavrene, takze jsem tam dal vseholek (o kterem si sam myslim ze lecbne ucinky nejsou valne, ale lepsi nez nic) FMC a na doporuceni tri lzicky soli (150l akvarium cca 130l vody). Modlil jsem se aby to vydrzel s tim ze po praci mu donesu nejaky lek na parazity... neprezil :(
Kazdopadne po vyloveni mrtveho telicka jsem pozoroval nafoukle bricho, tzn dalsi vec co me napadla je Vodnatelnost, ale nevim jestli se to nemohlo stat kvuli dychani z hladiny nebo proste nafouknuti po smrti, jestli to pomuze tak ryba nebyla na dne, ale mrtva na hladine a vypadalo to spis jak kdyz v sobe ma vzduch.
Diky za odpovedi, rad prostuduji kazdou nemoc ktera vas napadne. Jinak pokud mate nejaky seznam zakladnich leciv ktera by mel mit kazdy akvarista u sebe, sem s nim. S nemocemi moc zkusenosti nemam a tuhle rybu jsem mel rad :/ uz jsem ji planoval ze pujde s karadama do 700l.
PS: Velikosti sumecka to nebylo urcite, ma tak cca 6-7cm, takze mladatko, zadny 20cm velky macek.
Starší reakce
Já myslím, že o odřeninu nejde. Ale mmožné je samozřejmě všechno.
tak už vypadá mnohem líp.zdá se že se mu to léčí už to nemá tolik.Tak snad mu to zmizí úplně.
Fishtamin od Sera nic nezkazí, nakapat do vody nebo s ním pokapat krmivo

já počkam až se zase někde objeví a udělam víc(snad i lepších)fotek.Já sem ho právě viděl jak se škrábe o tu kytku a druhej den to měl takhle zbarvený(nebo spíš vybledlý)
Z fotky to moc dobře poznat není, ale nemusí to být odřené. Ancistrusi reagují změnou barvy na všechno, co se jim jen trošku nelíbí. Pokud to vypadá jen jako flíček na kůži nechal bych ho tak.
0 02.02.2009 00:02 Brutius – Sumeček-poškrábaná záda

Prosim o radu.Nedávno sem ještě měl umělý kytky v AQ a potom co si o ně sumeček pěkně odřel záda(teda doufam že je to odřený - viz foto) sem dal umělý pryč a dal živý, ale nevim co se sumečkem, jestli ho nechat bejt ať se mu to zahojí samo, nebo koupit nějaký něco!Poraďte mi prosim, předem děkuju
Starší reakce
Na to, aby ti někdo poradil je k dispozici moc málo informací. Buďto si založ prezentaci, nebo spoň dle ní uveď informace o nádrži.
0 26.01.2009 16:45 polla Ahoj, potrebujem radu. Kupila som si sumceka pred tyzdnom a dnes skapal. Asi bol chory. Cudne plaval, tazko sa to opisuje

Plaval akoby stale do kruhu a telo mal akoby bez farby a stiahnutu kozu a obcas sa mykal akoby dostaval krce.. Neviete co to moze byt? dakujem za radu
Starší reakce
Syndrom nezaběhlé nádrže-přebytek N-látek?
ok.. super diky vsem. a nahodou pricinu umrti byste nevedeli?
Jestli to je jak píšeš (a jak to také dle fotek vypadá) tedy že AQ je poměrně čerstvě založené, tak si, prosím, přečti něco o zakládání nádrží. Jen dle fotky tam je vidno pár chybiček. A koupit si do 50l ne zcela zaběhnutého akvária rybu 500,- je trochu hazard, zvlášť když nejsi vášnivým akvaristou. A ty zbylé rybky také nejsou do 50ky to pravé ořechové. Zkrátka je to o něčem víc než jen napustit vodu a vpustit rybky.

to se ti teda ani nedivým dkyž ani nevýš jaké potřebuje podmínky
Víc info nemám.. nejsem zas tak vášnivej akvarista.. krmení je klasický sušený krmení pro ryby.. minulej týden sem koupil sumecka za 500,-.. a dneska koukam a sumecek mrtvej..
Nejprve nam ukaz svoje akva. jake v nem jsou podminky atd. Pak se da zjistit pricina. Jinak Ancistrusove nekladou zadne narocne podminky pro chov.
0 19.01.2009 11:15 loftue – sumecek prisavny
Zdravim,
mam mensi problemek.. asi pred tydnem jsem si koupil sumecka prisavneho.( ma takovou tygrovanou barvu) a dneska mi nejak umrel... vubec nevim cim to je.. poradi nekdo jak na chov sumecku?
Diky
Starší reakce
Já jsem dával polévkovou lžíci na 60litrů vody. Ale bacha na kytky ...

Diky moc za rady. Kolik přesně mám solit?
To jsou pigmentové skvrny, dělají se jim při chovu v nevhodných podmínkách.
Když jsem kupoval tyto sumečky tak měli uplně stejný skvrny a ulomený fousy, měl jsem je 14dnů v karanténě akorát s filtrem a vzduchovacím kamínkem. teplotu jsem dal 30°C a přisolil jsem vodu solí. Skvrny jsou fuč a fousky jim taky dorostli. Teď je mám asi měsíc v normálním akvárku a jsou v pohodě.
P.S.: Nejvíc jim chutnaj granule pro terčovce (Tetra Diskus)
Ale je to jenom moje rada ( Nejsem žádnej profík...)
Tak držím palce Mirek7651

0 27.11.2008 20:17 Stana – Sumeček průsvitný-nemoc?

Ahoj, prosím o radu.Můj sumeček má na sobě bíle fleky (foto). Nevíte co by to mohlo být a jak to léčit? Diky moc za každou radu
Starší reakce
ty fousky, se stávalo třeba anténovcum když se jim rychle a hodně změnilo PH tak se fousky pokroutí a upadnou. takže zkus přeměřit hodnoty vody
0 10.02.2008 17:13 silvo – Pangasius sutchi
pri preloveni sumcekov do vacej nadrze sa im olamali fuziky a asi z tohto dovodu nechce prijimat potravu uz asi 5 dni.boli preliecenie sera baktopur,bez vyrazneho zlepsenia.vie niekto poradit?
Starší reakce
pro pangasy raději nad 500 litrů .Velká ..moc velká ryba a hlavně náruživý plavec.Podle mě se té větší nádrže nedožijí.
je to len docasne pojdu do 300-500L
len sa bojim ze mi zomrie. ma nafuknute brusko a uz sa nehybe len lezi pri hladine kua

Sumček Žraločí - Pangasius sutchi
jakým žralokem? chtělo by to uvést název nebo aspoň fotku. jaká je hladina NO2? problém by mohl být tam.
V poslednych 3 dnoch som spozoroval ze jeden moj zralok ma problem s plavanim a to taky ze ma mierne nafuknute brusko/aspon sa mi zda/ a stale ho to taha na hladinu. neviem ci je to normalne alebo je to zapricinene stravou a prejde to ale skor mam podozrenie na nejaku chorobu s plynovym mechurom.
moze mi niekto poradit co stym.
nerad by som o neho prisiel ma uz 16cm
Starší reakce
Otrava NO2 Stalo se mi to také a během dvou dnů odešlo celé akva. Nejprve umřeli rychlí plavci Pimenoludus pictus , Arius semani. Začali rychle dýchal, postupně jim bledly barvy, zůstávali v křečích a nakonec i po přemístění do čisté vody umřely i přes silné vzduchování.
Přeji mnoho zdarů a žádné další ztráty.
Starší reakce
Mne se to stalo u Arius seemani a také u Pangasias sutchi, bohužel nevim co to způsobuje,ale skusim to tjistit.

Je to sumeček dlouhovousí.... bohužel odpoledne umřel.... nevím proč začal krvácet u ploutví..... ale druhýmu sumečkovy nic není
Tak takoveho sumce opravdu neznam...Mozna otrava NO2.

Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
http://www.catfish.cz - nemoci
Přidat reakci
1 ...... 3
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 2674x