Sumečci - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
http://www.catfish.cz - nemoci
NO3 je myslím moc. Jeho množstí zkuste snížit razantní výměnou - až 80 % vody, za předpokladu, že zdrojová voda obsahuje "normální" množství NO3 - 20 mg/l. Dlouhodobě se mi daří udržovat NO3 neměřitelné pomocí plovoucích rostlin (Riccia fluitans, Lemna minor), jelikož tyto mají jeho velkou spotřebu. Základním předpokladem úspěšné léčby je zajištění vhodných životních podmínek.
0 07.11.2009 17:38 kreten –
Re: H2O zkuste tu vodu, ale je-li to i jinde na těle, myslím, že je to marné
zarudlá žábra jsou znakem nevhodné vody (nějaké cemikálie, těžké kovy či podobně) Změř si vodu a pořádně vzduchuj.
přeci jen bych je zkusila nejak zachranit
0 07.11.2009 16:23 kreten –
Re: H2O No to není na pomoc, ale na rychlé utracení, má smůlu, to asi nepřežije
0 07.11.2009 15:47 H2O – Pomoc sumeček žraločí
Prosím poradte mi co je to mam par sum. zraločích a mají krvava zábra az skoro celou spodní část hlavy,neni to zvenku ale uvnitř. pomoc
Starší reakce
No, u veterináře, nebo na gyndě. Ale já tablety sehnal normálně v lékárně. Do 200L 4 tablety. A jen 3 dny-potom nám bylo řečeno vyměnit 70% vody protože to ničí ledviny.
Kde se dá sehnat recept? Před rokem jsme si totéž přinesli z obchodu s deseti neonkami. Přežily 4 a další se bojíme koupit. V každém obchodě mají něco.

Ahoj lidi
Takhle stejná rybka vypadá po 3denní kůře Etyzol+ ESHA2000;
Starší reakce
Bohužel tímhle trpí pangasové dosti často, pravděpodobně si to vozí už z Asie...Dařilo se mi je léčit kombinací Bactopuru direct od Sery a Esha 2000, což je vcelku zlý koktejl, leč pomáhal.Jinak bych se spíš vyhnul pořizování těchto ryb, přeci jen časem se z nich stávají trošku větší kousky...
Ahoj lidi
Probíral jsem to nejakým chlápkem, který se zabývá prodejem a pěstováním ryb, jinak je To také MVDR.
Podle fotky říkal, že to vypadá na přemnožení střevních parazitů a dle jeho rady jsem zatím aplikoval ENTIZOL(vag.tablety)+ESHA 2000 a už po druhém dni, je vidět značné zlepšení. Zmenšují se vřídky a ryba nemá začervenalé flíčky na sobě.
Zdá se, že jsem na dobré cestě.
Obávám se, že na tohle by ti ani žádné "pořádné léky" nepomohly. Proč jsi nechal ryby tak dlouho trápit ve stavu v jakém popisuješ?
0 23.10.2009 22:10 Pepik –
Re: xx Ja sem to mel na neonkach ktery sem koupil od jednoho patly co je mel ve strasne kysele vode a vylecit se mi to nepovedlo,uhynuly vsechny a nektere zili s nadorem strasne dlouho,jako by jim to vubec nevadilo...mozna to bylo i neco jinyho,protoze tyhle vridky,tak to jenom zacinalo,ale pak pribyla jakoby tuha rosolovita hmota ktera byla schopna obrust celou rybu a ta presto dal zila a zrala..no proste sila..az to zase nekde uvidim,dotahnu to domu,tenkrat sem na to nemel poradny leky a hlavne sem si myslel ze jde o Pleistophora hyphessobryconis..ale buh vi...
Co fotka ryby ve vodě?
Nevypadá to pěkně, připomíná to lymfocystózu - lymphocystis.
www.mypets.net.au/…
Ahoj všem.
Jsou to asi dva měsíce, co jsem si koupila sumečky žraločí. Asi po měsíci, se na nich začali dělat boule(nebyly nijak jinak zbarvené než ryba) Tak jsem to moc neřešila, ale asi před 14-ti dny jsem si všimla, že na jedné z boulý se udělala bílá tečka. Napadla mne krupička,ale známej rybku vylovil a snažil se tu bílou tečku setřít, usoudil, že to na žádnou plíseň nevypadá-říkal snad nějaký parazit. Tedy sumejši jsem dala do karantény a nalila do vody FMC. Jsou v léčivu 14 dní a nic se nezlepšilo-( Jinak potravu příjmají normálně a ani nějaká změna v chování u nich není vidět. Prosím mrkněte na fotku a poraďte mi.
Zítra si jsu koupit ESHU2000 ale nevím, jestli pomůže.
Starší reakce
Tak zmena, v akvarku to dela taky, tak ze 70%... bricho nafoukle opet nema, hodnoty NO2 by mely byt pod dvou 50% vymenach vody a 4 dnech bez krmeni v norme (ostatni ryby stale nevykazuji znamky toho ze by voda byla spatna)... ted si nemuzu skusit ani sumecka odlovit vedle do kybliku protoze nevim jak na to je se silamy vzhledem k tomu ze dele nezral, jedina moznost co me napada je bud nechat to vlastni cestou a nebo odchytit a chemie, ale to jsou tri dny leceni mimo a asi by to nevydrzel.
Uz toho zas nechal, mozna to bylo zvysenim teploty kdyz jsem prilil par sklenic teple vody, je to mozne (v pripade ze ma v kybliku bublani). Jinak projel jsem par diskuzi o teplote vody, shoduji se na tom ze neco cemu se da rikat idealni je mezi 24 a 26 stupni je to tak (tim myslim do normalniho akvarka, ne na leceni)?
Ted mi Pangas v kybliku po cca 3-4 dnech kdy v nem je zacal zas dychat u hladiny, vymenil jsem mu hned odhadem 50% vody za novou (i predtim jsem to jednou udelal a kazdy den dostava tak 7 sklenic nove), bublinky tam ma. Nevim proc to dela, jaky to ma duvod, NO2 tam prilis byt snad nemuze, drzet v karantene nadale se mi prilis nechce protoze on i ostatni ryby jsou ty 4 dny bez zradla, takze neco na posilnenou by asi neuskodilo.
Aaaha, zkusim se po nich podivat na netu, pokud by byl test za 70,- tak se to do zacatku urcite hodi. Pokud teda neudava uplne jina cisla

Záleží na tom co chceš koupit. Já jsem první rok používal (a částečně ještě používám) některými zatracované kapkové testy od Rataje - cena +- 70 CZK za kus. Byl a jsem s nimi spokojen. Pokud nechceš dělat vědeckou práci tak na sledování trendů v nádrži stačí bohatě.
No ja prave videl set cca za 1300 a tam bylo vse NO2, NO3, tvrdost PH atd atd viz to co jsem postoval. A co jsem koukal tak solo testy stoji od 250-350 kč coz je drazsi, + nektere se velice spatne shani.
A je nejaka znacka co je na to dobra nebo je to prast jako uhod?
Klidně si kup jednotlivé, bude to násobně levnější. Při normálním měření, to zn. zpočátku frekventovaněji, později třeba 1x za týden, 1x za 14 dní kapkové testy vydrží cca 1 rok.
Takze test musi pockat, pritelkyni chytil slepak, tzn misto do akvaristiky, jdu do nemocnice.
Kazdopadne chci se zeptat ma cenu kupovat kompletni testy nebo je to lepsi po jednom? Napriklad
www.alfazviratka.cz/… jako celek je to urcite levnejsi nez kdybych to kupoval jednotlive, dalsi vec je, tyhle lahvickove testy jsou cca na kolik pouziti? Nikdy jsem to nedelal, parkrat jsem mel papirky, tam je to jasne, ale rikate ze nejsou tak dobre.
Jj to je správné, pořád lepší málo využitá karanténa než potom narychlo dávat ryby kam se dá

Kazdopadne po tehle zkusenosti zavedu lecebne akvarko, at nemusim rybky davat do kybliku, no jsem rad za tu zkusenost a ze to snad dobre dopadne, aspon se proste nebudu muset tak blbe ptat a delat chyby jako krmit rybu v kyblu

ok dobre vedet

taky jsem si myslel ze to asi bude prostredim, vyluxuju to a snad zitra pujde do akvarka.
V kyblíku ho nekrm, v pohodě to bez krmení vydrží a prospěje mu malá hladovka

Pangas v kyblíku nic žrát nebude. Hladem tam vydrží klidně týden.
Kdyz se tam musel prestehovat kvuli nejake nesnasenlivosti k vode v akvariu, prijde mi ze ryba by mela neco sezrat i pri nemoci, pokud ne tak mu to odsaju, to neni problem, nemuzu ho nechat bez zradla kdyz i predtim nejedl.
Az zjistim ze parametry vody jsou normalni a v poradku, vratim ho do akvaria a budu pozorovat jestli se nemoc nevraci, ted i pres ne zrovna nejvetsi prostory vypada v poradku, normalne plave, nevypada stresovane (vystresovaneho Pangase jak vsichni vime pozname lehce), jen toho moc nezere, prubezne mu dolevam novou vodu po sklenickach, at se proceri a udrzuje se teplota.
Urcite budu radsi krmit Pangase v kyblu nez ho tahat mrtveho z akvarka.
Jinak v akvarku jsem vymenil 50% vody, zitra to udelam zas a snad uz bude test na NO2.
Spis me trosku desi ze Pangas v kybliku nechce vubec zrat, dal jsem mu asi 4 granulky vipagranu a jsou netknute na dne, vecer je dam pryc pokud to nesni.
Mě trochu děsí váš nápad krmit pangase v kýblu?!
No vyhrabal jsem tu nejaky stary vzduchovaci motorek, kazdoapdne je strasne hlucny takze mu ho budu obcasne poustet a na noc ho s nim dam do koupelny.
Byl jsem dnes ve dvou akvaristikach a ani jedna test na NO2 nemela, jedna vyprodany, druha vubec nedodava. Takze v pondeli cinknu na par mene komercnich ktere bohuzel v nedeli otevrino nemaji.
Spis me trosku desi ze Pangas v kybliku nechce vubec zrat, dal jsem mu asi 4 granulky vipagranu a jsou netknute na dne, vecer je dam pryc pokud to nesni.
Do té doby než zjistíš a vyřešít to, co se ti děje v akváriu s vodou. Sežeň si vzduchovací motorek.
jj, chapu, jedu dnes pro sterk, potom do akvaristiky pro testy, snad je budou mit, jinak jeste odpoved na otazku A, jak dlouho ma byt Pangas v kyblikove karantene? Vzhledem k absenci vzduchovani o nej mam strach.
Ryby nekrm. Výměny vody jak psal Bob66.
Dusitany si změř co nejdřív, doporučuji kapkové testy, ne papírky a pod.
Přečti si tyhle dva články:
www.akvarijni.cz/…
wds.cz/…
Tak to vypada ze kluk ploutvatá je zachranen, dychat u hladiny jsem ho nepristihl, jako rybi sestricka jsem mu byl dat sklenici ve 23:00 kdyz jsem sel spat, 01:30 a 5:30 vetsinou spis teplejsi voda at teplota prilis neklesne, ta se ted drzi cca na 25 stupnich. Rybka plave pomerne cile stale dokola, kybl ma svou vyhodu, Pangas se nerozjede a nenarve to do kolme steny, kdyz se lekne tak si proste da par kolecek

bublifuk tam nema, zadny jsem nenasel. Mam dve otazky, jednu u ktere nevim, u druhe se chci spis ujistit vasim nazorem, takze ta prvni - Jak dlouho ho mam nechat v oddelen nadrzi? A druha otazka zni - Vzhledem k podezdreni na prilis velke mnozstvi NO2, mam provest ted rano a pak jeste vecer cca 50% vymenu vody, pokud ano, jak casto tyto vymeny praktikovat?
Kazdopadne diky za rady, byl jsem vydesenej ze nam umre a ted nevypada ze by se mu chtelo

Prave to je ten problem neni cim, zkusim najit zitra bublifuk ve sklepe, uz je v kybliku, je pomerne vysoky a ma tam vodu tak z poloviny cca 5-6 litru (postupne mu pro vyrovnani teploty budu dolevat odstatou ze sklenice + procerenim se mu tam dostane vzduch), plave po dne dokola a zkouma. Lampicku mu nad to nedavam, je v pokoji se svetlem a ma tam sero, tak to pro nej bude lepsi.
PS: Sklo na prikryti nemam, predpokladam ze nejake tricko mu vadit nebude.
PPS: Myslite si jinak ze NO2 by vadila jen takhle vylozene nejakym druhum ryb s rozdilem dnu? Protoze ostatni vypadaji v poradku, jestli doporucite dalsi vymenu 50% vody a to same zitra, jdu na to.
PPPS: Mam mu tam dat nejaky ukryt nebo to nechat uplne hole?
Pokud by jsi měl vysoké NO2 tak ty výměny co jsi provedl jsou malé, vyměnil bych alespoň 50% třeba i dvakrát denně

Po přelovení do toho kyblíku bych ještě zavedl vzduchování

Ne. Výpusť fitru by měla směřovat tak aby čeřila co nejvíc hladinu.
Ano. Obyčejný čistý plastový kyblík 10-12 litrů, do něj odstátou vodovodní vodou s teplotou stejnou jako je v akváriu. Nahoru krycí sklo aby nevyskočil.
Jestli se staví na hlavu, je to špatné.

jj to je ten filtr, otocil jsem vypust vody trochu na sklo at sklidnim proud.
S poradnym filtrovanim pocitam, odhadem beru zrizeni takoveho akvaria na vydaje kolem 20000,- je rozdil neco zacit delat podle sve predstavy a snazit se opravovat nebo davat dokupy neco co delsi dobu neni v poradku :/ ted to ten Pangas prestal delat, plave velice pomalu ve stredni az vrchni vrstve akvaria, obcas v dost zvlastnich kreacich (treba ted jakoby plaval kolmo dolu). Myslis ze i pres to ze uz nedycha u dna ho mam dat vedle? Je treba ten kyblik nejak vybavit? Nebo proste jen kybl, a nejaka ta odstata voda z vodovodu? Prelovu se uprime desim... je to velice rychla ryba co je schopna sama sobe ublizit, mam sice dve sitky, ale stejne, poraneni vousku apod...
NO2 bohuzel ted nezmerim, nemam testy :/ kazdopadne po tech vymenach vody z poslednich dnu by nemela byt koncentrace nijak vysoka (predevcirem 30% vody, dnes 40% vody).
Edit: Zmena ted zas dycha u hladiny, chvili to dela, chvili ne, ostatni Pangasove jako v predeslem pripade vypadaji v poradku a cile drandi po skle, jdu na ten prelov.
Tohle je ten filtr?
www.zverimex-neelix.cz/…
Je v provozu nonstop?
V každém případě změř to NO2. Máš tam hodně ryb a píšeš, že skoro žádné rostliny.
Jestli si chceš pořídit do budoucna to 700 litrové akvárko, pak počítej s tím, že tam budeš muset mít předimenzovanou filtraci kvůli pangasům, počítám tak 2 vnější filtry s co největším objem filtačních materiálů. U dravců je největší problém udržení nízkých dusíkatých látek v akváriu - spotřeba krmení je u pangasů obrovská a díky tomu se rychle zvedají odpadní látky. Doufám, že s tím počítáš.
Edit: Žádnou chemii tam nelij. Vem ho a dej do odstáté vody třeba do kyblíku.
No dneska jsem vzhledem k nedavnemu pouziti FMC vymenil tak 40-50% vody. Teplota se pohybuje docela nizko, 25-27 stupnu, podle toho jaka je zrovna teplota v okoli, vetsinou to je spis tech 25. Ostatni ryby jsou v poradku, mam Parmicky ctyrpruhe, zdalo ze se taky drbou, ale to by asi nedelaly o sklo, takze se jen honili a ja mam jak pritelkyne rika stihomam.
Akvarium je zarizene dlouho, ted to bude vic jak tri roky, ale akvaristika me osobne chytla pred par mesici, takze predtim jsem ho nemel jak se rika pod palcem a moc se to neresilo. Cerpadlo ktere by tam melo byt s velkym zabudovanym vnitrnim filtrem je ted mimo provoz (ale to uz par mesicu), takze mame vnitrni mensi cerpadlo/bublifuk - Duetto 500 l/h.
Pangase mame doma cca 1,5 mesice, do ted nebyl zadny znatelny problem, uhyn prvniho kusu (viz zalozeni tohoto tema) byl zcistajasna. Ted uz proste hledam jakekoliv rozdily abych tomu mohl predejit, byt to krupicka nebo plisen, je to jasna vec, ale parazita od skrabance s nejasnymi znaky nejake nemoci je problem poznat.
Prezentaci nemam protoze akvarium projde vymenou dna, nove koreny, nove osvetleni, sprovozni se filtr, 3D pozadi... bude to takova velka operace co se musi udelat najednou protoze nechci ryby vystavovat stresu na trikrat, takze vse pripravuji.
Seznam ryb:
2x Ancistrus sp.
4x Parmicka ctyrpruha
2x Čichavec medový
10x Tetra neonová (jsem na holky hrdej, zadnej uhyn za dva mesice)
3x Tetra krvavá
3x Sumeček žraločí
3x Tetra kosočtverečná
Vetsinu jsem nekupoval ja tak me nekamenujte

nebudu je preci vyhazovat z akvarka.
Dno - Říční štěrk cca 1-4 cm
Dekorace - Kořen (je tam peklne dlouho), Břidlice (take dlouho)
Kytky - Minimum, je tam osvetleni na prd, takze hladinovka, misty zasazene do podkladu.
Krmivo - vločky, vipagran, večer pro Ancistry tablety, pondělí dávám půst a v úterý mražené patentky
Chemie - Mimo léčiv žádna, CO2 taky ne
Velikost nádrže - 100x40x40, 150l, objem vody odhaduji na cca 130l.
Teplomer - Vzhledem k tomu, ze je ve filtracni komore nadrze, kde ted voda neproudi, je vypnuty, ale jak rikam teplota se drzi na 25-27 stupnich.
Edit: Tak posledni zprava. sumecek ktereho jsem z nejake nakazy take podeziral dela to co ten ktery zemrel, drzi se u hladiny a taha vzduch odtamtud, bricho nafoukle nema. Nasel jsem tu zbitek Mycopuru od Sery, ale je ho tam malinko, mam to zkusit tim? Protoze po predesle zkusenosti to do rana asi nevydrzi

Omlouvám se za nepřesnost. Neviděl, pořizuji si jen ryby odpovídající možnostem nádrže. Doplnil jsem jen jeden z typických příznaků vodnatelnosti.
Mám zkušenost s úhynem na ni ve dvou dnech, nikoliv tedy v týdnech, to by už ta nádrž musela být asi hodně zanedbaná. BTW, teď už je to také druhý den, takže bych to stále nevylučoval. Snad kolegovi pomůže analýza vody, protože bez bližších informací a prezentace nádrže je to ode všech stejně jen věštění z koule.
Opravdu jsi někde viděl pangase, který má šupiny?
Vodnatelnost je chronické onemocnění, od prvního nafouknutí bříška do úhynu ryby se jedná o dny, v některých případech i o týdny. Když se ryba nafoukne a do pár hodin uhyne, o vodnatelnost asi nepůjde.
Zkontroluj si parametry vody, zaměř se na NO2. Nadechovat se u hladiny může, ale jen když má problémy s nedostatkem kyslíku nebo při problémech s trávením, většinou to způsobí vysoká teplota, dusíkaté látky, případně rychlé změny v pH. Pangasům ale vadí až extrémní hodnoty, které jiné ryby nezvládnou, pangas je schopen přežít ve znečištěné vodě. Co nesnáší jsou chemické látky. Jiné ryby jsou v pořádku?
Poškrábání je u nich dost časté, ale jestli to může být parazit ti na dálku asi nikdo neurčí. Jestli je to mechanické poranění, za 4 dny by to mělo samo zmizet, rány se jim hojí velice rychle.
Jak dlouho je to akvárium zařízené a jak dlouho ty ryby máš doma? Jaké další ryby v tom akváriu jsou a jak máš řešenou filtraci vody? Olmlouvám se že se ptám, ale nahlížet do tvé prezentace můžou jen registrovaní.
Vypada to ze dalsi sumec ma problemy, ten o kterem jsem mluvil uz driv, plave pomalu a podivne, obcas vypluje na hladinu tam se nadechne a jde dolu (nedela to tak ze by se na hladine drzel) nevim jestli se mi to zda, ale mozna ma na tele v oblasti hlavy a zaber milimetrove nity, tezko rict jestli se jen skrabnul nebo to je parazit, nemam s tim zkusenosti. Mam zahajit nejakou lecbu (pokud ano tak cim?) nebo to nechat byt? Prosim o odpoved co nejdirv, abych stihl doject do nejake akvaristiky.
Vak8: Co nejaka rada jak postupovat misto hadani jestli ma ryba supiny nebo ne?
Jak může mít pangas zježené šupiny,vždyť žádné šupiny nemá...
To jsem se dival kdyz jsem ho vyndaval a nic takoveho se nestalo, takze priznaky co jsem spozoroval:
Rozsirene skřele
Dychani/lapani po dechu u hladiny
Apaticnost (reagoval na okolo minimalne)
Nafouknuti (zvlast po vylovu dost znatelne)
Tzn castecne to vypada na prazity v zabrach a castecne na vodnatelnost (vic nemoci s podobnymi priznaky jsem nenasel).
Ted po par dnech vypadaji ostatni rybky k svetu, nepozoruji zadne lapani po dechu nebo nafouknuti, vyrobce Sera kazdopadne keca, pokud se necha Vipagran par minut v cedniku, viditelne naboptna, takze jsem to zacal praktikovat.
Edit: Jinak doufam ze kluci ploutvaty i kdyz vim co to muze byt za obludu vydrzi co nejdyl, vazne jsem si je oblibil, kazdopadne pokud by se neco stalo, dival jsem se po alternative, zatim jen tady na strankach, takze kdyby mel nekdo lepsi napad urcite sup sem s tim. Zatim mi prisli podobne (a samozrejme znatelne mensi) tyto rybky (mimochodem da se v zajeti pocitat s tou velikosti ktera je u nich vypsana?).
rybicky.net/atlasryb/sumicek_indicky - U nej me trosku odrazuje ze je zalezlej, nevim jestli ma byt dominanti ryba pro akvarko schovana
rybicky.net/atlasryb/prochilodus_stuhovity - Sice to neni takovej fesak jako Pangasove (ty supiny vypadaji spis jak Parmicka Zraloci), ale ostatni vlastnosti jsou podobne.
rybicky.net/atlasryb/sumcik_stribrity - O tom moc infa nemam, ale jak vzhledem tak chovanim pripomina Pangasia, samozrejme jina spodni ploutev a dalsi detaily, ale zbarveni i charakteristika je velice podobna.
Edit 2: No jeden z tech Pangasu mi pripada ze nechce prijimat potravu (ten nejstarsi), spozoroval jsem to az v poslednich dnech a ted se "drbal" o bridlici jako by na boku nebo u zaber. Myslite ze mam nejak postupovat nebo to nechat byt?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
http://www.catfish.cz - nemoci
Přidat reakci
1 ...... 3
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 2674x