Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sumečci - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Sumečci - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

http://www.catfish.cz - nemoci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2009 13:20 Muž Morath [29] Re: Bob666
Takze test musi pockat, pritelkyni chytil slepak, tzn misto do akvaristiky, jdu do nemocnice.

Kazdopadne chci se zeptat ma cenu kupovat kompletni testy nebo je to lepsi po jednom? Napriklad www.alfazviratka.cz/… jako celek je to urcite levnejsi nez kdybych to kupoval jednotlive, dalsi vec je, tyhle lahvickove testy jsou cca na kolik pouziti? Nikdy jsem to nedelal, parkrat jsem mel papirky, tam je to jasne, ale rikate ze nejsou tak dobre.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2009 20:11 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Morath
Jj to je správné, pořád lepší málo využitá karanténa než potom narychlo dávat ryby kam se dá ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.08.2009 20:09 Muž Morath [29] Re: Bob66
Kazdopadne po tehle zkusenosti zavedu lecebne akvarko, at nemusim rybky davat do kybliku, no jsem rad za tu zkusenost a ze to snad dobre dopadne, aspon se proste nebudu muset tak blbe ptat a delat chyby jako krmit rybu v kyblu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2009 20:00 Muž Morath [29] Re: xx
ok dobre vedet :) taky jsem si myslel ze to asi bude prostredim, vyluxuju to a snad zitra pujde do akvarka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2009 19:56 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Morath
V kyblíku ho nekrm, v pohodě to bez krmení vydrží a prospěje mu malá hladovka X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2009 19:53 xx Re: Morath
Pangas v kyblíku nic žrát nebude. Hladem tam vydrží klidně týden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2009 19:49 Muž Morath [29] Re: Sid
Kdyz se tam musel prestehovat kvuli nejake nesnasenlivosti k vode v akvariu, prijde mi ze ryba by mela neco sezrat i pri nemoci, pokud ne tak mu to odsaju, to neni problem, nemuzu ho nechat bez zradla kdyz i predtim nejedl.

Az zjistim ze parametry vody jsou normalni a v poradku, vratim ho do akvaria a budu pozorovat jestli se nemoc nevraci, ted i pres ne zrovna nejvetsi prostory vypada v poradku, normalne plave, nevypada stresovane (vystresovaneho Pangase jak vsichni vime pozname lehce), jen toho moc nezere, prubezne mu dolevam novou vodu po sklenickach, at se proceri a udrzuje se teplota.

Urcite budu radsi krmit Pangase v kyblu nez ho tahat mrtveho z akvarka.

Jinak v akvarku jsem vymenil 50% vody, zitra to udelam zas a snad uz bude test na NO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.08.2009 19:29 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Morath
Spis me trosku desi ze Pangas v kybliku nechce vubec zrat, dal jsem mu asi 4 granulky vipagranu a jsou netknute na dne, vecer je dam pryc pokud to nesni.
Mě trochu děsí váš nápad krmit pangase v kýblu?! coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2009 14:41 Muž Morath [29] Re: xx
No vyhrabal jsem tu nejaky stary vzduchovaci motorek, kazdoapdne je strasne hlucny takze mu ho budu obcasne poustet a na noc ho s nim dam do koupelny.

Byl jsem dnes ve dvou akvaristikach a ani jedna test na NO2 nemela, jedna vyprodany, druha vubec nedodava. Takze v pondeli cinknu na par mene komercnich ktere bohuzel v nedeli otevrino nemaji.

Spis me trosku desi ze Pangas v kybliku nechce vubec zrat, dal jsem mu asi 4 granulky vipagranu a jsou netknute na dne, vecer je dam pryc pokud to nesni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2009 08:51 xx Re: Morath
Do té doby než zjistíš a vyřešít to, co se ti děje v akváriu s vodou. Sežeň si vzduchovací motorek.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2009 08:46 Muž Morath [29] Re: xx
jj, chapu, jedu dnes pro sterk, potom do akvaristiky pro testy, snad je budou mit, jinak jeste odpoved na otazku A, jak dlouho ma byt Pangas v kyblikove karantene? Vzhledem k absenci vzduchovani o nej mam strach.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2009 08:37 xx Re: Morath
Ryby nekrm. Výměny vody jak psal Bob66.
Dusitany si změř co nejdřív, doporučuji kapkové testy, ne papírky a pod.

Přečti si tyhle dva články:
www.akvarijni.cz/…
wds.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2009 06:32 Muž Morath [29] Re: Morath
Tak to vypada ze kluk ploutvatá je zachranen, dychat u hladiny jsem ho nepristihl, jako rybi sestricka jsem mu byl dat sklenici ve 23:00 kdyz jsem sel spat, 01:30 a 5:30 vetsinou spis teplejsi voda at teplota prilis neklesne, ta se ted drzi cca na 25 stupnich. Rybka plave pomerne cile stale dokola, kybl ma svou vyhodu, Pangas se nerozjede a nenarve to do kolme steny, kdyz se lekne tak si proste da par kolecek palec bublifuk tam nema, zadny jsem nenasel. Mam dve otazky, jednu u ktere nevim, u druhe se chci spis ujistit vasim nazorem, takze ta prvni - Jak dlouho ho mam nechat v oddelen nadrzi? A druha otazka zni - Vzhledem k podezdreni na prilis velke mnozstvi NO2, mam provest ted rano a pak jeste vecer cca 50% vymenu vody, pokud ano, jak casto tyto vymeny praktikovat?

Kazdopadne diky za rady, byl jsem vydesenej ze nam umre a ted nevypada ze by se mu chtelo hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 21:00 Muž Morath [29] Re: Bob66
Prave to je ten problem neni cim, zkusim najit zitra bublifuk ve sklepe, uz je v kybliku, je pomerne vysoky a ma tam vodu tak z poloviny cca 5-6 litru (postupne mu pro vyrovnani teploty budu dolevat odstatou ze sklenice + procerenim se mu tam dostane vzduch), plave po dne dokola a zkouma. Lampicku mu nad to nedavam, je v pokoji se svetlem a ma tam sero, tak to pro nej bude lepsi.

PS: Sklo na prikryti nemam, predpokladam ze nejake tricko mu vadit nebude.
PPS: Myslite si jinak ze NO2 by vadila jen takhle vylozene nejakym druhum ryb s rozdilem dnu? Protoze ostatni vypadaji v poradku, jestli doporucite dalsi vymenu 50% vody a to same zitra, jdu na to.
PPPS: Mam mu tam dat nejaky ukryt nebo to nechat uplne hole?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 20:55 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Morath
Pokud by jsi měl vysoké NO2 tak ty výměny co jsi provedl jsou malé, vyměnil bych alespoň 50% třeba i dvakrát denně X-)Po přelovení do toho kyblíku bych ještě zavedl vzduchování ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 20:51 xx Re: Morath
Ne. Výpusť fitru by měla směřovat tak aby čeřila co nejvíc hladinu.

Ano. Obyčejný čistý plastový kyblík 10-12 litrů, do něj odstátou vodovodní vodou s teplotou stejnou jako je v akváriu. Nahoru krycí sklo aby nevyskočil.

Jestli se staví na hlavu, je to špatné. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 20:31 Muž Morath [29] Re: xx
jj to je ten filtr, otocil jsem vypust vody trochu na sklo at sklidnim proud.

S poradnym filtrovanim pocitam, odhadem beru zrizeni takoveho akvaria na vydaje kolem 20000,- je rozdil neco zacit delat podle sve predstavy a snazit se opravovat nebo davat dokupy neco co delsi dobu neni v poradku :/ ted to ten Pangas prestal delat, plave velice pomalu ve stredni az vrchni vrstve akvaria, obcas v dost zvlastnich kreacich (treba ted jakoby plaval kolmo dolu). Myslis ze i pres to ze uz nedycha u dna ho mam dat vedle? Je treba ten kyblik nejak vybavit? Nebo proste jen kybl, a nejaka ta odstata voda z vodovodu? Prelovu se uprime desim... je to velice rychla ryba co je schopna sama sobe ublizit, mam sice dve sitky, ale stejne, poraneni vousku apod...

NO2 bohuzel ted nezmerim, nemam testy :/ kazdopadne po tech vymenach vody z poslednich dnu by nemela byt koncentrace nijak vysoka (predevcirem 30% vody, dnes 40% vody).
Edit: Zmena ted zas dycha u hladiny, chvili to dela, chvili ne, ostatni Pangasove jako v predeslem pripade vypadaji v poradku a cile drandi po skle, jdu na ten prelov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 19:56 xx Re: Morath
Tohle je ten filtr?
www.zverimex-neelix.cz/…

Je v provozu nonstop?

V každém případě změř to NO2. Máš tam hodně ryb a píšeš, že skoro žádné rostliny.

Jestli si chceš pořídit do budoucna to 700 litrové akvárko, pak počítej s tím, že tam budeš muset mít předimenzovanou filtraci kvůli pangasům, počítám tak 2 vnější filtry s co největším objem filtačních materiálů. U dravců je největší problém udržení nízkých dusíkatých látek v akváriu - spotřeba krmení je u pangasů obrovská a díky tomu se rychle zvedají odpadní látky. Doufám, že s tím počítáš.
Edit: Žádnou chemii tam nelij. Vem ho a dej do odstáté vody třeba do kyblíku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 19:37 Muž Morath [29] Re: xx
No dneska jsem vzhledem k nedavnemu pouziti FMC vymenil tak 40-50% vody. Teplota se pohybuje docela nizko, 25-27 stupnu, podle toho jaka je zrovna teplota v okoli, vetsinou to je spis tech 25. Ostatni ryby jsou v poradku, mam Parmicky ctyrpruhe, zdalo ze se taky drbou, ale to by asi nedelaly o sklo, takze se jen honili a ja mam jak pritelkyne rika stihomam.

Akvarium je zarizene dlouho, ted to bude vic jak tri roky, ale akvaristika me osobne chytla pred par mesici, takze predtim jsem ho nemel jak se rika pod palcem a moc se to neresilo. Cerpadlo ktere by tam melo byt s velkym zabudovanym vnitrnim filtrem je ted mimo provoz (ale to uz par mesicu), takze mame vnitrni mensi cerpadlo/bublifuk - Duetto 500 l/h.

Pangase mame doma cca 1,5 mesice, do ted nebyl zadny znatelny problem, uhyn prvniho kusu (viz zalozeni tohoto tema) byl zcistajasna. Ted uz proste hledam jakekoliv rozdily abych tomu mohl predejit, byt to krupicka nebo plisen, je to jasna vec, ale parazita od skrabance s nejasnymi znaky nejake nemoci je problem poznat.

Prezentaci nemam protoze akvarium projde vymenou dna, nove koreny, nove osvetleni, sprovozni se filtr, 3D pozadi... bude to takova velka operace co se musi udelat najednou protoze nechci ryby vystavovat stresu na trikrat, takze vse pripravuji.

Seznam ryb:

2x Ancistrus sp.
4x Parmicka ctyrpruha
2x Čichavec medový
10x Tetra neonová (jsem na holky hrdej, zadnej uhyn za dva mesice)
3x Tetra krvavá
3x Sumeček žraločí
3x Tetra kosočtverečná

Vetsinu jsem nekupoval ja tak me nekamenujte :) nebudu je preci vyhazovat z akvarka.

Dno - Říční štěrk cca 1-4 cm
Dekorace - Kořen (je tam peklne dlouho), Břidlice (take dlouho)
Kytky - Minimum, je tam osvetleni na prd, takze hladinovka, misty zasazene do podkladu.
Krmivo - vločky, vipagran, večer pro Ancistry tablety, pondělí dávám půst a v úterý mražené patentky
Chemie - Mimo léčiv žádna, CO2 taky ne
Velikost nádrže - 100x40x40, 150l, objem vody odhaduji na cca 130l.
Teplomer - Vzhledem k tomu, ze je ve filtracni komore nadrze, kde ted voda neproudi, je vypnuty, ale jak rikam teplota se drzi na 25-27 stupnich.

Edit: Tak posledni zprava. sumecek ktereho jsem z nejake nakazy take podeziral dela to co ten ktery zemrel, drzi se u hladiny a taha vzduch odtamtud, bricho nafoukle nema. Nasel jsem tu zbitek Mycopuru od Sery, ale je ho tam malinko, mam to zkusit tim? Protoze po predesle zkusenosti to do rana asi nevydrzi sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 19:14 Muž Yirka [9117] Re: xx
Omlouvám se za nepřesnost. Neviděl, pořizuji si jen ryby odpovídající možnostem nádrže. Doplnil jsem jen jeden z typických příznaků vodnatelnosti.
Mám zkušenost s úhynem na ni ve dvou dnech, nikoliv tedy v týdnech, to by už ta nádrž musela být asi hodně zanedbaná. BTW, teď už je to také druhý den, takže bych to stále nevylučoval. Snad kolegovi pomůže analýza vody, protože bez bližších informací a prezentace nádrže je to ode všech stejně jen věštění z koule.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 17:53 xx Re: Yirka
Opravdu jsi někde viděl pangase, který má šupiny?

Vodnatelnost je chronické onemocnění, od prvního nafouknutí bříška do úhynu ryby se jedná o dny, v některých případech i o týdny. Když se ryba nafoukne a do pár hodin uhyne, o vodnatelnost asi nepůjde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 17:47 xx Re: Morath
Zkontroluj si parametry vody, zaměř se na NO2. Nadechovat se u hladiny může, ale jen když má problémy s nedostatkem kyslíku nebo při problémech s trávením, většinou to způsobí vysoká teplota, dusíkaté látky, případně rychlé změny v pH. Pangasům ale vadí až extrémní hodnoty, které jiné ryby nezvládnou, pangas je schopen přežít ve znečištěné vodě. Co nesnáší jsou chemické látky. Jiné ryby jsou v pořádku?

Poškrábání je u nich dost časté, ale jestli to může být parazit ti na dálku asi nikdo neurčí. Jestli je to mechanické poranění, za 4 dny by to mělo samo zmizet, rány se jim hojí velice rychle.

Jak dlouho je to akvárium zařízené a jak dlouho ty ryby máš doma? Jaké další ryby v tom akváriu jsou a jak máš řešenou filtraci vody? Olmlouvám se že se ptám, ale nahlížet do tvé prezentace můžou jen registrovaní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 15:29 Muž Morath [29] Re: Yirka
Vypada to ze dalsi sumec ma problemy, ten o kterem jsem mluvil uz driv, plave pomalu a podivne, obcas vypluje na hladinu tam se nadechne a jde dolu (nedela to tak ze by se na hladine drzel) nevim jestli se mi to zda, ale mozna ma na tele v oblasti hlavy a zaber milimetrove nity, tezko rict jestli se jen skrabnul nebo to je parazit, nemam s tim zkusenosti. Mam zahajit nejakou lecbu (pokud ano tak cim?) nebo to nechat byt? Prosim o odpoved co nejdirv, abych stihl doject do nejake akvaristiky.

Vak8: Co nejaka rada jak postupovat misto hadani jestli ma ryba supiny nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 13:03 Muž Yirka [9117] Re: Morath
A co tento: akvapedie.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 12:51 Vak8 Re: Yirka
Jak může mít pangas zježené šupiny,vždyť žádné šupiny nemá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 11:55 Muž Morath [29] Re: Yirka
To jsem se dival kdyz jsem ho vyndaval a nic takoveho se nestalo, takze priznaky co jsem spozoroval:

Rozsirene skřele
Dychani/lapani po dechu u hladiny
Apaticnost (reagoval na okolo minimalne)
Nafouknuti (zvlast po vylovu dost znatelne)

Tzn castecne to vypada na prazity v zabrach a castecne na vodnatelnost (vic nemoci s podobnymi priznaky jsem nenasel).

Ted po par dnech vypadaji ostatni rybky k svetu, nepozoruji zadne lapani po dechu nebo nafouknuti, vyrobce Sera kazdopadne keca, pokud se necha Vipagran par minut v cedniku, viditelne naboptna, takze jsem to zacal praktikovat.
Edit: Jinak doufam ze kluci ploutvaty i kdyz vim co to muze byt za obludu vydrzi co nejdyl, vazne jsem si je oblibil, kazdopadne pokud by se neco stalo, dival jsem se po alternative, zatim jen tady na strankach, takze kdyby mel nekdo lepsi napad urcite sup sem s tim. Zatim mi prisli podobne (a samozrejme znatelne mensi) tyto rybky (mimochodem da se v zajeti pocitat s tou velikosti ktera je u nich vypsana?).

rybicky.net/atlasryb/sumicek_indicky - U nej me trosku odrazuje ze je zalezlej, nevim jestli ma byt dominanti ryba pro akvarko schovana :)
rybicky.net/atlasryb/prochilodus_stuhovity - Sice to neni takovej fesak jako Pangasove (ty supiny vypadaji spis jak Parmicka Zraloci), ale ostatni vlastnosti jsou podobne.
rybicky.net/atlasryb/sumcik_stribrity - O tom moc infa nemam, ale jak vzhledem tak chovanim pripomina Pangasia, samozrejme jina spodni ploutev a dalsi detaily, ale zbarveni i charakteristika je velice podobna.
Edit 2: No jeden z tech Pangasu mi pripada ze nechce prijimat potravu (ten nejstarsi), spozoroval jsem to az v poslednich dnech a ted se "drbal" o bridlici jako by na boku nebo u zaber. Myslite ze mam nejak postupovat nebo to nechat byt?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 09:25 Muž Yirka [9117] Re: Morath
Mně ty příznaky přece jen trochu ukazují na vodnatelnost. Pokud to nafouknutí a plavání u hladiny bylo doplněno o zježené šupinky na hřbetě či břiše, bylo by to takřka jednoznačné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 21:20 Muž Morath [29] Re: Sid
Zhruba v 17:40 vcera jsem pozorovali chovani kdy lapala po dechu u hladiny, bricho nebylo nijak enormni, Sumecek Zraloci miva takovou bouli po zradle, tohle mi prislo pomerne rovnomerne, no v +- 23:30 mi prislo ze bricho ma trosku nafoukle, ale nevypadalo to nijak vyrazne, rano kdyz jsem ho vyndaval mrtveho cca 06:30 jsem v sitce pozorval vyrazne nafoukle bricho, mimo to vzdy kdyz jsem se ho snazil vylovit ho to tlacilo na hladinu, takze patrne nejaky plyn/vzduch v brise byl. Ostatni rybky plavou cile a nezpozoroval jsem zadne problemy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 17:40 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Morath
...nevim jestli se to nemohlo stat kvuli dychani z hladiny nebo proste nafouknuti po smrti, jestli to pomuze tak ryba nebyla na dne, ale mrtva na hladine a vypadalo to spis jak kdyz v sobe ma vzduch...
Kolik hodin uplynulo od chvíle, kdy se ta ryba dostala z fáze "dýchání u hladiny" do fáze "plavání s nafouklým břichem u hladiny"?
Nevím, co bylo příčinou jejího úhynu, ale "nafouklé břicho" mohlo být důsledkem rozkladu tkání mikroorganismy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 12:43 xx Re: Morath
Pangasi jsou už dávno minulost, teď se prohánějí v 2000 litrech jinde. Moje akvária pro ně byla malá.

Pangas není akvarijní ryba a až uvidíš, co udělají v té 700 litrovce za paseku až budou mít kolem 50 cm, přejde tě chuť je chovat v akváriu. Pokud se toho tedy vůbec dožijí.

Zkus si přečíst něco tady:
www.klub.akva.sk/…

Je to věnované velkým rybám a doporučuji článek "Ako riešite problémy typu Pangasius". Pangasi nejsou sumci typu lehnu si na dno a budu v klidu číhat, až kolem propluje potrava, ale potřebují celý čas pohyb v prostoru.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 12:24 Muž Morath [29] Re: xx
xx napsalnasávají granule ze dna jako vysavač dokud nejsou úplně přežraní To delaji uz ted, takze shrneme to, vyrobce keca a budeme pro jistotu namacet.

PS: Mas nekde prezentaci? Docela rad bych se mrknul jak to mas pro Pangasky zarizene at je inspirace do budoucna :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 12:19 xx Re: Morath
Toto základní krmivo v těle rybky nebobtná.
No vidíš a pak tomu věř. :-)

Většina výrobců nepočítá s tím, že by se v akváriu chovali draví sumci s tendencí jednorázově se přežrat umělým krmivem. (Pangas není akvarijní ryba.)

U žížal nebo u sekaného masa se mi nikdy u nich nestalo, že by měli podobný problém, přestože bříško si nacpali pokaždé k prasknutí. Problém je jen s umělými krmivy - nejčastěji to jsou gramule nebo tablety, které tyto ryby polykají vcelku. Jiným sumečkům typu krunýřovci se to nestává, protože tablety i granule okusují a nepolykají je celé. Až budeš mít ty pangasy větší všimneš si, že nasávají granule ze dna jako vysavač dokud nejsou úplně přežraní.

Mojí dceři se jednou podařilo shodit do akvária část balení suchých granulí (odhadem toho byly 2 hrsti, značku si už nepamatuji) a výsledek byl takový, že než se mi to krmivo během 10 minut podařilo z akvária vyndat, samice pangase měla břicho na 3xnásobku běžné velikosti, lapala vzduch u hladiny a vypadala, že bude každou chvíli po ní. V té době měřila nějakých 35 cm. Naštěstí to přežila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 11:55 Muž Morath [29] Re: xx
Ted jsem nasel tohle na strankach Sery:
www.sera.de/…
Vynatek: "Toto základní krmivo v těle rybky nebobtná."

Jeste tady pisou ze neboptna:
www.akvarista.cz/…

A i tady na strankach je popsano ze to zerou i Neonky, coz je proti Pangasum velice mala ryba:
rybicky.net/vyrobky/5

V tom aby se jeden ted vyznal :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 11:36 xx Re: Morath
...neni nic lehciho nez si dat do akvarka cednicek a pred vyklopenim to nechat par minut pomacet ve vode...
Přesně tak. ano

Problém není s velikostí tlamky ale s tím, jak dál suchá granule prochází (nebo spíš neprochází) trávicím traktem. To samé udělají běžné suché granule se 40 cm rybou, která má tlamu širokou minimálně 6-7 cm.

Pangasy doporučuji krmit granulemi tak ve velikosti 15-20 cm a víc, ale i tak se musí granule předem namočit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 11:26 Muž Morath [29] Re: xx
No moc problem s nima prave nema, vzdyt ta granulka ma po naboptnani tak 1-2mm, a jejich tlama na sirku ta 1cm ti sumci jsou mozna vetsi nez 6cm, jsou ruzni, se zadni ploutvi tak 7-8cm pod vodou to tezko odhadnout. Proc tohle? Protoze vlocky proste nechteli zrat, vlocky jsou pokud vim pro ryby do vrchni vrstvy (labirintky) nebo pro vylozene male (neonky). Mam tam i parmicky ctyrpruhe, jsou dospele, ale urcite mensi nez deti Pangasu a nebyl dosud problem s Vipagranem, ale jestli si vazne myslis ze je to timto, neni nic lehciho nez si dat do akvarka cednicek a pred vyklopenim to nechat par minut pomacet ve vode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 11:18 xx Re: Morath
Roztrhne jim to po nabobtnání v břiše střeva.

Všichni draví sumci mají snahu sežrat co nejvíc suchých granulí, chutná jim to - klasický případ jsou právě pangasi, péřovci a sumíčci. Jsou vysloveně pažraví. Když už je musíš krmit granulemi, tak jim je alespoň předem namoč na nějakou dobu do vody a až nabobtnané jim je pak dej.

6 cm mimino pangase má co dělat aby ty granule vůbec spoklo. Proč jim nedáváš jen vločky nebo živé/mražené patentky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 11:08 Muž Morath [29] Re: xx
Ne, myslis ze to mohlo byt naslednym naboptnanim v brise? Krmim v pomerne malych davkach, prave aby to nemohla jedna ryba jen tak vyzrat a nikdy jsem dosud nemel problem. Hlavne mi prijde zvlastni ze by se mu za ty hodiny nepodarilo, preci jen Vipagran nejsou nijak velke granulky.

PS: Projel jsem ted zpetne i fora a o namaceni u Vipagranu nepisou, jen u klasickych tablet, ale ty namacim a podavam vecer pro Ancistriky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 10:51 xx Re: Morath
Ty granule jsi jim asi předem nenamočil? Nebo se pletu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 10:45 Muž Morath [29] Re: xx
Ono jak psala Imii to vazne muze byt proste smula ze se ho neco chytlo, nebo uz s necim prisel a az ted se to projevilo, do te doby vypadal naprosto normalne, bylo to z hodiny na hodinu, ostatni sumci co jsem je videl rano jsou v poradku, ten prvni byl zalezlej, dalsi dva blbli na skle. Zadne hnojivo, lecivo, ani CO2 jsem neaplikoval alespon mesic (hnojiva nepouzivam takze pred mesicem lecivo pri prichodu rybky), posledni kremeni bylo asi v 16:20, byl to Vipagran a trocha vlocek od Sery (moje prvni teorie byla ze je prezranej, ale jak zacal lapat po dechu, bylo zle). Jde o to ze to nejsou jedine rybky v akvarku tak jsem intuitivne pouzil FMC jako desinfekci proti rozsireni a jako pokus o zachranu, protoze lapani po dechu na hladine bejva vazny a dopada tak jak dopadlo.

Teplota v akvariu se pohybuje i ted na nejakych 27-28 stupnich, topeni je vypnute, akvarko je mimo slunecni svetlo, takze proste teplota v byte.

Nejake nazory co to tedy mohlo byt za nemoc, pokud to nebylo treba vrozene? Nejvic mi to sedi na ty parazity, ale to nafoukle bricho pri vylovu mrtvolky me trosku zarazilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 10:34 xx Re: Morath
Žádné další už si nepořizuj.

Čím jsi je naposledy před tím úhynem krmil?

Přidával jsi nějakou chemii (hojivo, CO2, léčivo ...)? Ostatní sumečci se nechovali nějak divně? Přepokládám že ne.

To FMC ani jiná léčiva u nich nepoužívej. Pangasi jsou jedni z nejodolnějších sumců a v případě poranění nebo nemoci jim stačí dát čistou odstátou vodu a zvednout teplotu na 28 st. Když vynechám věci typu mechanické poranění, otravy chemií a šoky ze změny parametrů vody, pak jedinou nemocí u nich bývá krupička.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 09:55 Muž Morath [29] Re: Imii
No takze se patrne nemusim obavat nejake nemoci, ma jeste nekdo jiny napad co se mu mohlo stat? Jinak jak jsem se ptal, jsou nejaka leciva ktera by mel mit kazdy akvarista porad po ruce "kdyby neco"?

Mimochodem, myslite ze pri dokoupeni noveho sumecka zralociho, ze se s nimi sprateli? My jsme koupili nejdriv jednoho, po dvou dnech se porad schovaval, a zadni ploutev mu oziraly Parmicky Ctyrpruhe, tak jsme koupili dalsi tri, at neni sam. Jenze se s nimi moc nespratelil, az ted po nekolika mesicich s nimi zacal plavat (a ploutvicka je zcela zahojena, bez znamek utoku), ale porad se rad schovava za filtr, na druhou stranu a nevim proc je podstatne mene plachy nez ostatni, nenarazi silene do skla, kdyz ho neco vyrusi, jen jde k filtru :). Nebo mam v ramci budouciho akvarka 700l nechat pouze tri? Zase si rikam ze je to hejnova ryba a aspon ty ctyri by to chtelo, jeden znamej ma taky Sumečky zraloci a problem je pry kdyz ma napriklad uz jen dva a jeden zemre, tak ten druhy (asi zalem) taky, proto lepsi mit jich vic.

Tak se bojim aby kdyz koupim po dlouhe dobe nejakeho proti nim "prcka" ze ho neprijmou, mate s timhle u ryb zkusenosti?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 08:43 Žena Imii [45] Re: Morath
Mě se tohle samé stalo s Parmičkou čtyřpruhou. Všechny rybky byly v pořádku, jen jedna parma u hladiny a lapala po dechu. Další den byla nafouklá, šupiny neměla odstáté, barva nebyla vybledlá a měla otevřenou tlamičku ... ostatní ryby byly zdravé a žijí dodnes.

Tipovala bych to asi na nějaké vnitřní parazity, tvoje chyba to nejspíš nebude.
Každá ryba si nese svoje geny a některé (ty špatné) se můžou občas projevit takto ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2009 07:58 Muž Morath [29] – Sumeček žraločí - dýchání u hladiny, rychlé úmrtí
Zdravim, rad bych zjistil co se stalo memu sumeckovi zralocimu, vcera +- v 17:30 zacal dychat z hladiny, drzel se u bublinek z docasneho vnitrniho filtru. No prvni vec co me napadla kdyz jsem nevidel zadne jine priznaky ze muze byt problem s vodou. Vymenil jsem cca 30% vody, bohuzel zadna zmena, byl dost apaticky a klasicka lekavost Pangasiusu se vubec neprojevovala. Priznaky ktere jsem pozdeji spozoroval bylo rozsirene skrele, a prave to dychani na hladine, prislo mi ze ma parazity v zabrach (Gyrodactylus), protoze to by k tomuhle sedelo, bohuzel to uz bylo jedenact v noci a akvaristiky zavrene, takze jsem tam dal vseholek (o kterem si sam myslim ze lecbne ucinky nejsou valne, ale lepsi nez nic) FMC a na doporuceni tri lzicky soli (150l akvarium cca 130l vody). Modlil jsem se aby to vydrzel s tim ze po praci mu donesu nejaky lek na parazity... neprezil :(

Kazdopadne po vyloveni mrtveho telicka jsem pozoroval nafoukle bricho, tzn dalsi vec co me napadla je Vodnatelnost, ale nevim jestli se to nemohlo stat kvuli dychani z hladiny nebo proste nafouknuti po smrti, jestli to pomuze tak ryba nebyla na dne, ale mrtva na hladine a vypadalo to spis jak kdyz v sobe ma vzduch.

Diky za odpovedi, rad prostuduji kazdou nemoc ktera vas napadne. Jinak pokud mate nejaky seznam zakladnich leciv ktera by mel mit kazdy akvarista u sebe, sem s nim. S nemocemi moc zkusenosti nemam a tuhle rybu jsem mel rad :/ uz jsem ji planoval ze pujde s karadama do 700l.

PS: Velikosti sumecka to nebylo urcite, ma tak cca 6-7cm, takze mladatko, zadny 20cm velky macek.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2009 09:20 Muž Killer88 [39] - CichlidyRe: Brutius
Já myslím, že o odřeninu nejde. Ale mmožné je samozřejmě všechno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2009 00:40 Brutius Re: pepis
tak už vypadá mnohem líp.zdá se že se mu to léčí už to nemá tolik.Tak snad mu to zmizí úplně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2009 11:48 Muž pepis [15] - CichlidyRe: Brutius
Fishtamin od Sera nic nezkazí, nakapat do vody nebo s ním pokapat krmivo :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2009 00:21 Brutius Re: Jurasek
já počkam až se zase někde objeví a udělam víc(snad i lepších)fotek.Já sem ho právě viděl jak se škrábe o tu kytku a druhej den to měl takhle zbarvený(nebo spíš vybledlý)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2009 00:18 Muž Jurasek [137] Re: Brutius
Z fotky to moc dobře poznat není, ale nemusí to být odřené. Ancistrusi reagují změnou barvy na všechno, co se jim jen trošku nelíbí. Pokud to vypadá jen jako flíček na kůži nechal bych ho tak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2009 00:02 Brutius – Sumeček-poškrábaná záda
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosim o radu.Nedávno sem ještě měl umělý kytky v AQ a potom co si o ně sumeček pěkně odřel záda(teda doufam že je to odřený - viz foto) sem dal umělý pryč a dal živý, ale nevim co se sumečkem, jestli ho nechat bejt ať se mu to zahojí samo, nebo koupit nějaký něco!Poraďte mi prosim, předem děkuju
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2009 18:31 Muž Yirka [9117] Re: polla
Na to, aby ti někdo poradil je k dispozici moc málo informací. Buďto si založ prezentaci, nebo spoň dle ní uveď informace o nádrži.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

http://www.catfish.cz - nemoci

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [2] 3

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 2674x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1482-sumecci-nemoc?od=51