Předřadníky
0 06.02.2011 11:39 rekin – Re: Ondřák
jaký je rozdíl mezi těmito předřadníky QTISE2X36W - QTP2X36W.
Starší reakce
No já mám vodotěsné patice přímo s vodičema, takže tam problém není.
Nj mas recht nejak jsem to přehlidl sorky v podstete vycerpavajici odpověd. Ještě jsem se chtěl zeptat na kabelaž mazi patici a předřadnikem???

A jakou by si chtěl odpověď ? Vždyt beowulfx ti napsal o co jde. Já sám mám takový předřadník od Osramu, namontovaný zvenku na krytu a funguje to krásně.
Tak je kup a poděl se s ostatníma o svoji zkušenost. Já se takhle dotazoval na zkušenosti ze světlem z polského aquario.pl a taky se nikdo neozval. Se světlem jsem max spokojen a to jsem riskoval 3100 (i s poštovným) což je mnohem víc než "pár kaček" za předřadník.
ja tiez...
teda ak budem niekedy menit osvetlenie tak urcite "pobezi" s EP -a ked nove tak aj T5
To je pravda, ale osobně už raději šahám po svítidlech s elektronikou než kusu železa a mědi.
...tento "nešvar" sa da jednoducho poriesit
staci tlmivku -teda cievku vo vnutri zaliat trebars Dentacryl-om...
Jedna se o klasické předřadníky, které montují rovněž i výrobci do upravených akva předřadníků, či rovnou do osvětlovacích ramp, s tím rozdílem, že je trochu šikovny člověk si pomoci těchto dokáže sestrojit své osvětlovací zařízení svépomoci na úrovni profesionálního výrobku a rovněž dle vlastních potřeb. viz má prezentace Mysteria

Vše krásně funguje
To jo, ale klacické tlumivky mívají nešvar, že někdy začnou "bzučet" to je pak k nevydržení to poslouchat.

ja sa ani necudujem...
kedze ide o "par plechov+kus drotu" -je bezporuchovost v podstate zarucena
to je asi jedina vyhoda tlmivky
Záleží co bereme jako dlouho

Ale mám je tři roky při denním provozu 12-14 hodin - světlo zapínáme každý den ručně, tak je tam proměnlivá doba.
kolko je to "dlouho"?
Předřadník 1x18 stojí 130, v akci jsem ho bral za 99. mám je dlouho a jedou furt

Heh, to už stojí el. předřadník 200 ? To je luxusní cena. A stejně se furt prodávají obyč. světla s T8 a tlumivkama...
0 24.01.2011 12:39
charlie [-3] - Labyrintky Starší reakce
Tak já sem u osram EP cpal kabely od Patic od arcadie a musel jsem je pocínovat a zacvak.
Teď bych chtěl koupit EP do odchovny a nevím si rady jakej pořídit(Levné s max.životností).Mám to pro akva 2x60l a 2x80l
Kytky tam budou jen mechy a řasokoule pro krevety takže tak cca 0.4w na akva.
Zbylo mi ještě hodně arcadia patic T8 i T5.
0 15.01.2011 21:40 GP – Re: AiZ
mozna jeste takovy namackavaci koncovky?
Tak já to lanko pocínoval a šlo to bez problémů

jj 0,5-1mm
prurez nebo prumer?
0 15.01.2011 13:41 Usine – Re: martmart
Myslím že je to do průřezu 1 mm2

diky vaclave, zrovna takovy prumer doma kurnik nemam, holt sjedu do obi, snad tam neco sezenu ...
0 15.01.2011 13:34 Usine – Re: martmart
Žádný konektor není potřeba jen odisoluješ vodič a zastrčíš ho do svorky. Musí být to být plný drát s lankem to nejde.

pekny den, koupil sem v elfetexu el predradnikOSRAM 2x80w.
ma byt na predradniku na patici jeste jakysi protikus, v podstate druha cast konektoru? nejaky kryt dratu, ktery ho zaroven zakryje a domackne na natlacovaci (nozovy) konktor?
diky
fungovat to může, ale ne dlouho. Silnější trubka má větší žhavící proudy.
- moznosti je zkusit na kazde rampe vypnout 1zarivku a uvidi se jak to bude vypadat
- rampu nelze prodat, je to aqua 2,5m dlouhe, takze ty rampy nejsou za sebou, ale vedle sebe
- jeste rozdelam rampu a mrknu, co je uvnitr, pokud by to byl predradnik 28+54W, zustala by tam i ta moznost s 28W zarivkami, obyc. stoji od 90,-Kc a mohly by se aspon "namichat" 2 odstiny barev
diky za rady obema
A není jednodušší teda jednu rampu odpojit úplně?? Nejjednodušší řešení je buď v každé rampě povolit trubici (záleží na zapojení pokud jsou zapojeny za sebou tak nebude svítit ani jedna) a světlo bude rovnoměrněji dopadat do akva nebo odstavit kompletně celou rampu 2x54W. Pak není důvod nic překopávta a kupovat novou elektroniku.
0 12.01.2011 16:53 GP – Re: seic
nebylo by jednodussi jednu rampu vypnout? a prip. prodat? cenu novych trubic bude vyssi efektivita HE splacet usporou elektriny hoodne dlouho. prip., pokud to predradnik dovoli vypnout po jedne na kazde rampe.
- stejnou delku jako 54W, tedy 1149mm, maji 28W trubice
www.e-light.cz/…
- aqua ma takoveto rampy 2, takze dohromady je to 4*54w
- aqua jsou Malawi tlamovci - bez rostlin, je to dost presvetlene a rozjizdi se hodne zelena rasa
- tedy bych chtel zkusit "downgrade" na 28w, tento predradnik ma uvedeno 28W/54W
www.e-light.cz/… Jaký máš důvod to světlo překopat?? Pokud bys měnil výkon, tak samozřejmě musíš i posunout patice a přizpůsobit je délce nových trubic. Jinak trubice mají následující délky:
-24W 549mm
-39W 849mm
-49W 1449mm
-54W 1149mm
-80W 1449mm
Takže výkonější do tohoto rozměru stejně nedáš.
0 12.01.2011 15:53 GP – Re: seic
a jakou by jsi tam chtel dat? vis, ze prikon trubice je svazan s delkou? (u t5 jeste varianta HO a HE)
zdarec,
- nad aqua je nainstalovane toto těleso 2*54W
www.sklorex-akvarium.cz/…
- vypada to, ze to nekdo dela primo pro Sklorex, nevidim tam nikde uvedeneho vyrobce
- pokud bych chtel v tomto telese vymenit 54W zarivku za jinou, musim nejspis teleso rozdelat, zjistit, jaky je uvnitr predradnik (zda lze vubec tento predradnik provozovat s jinou zarivkou XY Wattu)
- pripadne predradnik vymenit za nejaky, ktery to dokaze napr.
www.e-light.cz/…
diky za jakoukoliv radu
0 12.01.2011 09:19 milda87 – Řešení
Zdravím,zajímalo by mě,jestli se Vám podařilo problém pískajícího předřadníku vyřešit?
Mám teď stejný problém,odešly mi předřadníky 4ks po 18W(postupně zlobily víc a víc-nezapínaly),tak jsem koupil jeden 4x18W.V krytu mám ještě další tři 2x36W.Po osazení toho nového mi tento píská.Mám podezření jestli to není opravdu spíš uložením vodičů blízko sebe-na sobě,ty jsem musel předělávat,zapojení je samozřejmě jiné.
Nerad bych reklamoval zbytečně.
Zkusím uzemnit nulák blíž u předřadníku(když se předřadníku dotknu rukou tak pískání přestane)
Starší reakce
A co použít EP předřadník pro 4x18W (nebo kolik trubic tam chceš) a ten původní vydělat? Velice dobré a spolehlivé jsou předřadníky od Osramu.
www.e-light.cz/… můžeš ho zapojit podle počtu trubic.
0 28.12.2010 09:22 Joeali – Re: GP
Tak jsem zjistil, že ty zářivky co chci dát na kraj se všeobecně nazývají DZ. A když na zbozi.cz zadám DZ předřadník tak to na mě vyhodí jen nějaký zásuvkový a ten je je pro jednu zářivku, takže bych musel použít 2 a pak pro tu 18W zářivku co tam chci dát další předřadník, to už by se mi sakra prodražilo... Tak nevím jestli to nechce vymýšlet nějakou jinou alternativu.
0 28.12.2010 08:51 zeryk – Re: Joeali
Jo stěžoval, já

Jsou levné. Jak jsem kdysi psal, mě oděšly během 2 let 2 ks, jeden jsem reklamoval a druhý už ne. Jeden kamarád si je taky koupil a jemu odešli během jednoho roku tuším 3 ks, možná máme tuto nepříjemnou zkušenost jen my dva. Raději si připlať. Volba je ale na tobě.
0 28.12.2010 08:48 GP – Re: Joeali
nejsou to ty, co maj jiz v sobe starter? je vubec mozna existence EP?
0 27.12.2010 21:40 Joeali – Re: Kuba
Na tyhle předřadníky si tu někdo stěžoval, tak nevím jestli si je mám pořídit. A koukal jsem na ně a zjistil jsem že dělaj předřadníky pro zářivky PL-L a PL-C a pak pro T8 a T5 a já do toho akvária chci dát zářivky TL-S. Fungovalo by to vůbec?
Předřadníku jsou patice jedno. To se dá poskládat extra. Předřadník pro 2x9W pokud se dělá a k tomu koupit patice podle použitývh zářivek.
1 27.12.2010 16:38 Kuba – Re: Joeali
Zkuste se optat tady:
www.tyris.cz/… , nějakej vhodnej Vám určitě najdou ;)
0 27.12.2010 16:31 Joeali – Re: Jurasek
Teď jsem četl na někde na netu, že ty elektronický předřadníky jsou dělaný pro různý typy patic. Takže mám hledat předřadník 2x9W a ještě u toho koukat jestli je na patice G23? A to samý u toho předřadníku 1x18W? jinak ten odkaz: http://www.pepinuvutes.cz/store/goods-0030---.html snad už bude fungovat
U tlumivky je možnost napojit dvě zářivky na jednu, ale tomuhle řešení bych se vyhnul. V dnešní době bych tam dal EP, třeba nějaká firma dělá předřadník i na 2x9W. Zářivky nejdou dát do série (jakože 2x9W bude stačit předřadník 18W, nenažhavíte je). Takže optimální budou dva předřadníky. Jeden na 18W a jeden 2x9W. Pokud by se nedělal, tak potom tři předřadníky.
Při koupi asi před 3-mi lety jsem měl úplně stejný problém. Mám ten samý kryt jako set s dvěmi 18W zářivkami a to je pouze 0,3W/l, pokud chceme náročnější rostliny. Já to vyřešil tak, že jsem si koupil požadovanou velikost krycího skla a na něj jsem koupil další 18-ti Wattovou zářivku, kterou jsem musel koupit s celým (kuchyňským) svítidlem, nebo jak to nazvat, prostě celý ten držák.
Lze to udělat i jinak, ale v té době jsem nevěděl a vše jsem dělal na rychlo.
Na předřadníku se píše, že lze na něj dát jen požadovanou velikost zářivek ve Wattech a tím pádem na něj nejspíše nelze napojit více zářivek, protože předřadník by to neutáhl...
Rád bych se podíval na ten odkaz, co jsi zde poslal/a, ale nefunguje...
0 27.12.2010 15:48 Joeali – posílení osvětlení
Prosím poraď te mi někdo. Mám aq 112l s osvětlením 2x18w, zakoupeno jako set. Tohle osvětlení je dost slabé, tak chci přidat další zářivku T8 18w s těmito paticemi http://www.pepinuvutes.cz/store/goods-0030---.html a taky chci osvítit kraje aq a na to jsem chtěl použít krátké zářivky 9w které se zapojují do patic G23. Teď to nejdůležitější, poraďte mi jestli se to dá všechno dohromady zapojit na jeden elektronický předřadník nebo na tu 18w musím použít jeden a na ty dvě 9w druhej jinej nebo na každou vlastní, tedy 3 předřadníky. A jestli by šlo poradit jakej popřípadě jaký předřadníky. Díky moc.
Starší reakce
...zapojenie je fakt trochu "zvlastne"...
nieco je tam bez "predzhavenia"...
na tomto EP pravedpodobne bude svietit trubica aj "poskodena" teda ak bude aj prepalene zhavenie...
0 27.11.2010 10:20 Maximus – Re: kortezhugo
omlouvam se
nyni bezi 2x 36W T8
jen mi je divne, procje tam napsano 1x70W a planek jak zapojit jednu lampu.
Navic T8 se delaji max tusim 58W, tak jsem z toho zmateny
ee
to je EP na 2trubice...jedine 2x36W
PS:a netreba zakladat nove vlakna o EP je tu toho dost
Přidat reakci
1 ...... 23 24
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16132x