Předřadníky
To, že EP "bouchne" (doslova, je to fakt někdy docela rána) při odpojení trubice se stává pouze u EP z "úsporek". Tyto jsou (také ne všechny) jištěny jenom tavnou pojistkou, která nemusí tak rychle reagovat. Vzhledem k láci jejich kontrukce nejsou jištěny proti "běhu naprázdno".
Právě z tohoto důvodu (a nejenom...) používat "úsporkové EP" jen na vlastní nebezpečí!
Podle mne bohatě stačí provedení standard. A pokud chcete spínat jadnotlivé trubice samostatně dle libosti, tak co trubice to předřadník. A také je podle mne celkem jedno jestli SINECAN od Tyrisu, nebo LUXMAN od Narvy.
Trubice, nemuseji byt zapojeny jen seriove, je dobre se doptat u konkretniho vyrobce.
erwin: tak nejak co si vypsal budes potrebovat, jeste bych dodal nejakou "vidlicku" k zapojeni do site

To snad ne. Prece porucha zarivky nebude palit predradnik (v normalnich pripadech). Ale svitit to nebude, ani jedna.
chtěl bych se zeptat jaký by byl nejvhodnější předřadník k výrobě osvětlení na moje nové akvárium d 80cm š 40 cm v 35. bude to rostlinné akvárium a plánuju tam dát 3 x 18 W zářivky.Je tohle vhodný předřadník: SINECAN6, 3x 18-24W ? (
www.tyris.cz) Potřeboval bych vědět jestli se třeba předřadník nezničí kdybych odpojil třeba jednu zářivku a svítily by jenom dvě i když myslím že to nebude třeba. A jestě dotaz co všechno potřebuji k zapojení( když epočítám kably) předřadník, patice zářivky? tod vše?

Starší reakce
EP jsou konstruovány zvlášť pro T5 a T8 a dále podle příkonu trubice. Obecně však lze říct, že při dodržení předepsaného příkonu v toleranci cca +- 10% bude EP funkční jak s T5, tak i T8. Ovšem trubice nebude pracovat v pro ni ideálním režimu. Trubice T5 jsou konstrukčně řešeny pro činnost výhradně s EP.
Dobrý den,
omluvte dotaz neelektrikáře. Je el.předřadník možno univerzálně použít pro trubice T8 i T5?
Starší reakce
Jé díky moc ,super

Tady:
www.tyris.cz/…
Pro Tebe bude asi SINECAN4, 1x 30-36W ceny jsou bez DPH, tak počítej +19%...
A ten mám na netu koupit kde????

Omlouvám se za také blbé otázky
Mám T8 a nevadilo by mi to že se na to podiváš až zítra tak ti zatím děkuji

A ty 30W trubice máš T5 nebo T8? Nějak to v hlavě nenosím:(. Jestli by ti nevadilo, podíval bych se na to až zítra, dneska drtím na zkoušku. Případně počkej než přijde Norton. To je Odborník s velkým O.
Tak mě napiš přesně které mám koupit ,já jsu uplně blbý.

Mám obyčejné zářivky 30W

Osobně si myslím, že zářivkám je to jedno jaky EP je startuje

a v kvalitě moc rozdíl při podobné cenové hladině taky nebude. Rozhodně neplatí, že pro narvu zárivku musí být narva EP. Používám tyris EP.
Tak jsem se díval na net a našel jsem
narva.netdirect.cz/… Tak se ptám který předřadník je pro mé zářivky dobrý? Mám Narva zářivky

Starší reakce
Petre jeste si zapomnel jeden parametr a to je cena

. EP je drazsi ale vyplati se.
Bingo! Nějaké prkotiny, jako síťový kabel, patice a tak však potřebovat budete....

Když použiji ten předřadník to nebudu potřebvat tlumivku,startér a podobné prokotiny.

Starší reakce
Tak jak tak je rozdíl v příkonu dost velký, takže bych to trvale nezkoušel. Ve Tvém případě, jak to popisuješ, se pravděpodobně jedná o klasický indukční předřadník. A pokud chceš použít 13W T5 zářivku, tak ty jsou přímo konstruovány na elektronický předřadník. Skutečně doporučuji pořídit EP odpovídajícícho zatížení.
ma to 4 diry.. ale z 220 vede jeden konec rvnou na zarivku a druhy do toho "predřadníku"
tak to netusim zatim osvetleni na akva delam a budu to teprve zabudovavat tak dam vedet, jinak to mam pouzitre z neonoveho poutače na becherovku.. (byla v tom zářivka)
bohuzel jsem zrovna ve skole a akva mam doma.. nebo ho teprve zarizuju.jinak je na tom normalne oznaceni 18w g5 t8 ale jako trafo to vypada... je to bile oplechovane..podlouhle a je v tom traficko.. ale to predradnik prece je ne?nic jineho u toho neni jenom starter a frčí to
ne nemam mam tam 18w original ale chtel bych dat mensi osvetleni tak prave chci zjistit jestli se da dat 13w na 18w Ep popřípadě s nějakou úpravou
mám dotaz jestli mohu vyměnit 13w zářivku za 18w zářivku když mám předřadník pouze na 18w, popřípadě jestli by to nešlo upravit...nějaký odpor atd. dík
Starší reakce
V prodejnách s elektromateriálem lze koupit lignát nebo podobnou izolační podložku a stačí to pod tlumivku dát s centimetrovým přesahem.

Teď mi došlo, nemáš na mysli DZ jako takové ty účka do stolních lampiček? To ne, já mám v plánu předělat klasickou úsporku třeba se závítem E27.
No počkej, ale viděl jsem úsporky i 20W. Když mám 15W zářivku, tak si seženu 15 W úsporku, ne? Možná že ne, jen to zkouším.

Nemůžeš tam dát předřadník z obyčejné úsporky (tzv. DZ), protože je stavěný na menší výkon - DZ kz jsou max 11W.
a co by si doporucil vaclave? Nejakou azbestovou desku, nebo staci dat to na nejaky nozky? Priznam se ze normu neznam.

a co by si doporucil vaclave? Nejakou azbestovou desku, nebo staci dat to na nejaky nozky? Priznam se ze normu neznam.

Přidat reakci
1 ...... ...... [22] 23 24
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16133x