Kawa: Děkuji za ohleduplnost
JirkaŠčobák: Bohužel nemám kdy kupovat, jsem 16h v práci. Proto jsem vybral podle doporučení krmivo. Ještě mě napadá sterilizovat buď tepelně ne UV vločková krmiva. Asi ty výchozí suroviny pro výrobu těchto krmiv jsou už nakažený z výroby. Zkusím ale z něco co jste psal koupit dobrý typ.
LiborSprysl: Ano přítomné určitě jsou, ale UV sterilizace by je měla úspěšně potlačovat. Kapacita filtrace je 400l/h s 9W germicidní lampou s peak na 270nm. Je to ale na vstupu do filtru možná se to množí dál na filtrační keramice , vatě, molitanu atd… Možná pořídím další sterilizaci na výstupu filtru preventivně. Tery postižení nezasáhlo, jsou bez deformací, nemocné jsou jen živorodky.
Kawa: To opravdu nevím, mám sice výkonný mikroskop s kamerou a SW pro zpracování. Ale tady je potřeba pěstovat na selektivních agarech a barvit. Měl jsem za to, že letité zkušenosti zdejších dokáží vyselektovat nejpřesnější příčinu potíží. Ale nemoc ze symptomů asi jednoznačné určit nejde.
Lacewings? Jasně že jsem hledal na internet. Zpracování dat jde celkem dobře, a vyselektovat postupně v čem je problém také. Ale slyšet ve výsledku všechny možné příčiny jako posledně od Vás to je rychlejší napsat, v čem to není. „ v dobrém chovateli
“. Strava mi byla doporučena jako dostačující. Rozhodně asi nebyla tak špatná, že by docházet k takovému rapidnímu poškozením ryb.
Kawa: Přesně to mi bylo taky řečeno.
JirkaŠčobák: Tak to přesně nevím Ryby jsem kupoval, jak je chtěla dcera. Ale řekněme, že 10 nových kusů a přežily 2ks, po 4 měsících. Postupně onemocněli a zašli. Deformace jsou opravdu výrazné, silně pochybuji, že to je především stravou tedy výživou. Je ale možné že kontaminovaná je strava. Měřím vodu testovacími lafetami 6in1 Tedy NO3 NO2 KH GH PH CL2 na hrubý přehled by to mělo stačit, voda je snad taky v pořádku.
Lacewings: Přesně to byl můj záměr. Typ na testovací laboratoř kde zjistí skutečnou příčinu nemoci. Samozřejmě jsem již našel na internetu. ATB jsem objednal, protože dodání trvá 10 dní. Nechtěl jsem ztrácet vzácný čas.
Závěr: Díky, pár dobrých rad a tipů jsem od Vás získal, ale i pokud jsem amatér v chovu ryb, poznám prázdné rady od užitečné informace. Dám vědět, jak to dopadlo vyšetřený v laboratoři. Ani výrazně nemocné ryby neutratím, dostanou šanci v druhém akváriu. V případě prokázání některého patogenního kmene Mykobakterie zkusím pře-léčit vysokými dávkami ATB. Pokud tedy vůbec bude na zjištěný kmen účinný, ostatně není co ztratit.
Tady je vyjádření od veterináře:
--------------------------------------------------------------------------
Psáno Doc. Ing. MVDr. Ladislav Novotný, PhD, FRCPath, MRCVS
Dobrý den,
takovéto příznaky se můžou vyvinout při nedostatku některých živin, např. lysinu, nebo vitamínu
C. Pouze z fotek však nelze stanovovat žádné spolehlivé závěry, ryby bychom museli fyzicky
vyšetřit. Mohlo by se také například jednat o rybí tuberkulosu. Zde opět bychom ale
museli prokázat fyzickým vyšetřením ryb. Zkuste tedy změnit krmení, kupte nějaké kvalitní
a pokud to nepomůže, tak jedině vyšetření u nás na pracovišti.
J. Misík