Nano akvária - co do nich
tak to byste mě asi ukamenovali za tohle
rybicky.net/nadrze/9157
Ale kupodivu se všemu dobře daří, bez filtru i bez vzduchování, vodu měním jednou za dva až tři týdny a ani moc detritu tam není.
Jedinej problém že asi rybky nemaj moc místa ale asi to budu stěhovat do dvacítky
0 08.06.2011 14:43 Matafous Zdarec,
mám doma nano akvárko-10L...Co do něj?Nejde mi ani tak o ryby, ale i ty můžete poradit...Co by se tam dalo chovat(v oblasti akvaristiky)?Krevety,plži,raci,krabi???Cokoli...Poraďte
Starší reakce
Použil jsem níže uvedené rostlinky z Hornbachu, docela měli výběr.
Alternanthera reineckii Griseb.
Hemianthus callitrichoides 'Cuba'. 4 trsy vsazené i se skelnou vatou
Limnophila sessiliflora (Vahl) Blume, 1826
Staurogyne spec.
Ať se daří
Starší reakce
našla jsem na internetu tohle:
www.akva-tera.myeshop.cz/… ale nikde není napsaná délka. Moc se v tomhle nevyznám. Nedá se to nějak zjistit z wattáže?
Starší reakce
dá se to koupit u firmy Farao - nemají to v nabídce na webu, ale na poptávku to jsou schopní vyrobit i s těmi jmenovanými 8W t5 trubicemi. Nicméně cena je dost vysoká a je otázka, jestli raději nezvážit řešení pomocí AquaEl Deco Light 11W nebo nějaké jiné...
Dá se něco takového vyrobit?
sehnat lampu je horší, navíc jestli nechceš utratit plno peněz. Ale jestli je taťka zručnej tak to bude v pohodě. Buď se dá třeba v hornbachu koupit normální "podlinka" do kuchyně (viděla jsem tam maličké i na takovou zářivku) a nějak to sešroubovat a vyrobit kryt. Nebo koupit přímo patice, předřadník a udělat to celé, jen je s tím víc práce. A pozor na vodu, určitě je lepší pod to dát krycí sklo (nebo se prodávají i vodotěsné patice)
ta bude asi nejlepší. dám tam 4 a moždá by to bylo lepší na délku než na šířku. prodávájí se takové rampy? kdyžtak si jí budu muset (s tátou) nějak vyrobit. díky moc za pomoc
jak je ta z toho prvního odkazu dlouhá? nějak jsem to tam nevyčetla
pod písek dám nějaký výživný substrát a budu přidávat CO2 biokvas od rataje (až dojde tak si tam něco namíchám sama). Teď je hlavní problém to osvětlení.
ahoj Bára
určite je dobré pridávať CO2 týmto rastlinám ... bez toho to pôjde ťažko .. taktiež nejaké hnojivo do dna, ak nie tak potom pridávať ako mikro, tak aj makro prvky ..
osvetlenie potrebujú aspoň 0,4-0,5W, kľudne aj viac ... môže byť aj 1W na liter, len potom viac CO2 a viac živín ...
v tejto nádrži mám 3 rastlinky z tých čo si napísala
rybicky.net/nadrze/10782
a z vlastnej skúsenosti ti viem povedať, že bez dobrého svetla, veľa veľa CO2 a veľa živín to nepôjde ...
držím palce
jedna je ale slabá, nad takový čtveratější akvárka jsou dobrý spíš lampičky než ta lineární zářivka. Tak sehnat nějaký dost výkonný
taky by to šlo ale ty první rozměry se mi líbí víc. nedala by se ta dlouhá zářivka dát na úhlopříčku?
a co takhle akvárko a 10 cm delší? Pak se ti tam v vejde 15W trubice T8 a čím větší akvárko tím lepší. Takhle to mám řešený já
rybicky.net/nadrz/7034/58.jpg Většinou čím nejobvyklejší rozměry těch zářivek, tím jsou dražší a i míň k sehnání
Tím to není, spíš je to tím že je nová. Speciální zářivky nevydrží svítit tak dlouho, musí se měnit mnohem častěji než třípásmové a svítí skoro stejně.
Jak myslíš ten rozměr nádrže? 40 délka a 30 výška a šířka?
A tu aqua glo ne? já jsem měla ve spol. AQ zářivky ze setu a kytky vůbec nerostly a od té doby co jsme koupili sun glo rostou jako z vody
A jestli ty zářivky ze setu nebyly ani označený tak to mohlo být kdoví co za pár korun
Edit: A která by teda byla nejlepší?
Co třeba dvě tyhle
www.e-light.cz/… třeba 11W, prodávaj se na ně ty lampičy co se přicvakou na sklo, nebo můžeš použít normální stolní lampičky (jen pozor na vodu). Speciální zářivky nejsou potřeba.
Edit: aha koukám že to bude mít 36 litrů, to jsem se trochu přehlídla, to by chtělo silnější osvětlení. Já mám na takovým akvárku 2x15W, akorád ho mám delší tak se mi tam vejdou normální trubice.
ta nano light vypadá pěkně ale je na mě moc drahá
ten hemianthus potřebuje docela dost světla, nejlíp i CO2 a přihnojovéní dle potřeby. Aspoň tak 20W na to akvárko
a kolik wattů by bylo ideální? tak 25?
pokud tam chceš mít ty rostlinky jak píšeš, tak to pro ně bude málo.
Resun MINI ML-11 - to by těch 11w stačilo?
Problém je v tom, že většina lidí nemá stejné kytky jako tam chci mít já. Potřebovala bych poradit hlavně s tím osvétlením.
Inspiraci bych hledal v sekci nádrže, kde si odfiltruj akvárka Tvojí litráže a uvidíš jak jsou zařízený a co jim tam plave.
Starší reakce
podívej se na třetí a hlavně devátý díl časopisu akvárium, kde se věnují speciálně rybám vhodným do miniček, stejně jako rostlinám. Poslouží ti to minimálně jako inspirace.
Filtr mám stejný, jak už tu psali, vykuchat ty jejich náplně a nastříhat molitan a je to. Narozdíl od bublifuku neubírá cenné mililitry v nádrži.
Mám krevetky a protože muž prskal, že co jako to je za akvárko bez rybek, jsou tam dva kluci paví očáci - odpadá problém s množením. Nedělala jsem jim psychoanalýzu, ale vypadají spokojeně, plavou spolu, občas se proženou, spí každý v jiném rohu pro jistotu, aby mezi krevetkama nebyly řeči...
Kytky neporadím, na začátek nějaké rychle rostoucí, prostě budeš častěji stříhat a postupně se to vykrystalizuje. Jasně ne žádné mega echinodory nebo tak...
Endlerky se s pavíma okama křížej a jsou i stejně veliké.
No, když se dívám tady do atlasu, tak razborky - minimálně 30 litrů (není šance), na halančíky si netroufnu (četl jsem, co se všechno musí provádět s jikrama). Malé endlerky můžu dávat do tátovy 120 (ať maj paví oka a black molly něco na hraní), případně si tady vyvěsit inzerát. Přemýšlím právě nad endlerkama - něco jako paví oka, ale do malé nádrže, nebo nad krevetama (i když problém s množením bude stejný).
Proč by se mělo něco přemnožovat? Prostě kolik toho nakrmíte, tolik toho máte. Ale když někdo krmí dvakrát denně a v dávkách, že to ryby sežerou až za několik minut, tak se nedivte.
Já bych ti naopak doporučila, abys od živorodek upustila úplně. Já jich z cca 10 mám po 3 měsících stovky. Přemýšlela jsi třeba o galaxkách? Halančících? Pokud zůstaneš u těch endlerek, tak moc nekrm a často měň vodu a zvládneš i ty krevetky,ale najdi si odbyt pro mladý
poviem Ti len podla seba .... ja mam 20 l akva, kupili sme don 6 ks endleriek 2x samec, 4xsamica a teraz ani nie po dvoch mesiacoch mame hadam aj 30 malych. tak by som Ti odporucal 1 samca a 2 samice nech to rychlo neprerybnis. a mam pri nich aj krevetky, kupil som povodne 7 ks neocaridina Blue pearl, sice ich mam teraz uz len 6, ale 2 nosia vajicka, tak uvidime. Hlavne nesetri rastlinami !!!!!!
Děkuji za rady ohledně filtru, ještě bych se chtěl zeptat, kolik může být v tomto akva těch endlerek, abych to nepřerybnil? Mohu je zkombinovat s krevetama, nebo se mám rozhodnout buď pro endlerky nebo krevety?
Za ty peníze je HF - O100 dobrá volba. Já jsem "vykuchala" tu plastovou přepážku, vyndala uhlí i vatu vystříhala a vložila jsem do toho prostoru originální biomolitan. Tím mi vzniklo místo, které jsem zaplnila co to šlo dalším biomolitanem a spokojenost
HF-100 jsem měl a byl v pohodě. Je ale dobrý vyndat všechno co ve filtru je a naházet do něj kostičky bioakvacitu. Nastřihal jsem nužkama kostky cca 1x1cm a nasypal je tam po okraj. Čistil jsem to jednou za dva měsíce...
Také bych takový filtr nepoužil. Stačí bublifuk a nebo bych zkusil atman at-200 (a třeba přidělal roztřikovací rampu, abych zmírnil průtok a nebo filtr vůbec nepoužil.
Jako osvětlení myslíte úsporku? Na začátek je 10W dobrých a pak bych jí vyměnil klidně za 18 či 21W.
Endlerky sem v takovém akváriu měl. Když se moc nekrměj, tak se ani nepřemnožej (prostě jako šneci).
Rostliny můžete použít jaké chcete. Ze začátku třeba samé stonkovky a později některé vystříhat a nahradit nějakými k popředí či s přízemní růžicí (ale u nich samozřejmě nějaké menší druhy).
Parametry se sledují, jen když si člověk chce hrát s vodou. Nízkou hladinu dusičnanů apod. udržej rostliny (někdy až moc). Je ale dobré vědět, jakou máte vstupní vodu (třeba ze stránek vodárny, která dodává vodu).
Ryby od chovatele jsou fajn. Nižší cena, nebyly ve stresu v akvaristice apod., ale i většina akvaristik má ryby dobré.
mám atman filtr, co píšes, a jestli můžu doporučit, volil bych už jinak. Strašně malý objem filtrační hmoty a dost jemná, zanasi se a moc to nefunguje. Musel jsem přidat kostku bioakvacitu a stejně bych si to představoval jinak.
Edit: Aha, tak zpět, já mám AT-F100, takže tady chrlím bludy... Ale i tak je Atman stále jen levné bezhlučné řešení bublifuku...
Filtrační hlava by byla super, ale asi ji tam na výšku nenacpe... I když to jsem ani nezkoušel.
0 04.12.2010 17:51 juras – založení mini - prosím o rady
Dobrý den, prosil bych o rady při založení mini akva (25x35x23) - na větší bohužel nemám prostor.
Dle toho, co jsem si tady přečetl se mně zdá jako nejlepší řešení použít
- filtrace: Atman HF-0100 (zaškrcený na minimum)
- osvětlení: 1 normální 10W trubice
- menší druhy rostlin - vzhledem k malé výšce akva přesně nevím, které
- živočichové Živorodka Endlerova, později případně doplnění Krevetka červená var. Red cherry (mám však strach, že nedokážu zajistit potřebnou kvalitu vody)
rád bych se zeptal, jestli by takto zařízená nádrž mohla fungovat, s jakým počtem ryb (jestli je vhodné i v tak malém akva kombinovat ryby a krevety), případně na co si dávat pozor (obecné věci mám nastudovány, jedná se mně o specifické problémy takto malé nádrže a jak udržet potřebnou kvalitu vody pro krevety - pokud bych se pro ně rozhodl + jaké parametry u nich sledovat - NH3 NO2 NO3?)
Ryby mám kupovat v akvaristické prodejně, nebo raději si tady najít chovatele a vzít od něj?
Jaké do takovéhoto akvária rostliny? (aby nenadzvedávaly víko)
Starší reakce
Tak Vivarium minuly tyden - Microrasbora erythromicron, Boraras merah, Boraras maculatus, Microdevario kubotai a jeste tusim nejake druhy. Byl jsem tam ve ctvrtek
Malé druhy ryb do nano akvárek mívají v mělnickém Vivariu.
Naposledy jsem tam viděl několik druhů Razborek a Tetřiček.
maniakva.sweb.cz/…
jako miniakvaria se povazuji nadrze cca 30L a min
pripadne denerel se zabyva miniakvariama, ale je desne drahej
reknu ti rovnou s miniakvarkama je vic starosti a prace nez s vetsim akvariem
u rybicek si vzdy over jak velke akvarko potrebuji
druhy... rasborky, c. pygmaeus, betta, danio
pak ruzni bezobratli - smeci, krevetky, racci
u rostlin dost zalezi jaky mas svetlo a vodu.... zakladne je javsky mech, rasokoule/placka, egerie, rotala, bacopy (je treba je pravidelne strihat)
taky se mi osvecily maly echinodory (isthmicus, tenellus, "indian red" apod.)
Přidat reakci
1 ...... ...... [3] 4
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 9681x