Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rozměry akvária a tloušťka skla

 

NápovědaFórum » Technika » Akvária 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Rozměry akvária a tloušťka skla
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   05.04.2022 21:20 Muž ZDRI [1415] Re: DavFM
To se mi snad zdá, že já sem vůbec něco psal coze
Takováto koncentrace neznalosti a bezbřehého sebevědomí - to se jen tak nevidí...
Přitom BOREC evidentně ani netuší, co dělá silikon při tuhnutí/zrání...

Dave, smekám před Tvou trpělivostí, ale tady je to asi zbytečné... Stačí se podívat na fotky toho baráku (teprve teď jsem je rozklikl) - ta profesionalita, preciznost v každém detailu a "architektůra" se fakt nezapře :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   05.04.2022 19:22 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: mike.solc
Zkoušel jsem dávkovací jehly s luer lockem, měl jsem představu, že lepidlo bude v hrnci. Nefunguje to, mnoho problémů s relativně malým efektem.

Upřímně, bez 10ti kartuší lepidla bych se do třímetrovky nepustil. Raději ať 2 kartuše zbydou než aby půl pochybělo. Zde pozor, někteří výrobci plní na 270ml, jiní na 310. Ideální jsou 600ml salámy...

Ad bubliny, princip vzniku je jednoduchý a ne, není to nezafixováním.

Podlomy-15mm sklo si neumím představit bez leštění. Pokud se bude lámat z velkých tabulí a nebudou se odlamovat úzké pruhy, tak to ještě může být jakžtakž v pohodě. Ale už jenom zakrátit z 321 na 300 je odlomení relativně malého kusu a podlom nejspíše bude. Leda by to bylo z jumba... No 15mm vždy jedině leštit, jinak je to hnus. 12mm se může podařit zlomit moc pěkně, ale alespoň s brusem je to zase esteticky jinde.

Já vám budu držet palce, ať se to povede, ale teda spíše skrze ryb, co tam budou. Vy osobně se mi zdáte příliš sebejistý, eufemisticky řečeno, na to, aby mi vaše počínání bylo sympatické.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   05.04.2022 18:26 mike.solc Re: DavFM
www.youtube.com/… Vůbec žádný zpevnění, je to asi 19mm, ale ta výška - tak to moje z 15mm v klidu jen s podélnými vyztuhami. ;) celkem normálně slepný a max 1-2 tuby ;)

Ale tak konečně děkuji za odpověď, tohle jsem chtěl přesně slyšet a vážím si, že jste to tu napsal a ne ať si to nechám slepit, že to nejde.

0) 10 ne :-D Samozřejmě jsem nepočítal jen spoj, ale i housenku okolo spoje. No nic, to se uvidí, ale víc jak 3 ne. Nevěřím 10 tub, po tom všem co jsem i viděl jak lepí s jednou tubou pár normálních aquarií.

1) Jo protlačení je problém, ale pracuji s pájecími pastami a nanáším tryskou 0,6mm a to pájecí pasty nejsou moc "tekuté", i míň než silikon. Myslím, že tohle je o dobré pistoli a udělané jehle-mám i kovové tenkostěnné, která dá skoro do půlky spoje. Anebo pak klasicky nanést na sklo a přitlačit no, možná to tak udělám pro jistotu, těch 60kg se ještě nechá tak dělat... Samozřejmě větší aqua se lepí i do spoje a mírně zatlačit.

2)No o podlomech vím, to se schválně optám jakou mají toleranci, zase nechat leštit hrany je dost drahé. A kolikrát se Vám staly bubliny? Pokud se výrazně nezmění teplota v místnosti, skel či lepidla, tak kde by se vzaly? Samotné lepidlo by to snad dělat nemělo. Vakuovat to fakt nebudu. :-D Fixování je jasné, ale děkuji. Přiznejte barvu, že se bubliny objevily, když jste to nezafixoval a prostě spoj se hnul a natáhl vzduch, že ano? Je to na 99% tak. Protože to je jediná věc co mě děsí, ale z ničeho nic se to nestane.

3) To je jako bod 1) jsem docela hračička. Hrana u mě vidět nebude nikde.


Je mi uplně jasný, jak si všichni říkají, to je blázen :-D Neví co dělá. :-D A já Vám povídám, i kdybych o lepení Aqua nic nevěděl, tak to slepím dobře a bude to držet, stačí se řídit fyzikálními zákony a postupy z toho plynoucí. Je to všude stejný a nikdo nic nedodržuje jako teploty, dilatace, stlačení, samozřejmě odmaštění či naopak penetrace. Zároveň málo lidí má představu, co různé věci dokážou... Podle toho pak vypadá všechno na co se kolem sebe podíváte... Hrůza.

Tak možná za rok v létě to polepím a pak vám to sem dám a jsem zvědav, co řeknete, myslím, že si mě budete pamatovat. A chválně jestli budu mít taky přes 20 liků. :-D :-D :-D Dám Vám sem pěkně postup, aby ostatní viděli, že to nic extra není a hlavně jsem motivoval ti co se akorát vyděsí vším možným, pokud sjte schopní, nebojte se. Dopadne to tak jak to je vždycky, prvn kecy a potom všichni koukají. Ještě si to tu asi o printcsreenuji. :-D Ale ještě jednou děkuji těm, kteří poradili a v něčem mě nakopli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 21   05.04.2022 07:10 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: mike.solc
mike.solc napsal:
PS: A silikonové lepidlo za 2500Kč, to jste vzali kde? Mě čistě spoje vychází na 300ml(kartuš) a pokud se samozřejmě ze vnitř udělají housenky, tak max 2 či možná 3 kartuše, cenu jedné vidím 350Kč, nebo obyč 200Kč. Chtěl jsem se Vás zeptat jestli neexistuje něco lepšího, ale dobrý.

Tady z toho je právě přesně vidět, že vůbec nemáte ponětí do čeho se chcete pustit. 10 tub lepidla je reálný odhad, mamlas jich bude potřebovat více. Vy si spočítáte čistý objem spár a myslíte si, že tolik toho budete opravdu potřebovat. Nechtěl jsem příliš pouštět nějaké zkušenosti, ale snad pro jednou....

1. skla nebývají zlomená přesně, ikdyž jsou lámaná na CNC stroji. U 12mm skla podlom může být, ale nemusí. U 15mm je podlom jistota, ale u takové síly se pracuje pouze s vyleštěnýma hranama. Takže už jen tím vám výpočet lepidla nesedí, někde bude mezera 2mm, jinde bude muset být třeba až 4mm.

2.představa, že si dáte skla k sobě na 2mm mezeru a mezeru vyplníte je opět nesmysl. Přes 2mm lepidlo nepřetlačíte (zde záleží na viskozitě lepidla, řídké lepidlo se lépe protlačuje, ale má jiné neduhy). Počítejte spíše s mezerou 4-5mm s tím, že na ty 2mm to musíte dotlačit. Bez dotlačení to nefunguje, lepidlo nepřilne tak jak by mělo a za nějakou ne moc dlouhou dobu (týden, dva) se objeví bubliny. Klidně v celé délce spoje. Po dotlačení to musíte fixovat.

3.je nutné lepidlo protlačovat s přebytkem dolů, prebytek u pistole se bude dělat sám :-) Taky mi to trhá srdce, když vidím, kolik se toho vyhodí. Ale když to zkusím na "přesno", tak pak vždycky někde chybí.

3. výmaz-je nejlepší ho udělat hned, z těch vytlačených/nenatlačených přebytků. Vytáhnout to na ostro a pak dodělávat výmaz sice lze, ale je to pak vždy vidět, není to jednolité. Zde vám přeju mnoho štěstí s tou maskovací páskou. Nejspíše bude hodně vzteku. Ale možná trefíte tu správnou maskovačku hned na poprvé.

A jen taková rada na závěr, opravdu dobře si vše nastudujte, vč. odmaštění, následné práce s odmaštěnýma plochama atd. Takových drobností, které rozhodují o dobrém výsledku, je mnohem více. O spustě dalších věcí, které vás při tom potkají se ani nezmiňuji.Opravdu to není o tom, že dám k sobě 5 skleněných desek a nacpu tam lepidlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2022 00:51 mike.solc Re: Jozef
No asi jsem to trochu přehnal, každopádně děkuji za rady všem.

To Aqua si slepím, 65kg tabule není tolik. Navíc mám 3350mm dlouhou cetris desku - ta bude super pro podklad na lepení. Úplně se těším, mám vymyšleno jak to pěkně stáhnu k sobě na silikonové distanční podložky atd.

Spíše teď mám strach z bazénu, když použiji standardní 2x19mm sklo na plochu 255 x 65 cm s tím, že horní hrana nebude vůbec zpevněna. Teoreticky takový Aquarium se dělá z 12 či 15mm ale s vyztužením. Takže 19mm možná bez vyztužení. A tedy 2x19mm by měly vydržet. Diamond Aqua si není jistý no, musím to nějak zjistit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   04.04.2022 23:08 Muž Jozef [311] Re: mike.solc
Prečo by si obťažoval. Niekto si k tomu otvára aj chipsy:)
Veď sa alerguješ sám - už si si na to mohol zvyknúť, že keď prídeš s niečím novým, ľudia sú skeptickí (ako sám píšeš). Odpovede k naklonenému sklu si dostal. K výstuhám a hrúbke skla tiež (v odkazoch). A dostal si aj radu. Že ťa rozčuľuje, je iba tvoj problém a nezmení to ani ukazovanie, čo si všetko dokázal (frajerenie). Hádam si nemyslíš, že ti tu niekto poradí ako manipulovať a lepiť trojmetrové kusy skla v domácich podmienkach bez techniky. Lebo si to bežne robia ľudia doma, tak, ako malý kváder a prípadné škody nie sú také tragické (väčšina ani ten ako ja, aj keď nie som úplné nemehlo:) ). Každý radu mienil dobre a nikto ti nechce uškodiť - ty závisť. Tak by to chcelo aj trochu vdačnosti miesto rozčulovania sa. Skús sa spýtať na rady tých čo sa tým živia, či ti ich dajú zadarmo. Amatéri si teda bežne takéto nádrže nerobia, lebo nemajú s tým ani ako manipulovať a ty čakáš fígeľ...
Samozrejme sa to dá, ale to si musíš určiť sám ako, podľa svojich možností, aj to, či to stojí za to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   04.04.2022 21:03 mike.solc Re: Jarry
No jestli jste si všimli, tak prvotně sem tu vůbec nic jiného neřešil. Až když mi tu říkáte nechce si to slepit, ale nikdo neřekne proč, respektive co je na tom těžkého. Tak tu ukazuji, co všechno dělám a plánuji atd... Tak pardon, dle liků vidím, že Vás tu obtěžuji či na Vás machruji, trochu nevím jestli to spíš není závist. Hlavně jsem už úplně alergický, když mi furt všichni říkají, že to nejde a já to vždycky udělám ještě lepší,než jsem jim tvrdil... Zde zase to samé.

Tak se tu mějte, pak Vám pošlu foto vytopeného obýváku.

PS: A silikonové lepidlo za 2500Kč, to jste vzali kde? Mě čistě spoje vychází na 300ml(kartuš) a pokud se samozřejmě ze vnitř udělají housenky, tak max 2 či možná 3 kartuše, cenu jedné vidím 350Kč, nebo obyč 200Kč. Chtěl jsem se Vás zeptat jestli neexistuje něco lepšího, ale dobrý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   04.04.2022 15:50 Muž Jarry [1433] Re: mike.solc
Přiznám se, že si přestávám být jistý, jestli tu celou dobu jde o nějaké akvárium, nebo o snahu za každou cenu někde prezentovat, co všechno děláte sám;-) Myslím, že tu padlo dost příspěvků od lidí, co mají s nádržemi zkušenosti, trochu mi uniká smysl toho nás přesvědčovat, že to uděláte lépe a levněji, než skoro kdokoliv jiný. Pokud je to tak, tak přece není co řešit a směle do toho, rádi se podíváme na fotky dokonalé nádrže - a to myslím zcela vážně, já třeba dělám kolem akvárií opravdu všechno sám, občas i něco lepím, ale 3m nádrž jsem si nechal slepit a přívézt - už jenom proto, že jsem věděl, že to bude dobře vypadat, že dostanu 5 let záruku atd. Cenový rozdíl myslím nejlépe vystihl DavFM.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2022 15:19 mike.solc Re: ZDRI
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Děkuji za rozumnou neagresivní odpověď.

Podélné výztuhy smozřejmě dám, nidke jsem nepasl, že je nechci, jen se divil, že neexistují jiné přímo dělané výztužné profily. Příčné se mi nelíbí a jak jsem psal dle "Diamnod aqua", když to udělám z 15mm skla, příčnou dávat nemusím.(možná doprostřed dám)

Samotné lepení Aquaria se mi zdá extrémně jednoduché, jen mi vadí hmotnost komponent. Je někdě snad skrytý fígl? Trochu jsem měl strach z mého okna, ale to má na výšku přes 5 metrů a hmotnost jen skla 1100 kg (1,1 tuny). Naštěstí jsem byl u všeho a mohl si to korigovat, jinak by udělali několik věcí špatně a i mizerně usadili sklo - děsné. Příští okno už bude asi zcela v mé režii.

Dále si dělám komplet Cu vedení kolem celého Tep. čerpadla(podlahovku jasně sám, lehčí věc neexistuje), mám vymyšleno 3 rozdělovače, výměníky atd z toho jeden na horkou vodu vodu se zámrznou směsí, proto byť tato voda půjde pod okno, tak zároveň na vyhřívání vjezdu či podlahového topení do bazénu atd. I odborníci ze Stieblu celkem žasnou a snad jsem je i musel přemlouvat, že různé propojení tak udělat jde a vymyslet si to sám. Jinak elektiku v celých dvou domech o 2x 300m2 plochy taky sám -jasně ale já jsem elektronik(to by zase jinak nešlo). Sice silnoproud v domě dělám poprvé :-D ale jsou to "3 dráty" :-D :-D :-D je to tak jednoduchý až jsem ráchovi ekonomovi říkal, že si to snad udělá sám, ale mám tam dost vychytávek, čidel atd...

Můžu tu psát i o 250kg třístraně proskleném krbu, který bude ve vzduchu na římse - toto rovněž dle ROMOTOPu s 50 000 krby ročně nikdo nemá.

V příloze ještě foto testování střechy voděodolnosti :-D

=> prostě fakt to Aqua, co je na tom? Já jsem na 99% přesvědčen, že si to udělám líp než nějací zaměstnanci, promiňte, je to namachrované, ale když si něco děláte pro sebe, je to o něčem jiném.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   04.04.2022 14:28 Muž ZDRI [1415] Re: mike.solc
Michale, zařekl jsem se, že na fórum už psát nebudu, ale toto mi nedá. Roky jsem dělal ve velkém sklenářství, živí mě staving. Navíc jsem extra šetřivý, takže Tvé motivaci vcelku rozumím.

Vážím si Tvého nadšení, ale z Tvých příspěvků je evidentní, že s tím nemáš reálné zkušenosti a pouhé nadšení a chuť do práce zde nestačí. Ušetřené peníze se "vrátí" při případné chybě 100násobnou škodou. A dělat to jen s člověkem, který "lepil akvárka a choval rybičky", je totální overkill.

Ještě drobné technické:
- tenhle rozměr je bez výztuh (resp. kombinace příčné/podélné) technicky i ekonomicky nesmysl (síla skla)
- náklon krycího skla zde nic neřeší, bude se to rosit (skoro) stejně, opakovaně vyzkoušeno ve velkém atyp teráriu i paludariu
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   04.04.2022 13:43 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: mike.solc
Takové akvárium se dá pořídit hotové za plus mínus 15000,-. Vy dáte cca 9000 za sklo(dle info v jednom z prvních postů), 2500,- za lepidlo, něco za odmašťování atd, řekněme dalších 500. Takže ušetříte 3000 tím že si sám vyrobíte něco, s čím nemáte zkušenosti a to si pak napustíte doma v obýváku. Já nevím, mi to příjde jako úspora na nesprávném místě.

Na výrobě akvárií podstatnou část zisku tvoří nákup velkých tabulí skla za velkoobchodní cenu a jejich následné zpracování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   04.04.2022 12:35 Brodys Re: mike.solc
To je ono, všechno evidovat a spočítat a co Váš čas? Za počítání, chatování tady a pak za práci s akvárkem, jeho opravy, popřípadě uklízení následků. To nějak evidujete? To si tak málo ceníte vlastního času? Máte pravdu, já to neeviduji a nikdy jsem to nedělal. Dost věcí si sám udělám, ale když jde o hodně, raději čas věnuji rodině. Jinak by člověk počítal a počítal a najednou je na prkně. Dle Vašich komentářů sám nejlépe víte,jak to udělat,tak moc nechápu, co tady vlastně chcete slyšet, když ne názory jiných. Ať se to podaří a hlavně, ve zdraví ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2022 11:03 mike.solc Re: Brodys
Bože nemůžete na baráku říct 13000kč není vidět. To snad nemyslíte vážně? Je to 100% navíc oproti samolepení, pokud to takhle udělám u pár věcí tak to jsou miliony, bez pardónu... Ono totiž nikde žádné extra velké položky nejsou a miliony jsou pryč, jak to??? To je ten Váš přístup neřeš 10 000Kč. Krásný příklad je spotřební materiál na stavbu - rukavice, flexa, vrtačka, vysavač, vodváhy či i šrouby, vruty, lepidla, pěny atd - brácha všechno eviduje, já bych řekl max 25 000 Kč. Absolutně nemáme nic drahýho - LIDL atd, max položka 3200Kč. No a finální částka atakuje 100 000kč. A to tam nic nemáme! NIKDO vůbec nemá představu kolik narve jen do těhlech věcí za dva roky. Tak mi prosím neříkete, že 13 000Kč nemám řešit.

Sorry za OT.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2022 10:52 mike.solc Re: RAP
No nejde tam nacvakat víc jak 200cm, ale zkusím jim chválně napsat. Ale třeba ještě jen za balné budou chtít 1000Kč a prostě neumím si představit, že mi to někdo poveze - jako nějaká služba, když píší - po přijetí balík pečlivě zkontrolujte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.04.2022 09:57 Muž RAP [1549] Re: mike.solc
Můžeš si udělat představu. ;-)
www.sklobendl.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.04.2022 09:48 Muž vlka [3443] Re: mike.solc
Osobně bych oslovil profíky. Už jen třeba kvůli záruce. Může se projevit srytá vada, únava materiálu, nebo další komplikace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   04.04.2022 08:31 Muž Jarry [1433] Re: Brodys
Já bych jen doplnil, že bych si teda dal pozor na "obyčejné" sklenáře, viděl jsem pár takových akvárií (bohužel i jedno takové mám) a to bych tedy opravdu slepil lépe sám na koleni (něco už jsem lepil, takže vím, co to obnáší, se 100l akváriem bych problém neměl, ale do lepení 3m bych se nepouštěl - ona taková nádrž vypadá trochu jinak na papíře a pak skutečnosti:-)). Navíc, u nás osvědčené firmy, co se specializují na výrobu akvárií, často nabídnou lepší cenu, než sklenář (opět můj případ, mě se nechtěla řešit doprava 100l akvária a potřeboval jsem ho hlavně rychle). Ideálně poslat poptávku např. do Brilantu, Sklorexu - když už nic jiného, pravděpodobně při jejím zpracování navrhnou vhodnou tloušťku skla, což s výztuhami není problém, ale pokud tam nemají být výztuhy, tak to chce alespoň trochu odborné posouzení od někoho, kdo má s velkými nádržemi zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   03.04.2022 23:28 Brodys Re: mike.solc
13000 na stavbě baráku s takovým akva není vidět smich Ale jo, klidně šetřete, každopádně některé věci člověk sám líp neudělá,je na to potřeba praxe, leta zkoušení a to dle vlastní zkušenosti vím,je sklo. Sám si toho dělám dost,ale sklo mi nikdy nešlo. A není nutné, jít za nejdražší firmou, stačí vygooglit někoho s praxí pár let. Nikde na netu se nechlubí, ake zkušeností s takovými nádržemi bude mít dost.

Co se týká sklonu, myslím, že je to slepá cesta. Koukněte na okna v prudkém dešti,kapky vody drží i v 90 stupních úhlu, na autě to samé. Bylo by třeba sklo opatřit nějakým voskem, keramikou,pak by to stékalo, ale je to blbost Světlomety aut svítí v dešti i za sucha, je to odzkoušené. Takže, co ušetříte za sklon, okapy apod ,investoval bych do sklenáře a podpořil řemeslo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2022 22:39 mike.solc Re: Brodys
No Diamond Aqua psal, že už kupuje tabule 2x dražší. To kdybych koupil už před COV19, tak jsem ušetřil 7000Kč. A od 11.4 se zdražuje o 30% a to teprve nastane plynová krize... Myslím, že všichni vidí - železo teď 4x dražší. Jako myslíte, že se to u skla nemůže stát? Jen dvojnásobné zdražení by pro mě znamenalo 13 000 Kč. Pro mě to je dost peněz. Krom toho vozit/stěhovat 220kg skla si nechají dobře zaplatit.

Ten úhel jsem střelil, zkusím, uvidím a dám větší, to problém není. Zatekat to nikam nemůže.

A já nevím, docela se těším na lepení. Když vidím nějaký koupený Aqua hrůza. A možná to zní namachrovaně, ale vůbec si nemyslím, že to udělám hůř než skoro kdokoliv, ba naopak... Dám příklad i instalace oken na baráku - když to vidím, tak neexistuje firma, která je nainstaluje lépe než člověk sám sobě. Už bych to firmu nenechal dělat. Všichni jsou zaměstnanci a nikdo nikdy nevymazlí věc tak jako člověk sám pro sebe. A tolik peněz, abych platit TOP firmu nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.04.2022 15:02 Brodys Re: mike.solc
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Osobně myslím, že o tom zbytečně přemýšlíš a snažíš se objevit Ameriku. Zároveň chceš kupovat sklo dopředu kvůli ušetřeným pár tisícům,ale zároveň si budeš dělat šikmý vršek a okapničku a riskovat zatékání? Jak psali kluci, tenhle bazén bych svěřil odborníkovi,za ty peníze to nestojí. V čem máš pravdu je vlhkost, mám 200 l v obýváku a dokud jsem nedal krycí skla s mezerou jen na hadice, stoupala vlhkost v místnosti o 10 - 15% za den. Teď mám díry jen pár cm v okolí hadic a vlhkost stejná jako bez akvária. Krycí skla mám orosená přes půl dne a stejně světla stažená na cca 60%, takže se mi moc nezdá, že by omezovali svítivost. Nemluvně o tom, že když sklo o 5 stupňů nakloním, kapky se ani nehnou, to by musel být větší úhel X-)
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2022 14:55 Muž Rovano [233] - RostlinyRe: mike.solc
kapky drží podle "vazkosti" materiálu. Čili i na vertikálním skle to nejspíš bude dělat věci, které nechcete. Bude to sjíždět jako v chladničce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2022 14:31 mike.solc Re: ctibum
Neee já psal, že řeším vyloženě kapky, aby tam nebyly a prostě sjeli na stranu. Jinak to ještě musím zkusit jaký úhel bude muset být.

O vlhkosti jsem psal, že ji nechci v dílně, samozřejmě pod sklem bude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.04.2022 07:59 R Muž ctibum [6870] Re: mike.solc
Já myslel, ze nechceš ani podélné...
A řekl bych, že vlhkost budeš mít i na takto šikmém skle, že steče jen pár kapek. Mám skla u "200" orosená hodně akdyž jedno zvednu o 6 cm, tak se 99% kapek ani nehne. Asi to bude trochu jinak, když bude sklo šikmo permanentně, ale nevěřím, ze tím vyřešíš vlhkost na skle.
Podle mě si to zbytečně komplikuješ, ale držím palce, ať to vyjde podle představ! ahoj pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2022 01:19 mike.solc Re: vlka
Jo přemýšlím, že doprostřed asi dám jednu a stejně ho asi udělám z 15mm. A máte 12mm? A délku?

Kam poteče voda, kámen atd? Ta tmavý půkruh není kapka, ale okapnička :-D Nalepím tam nějakou lištu/gumu - jako okapničku, to je automatické. ;) Právě u normálních skel na plocho je dost špíny..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 23:46 Muž vlka [3443] Re: mike.solc
Já mám na 75 cm bez výztuhy průhyb 3-4 mm, alespoň doprostřed bych příčnou výztuhu určo dal a ta voda, ty kapky, ti potečou mezi ta skla, vodní kámen, plíseň...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 23:21 mike.solc Re: mike.solc
Fotka k příspěvku Jedině takto, ale už to jsou zbytečné komplikace.. :/ To radši udělám boky z 15mm skla a to Diamont Auvarium říkal, že OK. Tak to asi "risknu", pokud se sklo po napuštění prohne na 3m méně jak o 1mm, tak bych to asi neřešil ne?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 23:14 mike.solc Re: ctibum
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jak opřít sklo, samozřejmě že podélnné výztuhy tam budou. Já nechci ty příčné - v obrázku vidíte, proč mě rozčilují - vadí mi v uložení skel a i vzpěrách

A jak vlhkost, pokud 95% hladiny bude uzavřeno sklem, tak v místnosti tolik vlhkosti nebude. Pod sklem samozřejmě ano.

Pokud sklo nakloníte o 5% voda steče a na lom světla to má vliv sotva pár %, ale pokud svítíte, přes kapky vody, tak ty světlo pošlou úplně pryč do stran třeba či i nahoru - prostě přes kapku moc neposvítíte dolů. Já to pak změřím někdy. ;) Ale snad to tady akvaristi vědí. Jako normálně když přijdu do jakéhokoliv odvětví, tak to převrátím vše naruby, prostě fyzika je fyzika a divím se, že i dnes v době internetu se věci dělají 20 let stejně blbě.

PS: .. a zkušenosti jsou zkušenosti, proto se tu ptám, co je ověřeno a je zbytečné spekulovat ;)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 22:24 R Muž ctibum [6870] Re: mike.solc
To netuším, ale řekl bych, ze od určité délky se s výztuhami počítá automaticky.
Osobně bych to určitě zadal odborníkům. Stavíš si barák vlastníma rukama a riskovat, že se ti do něj vyleje taková halda vody... hmm Ale je to tvoje věc...
To šikmé sklo... no nevím, podle mě, i když ti kapky stečou, stejně tam vlhkost zůstane. Nehledě na to, že budeš řešit tu vodu, co ti steče, možná i lom světla? A když už jsme u toho, to sklo musíš o něco opřít. A když nechceš výztuhu... Ale to už je tu OT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 21:33 mike.solc Re: ctibum
Fotka k příspěvku Moc děkuji za odkaz, stránku znám, jen že tam mají tohle jsem nevěděl. A to je bez příčných vzpěr???

V příloze, návrh profilu - už to tak bude. Dost jsem přemýslel o výškách, v obýváku tam bude možná gauč - proto výška, zároveň bych rád jednoduché zásahy dělal bez stoličky, což takhle sáhnu přes hranu Aqua až skoro na dno. Modré jsou skřínky, šedý beton, bílý porobeton, nad aqua Al profil L s LED pásky a nad tím vedení vody z filtru na druhou stranu.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 21:20 mike.solc ESG Sklo 3x19mm
Fotka k příspěvku Bože lidi! Já si utrhnu hlavu! To sklo k bazénu 2600x700mm je ještě ESG!! Za takový peníze 3x19mm, ještě jednou 3x19mm sklo, to je 5,4cm silné sklo a ještě ESG!!!

Teď v nějakým sklenářství koukám 3800Kč ja 1m2 ESG skla 12mm! :-D já mám 2m2, ale 3x19mm, tedy 6m2, to je 23 000Kč, ale jen 3x 12mm. V případě 19mm, by to bylo asi 30 000 a ještě to slepit... Ale zase vnitřní by nebylo třeba ESG. Každopádně ta moje nabídka je úplně mimo, co se týče cen dnes a i možná předtím.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 21:07 R Muž ctibum [6870] Re: mike.solc
www.omnicalculator.com/…

Chápu to dobře, že přední strana bude vysoká 63 cm a zadní jen 57 cm? A na tom šikmo krycí sklo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 20:56 mike.solc Re: MARTIN HORÁK
Prostě mi to bude překážet. :/ A navíc skla na akvariu chci mít naklopená 5° - možná všichni použivají krycí skla vodorovně, ale já nepřežiji obrovské světelné ztráty, při tvorbě kapek, řas atd zespodu skel. ;) A já tam asi krycí dám, mám to v dílně, nemůžu tam mít extrémní vlhkost.


A tloušťku skel střelí, stejně jako elektřikář sílu vodičů, světlař výkon světel či zedník sílu zdi atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 20:46 mike.solc Re: MARTIN HORÁK
No ted našel jsem p.Prokeina, Aqua asi dobrý, ale když listujete mají tam také bazén s čelním sklem, ale... To se moc nepovedlo - použili je 2x15mm a nalepili ošklivou výztuhu. To bych osobně potom zazdil. Pro info - já měl nabídku na pozor 3x19mm 2600x700 sklo!!! Za jen 13200Kč bez daně, to je nic na takovou věc. Jediná omluva je manipulace s 250Kg a blbý přístup. A to kotvení? Ježiši, to vypadne, to je jak na žaluzii. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 20:39 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: mike.solc
Pokud nechceš výztuhu, dej tam vnější svorky. Nic se nelepí, prostě takové vnější přemostění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 20:36 Muž Jarry [1433] Re: mike.solc
Od boku 3m nádrž těžko někdo střelí;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 20:34 mike.solc Re: Lojza007
Jakože i 19mm bez příčné výztuhy by se mohlo prohnout? Jako moc se mi to nezdá, ale zkušenost nemám. Sakryš musí tu být spousta akvaristů co dělá z 19mm skel a ty od boku musí vědět. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 20:33 Muž Jarry [1433] Re: mike.solc
:-) to by muselo být na světě roztrhaných srdcí, vzhledem k počtu akvárií se skleněnými příčnými výztuhami. Hliník je např. toxický pro některé vodní živočichy (a to i v poměrně nízkých koncentracích), mě opravdu nenapadá žádný pádný důvod proti pouzití skla. A samozřejmě je možné udělat akvárium bez nich, je to jen o penězích...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 20:10 Muž Lojza007 [1180] Re: mike.solc
U optiwhite se záměrně používá tlustší sklo, aby tam nemusely být výztuhy. Mám takto 1m a tloušťka je 1cm. Bohužel vhodnou tloušťku na tři metry ti nedokážu říct, ale ty 2cm by nemusely stačit, fakt nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 19:32 mike.solc Re: Jozef
Jo to jsem si říkal, že má roztaznost, ale na 40cm to ani nebudu počítat, protože když vidím o kolik mm jsou boky běžně prohnuté a lidi to mají doma, tak hliník neudělá víc jak 0,1mm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 19:27 Muž Jozef [311] Re: mike.solc
No jediné čo ma napáda je iná tepelná rozťažnosť a to že hliník bude problém lepiť silikónom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 17:54 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: mike.solc
Jestli máš Facebook, najdi si jméno Luboš Prokein. Dělá pouze velké nádrže, je v tom machr, také mám od něj kubika.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 17:41 mike.solc Re: MARTIN HORÁK
V rohu vždycky lovím rybu a tahám ven. A mě se tam tedy ty výztuhy upřímně vůbec nelíbí, to nic neodlovím. Doma máme starší 150x35x40 z 8mm skla a výztuha žádná.

Já nevím, když bych boky dal 15mm sklo, dokáže mi tu někdo říct, že to bude dobrý? coze Nevím jestli bych nekoupil i 19mm sklo, abych příčné výztuhy neměl :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 16:04 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: mike.solc
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Osobně si myslím, že na výztuhu lze použít "cokoli" Sklo se používá zřejmě kvůli ceně, možná je hodně jako "odpadu" při řezání atd.
Furt je to ale jen kus materiálu přilepeného akvarijním silikonem ať už podélně či příčně.
Jinak v nádrži 220x70x70cm mám podélné výztuhy přes celou délku nádrže, šířky 8cm. Příčné výztuhy pak čtyři. Dvě na bocích a dvě "uprostřed". V zadních rozích jsou pak otvory pro hadice skrze příčnou i podélnou výztuhu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 15:46 mike.solc Re: MARTIN HORÁK
Dobře děkuji, a skutečně tu není nějaký zapálený aqvarista a někde ve světové diskuzi nenajde jiné než ty příčné skleněné výztuhy? Prostě jakýkoliv technik, když vidí sklo namáhané na tah, tak mu to musí trhat srdce. ???? Fakt by stačil 5cm Al plochač nalepit a pěkně v černém eloxu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 12:44 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: mike.solc
Udělejte tu nádrž hlubokou alespoň 50cm. Sklo použijte 12mm, jak na dno, tak i na boky a výztuhy. Ty udělejte třeba 8cm široké. Krycí skla dejte do lišt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 08:09 Muž Jarry [1433] Re: mike.solc
No určitě přeju, ať se dílo podaří. Jen bych se asi nesnažil vymyslet kolo a držel bych se osvědčených řešení výztuh atd.:-) Mimochodem u nádrže, na kterou jsem odkazoval, bylo lepené akvárium od firmy cca 10% celkových nákladů :-) Ale samozřejmě není akvárium, jako akvárium, určitě nemusí být ani velké nijak zvlášť drahé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 01:04 mike.solc Re: Jarry
Jinak ještě pokud nepočítám rostliny a ryby, tak co je na Aqua drahé? Snad nic ne? Vedle si slepím filtrační aqua, těch pár sklíček... a pumpu mám 3500 litrů a dokonce řízení výkonu přes wifi za 1300Kč, hadice mám nakoupené ještě za staré ceny a ne předražený obyčejný tvrdý Eheim. Hadic je spousta krásných, snad ryby přežijí ???? neee. Normální flexi šedý bazénový nebo sací hadice... Mám 32mm průměr ale bude dlouhé vedení a časem to zaroste... nebo jaké tu používáte Vy? Ale už jsme offtopic...

PS: Mate pěkný filtrační aqua a přepad do něj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 00:45 mike.solc Re: Jarry
No já si celý barák stavím sám, deska je 205m2 a větší část je ještě do patra. Na to Aquarium bude potřeba 6m2 a 1m2 stojí asi 1500Kč, to je 9000Kč jen za sklo. Tipuji, že po zdražení bude stát dělané aqua kolem 18 000Kč, možná víc a v dnešní době každá tisícovka dobrá...

Jinak přípravy nestaly nic, pár drátů navíc, ale zase ušetřené tvárnice, spíš jen čas.

Právě když si celý barák stavím sám a mám tam opravdu dost složitých věci, tak mi slepení aquaria nepřipadá složité, ale nechci to zlehčovat. Ten kamarád choval rybičky jako v desítkách svých aquarií na kšeft. Nebo já nevím, jsou tam nějaké fígle s lepením aquaria? Samozřejmě postup dodržím a s precizností problém nemam.

Například také se rýsuje 18m3 infinity bazén svépomocí s 3/4 v zemi a jedna srana napůl venku a ta bude prosklená a téct přes ní voda. Také tam bude podlahové topení atd. :-D a to je jen zlomek věcí/blbostí, co tam vymýšlím. Nebo skleněné zábradlí si budu dělat sám, mám tam tabuli 3,2x1m tabuli s 95kg a plán je posadit ji tam taky v mé režii. Jen mě trošku děsí, že to Aqua bude mít 170kg a jen z 12mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2022 23:24 Muž Jarry [1433] Re: mike.solc
rybicky.net/fotogalerie.php… - tady jsou výztuhy vidět, ale s "kamarádem, co choval rybičky a lepil si akvárka", bych se do toho nepouštěl, vždyť cena samotného skla je většinou jen malý zlomek celé realizace a nakupovat teď kvůli případnému zdražení tabule na 3m s tím, že to pak nějak slepím s kamarádem, nevím. Zvlášť, když vidím ty stavební přípravy, i ta nádrž by měla trochu vypadat a ono je něco jiného lepit 100l akvárko a 3m...

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 4

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 6969x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14521-rozmery-akvaria-a-tloustka-skla