Zvyšování tvrdosti
no umisti ji k sani nebo vytoku filtru a nech ji tam, a pravidelne kontroluj pH a GH, pokud by ti slo pH moc nahoru muzes zacit pridavat co2, nebo uber ulit, postupne vychytas rovnovahu
uhlicitany z tech ulit se budou postupne uvolnovat do vody, tim se ti bude menit pH i tvrdost(GH) a alkalita(KH)
p.s.: ja chladim akva pomoci vyparu (vetracky vhani vzduch pod kryci skla)
S prouděním nemám problém. To ji tam můžu nechat na stálo? Nemám zakrytá aqa a tak dolévám po odpaření.
chce to aby okolo tech ulit proudila voda, ja tu sepiovku mam ve filtru
Je to v Orlických horách a podloží samá opuka
No test už mám právě několikáty a furt stejný. Ulity jsem řešil a nic. Možná že je dobrý nápad ta sepiovka, kterou seberu achatyně
. V této vodě se mi moc nedaří krevetkám a dělá se mi dost řasa.
vapenec, mramor, krida, sepiova kost, ulity ....
osobne jsem na to trosku lip (z vodovodu 7,8pH 3-4°dKH, 10°dGH), mam tam zatim sepiovou kost a pridavam CO2, takze se dostavam na hodnoty 6,8pH, 5°dKH, 8°dGH
jaky tam mate prosim tebe podlozi???
není vadný test? jinak uhličitan vápenatý a MgSO4, které je běžnou součástí PMDD
Starší reakce
Nevím. Možná to není technologicky možné. Měření PO4 asi nebude nejjednoduší, protože kvalitní testy na tuto sloučeninu jsou poměrně drahé.
...
prave...
kto uz potrebuje merat chlor?
a trochu sa aj "cudujem" ved Oni vyrabaju aj hnojiva a "vsade" napisane ze neobsahuju N a P...
popri tom N sa mera bezne - a P na "pruzok" nedaju
Tetra tam má chlor. Test na fosfor jsem papírkový ještě neviděl.
Tetra myslím fosfor má
, nebo je přidaný chlor? Nevím, nevím, už jsem je dlouho neměl v ruce
OK, korál jsem vyndal (stejně tam byl jako pěst na oko), nastrouhal jsem špačka křídy do sklenice s vodou a toto "mléko" nalil do akvárka. Ryby se potom mohly utlouct, než si všimly, že to není k žrádlu
...ten koral toho pravdepodobne vela "nenamuti"...-pri pH 7.6...
...ale za pokus to "stoji"
Dal jsem do akvárka kus korálu, který předtím trůnil v květináči. Dále mám již přes týden objednán Bioflor, v pátek ho začnu dávkovat a pak sem dám za cca 1 měsíc vědět, co na to rostliny a řasa...
...ee
meraju viac ako "slusne" - som to porovnaval aj s 2ma kv.testami
lebo tiez som tomu nechcel verit
a nameral som 2-3 mozno 4 - viac "ani Bohovi"
Papírky, papírky...
Nejde mi o ryby, ty si lebedí, ale některým rostlinám se pomalu přestává dařit a začná mi bujet vousatá ruducha.
Volal jsem do vodárny: tvrdost vody je 1 mmol/litr, obsah vápníku 33 a hořčíku jen 4 mg/l.
k co myslíte, má smysl něco do toho mého akvárka nalévat?
"prostředek Dodává do vody vápník a hořčík"
je to pravdepodobne roztok CaCl2+MgSO4...
zalezi na Vas -resp. "spotrebe"...
cenu CaCl2 - neviem
za 500g balenie MgSO4.7H2O som dal v vekarni 3.40 eura
ty brďo...co by jinej dal za měkkou vodu a jak složitě technicky a hlavně draze dociluje aby měl tvrdost takovou jako někomu teče z kohoutku...a na druhý straně jinej zase v měkký vodě rozpouští soli aby měl vodu tvrdou...co tak chovat rovnou ryby podle vody co mi teče z kohoutky ????
A co toto, máte zkušenosti ?
www.i-zverimex.cz/…
Ohledně křídy. Kolik ji mám dát do 100 l akva? Pokud chci zvýšit tvrdost o 3-4 °d ?
najjednoduchsie asi bielou kriedou
Starší reakce
Starší reakce
Starší reakce
Takto jsem to měl nedávno problém, pH 7,1-8,1, s lehkým přídavkem dobubláním CO2 je stálé pH 6,9 přibl.
Velmi správně. Uhličitany stabilizují hodnoty pH a proto se používá snadno dostupná jedlá soda -Hydrogenuhličitan sodný.
Někde jsem četl hezkou poučku, že když pH v průběhu dne kolísá více jak o 0,5 ph, že teprve pak by se měla situace řešit přidáváním uhličitanů.
Já je před lety bez potíží odchovával v ještě o něco měkčí vodě
. A rostly jak z "vody"
.
Je to možný, ale já si myslím že v takové nízké tvrdosti pomalu porostou.
Ta tvrdost není nijak kriticky nízká. Chov Black Moll by neměl dělat žádné potíže. Jsou docela dobře adaptované na široké rozmezí tvrdosti.
Myslíš že půjdou odchovávat i blackmolly? V tak nízké tvrdosti? Já jsem to zpletl já jse mměřil vodivost a pak jsem ji převáděl na tvrdost. Máte pravdu já zvyšuji jenom vodivost a ne tvrdost
Protože konduktometr změří vodivost vody a ta se s obsahem rozpuštěné soli prostě zvýší. Ovšem přidáním kuchyňské soli se zvýší salinita, ale ne tvrdost vody jak bývá uvedená v tabulkách. Tu je třeba zvyšovat látkami jako jedlou sodou (uhličitanová tvrdost) nebo na celkovou použít třeba mramorovou drť. Edit: Václav je rychlejší
To co měříš je vodivost vody a ta se z obsahem soli zvyšuje. Klidně bych je choval i v té tvé vodě.
Když jsem napustil do kýble vodovodní vodu změřil jsem konduktometrem vodivost byla okolo 220 a když jsem tam přidal trochu soli měla okolo 500uS?
Kuchyňskou solí tvrdost nezvedneš. A jakou potřebuješ zvedat tvrdost?
Dobrý den, je dobré zvyšovat tvrdost kuchyňskou solí, protože u nás v obci je tvrdost okolo 6 stupnu a na živorodky je to málo. Je to dobrý nápad zvyšovat tvrdost solí nebo to může nějak ublížit rybám? Docílím stejné tvrdosti jako kdyby tekla z kohotku třeba voda okolo 12 stupňu bude to mít stejnou funkci?
Přidat reakci
1 ...... ...... [3]
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 4273x