Krevetky - nemoci
Tak sůl asi zabrala, jelikož za posledné dva dny již žádná další mrtvolka.....sice jich ještě několik má něco vidět na čumáčku, ale zlepšilo se to. Ještě jsme na netu objednali Sera Costapur, tak až přijde, ještě přeléčíme tím....
Diky moc za odkazy a pdf. Dival jsem se na to, dival jsem se i do dalsich odkazu, na ktere fora a stranky odkazuji a nikde jsem nenasel nic moc o Epistylis niagarae na krevete v teple vode. Naopak, vetsina tech odkazu uvadi popisy a fotografie s Epistylis niagarae na racich ve studene vode, o cemz jsem psal v predchozim prispevku. Epistylis niagarae na krevetach neuvadi ve vetsi mire ani odbornici na nemoci sladkovodnich krevet Dr. Brett Edgerton a Michael Wolfinger na pomerne ctivych strankach crustakrankheiten.de . Fotky na webu opet jen na racich.. Nemohu se zbavit dojmu, ze se u krevet v akvariich tento parazit skoro nevyskytuje.
V ss ti posielam odkaz ,malo by tam byť pdf.Objavuje sa nie len u rakov,ale i u kreviet.Dokonca aj v 26C vode.Najmä ak sa strašne prekrmuje,alebo ak človek nepočká a šupne raka do čerstvo založeného akva.U raka to problém nie je a soľ to spoľahlivo rieši,ale malá krevetka to proste nezvládne rovnako ako pri napadnutí Vorticellov.Tu dávam odkaz na akva.sk kde som to trocha rozoberal
www.akva.sk/… a dokonca je tam aj priamo to pdf.
Už vím, že je to toto. Děkuji jedné dobré duši, co mi to poslala zprávou.
www.shrimpnow.com/… Jediné, do jaké si to dávám souvislosti, je posledních pět krevetek koupených na burze.... Jinak fakt nevím, kde by se to najedou vzalo, když roky v pohodě a ted celé akva v troskách...měníme vodu a čistíme pořád stejně....ted jen doufám, že jsem si to nezavlekla i do 20l ke crystalkám bee....To by mě vážně hodně mrzelo...

No, ony ty bile veci na krevetach mohou byt krom plisni i ruzni prvoci - velmi caste jsou vířenky (Vorticella). Proti nim se casto pouziva peroxid (nemam zkusenost). Ja osobne pokud se neco objevilo, tak to poslo eshou (Hexamita, 2000 nebo exit), nebo vsim dohromady - nikdy z toho neposly krevety. Esha je bezpecna zalezitost.
Pro Prasana - Co se tyce Epistylis niagarae - to mne velmi zajima. Osobne jsem se s tim nesetkal a mel jsem potuchu jen u raku ve studene vode. Ono se to vyskytuje i v akvarcich? Nic o teto potvore u krevet nevim..
Děkuji. Mech tam moc nemám, te´d je tam hlavní dominanta Lomariopsis lineata. O ten mi akorát jde, o ten bych nerada přišla, jinak je tam cuba a pár mechu na spodu kořene....Mrzí mě, že se to stalo, čistíme pořád stejně každý týden výměna části vody, nic nebylo právě jinak....No, už je asi nezachráním, tu sůl ale zkusím....děkuji za rady.
Dopísal som ti to do predošlého príspevku.Soľ ako píše romant.
Té soli bych dal kávovou lžičku, předem rozpuštěnou a do vody nalitý roztok.
Jaké je dávkování soli? Je to do 30 l akva....a jak na sůl reagují rostliny? Aby mi neodešly i ty......Víte co je příčinou nemoce? Abych tomu předcházela.....A ještě otázka, jak to, že Esha vůbec nezabrala?
Skús pridať trocha soľ do vody.Nemusí sa jednať o plieseň!
Môže to byť Epistylis niagarae bežne sa objavujúca u kôrovcov.Pri malom napadnutí je neškodná,ale pri veľkom bráni krevetkám príjmať potravu a tieto môžu z tohto dôvodu hynúť.Snažiť sa dodržiavať hygienu v akvárku a občas soľ.(pri náznakoch,ak je to ono)
Ak použiješ soľ,tak nie veľa.Máš tam machy a to pre ne nie je moc dobré.(spomalujú pri veľkom množstve rast,ba ho až zastavujú)

Zkusila jsem jednu mrtvolku vyfotit....jestli je z toho něco k poznání, ale při vygooglování plísně krevetek, je to to stejné....
Prosím o radu, už mi ve 30l akva zbylo asi 10 krevetek. Postupně mi za těch 14 dnů odcházejí....

mají plíseň na tlamičce, když uhynou, mají plíseň i na bříšku.....Esha 2000 vůbec nezabrala. Už nevím co s tím, jsem smířená, že nezbyde ani jedna, ale nechápu, kde se to vzalo z ničeho nic. Přitom se nedělo nic jinak než doposud. Předtím jsem měla plné akva Sakur, pořád nosili a byly nové malé krevetky a během 14 dnů takováhle apokalipsa.....leda mě napadá, že jsme při poslední burze koupili 5 Sakur jen na obnovení krve do chovu a od té doby to začlo....prosím, co s tím? Čím to léčit?
Starší reakce
A v tom je právě ten problém o CU tam nic nepíšou ,ale kdo ví

Nepoznám to,ale ak obsahuje meď tak v žiadnom prípade.
Ahoj chci se zeptat můžu proti plísni použít ANTI-MYKOTIN.Mám tam krevetky ,čtverzubce a jednoho CPO?
Starší reakce
Podľa mňa išlo o parazita.Presný názov by som musel riadne prevetrať staré knihy.V podstate sa dostane do krvného obehu a usídľuje sa práve v cievach pod okom.To spôsobuje to postupné vyduté oko a nakoniec stratu.Dosť častý parazit rakov a kreviet,hlavne z dovozu.Nie je nebezpečný pretože potrebuje medzihostiteľa,v tomto konkrétnom prípade vtáky.Len ozaj si nespomeniem v ktorej knihe o tom bolo písané.(hlava deravá)

Starší reakce

Zdravím a chci se zeptat, co by mohlo být příčinou toho, že jedna ze dvou krevetek kroužkových měla extrémně "nafouklé", fialové oko a nakonec o něj přišla. Viz foto, kdy ještě měla oko, na stránkách nádrže je i fotka bez oka. Myslím si, že se třeba popraly s tou druhou (dnes mi přišly k sobě více agresivnější než obvykle), ale všiml jsem si toho zrovna, když jsem našel uhynulou rybu, tak jestli to nemůže být něco jiného?
Díky za každou odpověď

Starší reakce
Ahoj, dneska sem vylovila mrtvou krevetku Red Cherry a měla na sobě takové modré fleky. Měla to skoro po celém těle. Vodu měním pravidelně a odkaluju jednou týdně (teď jsem neodkalovala, protože se mi vylíhly malé revetky, tak mám strach, abych je neodkalila). Používám na hnojení PMMD a proti řasám PMFD.Dávám obojího pouze doporučenou dávku, ne-li ještě trošku míň. Nevíte, prosím, co by to mohlo být?
Starší reakce
Osolit moc znamená malý ance zabít...Bacha na to

Ahoj, chtěl bych jen napsat jak jsem dopadl. Žádný lék na to moc nezabíral, vysadil jsem kupované krmení a krmil 1x za týden okurkou. Vodu jsme měnil každý den asi 40% vody. 1x krát za měsíc jsem přidal 1/4 čajové lžičky na mých 12l akvária. Nemám žádný úhyn.
Starší reakce
Klidně ještě za dýl, já osobně dávám několikrát do roka tak 2-3x, jak si vzpomenu, jenom lehkou koncentraci.
děkuji, s tou solí je mi jasný že jí tam nedám v nejbližší době ,ale kdy jí tam mám dát zas? třeba za měsíc?
Ta sůl stačí, vodu měň jak měníš.
měla tam být tečka. měnim vodu obden. tu sůl mám přidávat jednou za 14 dní? Takhle to mělo znít

. tu sul tam mám dat kdy? dal jsem jí tam včéra
To by som aj ja chcel vedieť ako to dokážeš.

(myslím tu vodu obdeň raz za 14dní)Soľ daj len raz,neodparuje sa a tak v akvárku ostáva
To mi pověz jak se mění voda obden 1x za 14 dní.

jak často mám doplnit sůl když měnim obden vodu jednou za 14 dní? ta sul může být kuchynska (s jodem). Děkuji za tím všem za rady
Tvoje problémy pramení z toho, že do nezaběhnutýho akvária šli živočichové příliš brzy. Ten postup s výměnou vody bych viděl jako dostatečný ke zlepšení podmínek v akváriu. Tu sůl bych přidal lehce, jak Ti bylo doporučeno a při dalších výměnách vody bych už nedoplňoval. Co by určitě se stabilizací akvária pomohlo, jsou rostliny. Sežeň nějaký rychlerostoucí rostliny a bude to v pohodě. Třeba
rybicky.net/atlasrostlin/egeria_densa
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
Nemusíš je ani sázet.
jak často přidávat tu sul když měnim vodu obden
Na plieseň u krevetiek nie je potreba drahé prípravky.Stačí trocha kuch.soľ a starať sa o hugienu v akvárku.

Často ju dostanú hlavne ak je v akvárku kopec rozkladajúceho sa krmiva(následok prekrmovania)
Stačí číst co ti ostatní napíšou

Exit je jen na krupičku, tak ten asi používat nebudeš

eSHa 2000 je na cca 18 onemocnění, včetně plísní

já bych jen potřeboval který z nich by to vyléčilo
Krevetky léčiva eSHa snášejí také bez problémů

ted zrovna asi 3-4 z 16 ten Fungol to zmírnil ale vždy to dostala nějaká jiná je to koloběh
jestli krevetky stále žijí a chovají se normálně, nebo jestli se to nešíří na další, tak se můžeš stále snažit udělat vhodnější podmínky a buď se krevetky můžou vyléčit samy, nebo s tím můžou ještě dlouho žít.
Máš nějakou fotku krevetky s tou "plísní"?
jak tam píší je to jen typ tyhle typy stojí dost peněz. V jednom odkaze píší spíš esha 2000 a v druhem spíš ten exit tak jsem z toho jelen
Exit je pouze na krupičku. Přípravek eSHa 2000 se mi osvědčil na plísňová onemocnění i na zhojení ran. Snášenlivost je obecně velmi dobrá, ovšem co se týká krevetek nemám odzkoušeno.
dobrý den tak plísen jsem jbl fungolem nevyléčil ,tak jestli by jste doporučili něco jiného někde jsem četl esha 2000 ,ale neznám to. děkuji za rady
Starší reakce
Do 12l to zo soľou netreba preháňať.Myslím,že postačí jedna kávová lyžička.Hygienou som myslel pravidelnú čiastočnú výmenu vody,občasné odkalenie dna a striedme kŕmenie.
OK, jen se chci zeptat kolik té soli, tím zlepšit hygienu myslíte vyměnit vodu?
Soľ používam.Ako dal odkaz bali ak si si istý,že je to parazit môžeš použiť Sera Costapur.Ako som ti písal a je uvedené aj v odkaze,ak si si ho prečítal-treba zlepšiť hygienu v akvárku.Ak dáš do karantény tak použi vodu z akvária-netreba krevetky navyše stresovať v novej vode.
ještě bych se chtěl zeptat jestli to zvas nekdo zkoušel přidat trošku NaCl (sůl) trošku (ani né pulka čajove lžičky, vodu do karanteny mam dat z původní akva?
0
[364] - Raci, krabi, krevetky 02.01.12 12:33 bali www.shrimpnow.com/…
The medicaments Exit or Punktol (both against Ichtyo) in normal dosage are recommended against vorticella disease. Dose as described in the package insert. A friend of mine also used successfully Sera Costapur: 1 drop per 1 liter of water and the vorticella where gone within two days while shrimps were unaffected.
dalsi zdroje uvadi i obycejnou methylenovou modř
a pokud muzes tak radci do karanteny
chci se zeptat jestli to mám dát do akvarka nebo ty nemocné přelovit do karanteny a ta teprve léčit.
V návodu je výslovně uvedeno že u bezobratlých (raci, krevetky) se může projevit nesnášenlivost vůči léku.
Toto som ešte nepoužíval,tak nepoznám zloženie.!Poriadne si popozeraj zloženie.Ak to obsahuje meď tak to pre krevetky ako liečivo nedoporučujem.
Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 16 17
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 23380x