Taky se musím pochlubit, jak to vypadá, když se převrhne lahev s "burčákem" a vezme sebou na zem i druhou pojistnou lahvičku (doporučuju tuto mít opravdu dobře přikurtovanou k něčemu pevnému pro příště).
Dostalo se mi tak do mé 16l nádržky sotva pár desítek ml burčící směsi, ale následky se nesou do teď.
Co čert nechtěl, zrovna když jsme vpustili Bettu do jejího nového domova, tak se projevy ukázaly jako nezanedbatelné (viz foto) Ještě, že se umí nadechovat i nad vodou
popíšu vývoj následků pro příští šťastlivce
1) průnik kvasu, výměna 1/2 vody
2) dva dny po průniku kvasu se zakalilo akvárium nálevníky. Začal jsem provzdušňovat, vyměnil 1/3 vody a zvýšil teplotu na 27°C.
3) druhý den zákal začal opadat, ale kvasnice se mi usídlily v podloží, které začalo produkovat velké množství bublin (snad CO2 či co), smrdět jak továrna na shnilé droždí a zároveň mi po celém akva začaly plavat všechny rostliny, které neměly dostatečně dlouhé kořeny. Vyměněna 1/3 vody, zvýšena teplota vody.
4) další den bubliny z podloží ustávaly, ale začal se objevovat sliz na rostlinách, sklu, hadičkách a postupně snad na všem, kromě Betty. Vyměněna 1/3 vody.
5) další den: sliz je úplně všude, po akváriu plavou šlemy, pistia už nemá kořeny přes sliz ani vidět a jediný kdo je zdá se v pohodě je Betta, která mezitím sem tam nějaký ten kus mlhoviny ochutná (ještě v novém akva nedostala chudák nažrat)
Vyměním opět část vody, otřu co se dá, v plánu je doplnění nitrifikačních bakterií.
Snižuju teplotu zpět na 24,5°C, neb mi přijde, že vyšší teplota sice zabila nálevníky, ale sliz popohnala do života.
6) další den jsem musel přeložit Beťáka do karanténní nádrže, neboť už mezi četnými cucky plaval jen neochotně a držel se hlavně těsně pod hladinou, kde co minutu nadechoval. Vzhledem k tomu, že v karanténní nádrži okamžitě přešel do dýchání žábrami a na povrch vyplul až po nějakých deseti minutách, tak soudím, že jiné ryby by v zasaženém akva byly již zcela jistě uhynulé, neboť kyslík spotřebovaly bakterie !!
První dávka kytek šla do kytek, listí gelovatí.
Podána druhá dávka nitrifikačních bakterií, ale ucpal se filtr tím sajrajtem, tak nevím co dál- asi to nechám vyhnít.
7) sajrajt se rozpustil na stredni zakal bez klků, rozpouští se i sliz obalující květiny. Voda evidentně zřídla. Výměna 3/4 vody, podána další dávka nitrifikačních bakterií.
8) o daldi 3 dny později je akva opět krásně čiré, rostliny mají pár nových lístečků, tak se zdá vše navrácené do normálu.
Má někdo stejnou zkušenost s vývojem?
Zajímalo by mě hlavně, zda ve spojitosti s průnikem kvasu může někdo potvrdit úmrtí rybek?