Taky se musím pochlubit, jak to vypadá, když se převrhne lahev s "burčákem" a vezme sebou na zem i druhou pojistnou lahvičku (doporučuju tuto mít opravdu dobře přikurtovanou k něčemu pevnému pro příště).
Každý recept na biokvas, neboli "burčák" jak je zde všeobecně zmiňováno má svoji specifiku. Někdo dává na 300 g cukru 2 ml droždí do 2 litrové PET láhve. Já právě před chvílí udělal novou náplň a osvědčuje se mi těch 300 g cukru (přesně odváženo na digitální váze) a 1 zarovnaná kávová lžička sušeného droždí zn. Dr.Oetker. Nejprve udělám lehký kvásek v láhvi s trochou vlažné vody - POZOR, nesmí být studená a naopak moc teplá aby se "probudily" kvasinky, které se pak živý tím cukrem. Potom dosypu cukr a doleji vlažnou vodou cca 1,5 litru, takže mi ta, zbývá 0,5 l volného prostoru. Reakce proběhne cca za dva dny a poslední nálož mi vydržela rovných 24 dnů bublat. K rozptylu používám CO2 Micro-perler rybicky.net/nadrz/6520/125.jpg který dokonale rozptýlí CO2 na stovky jemných bublinek. Abych zajistil "teplo" pro život kvasinek i v době mé nepřítomnosti např. přes víkend, když nejsem doma a netopím, mám PET láhev přivázanou ke stoupačkám ústředního vytápění, protože sousedi nade mnou topí, stoupačky jsou neustále teplé a od nich se PET láhev optimálně zahřívá i v době, když já zrovna netopím a v místnosti je tak třeba i 17 °C. Kvasinky potřebují teplo a cukr. Pokud jim teplo nezajistíš, zahynou dřív, než spotřebují "svoji" dávku cukru.
Zapoj za petku s kvasnicemi jeste dalsi pet lahev a do ni nalej do pulky vodu. Nech CO2 probublavat pres tu vodu. Kdyz ti kvasnice vybublaji ven, vytecou do druhe lahve a ne do akvarka ...
Zdravím. Cca před 14 dny jsem založil nové akvárium(větší) ale dnes přes noc mi kompletně zarostlo řasy. Je to takový mléčnitý povlak, je to všude. Voda se zakalila, nikdy jsem toto nezažil. V předchozim akváriu bylo vše OK. Osvětlení mám 4*18W, 92 litrů, filtr vnitřní..[1] 2
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 3169x