Bílé skvrny
Urcite by se hodila prezentace, at vsichni vidi, jak akvarium vypada, jak je stare, jak je zarostle a tak dale..
Ahoj, vodu měníme jednou za 14 dni třetinu nádrže. Každý týden doleju, protože máme pouze malé 17l akvárko s “vodopádem” od invital a hodně rychle se voda odpařuje. Svítím cca 7 hodin denně. je tam jeden ancistrus 2 masožraví šneci asi 6 malých krevetek a 7 rybiček dospělých + 3x potěr. ps rybka dnes ráno už nežrala takže jsem očekával nejhorší a také že během dne pošla. Vím že je jich tam už víc než by mělo i když jsou to všechno opravdu malincí obyvatelé. Asi neděláme všechno úplně špatně… ale rozhodně ani správně. Jakmile dojedu domů zkusím poslat lepší foto rybičky pokud ji žena nezpacifikovala s fotkou ph testu. Koupil jsem pouze papírky a vůbec tomu nerozumím. Před dvěma měsíci jsme měli obrovský problém s řasami a přemnoženými šneky. Problém jsem vyřešil dle rad na invital.cz pomocí seachem Excel flourish a těma masožravými šneky… je to sice velké rozmezí ale i tak by to možná mohlo souviset
Meníš vodu? Lebo si napísal že vodu len dolievaš.
Aké veľké je akvárium?
Najlepšie by bolo keby si založil prezentáciu.
Ešte by sa zišla podrobnejšia fotka ryby.
Dobrý den, jsem absolutní amatér a o rybičky se starám 7mi leté dceři.
Dnes jsem přišel z práce a všiml jsem se že jedna rybička má na hřbetu bílou skvrnu kterou včera neměla. Na fotce rybička vlevo. Rybka se chová naprosto normálně, ploutve má krásné a netknuté. Baští stále jak pomynutá a plave a “divočí” s ostatními jako vždycky.
Je to naše nejstarší (nejdospělejší) rybka - měla mladé jako první
Vodu každý týden dolévám a přidávám stále stejné koncentrace Seachem stability a Seachem fliourish Excel. Také každý týden dávám 15 kapek HU-BEN preventin.
V akváriu jsou nyní i 3 mladé tohoto druhu takže si myslím, kdyby to byla vážná nemoc tak by tady ty nejmenší buď dávno uhynuly a nebo by se rybky v extra špatných podmínkách nerozmnožovaly.
Dle ostatních fotek a konverzací to vypadá na plíseň, avšak na fotkách rybiček s plísní jsou vyloženě chomáčky což tady tahleta opravdu nemá.
Můžete prosím poradit jestli jste se s tím někdo setkali?
Ps: bohužel ani nevím co je to za druh rybiček ve zverimexu holkám řekli že jsou to křížená paví očka a mečovky ale to je jedna paní povídala.
Předem děkuji za všechny odpovědi
Starší reakce
Chtělo by to lepší fotku. Ale tipuji,že pravděpodobně parazit ( Ichthyophthirius?). ESHa Exit
0 26.01.2022 19:17 Eleanor – Bílé skvrny
Dobrý den, dneska jsem si všimla na naší bílé rybce bílých skvrn. Máte radu, co dělat? Nějaké léčivo můžu mít nejdříve zítra odpoledne
Děkuji za pomoc
Starší reakce
- zřejmě důsledek fakultativních parazitů - nálevnik, odpovídá tomu i druh používaného krmiva, viz prezentace
- Costapur + odkalit, omezit krmení nítěnkou po dobu lečby, krmivo(vločky) které ryby nepotřebují odsávat, kontrola filtrace
Ahoj, dnes je druhý den, co jsem objevil na ploutvích čichavce bílé skvrny. Můžete prosím poradit o jakou jde chorobu a jak postupovat při léčbě?
Detail, viz video:
youtu.be/…
Děkuju
Starší reakce
Děkuju já zprávu. Je to možné, často se honí s ostatníma parmičkama. Budu měnit a uvidím.
Starší reakce
Vypadá to jako by se zranila nebo ji někdo z osazensta zranil. Každý den vyměň trochu vody a sleduj zda se to neztrati
0 18.10.2020 15:00 KarinK – Co je s parmičkou?
Starší reakce
- nerozpoznatelné
Zdravím, pred pár dňami som si všimla na jednom sekavcovi biele škvrny na vrchu tela. Dnes som ho našla uhynutého a miesto škvŕn už boli diery. Napadlo ma, či sa náhodou nezranil, ale má to aj ďalší, aj keď nie v takej miere. Nerada by som dávala chémiu, ostatné ryby sú zatiaľ v poriadku, vlastne ani neviem identifikovať chorobu, vyzerá to ako odumierajúce tkanivo. Prikladám foto uhynutého sekavca a ospravedlňujem sa za zlú kvalitu :(
Starší reakce
tak dneska to zmizelo. Asi měla jen něco přilepený na čumáku
Mám tam jen okružáky, red cherry a tyhle rybky.
Všiml jsem si malinké bulky před pár dněma. Ale proti včerejšku je o poznání větší.
Skoro to vypada jak vajicko neritinky ale kdy by se tam vzalo
Ahoj,
chtěl bych se zeptat, co může být tato bílá bulka?
Rybka se chová normálně, ale je to každý den větší. Mám jí dát do karantény? Nebo se to pokusit nějak odstranit?
Starší reakce
0 13.04.2018 16:49 B1tchW0lf – Betta - bílé fleky
Dobrý den, již několik týdnů mám tuto betku. Plave si, papá, vše vypadá naprosto v pořádku, jen jsem si dnes odpoledne za světla všimla, že se jí na hlavě udělaly bílé fleky. Má je na obou stranách na stejném místě (nad očima). Vypadá to jako tuk a zdá se mi, že to má v sobě a ne na šupinách. Víc rybiček nemám, takže není možnost, aby se nakazil od jiných ryb, mám jen 3 betky zvlášť ve třech akváriích (nevidí na sebe). Všechny krmím stejným krmivem ve stejný čas dvakrát denně (ráno a večer). Do teď měl hlavičku krásně černou. Co je to za nemoc, popřípadě jak se to dá léčit ? Děkuji
Starší reakce
-pravděpodobně parazitární Ichthyobodo necator
-mizerné foto ,určeno dle popisu-"měl na těle pár bilich skvrn a ze spod mel asi modřiny....byla furt u vrchu "
-koupel ryb mimo ,36-38% formaldehydu=formalínu ,17 ml na 100l při teplotě vody nad 16 stupnů
-případně koupel v NaCl
-více infa o jezírku(objem ,biotop,atd,) ,lepší foto = lepší forma diagnostiky
0 19.07.2017 12:03 Adéla – Bílé skvrny
Prosím vás o pomoc můj koi kapr dnes umřel měl na těle pár bilich skvrn a ze spod mel asi modřiny máme v jezírku i normální malé kapry a zavojnatky už mi takhle umřela jedna ryba měla celé bílé tělo bylo to možná tím že jsme si nevšimli ze v jezírku máme masožravé ryby ale teď je už nemáme ta co mi dnes umřela byla furt u vrchu .
Byla bych ráda když mi pomůžete
Děkuji moc .
Starší reakce
černé fleky, neléčitelné, smrtelné, to zní jako melanom - ale to by měla jedna ryba, ne celé hejno
Vůbec netuším. Jiné druhy těchto ryb to nemívají. Na googlu jsem nic moc nenašel. Prý to mívají importy a je to skoro neléčitelné a smrtelné. Ale moje ryby nejsou importy a chovají se naprosto normálně.
Nemám, ale zkusím na to jít od lesa, tedy nebude to normální "zbarvení" pro tento věk?
Sice ty černé skvrny jsou trochu OT, ale nedá mi to. A nemáš s nimi nějaké zkušenosti? Docela mě trápí u mých Crenicichlid. Má to všech 8 kousků co mám. Hlavně na horní části hlavy po hřbetní ploutev a na konečcích ocasu. Objevily se docela rychle. Čím menší ryba, tak tím víc jich má. Ryby jsou mladé, cca 7-9cm (vyrostou na 20-25cm).
S největší pravděpodobností pigmentační skvrnky, tedy takto od stolu.
0 25.04.2016 13:38 monka – cerne skvrnky na hlave
Mam zavojnatku ,ktere se na hlavicce nalevo objevili cerne skvrnky nebo tecky, prosim co by toto mohlo byt ,?? Diky za nazor
Starší reakce
Řekl bych, že plíseň. Často vzniká třeba odřeninou a následným ne nejvhodnějším prostředím. Často jsou tyto ryby totiž chovány v naprosto nevhodném prostředí. Moc bych za to nedal, že ho v 500 litrech nemáš.
Takže měnit vodu, doléčit a buď do většího nebo na pánev....
0 04.03.2016 11:29 Alfonzzz – Pangasius sanitwongsei bílé skvrny
Zdravím, chtěl bych poradit co to má můj pangas na těle za bílé skvrny viz foto, řekl bych že se mu to mění jako tvar, před pár dny byla skvrna větší, řekl bych že se mu to začalo dělat po výměně vody, ale je to jen dohad, jinak změny chování nepozoruji i potravu přijímá normálně, děkuji za rady
Starší reakce
Nějaký druh mykózy, aplikoval bych eSHu 2000 dle návodu.
0 03.01.2016 15:47 Nela – Samička platy
Dobrý den, prosím o pomoc, na samičce platy skvrnité jsem dnes objevila bílé skvrny, na jedné straně to vypadá i jako bílé chmíří. Zvládne mi někdo poradit co to je a co se s tím dá dělat? Rybku jsem hned odlovila do karantény. Bude to mít už určitě dýl, ale poslední dobou se i se samcem hodně schovávala. Sameček ale vypadá v pořádku. I krmení posledních pár dní vynechala, sameček platy a ostatní rybky chuť k jídlu nepostrádají.
Starší reakce
Tvoje závojnatka je předurčena k problémům. Ptáš se proč? Je umístěna ve zcela nevhodný nádrži, je objemově neopdovídající, dno je z nějaký eklhaft drti, kam velmi dobře zapadává bordýlek a jen vělmi těžko se odtamtud doluje, umělá rostlina je další špatná volba. Takže denně měnit polovinu vody v té, předpokládám kouli, nastudovat o chovu závojnatek co se dá a rozhodnout se jak dále, tedy pokud si pořídíš odpovídající akvárium, řekněmě kolem 100 litrů s účinnou a výkonnou filtrací a nebo se budeš snažit rybu urychleně umístit k někomu kdo jí bude schopen poskytnout odpovídající podmínky a jinak, plíseń to s největší pravděpodobností bude, ty výměny jsou tak jako tak nevyhnutelný.
Edit:
rybicky.net/atlasryb/zavojnatka_cinska 0 07.07.2015 18:52 Sylvie – Bíla skvrna na hlavě
Dobrý den, mojí závojnatce se v rozmezí 24 hodin vytvořil bílý flíček na hlavě, přikládám foto. Poradil by mi prosím někdo, zda se jedná o plíseň, nebo něco jiného? Jsem těžký amatér, rybičku jsem dostala od známých a mám ji teprve dva týdny, bohužel jsou zrovna ta vysoká vedra, nemohla by to mít například z nich? Omlouvám se za kvalitu fotek, je to hrozná čipera a nechce se nechat fotit. Děkuji
Starší reakce
Šla jsem teď měnit vodu a naše rybička to nezvládla :(
Pokud ta voda, kterou tam jeleš není z kaluže, nebo ze studny, kam prosakuje silážní jáma, tak by výměna vody měla zabrat, aby se akvo stabilizovalo a ryby se odpoutaly od hladiny.
Vodu jsme částečně měnili už dvakrát a spíše horší než lepší :/
Vyměnit vodu, sledovat reakci a když bude pozitivní, tak ve výměnách pokračovat i v následujících dnech.
0 11.03.2013 18:26 PetraPíchová – Prosím o radu
Naše rybička začala mít bílé skvrny na ploutvičkách a začínají i upadat přikládám tady fotku. Jinak furt je na hoře u hladiny jak když lapí po dechu. Děkuji moc za radu.
Starší reakce
MOCKRÁT DĚKUJU!!! Potřebovala jsem se ujistit. Důležité pro mne je, že to zvládnou i ancíci a panceřníčci panda. Zítra budu mít i exit, tak hned začnu.
Tak to podle toho průběhu a to že to mají i jiné druh rbek, na tu krupici bude ukazovat spíš. To co jsem v předchozí reakci popisoval se týká jenom neonek, tedy nezaznamenal jsem v diskusích nějakou přenosnost. Ta léčba kombinace eSHa exit a 2000 bude zde na místě a nasaď ji co nejdříve. Můžeš lehce vodu zasolit(pol.lžíce na 50 litrů vody) a klidně zvýšit teplotu někde ke 30 stupňům, což není léčení, ale jenom podpora.
Edit: Přečíst a dodržet návod, to je ten správnej postup a po ukončení léčby, byť se to přímo nevyžaduje, já radím a i činím řádnou výměnu vody a posléze aplikaci nějaký rašelinový výluh, jako rekonvalescenční péči, možno už posléze ponechat, jako přirozenou podporu imunity ryb.
Od 19.1. - koupila jsem je na akvaburze. Bohužel jsem mela vsechny nádrže plné, tak šly hned do hlavního akva.... (ted tluču hlavou do zdi). Byla to chyba že nešly do karantény. Vypadaly dobře, byly čilé a pěkně vybarvené. Mají to hlavně neonky (uz i ty co byly v akva dlouho), 1, nebo 2 tečky má už i bojovnice a otík (původní obyvatelé)
Jak tam jsou dlouho, mají to všechny neonky?
U akva jsem strávila hodinu a tohle je nejlepší fotka
Jsou to bílé miniaturní tečky hlavně na hřbetní ploutvi a ocase. Všimla jsem si jich předevčírem. Velikost se nemění, jen přibývají. Díky, pročtu to vlákno.
Edit: Jo a ještě jsem zapomněla dodat, že se o nic neotírají, žerou normálně, neschovávají se a jiné příznaky nemají.
Při této kombinaci léčiv se o pancéřníčky, ani o ancíky bát nemusíš, ale s tou krupicí si jistej nejsem, mrkni se do vlákna neonky nemoc, poslední dobou se tam docela dost objevuje onemocnění obdobné krupičce, ale nikdo moc neví co to vlastně je za moribundus, to Tě nechci nějak stresovat, chtělo by to lepší fotku, vím že to není jednoduchý.
Ahoj. Na neonkách se mi objevily miniaturní bílé tečky - na ploutvích a ocase. Potřebuju potvrdit jestli se jedná o krupičku, nebo jde o jiného parazita. Doma mám Esha 2000 a zítra koupím Esha Exit. Chci je zkombinovat. Mám ale strach o ancíky a panceřníčky panda, zda tuto léčbu snesou. Fotka nic moc, ale ony vůbec nepostojí na místě...
Starší reakce
0 12.10.2010 18:35 Stistko – ramirezka neon blue
Prosím o radu - na samičce ramirezky neon blue se objevily takové bílé skvrnky - asi 2 mm velké, takové oválné (na krupičku to nevypadá)...objevilo se to na hřbetní ploutvy a potom ještě na prsní ploutvy. Jinak se chová normálně, žere a vypadá v pohodě. Včera měla jednu na hřbetní ploutvy a dneska se to objevilo i na prsní.
V neděli jsem do akva přidal několik promáčených a vyvařených (v soli) borovicových větviček. Nevím, jestli to nemůže být tím. Voda v pohodě (dusitany i dusičnany na nule). Vím, že léčba u nich moc nepřipadá v úvahu, protože jsou hodně náchylné na chemii.
Vůbec nevím, co dělat. Chystám se vyhodit ty větve, jestli to nezpůsobily ty...trošku se na nich vytvořil povlak - asi plíseň (různé barvy). Ampulárky si na ni pěkně pochutnávají.
Poraďte prosím....
Starší reakce
Zkusím se ten EXIT, taky sem o tom něco slyšel...a není to třeba krupička? i když ta by byla ze začátku spíš na ploutvích ne?
Chci se zeptat, hodně sem četl o kuchyňský soli co je na tom pravdy? mohlo by to pomoci? karanténí akvárium má cca. 12l, kolik bych tam měl dát soli? Díky
Co tak zkusit Exit a Eshu 2000, taky jsem něco takového měl a pomohlo to
,ma ake howna biele alebu cierne ako sa sprava chuti jej jest
0 28.03.2010 09:08 Toddik1 – Bílý flíček na platě v karanténím akváriu
Ahoj všem,
před 5ti dny sem založil karanténí akvárium pro platu, protože se jí u pusy udělal takový bílý pupínek. Jako lečbu sem nasadil ACRIFLAVIN a vypadá to, že ten pupínek ustupuje. Dneska ráno sem se na ní podíval a zjistil, že se ji udělál bílý flíček na hlavě. NEvíte co by to mohlo být a co na to použít za léčivo? Pokud by na to bylo jiný léčivo než ACRIFLAVIN, tak můžu podávat dvě léčiva najednou? Díky a přikládám fotky, kde je trošku blbě vidět ten flíček a prosím o rady. Díky všem
Starší reakce
Tak jsem zacala s lecbou, zatim pomerne uspesne-uhyn rybek se zastavil. Zivorodky vypadaji o mnoho lepe, dokonce i ta z fotky, co vypadala na umreni. Sice stale maji nektere ploutvicky slepene, ale bakterie se uz asi nemnozi, protoze fleky se jim nezvetsuji. Teplotu jsem zacala snizovat, vzduchovani tam jeste necham, protoze diky nemoci rybky hure dychaly a se vzduchovanim je to lepsi a lecit budu dal. Dekuji za rady, kdyby jste mi neporadila, co to je, tak mi vsechny pomrely. Moc diky!
Přidat reakci
[1] 2 3
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 4078x