Bublinkující rostliny
0 10.08.2008 16:13 deCORF OBRAEN – Kyslík z rastlín...
Zdravím Vás..chcel by som sa opýtať či nemáte skúsenosti s prípadmi že niekedy z rastlín sa viditeľne uvolnuje kyslík..proste CO2 nepridávam,teplota vody 23-25 stupne,svetelné podmienky stále rovnaké ako za iných dní a napriek tomu sem tam nastane den kedy je možné spozorovať na viacerých miestach ako sa uvolnuje kyslík.Viem že je to prirodzený jav ale neviete my vysvetliť prečo počas niektorých dní je to až tak viditeľne???
Čím to može byť ovplyvnené??
Starší reakce
Jop, tak to mam zhruba stejne....
OK pak tedy mne to bubla na 100% po vymene vody a pak behem 14dnu kazda rostlinka jindy a jinak intenzivne a nekdy treba 14 dni nic.
Někdy v (pravé
) poledne, někdy večer, někdy vůbec. Mezi těmito variantami bývá různě dlouhý časový interval...
A prave o to jde. Neco jako takovy odlehceny pruzkum bublavosti v nadrzich
No nevim k cemu Vam to bude ale rekl bych ze to bude zaviset i na mnozstvy kysliku ve vode a tudis i na teplote vody dele pak na mnozstvi zivin atd.
Takze co akvarista to bude jinaci poznatek
Vypozoroval jsem, ze v mem akvariu zacinaji rostliny poustet bublinky kysliku z listu cca okolo pate hodiny odpoleni a zhruba hodinu pred vypnutim akvaria se sem tam objevi i bublinkove retizky. Svitim od 7:00 do 20:00. CO2 pridavam jenom se svetlem. Dalsi paramerty v prezentaci. Jakou mate vy zkusenost s dobou a intezitou bublani?
Starší reakce
Ahoj,taky sem vyměnil osvětlení.Místo origo Juwel (sylvana) jsem osadil do krytu Osram Lumilux 830.Hned druhý den mi začaly "bublat" vallisnerky.Tal to bude asi dobře
.Jenom mi připadá ,že začaly nějak hnědnout.Doufám že neodejdou
Starší reakce
Souhlas - pokud bylo množství světla limitujícím faktorem, zvýšení jeho intenzity se projeví zvýšenou asimilací. S tou trvalostí to vidím tak, že "trvale" do té doby, než se objeví jiný limitující faktor.
0 19.02.2008 17:36 Lorsson Ahoj, pozoruji zajimavy jev. Zmenil jsem KRYT osvetleni z 2x14w na 3x14w, a zaroven vymenil vodu. A od te doby jiz dva dny stoupaji z rostlinek bublinky, prevazne vznikaji ve stonku tesne nad korinky a pak stoupaji k hladine nebo se prichyti na listech. Prvni den po vymene vody jsem myslel ze mozna je spojitost s vymenou vody atd, ale ted si myslim ze vymena s tim nema co delat. Je to projev asimilace rostlin? Ci zvyseni podilu CO2 ve vode? Nechce se mi verit ze by melo zlepseni svetla takovy okamzity ucinek. (CO2 NEPRIDAVAM). Ma nekdo podobnou zkusenost?
Starší reakce
0 18.01.2008 10:27 dvin atrex: bublinky vznikaly všude, ale řetízkování přímo z rostlin bylo moc hezky vidět
Effouš a Sid: tak tím by se vše vysvětlilo, to jsou mi věci, holt přírodní zákony
Ještě bych dodal, že jsem před nedávnem pořídil hejno asi 20 teter, čímž se jistě situace s kyslíkem ještě víc projevila. Dík všem za názory I.
...Potom jsem vyměnil asi 1/3 vody za surovou z kohoutku a ejhle rostlinky začaly "bublat" docela pěkně. Napadá někoho čím to může být, co má surová voda z kohoutku tak příznivého oproti prvkům v pmdd?
Mne něco napadá...
Jestliže nepozorujete při běžném provozu akva bublání rostlin, přestože dostatečně svítíte, přidáváte CO2 a další živiny, neznamená to, že fotosyntéza neprobíhá. Jenom není voda přesycena kyslíkem, proto se stačí kyslík vyprodukovaný rostlinami rozpouštět..
V okamžiku, kdy do akvarijní vody dolejete čerstvou vodu, která je kyslíkem nasycena, dojde ke zvýšení koncentrace O2 v akvarijní vodě a kyslík, produkovaný rostlinami se nemůže rozpouštět jako dříve, a proto uniká ve formě viditelných bublinek.
0 17.01.2008 20:37 dvin – Re: johan
hmm co2 dodávám nonstop a N bych taky nejspíš vyloučil, dusičnany mam kolem 10-20mg/l. Fakt by mě to docela zajímalo, kytičky bublaj už půl dne jak o závod
no, možná to bude i tím, že jak jsou v ní stlačeny "všechny plyny", nejen kyslík, ale i CO2, tak možná i kvůli zvýšené hladině CO2.. ale kdo ví
0 17.01.2008 16:07 dvin – řetízkování rostlin
Ahoj akvaristi! Trochu jsem zapokusoval a po dlouhý době jsem přidal do akvárka komplet hnojivo pmdd. Čekal jsem, že rostliny začnou alespoň trochu řetízkovat, ale skoro nic se nedělo. Potom jsem vyměnil asi 1/3 vody za surovou z kohoutku a ejhle rostlinky začaly "bublat" docela pěkně. Napadá někoho čím to může být, co má surová voda z kohoutku tak příznivého oproti prvkům v pmdd? I.
Starší reakce
0 06.12.2007 18:26 Sidonius – Re: jaňula
...kyslík se ve vodě rozpouští jen do určité koncentrace, pak prostě uniká do vzduchu, nebo se někde jako plyn hromadí. Rybkám nevadí, opak je pravdou. Co by potom dělali akvárka se vzduchovacími stěnami...
S tím se dá vcelku souhlasit, (s výhradou, že všeho moc škodí), ale s rostlinkami tomu už tak zdaleka není!
Takže moje odpovědˇna otázku: "Co by potom dělala akvárka se vzduchovacími stěnami?!" zní:
"Rostlinná by dělala špatně."
0 06.12.2007 16:51 marsz – Bubliny ze stonku?
Ahoj, zastřihl sem Hemianthus micranthemoides a celý den valí ze stonků bublinky. To je dobré nebo špatné znamení? Takové ty efektní bubliny kyslíku se mi totiž normálně na listech nedělají.
Starší reakce
Je v cr nejaka vodarna, kde pouzivaji k desinfekci vyhradne UV?
Problem je v tom, ze sice takto osetrena voda je v poradku pri opousteni upravny, ale ceka ji dlouha cesta. Proto je chlor z vody casto citit.
martafix: chlorove aroma misto chloru? Kde ho berou
? A nebylo by levnejsi, kdyz uz chteji, aby se lidem voda jen zdala cista, pouzit chlor (v ruznych formach)?
odkud se tedy bere vůně chloru?
Starší reakce
0 09.09.2007 23:01 Dunny Proč ne, to co píšeš zní racionálně. Ale taky, proč ji nenechat odstát když mám kde a čas nebo ne?
Ono se kdysi a hlavne v nekterych mestech chlorovalo fakt brutalne, voda se absolutne nedala pit (teda dala, ale smyslovy vjem hodne spatny) Ted uz jsem to tolik nepotkal, asi se zmenila technologie nebo mnozstvi, nebo kdovico). Takze doporuceni nechavat vodu hodne odstat melo krome teploty jeste tenhle racionalni duvod.
K odstátej vode:Ja nechávám odstát vodu tak max 1 hod a nikdy som žiadny problém nemal. Rastliny sú v pohode a rybky nikdy nemali žiadnu chorobu.
0 09.09.2007 21:31 Dunny Je sice pravda, že v určitém čase se mi moje rostliny dost zhoršily, od té doby ale uplynulo dost času a akvárium je notně změněno. Vodu přímo z vodovodu samozřejmě kvůli chloru neliju, nechávám odstát minimálně 20 hodin. Před časem sem kontroloval jak hygrophily tak vallisnerie a řekl bych, že celý kořenový systém vypadá zdravě. Samozřejmě jsem jenom začátěčník, takže je možné, že dno skutečně zahnívá.
0 09.09.2007 21:16 georged [44] - Živorodky 0 09.09.2007 20:36 Dunny vaclave, jestli vidis nejaky bily sterk tak sou to stare fotky, davno vymeneny.
Ted je tam cerny...i kdyz stejne nechapu co ma barva spolecneho s cpavkem, rad se poucim
jesi to chces rozvest
Starší reakce
0 04.09.2007 19:40 Dunny – Bubliny :)
Ahoj, jedna obligatni otazka, asi bych to mel vedet ale nejsem si uplne jisty a za tu otazku nic nedam ze jo.
Co znamenaji bubliny na listech?
je to dobre nebo spatne?
nema to neco spolecneho s asimilaci (nevim ceho) ?
Dik!
Starší reakce
0 09.08.2007 09:39 Sidonius Pravda je, že přidáním přípravků na snížení pH žádné CO2 do vody nedodáte, ale zvýšíte jeho procentuální zastoupení v uhličitanovém systému. Pokud tedy chcete zvýšit obsah CO2, musíte jej do akva dodávat.
Přidat reakci
1 ...... ...... [5] 6
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 5246x