CO2 burčák
Se nediv... Kvasnice potrebujou vyssi teplotu, aby bublaly... Tim, ze si dal burcak na mraz, tak si cely proces "zabil"... Skladovat to nakym extra zpusobem nemusis... Ja osobne davkuji do AQ 24hodin nonstop, je ale nutnost trosku testovat a pomer prispusobit akvariu... Neexistuje univerzalni pomer...
A jak se to bude projevovat? Hlavne rustem rastlin, nekomu "retizkujou" nekomu ne... Me napriklad ne, a to do 47l cisteho objemu svitim 39W, hnojim a jenom ze zacatku nove naplne mi paru rostlinek pousti bublinky...
A 2petky jsou skvele...
ja to mam taky tak udelane... Mrkni na foto
To jako každý den přenášíš burčák pryč od akvárka na mráz? tak to ti už bublat nebude .... nejlepší teplota pro kvasinky je 37°C ... myslím si že při vystavení mrazu si je zahubil. Nech bublat CO2 pres noc, pokud se nebojíš. Já jel 24h denně a rybky byly bez problémů. Zaleží na tom kolik CO2 se ti dokáže ve vodě rozpustit = jak efektivně bubláš a jaká je jeho spotřeba v akváriu ... v každém je to jiné.
1 24.02.2010 17:23 Friso Asi sem dal něčeho málo, páč to včera celkem bublalo a dneska se tomu nechce ,teda pokud by tomu burčáku nevadilo že sem jej dal na noc na mráz.jen by mě zajímalo za jak dlouho se začnou projevovat účinky CO2 na rostlinkách,a ještě mohli by ste mi poradit jak to skladovat přes noc aby ten roztok dýl vydržel ???Díky
Starší reakce
Z tech jmenovanych pricin by to mohlo byt jedine nekvalitnimi kvasnicemi (mozna nejake stare). Ostatni priciny jsou velmi, ale opravdu velmi nepravdepodobne.
Sid to vystihl presne
Příčina je jiná - vaše netrpělivost.
Tak mám dobrou zprávu
Včera jsem přidal 1,5ml kvasnic Dr. Oetker, ohřál kanystr na 27°C a následně připojil do systému..
Ráno byl kanystr kulatý a vypadá, že koždou chvílí praskne
Takže abych shrnul možné příčiny předchozího nezdaru:
-chlorovaná voda zabila téměř vše z prvních kvasnic
-nekvalitní kvasnice
-měl jsem delší dobu udržovat teplotu k 27°C
a nebo všechny okolnosti najednou, od každé trochu.
pri kvasení vína sa používa živná soľ pre kvasinky, ja ju používam do roztoku na výrobu CO2 predlžujú kvasný proces, ale múka?! no...... nebudem k.....
chemicka reakce spis ne, videl bych to na podobny dej, jako pri zatrepani limcou. a tu mouku bych uplne nezatracoval. do vina se taky sype draslik a janevimcojeste aby meli kvasinky i nejakou vyzivu. nemelo by to ovsem mit vliv na nabeh reakce, spis na dobu trvani.
Jj, ale chce to trpelivost, me to zacne bublat treba az druhy den, ale zase to vydrzi minimalne mesic. Lespi dat kvasnic min nez vic, kdyz das vic, tak to probehne rychleji.
Koupím ověřené kvasnice DR. Oetker a zkusím je dát do té staré nálože..Pokud to nezačne bublat, udělám novou..
pripadne kdyz to vicko vylejesh silikonem tak se ti to tesneni taky udela....
To ty kvasnice musely byt opravdu nejake divne. S obycejnym drozdim (je jedno jestli je to kostka nebo susene) to proste bublat musi, nemohu si pomoci. Mouka je zbytecnost. Staci si neco najit o alkoholovem kvaseni.
V krevetarku mi pres mesic bubla CO2 z 0,5L petky. Zacalo to bublat asi po 12 hodinach a bubla a bubla do ted
A zadny kejkle s moukou, topenim atp. sem nedelal
Neviem prečo spomínate múku, to je úplná zbytočnosť, Zmiešaj múku z cukrom a prilej vodu, myslíš, že to bude bublať?, nie a rovnako keď zmiešaš droždie s múkou sa nebude nič diať, jedine kvasinky a cukor vyvolajú reakciu.Keď kanister netesní zmeraj priemer hrdla a v obchode s vodo-potrebami si kúp gumenné tesnenie, z čo najmäkšej gumy a je to
to sumeni pri dosypavani cukru je chemicka reakce
Schválně jsem tam přisypal cca 150g cukru. Okamžitě reakce, šumění, ale za půl minuty zase nic.
Nějaké divné.
Namíchám novou várku, ale nejprve musím koupit cukr..
Bublat to nemusí. K některým kvasnicím, jak jsem upozorňoval v jiném vlákně, je třeba přidat mouku. Jinak to nekvasí ani s celým pytlíkem kvasnic v litru vody s hrnkem cukru. Po 5 hodinách nic, po přidání lžíce mouky se to rozjelo - jak blesk. (dle ostatních jsem měl spíše divnou značku)
Já mám tedy mizernou zkušenost s těsností.
Skoro každý z těchto kanystrů mi po otevření v autě tekl.
Moc nevěřím tomu, že to těsní.
Mam pocit že na takú velkú nádobu tam maš veľmi malo cukru a asi aj kvasnic. Predsa len v tom objeme musia tie kvasinky cukor hladať
Keď tam dáš viac kvasníc tak sa to rýchlo rozbehne a oveľa rýchlejšie to skončí.Takže nepridávaj a radšej si urob nový kvašak. Pred tým však vymeň ten kanister alebo ten pôvodný zneutralizuj voči tej jari či čo to tam pred tým bolo. No a asi by si chcel vedieť ako to máš zneutralizovať? Veľmi jednoducho a to tak, že do toho kanistra daj 2 polievkové lyžice sody bikarbóny zalej litrom vlažnej vody a miešaj kým sa sóda nerozpustí a potom tam vlej asi 2dcl octa a nechaj vyšumieť, najlepšie, aby to šumenie prešlo hrdlom kanistra. OPláchni a nalož nový burčák do 5l kanistra 600g cukru zaliať 3,5l letnou vodou, zamiešať kým sa cukor nerozpustí a potom pridaj pol čajovej lyžičky droždia, zase dobre premiešaj, uzavri a keď to dobre tesní reakcia nastane už po hodine.
tým,ktorí by mi chceli písať, že letná voda proces započne rýchlo a rýchlo skončí, chcem povedať, že to nieje pravda ak sa potom roztok ochladí na cca 20°C,(bežná izbová teplota)
Ja jsem dal do 2l pet lahve cca litr vody, mega hrnek cukru a jak me to štvalo, že to nic i po dvou dnech nedela sem pořád přidával kvasnice, nakonec je tam cca tak jedna čajová lžíčka...no a ted po týdnu to krásně bublá...možna t je ale tím, že kvasnice byly prošlé
vic kvasnic rychlejsi a bourlivejsi reakce, zkraceni doby kvaseni (kvaseni se zpomaluje s ubytkem cukru a narustem alkoholu)
Tak jsem to kontroloval znovu. A opět nic. Každopádně těsnot jsem překontroloval. Problém je, že to zkrátka nebublá... A tudíž se nemá kde vzít tlak... Doufám, že to není nějakým zbytkem náplně do ostřikovačů. Ikdyž jsem to několikrát proplachoval, pořád z toho je cítít jar a samozřejmně burčák.
Trochu jsem přidal na topení, takže až se zvýší teplota nad 21, snad se to rozjede.
Co se stane, když se tam dá víc kvasnic?
Já dávám do 2l vlažné vody do 2l petky , 300g cukru a špetku 1/16 droždí (kostka). postavim to na kryt zářivek a bublá mi to 3 týdny. Místo kamínku používám takový to vzduchovadlo plastový co bublá přez vatu , bubliny ještě chytám do zásobníku pod hladinou.
Nechapu, jak se z neceho tak primitivniho, jako je bublani CO2 burcakem muze delat takova veda. Kdyz dodrzite zhruba pomer jako jsem psal vyse, tak vam to MUSI fungovat. Vzdy jsem pouzival jen obycelnou PETku, z ni hadicku s kaminkem do akvarka a fungovalo to vyborne. Nikdy se mi nestalo, ze by se mi burcak vratil zpet do akva.
Nejake pretlak. ventilky a bublani pres nadobu svodou atd. mi prijde jako zbytecnost. Hledate slozitosti a komplikace tam, kde nejsou.
Misto pro laborovani je jedine tak v systemu rozpousteni CO2 do vody (difuzery,reaktory,drivka atd.)
Tot je muj nazor na vec a nikomu ho necpu
presne tak kazdemu to bubla trosku jinak... takze ty michaci pomery jsou jen orientacni
tedka jsem zkousel do 2L pet hrnek cukru a 1ml susenych kvasnic (dr Oetker) a rozjizdelo se to skoro ctyri dny a ta reakce je dost mirna, bublam jen mini akvarko 30L, priste zkusim trosku vic kvasnic
vzhledem k tomu ze naplni vetsinou bubla 2-4tejdny tak nez se to vychyta chvili to trva....
a vicko je dobre poradne utesnit... ja to zaleju silikonem vevnitr a zvenku to pak pojistim vterinakem (vterinak se ve vode povoluje) a pak jsem si jste tesnost cely soustavy otestoval pomoci vody (spojene nadoby, převýšení 2,5m)
Myslím, že tvoj problém je v tesnosti.5 litrový kanister je v pohode, to je len na tebe, používam tiež.Pri zamiešaní, (cukor, droždie,soda)dbaj o to,aby si to miešal vo vode, ktorá má min 30°C,potom to daj vedľa akva, nie na zem.Tá počiatočná teplota je potrebná na rýchlejší štart a potom to už buble aj pri nižšej teplote. Mne to buble pri19-22°C v pohode. Pre dlhšiu dobu kvasenia pridávam ešte do roztoku tak 3-6 krištalikov živnej soli pre kvasinky(kúpiš v zahr. potrebách). Tak len skúšať a skúšať, pokus-omyl, to ťa naučí, aj pomer si musíš vyskúšať sam, neexistuje totiž rovnaký návod pre všetkých, pretože nie všetci majú rovnaké podmienky
Já dával do 1l lahve 2ml droždí, hrnek cukru a vodu tak 750ml. Idealni kombinace co mi vydrzela i dele jak 14 dni. Nezahrival jsem nic atd. Proste zalejt vlaznou vodou a pokojová teplota je dostačující.
Tak dnes rano po více jak 12h se téměř nic neděje. Občas v kanystru nějaka malá bublinka vyplave na povrch, ale zkrátka to nestačí aby to udělalo nějaký tlak.. Odpoledne přidám ještě cca 0,5l vody a 50ml cukru. Snad se to už rozjede..
Do 2 litrove pet lahve jsem daval(ted pouzivam 4 litrovou)500 ml cukru,cajovou lzicku jedle sody a pulku cajove lzicky susenych kvasnic,vse zalit vlaznou vodou(tak 5 cm pod hrdlo).Vse poradne zamichat,az se to rozpusti a za par hodin to jede,pri pokojove teplote,vyved hadicku do druhe pet lahve do pulky naplnenou vodou(vycisti CO 2 a nemuze se ti dostat burcak do nadrze) a z tehle lahve do akva pres zpetny ventil a lipove drivko nebo neco jineho,vse funguje v pohode.Nezapomen merit Ph a Kh!!!
To zalezi od toho, ci to spravi s rozumom. Ja to tiez mam pri 30-35 C kym sa to rozbehne, a v pohode to bubla 3 tyzdne.
to mas pravdu - ja to ale "neriesim" - ked zoberes co stoji 1kg cukru? a namiesas to za 2 minuty? mne je to napr.jedno ci to "ide" tyzden alebo mesiac...
Ale tymto zakrokom, sa snizi zivotnost celej davky. Aj tak je zo zaciatku vzdy trochu burlivejsia reakcia, a s ohrievanim to plati raz tak. Ano to suhlasim, koli casu. Ale iny smysel v tom nevidim. Vzdy je nieco na ukor ineho...
"Ohrievat burcak je sprostost" preco??? ja som nepovedal ze ju musis ohrievat "vkuse"...
a naco mas cakat 24h??? na Santa Klausa? - ked ju staci trochu zohriat a rozbehne sa to - potom ti staci aj izbova teplota...
Takze dobre si spavil, ze si namiesal v 5l kanystre. Ohrievat burcak je sprostost . Ide o to, aby sa dosiahla stabilna a dlhotrvajuca reakcia. Pri ohrievani bude burliva a kratka. To je nepotrebne!
Mne sa burcak rozbehne asi za 12 az 24 hodin, zalezi na teplote okolia.
Do 2L PETky sem daval asi 1,7 L vody, 300 ml cukru a drozdiho asi jako posledni clanek od malicku. Do druheho dne to v krasne bublalo a vydrzelo neco pres mesic. Jen pri pokojove teplote, zadny topeni.
Kdyz dodrzis tenhle pomer, budes mit vse utesnene a v normalni pokojove teplote, tak to nemuze dopadnout jinak nez uspesne
Tak to mě to v pokojové teplotě 20stupnu stacilo za hodinuakorat tak vystydnout a to bude ten problém
Snad se to brzy rozjede.
Díky..
no ja mam flasu na osvetleni na tlmivke a ta ju hreje na cca 30C...tato teplota staci na to ze to do hodiny "jede"...
Muku nechaj tam kde je...
Jednak se mi nevejde PET lahev do skříňky a jednak tento kanystr od zimní směsi do ostřikovačů bude mít lepší stabilitu a taky snad pevnost. Tak by nemělo hrozit naplavení kvasnic do hadičky a následně AQ..
Zatím nepotřebuju zabudovaný autoventilek ani náhodou
Takže jsem udělal chybu, že jsem to nenechal v teple.. Už je kanystr na radiátoru
Jak dlouho ho tam mám nechat? A jakou teplotu by to nemělo překročit?
S tou moukou to byla jen sranda, že jo...
tak to mas na h...o drozdie...
muka??? mlieko???
preco v 5litrovom???
2-voj litrova PET ti musi stacit...
ja davam 2dcl cukru - 1/3 sacku drozdia - a vodu napustim cca tak 10cm od vrchu Pet...
max za hodinu to musi "ist"...
riadne si to premiesal???
Doteď si hraju s burčákem. Mám to pěkně připravený už od 18:00 v 5l kanystru, namíchal jsem to podle receptu tady: 3l vlažné vody, 400ml cukru, 2-4ml sušených kvasnic a burčák ne a ne bublat
Natož aby se tlakoval ten kanystr...
Napadá někoho čím by to mohlo být?
Přidat reakci
1 ...... ...... [4]
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 6647x