CO2 burčák
2000-11-29 - Exploze kvasnic
Tak dnešní noc byla doslova bouřlivá. Včera jsem míchal novou dávku kvasnic do mélo 5l kanystru. Ve snaze dát rostlinkám dostatek živin, jsem dal do kanystru celý sáček sušených kvasnic oproti běžné polovině. První exploze a následný start špuntu směrem k měsící se objevila asi kolem půlnoci a probuzen jsem byl ještě asi dvakrát. Kromě výstřelu šputnu ještě kanystr spadl z výšky asi 160 cm na zem a kupodivu se nevylil. V době klidu se rybkám asi dělal mírný sifon v nádrži a v to vodbě asymiliačního klidu není dobré. O půl sedmé ráno jsem zase kanystr zašpuntoval a uvidíme jestli už vzdychovací kámen stihne vyvíjející se CO2 dodat do vody.
Mno možná mě čeká to samé
Starší reakce
Nejdýl kvasí to, co obsahuje nějaký pevný složky, takže nejrychleji vykvasí samotná šťáva. Mnohem důležitější je ale teplota, takže to dát na zem. Kvasnice jsem nikdy nepřidával, jednou jsem to zkusil a hrůza děs.
Tak jako víno z vína se prej nechává vždycky kvasit celej rok..tak si myslim, že by to mělo vyjít
No mě nejde o to z toho udělat víno jak spíš co nejdelší výdrž bublání co2
Hele já to chci letos zkusit z hroznů
Dam tam víc ovoce a o něco míň cukru asi..od oka..ty kvasinky si myslim, že neřeší jestli to mam v nějakym přesnym poměru a když se to povede a bude to buď kyselý nebo sladký, tak upravim poměr na další rok
Jak dobře by to fungovalo s hroznem? Víno se z něj vyrábí, ale nemám představu jak to může bulbat... Vinař opravdu nejsem... A k takovému množství rybízu se nedostanu
Starší reakce
me cernej rybiz smrdi... takze to mohl byt jeho charakteristicky pach....
Tak jsem s mojí rýmou požádal mamku a nevlastního tátu, aby mi pomohli charakterizovat ten smrad..pravděpodobně sem asi cítil něco jiného, protože oba se shodli, že voní krásně po rybízu
Zkus třeba nejdřív zvážit petku, pak rozmačkej rybíz a dej ho tam tak necelej půl litru...pak to zvaž a odečti hmotnost prázdný petlahve, stejný množství (hmostnost) cukru rozmíchej v půlitru vody, pak to tam nalij do tý lahve..klidně může být voda vlažná..pak dolij vodu tak aby od spodní části tam byla aspoň 5 cm rezerva..klidně víc..nevim nakolik to vyroste aby ti to zbytečně nevyprsklo..a nezapomeň to udělat přes tu druhou petlahev,je to taková jistota, že se ti nic nedostane do akvária..
a muzes nejak specifikovat ten smrad? (treba tedka jsem resil vyskyt sirovodiku ve svym zasobniku CO2)
ty uslechtile kvasinky maji vetsi vyteznost alkoholu, u tech divokych je to obcas sazka do loterie....
kdyz uz se tu bavime o ovocnych vinech... co tahle dat dohromady nejakej pouzitelnej receptik na ryzove vino, aby se to dalo michat do 2L PET?
karelchess napsal: I když teď bych to řešil tak, že bych ty bobule jen rozmačkal a naložil vše.
Takle to dělam..rozmačkam to vždycky v kýblu
To nesmrdí po kvasnicích a všechny vína stáčená na konci léta voní po ovoci v něm..ale tohle jak kvasilo celej rok, tak mi prostě nevoní
Do ovocných vín jsme nikdy kvasnice nepřidávali, vždy krásně vykvasily a cítit nebyly. Já jsem rybíz semlel na odšťavňovacím mlýnku, košík mi trval necelou hodinku, ale měl jsem kvalitní šťávu. I když teď bych to řešil tak, že bych ty bobule jen rozmačkal a naložil vše.Ono by to potom i déle kvasilo než samotná šťáva. Mohlo by mít plnější chuť...
Zoidik: Proč nespojit dvě užitečné věci? Má tam kvasit burčák(kvasnice s cukrem), nebo rovnou víno? Ještě nevím co by si vypil, než by došlo ke kvasné reakci, ale víno určitě ne. To právě funguje tak, že to nejdříve vykvasí, vybublá a pak to vypiješ
2 měsíce to nechává babička a pak to stáčí..já sem si řikal, že dokud to bude v teple bublat, tak to necham
ovocny stavy budou vzdycky kvasit lip nez klasicka voda s cukrem, navic o rybizu je znamo ze kvasi sam, hlavne ten bilej
vyslednej produkt bych nekolikrat stocil a pred podavanim bych no nechal "rozdychat" nejlepe v karafe, ale stejne bude riziko ze bude cejtit po kvasnicich....
my jsme doma delali jeste jeden figl, rybiz jsme dali zmrazit, pripadne stavu s rmutem, mraz roztrha bunky a pak se vylisuje snadneji vic stavy.. taky zalezi jakou ma ten rybiz cukernatost
Paráda, asi to vyzkouším taky, jestli by to vydrželo bublat i 2měsíce a víc tak je to proti obyčejnému burčáku parádní věc
Tak podrobnosti..každej rok dělám domácí víno z rybízu. Babička to vždycky dělala v těch 3 litrových lahvích od okurek. Dávala tam 1 kg rybízu + 1 kg cukru a dolila to vodou téměř až nahoru..tam nechala rezervu tak 7 cm, protože jak to kvasí, tak to naroste. Lahev uzavřela igelitem, do kterého udělala špendlíkem pár děr. Dala to do tepla začlo to kvasit ovocným kvašením. Někdo může přidávat taky kvasinky z krámu,ale já to zkoušel a to mi pak nechutnalo
To jsem loni trochu upgradoval a udělal sem to do pětilitrovvého demižonu, s tim, že jsem tam dal 2 kg rybízu a 2 kg cukru dolil jsem to od oka aby mi to nevyprsklo. Vývod plyný z demižonu jsem vyřešil hadičkou, která byla skrz díru ve víčku jakoby v demižonu. Abych předešel znečištění vody v akváriu při nečekaně velkém kvašení, tak jsem hadičku z demižony vyústil do petlahve s vodou (do půlky) tak aby konec hadičky bublal do vody. do víčka jsem udělal ještě jednu díru a tou jsem zaavedl hadičku, která odváděla přebytečný plyn do akvária. Já mam akvárium 715 l
rybicky.net/nadrze/37 , takže se nestarám o to abych to nepředávkoval, ale ten kdo má menší, tak by mohl využít pro regulaci ještě škrtítko na hadičku ,ale aby přebytečný plyn měl kam odcházet, musel by do víčka petlahve udělat ještě jednu díru a strčit tam kousk hadičky, na které bude mít to škrtítko a bude tím regulovat kolik plynu smí do akvárka a kolik utíká do místnosti.
Bohužel nemůžu najít obrázek, asi jsem ho ztratil při formátování, takže až letos založim další víno, tak to vyfotim znovu
Určitě by bylo dobré rozepsat podrobnosti.
Složení, jaká byla kvasná reakce atd. Jestli to vydrželo bublat nějakých 10 měsíců, tak by to byla parádní věc.
Co si nakládal, že to tak dlouho kvasilo, mě takhle kvasily jenom šípky
No s mojí celoroční rýmou je ten smrad uplně jedno
Takže vína z krámu, který voní, ale sou kyselý..to zase nemusim já
Smradlavé víno...
To bych asi nemusel.
Starší reakce
nebo si pořiď permanentní test na CO2 ale jsou to další finance navíc
no jelikož s co2 začínám tak to risk prostě je to je jasné
no uvidíme, zatím čtu a čtu
když to víc přiškrtíš tak se to natlakuje a bude to bublat skoro stejně. Jestli to je to 260 litrový akvárko tak tam by se to moc projevit nemělo. Můžeš zkusit sledovat ryby a zkusit to přez noc, kdyby měly moc CO2 tak budou lapat u hladiny. Jen je to trochu risk, i když podle mě by se jim nic stát nemělo.
no toho zavírání jsem se právě bál
, no zatím bublám přes jemnej vzd. kamínek, takže to asi můžu nechat přes noc, jen trochu přiškrtit?
jen ho nezavírej jinak ti to může buchnout
záleží jak efektivně ho rozpouštíš, když jsem ho dávala jen přez vzduchovací kamínek tak to ani nebylo potřeba (ale ani to zas tolik přez den nepomůže). Jinak stačí na noc odpojit hadičku, ráno zapojit a nezapomenout
tak jsem taky udělal burčák, všude se píše na noc nedávat, ale jak nedávat, odstavit, přiškrtit?
Dnes som menil napln do burciaku. Vynimocne je to, ze mi vydrzal az 3 tyzdne. Co sa mi este nestalo. Tak som povolil vicko na flasi a normalne som musel cakat asi 3 minuty dokym este vybublinkuje, aby mi nevypenil. Vzdycky odskusam ako to vykvasilo. Tolko alkoholu som este v burciaku nemal, normalne ma zahrialo
. Ako je toto mozne? Stale to iste: voda, cukor, kvasnice. Napadlo ma, ze pricinou mozu byt vysoke teploty. Asi dva tyzdne su tu u nas teploty do 30°C. Moze to byt tou teplotou, ze sa reakcia zefektivnila?
Starší reakce
Světlo pro reakci není potřeba.
Co si pamatuji, domácí rybízák kvasil stejně dobře za světla jako za tmy, u drožďáku předpokládám totéž. Osobně preferuji tmu - petka je hnusná a ve tmě není vidět.
Starší reakce
Do 2l velké láhve dávám 1/6 - 1/5 kostky kvasnic a 6dcl cukru.
2 kostky droždí je množství tak do 10 l kanystru!!!
Do 2 l láhve se dává (podle velikosti akva a dalších souvislostí) kolem 2-3ml sušených kvasnic, t.j. kostka o hraně cca 1cm...
0 27.02.2010 21:00 Beast899 Pls poradte...namichal jsem znovu směs... do dvoulitrove lahve jsem dal 2 kostky droždí nevim kolik gramu kostka mnela... rozmner asi 3x3x5 cm, hrnek cukru .... a asi 1.25 litru vody.... prvni den to celkem slusne bublalo.... druhej den malo... a koncem druhyho dna vubec... tak bych se chtel zeptat coho tam mam dat min a ceho zase vic... Diky za pripadne odpovedi...
nejak jsem nepochopil to cekani na natlakovani.... navic az to prestane bublat, tak to vytece.
Tohle jsem resil jednoduse - dal jsem petku s burcakem so stejne vyse jako akva, pak to nevytece.Pripadne pockas asz se natlakuje,pka ji muzes dat pod nadrz... ale hlidat konec burceni
Nic zajímavého na tom není - FYZIKA je jenom jedna a Ty jsi zapomněl dát zpětný ventil.
Osobně používám pouze jednu PET láhev 2 litry, kterou plním na 1,5 litrů a bez problémů "bublám" 24 dnů.
0 25.02.2010 10:19 Beast899 Takze, udelal jsem, co jste mě radili... Napojil jsem druhou PET lahev... po chvíli to začlo bez problému bublat do akvária. četl jsem ale, že přes noc se bublat nemá, tak než jsem šel spát, povolil jsem víko u druhé PET lahve(s vodu). Ráno se vzbudím a co se nestalo...mám mokrý koberec, a když se podívám na akvárium, zjistím že v akva chybí asi 15 litrů vody... Nejdřív mě nedošlo, co se vlastně stalo, tak z obavy že je akva prasklé začnu vybírat vodu... po vybrání skoro poloviny vody (100litrů) zjistím že PET lahev ve které byla voda (přez kterou šel CO2) je plná a přetéká. takže jsem zjistil že voda samožížně vytékala z akva hadičkou... Takže říkám zajímave...
já nižší teplotu vyřešil tim že sem flašu postavil na světlo, ale mám tam málo burčáku aby mi to nevylítlo
Máme normálně 21 st. ale o víkendu odjíždím pryč, takže se netopí a teplota klesně v zimě i na těch 18st....
To nemusíš - pokud běžně užíváš byt a topíš, určitě tam máš minimálně kolem 20 ÷ 22 °C. Já jsem horkokrevný člověk narozený pod lavinou
a tak u mne by kvasinky asi nepřežily.
Tak to abych pomálu kupoval ke kvasinkám topítko
Kvašení by mělo probíhat cca při pokojové teplotě cca 21 °C. Těch 18°C je asi spodní hranice, kdy přestává dobré kvašení a kvasinky hynou.
0 24.02.2010 18:06 švíco – teplota
Jaká je nejnižší teplota pro kvašení burčáku? O víkendu mi teplota v bytě klesne k 18st. Asi se bublání omezí, že?
Přidat reakci
1 ...... ...... [3] 4
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 6647x