Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Umístění rozstřikovací rampy

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 3 Žádná další stránka   1  
Umístění rozstřikovací rampy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2013 10:43 Maurik – rostřikovací rampa a sací koš
Fotka k příspěvku zdravím.
pro ujištění před dnešní velkou renovaci, bych se chtěl zeptat. Mám to udělat tak jak jsem to nakreslil, nebo vyvést oboje jednou dírou s tím, že rampa povede směrem od koše?
Díky
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2012 23:36 Žena Táborita [16] - ŽivorodkyRe: Maurik
tyjo, to by mě nenapadlo dát to až na tu hranu :) ale určo to funguje, což? jen bych k tomu měla jeden dotaz, nestříká to moc na tu zářivku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2012 18:22 Muž Yirka [9126] Re: Maurik
"Klikyháky" jsopu v pohodě. Teď už je to jen o vychytání správného ponoření a nastavení úhlu tryskání. Mně to vyhovuje takto: rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2012 16:32 Maurik Re: romant, Silent
Fotka k příspěvku Tak dnes při výměně vody jsem dal tu trubku s dírami pod vodu, asi tak cca 2 cm. Ale ty klikyháky u toho otvoru se mi nějak nelíbí, i když jsem tam dal tu stahovací sponu, tak mi to trošku kape, snad si to sedne a přestane to. Jinak už mi to teče ze všech dírek a ne jen ze dvou, a to zřejmě díky tomu, že jsem vyčistil komplet filtr, to byl, ale staletý sajrajt a maz. Foto těch klikyháků:
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2012 19:31 Muž lubaan [61] Re: Maurik
Taky jsem si u novýho akvária lámal hlavu s rozstřikovací rampou a jejím umístěním.Dopadlo to tak,že jsem dočasně vyved hadici od čerpadla +/- (půl na půl,jak píše Romant) zároveň s hladinou.No a z dočasnýho řešení se nakonec stalo trvalý a nemůžu si stěžovat (kytky a ryby si taky nestěžujou) ,rampu už dělat nebudu,protože jsem maximálně spokojenej. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2012 15:30 R Muž romant [27987] Re: Maurik
Tak aby těch názorů bylo ještě více, tak je taky možnost mít nastavený výtok vody(záměrně nepoužívám slovo rampa) tak akorát půl na půl s hladinou a vodu tím pouštíš po hladině, čímž se hejbe a splňuje to tak svůj účel. Toto řešení mám realizováno u nádrží, kde je filtrace výkonově spíše naddimenzována. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.12.2012 15:20 R Muž Silent [5949] Re: Maurik
Pokud máš v nádrži rostliny tak rampa nad hladinou svojí činností poměrně úspěšně vyhání pro rostliny potřebné CO2. Pokud máš rampu pod hladinou, nemusí být zrovna striktně 2cm, ale jen třeba jeden pokud máš slabší proud, tak rozptyl rampy dostatečně rozpohybuje hladinu, čímž se voda dostatečně prokysličí a přitom nebudeš ztrácet CO2. Rampa nad hladinou je dobrá pro nádrže s velkým množstvím ryb a s minimem, nebo žádnými rostlinami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2012 15:04 Maurik Re: Yirka
Vím, ze jsi mi psal, ze to mám dat pod vodu, ale pak mě zase v jednom obchodě, nebo spíše v obrovské chovatel ne, nebo jak to mám napsat, řekli, ze to mám dat nad vodu, aby to cákalo na hladinu. Tak jsem byl z toho dost zmatený. Požití budu měnit vodu a vysávat, tak to dam pod hladinu. A jak je patrně z fotky, tak mi to moc neteče, proto mám obavy, aby když to dám pod hladinu, melo vůbec nějaký efekt, protože to pod vodou ztratí na síle, kterou to už tak dle mého názoru nemá, ale zkusil to. Diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2012 12:41 Muž Yirka [9126] Re: Maurik
Umístění rampy jsem ti přesně popsal 21.12.2012 08:46.
Takhle jak to máš (jestli jsem tu fotku dobře přečetl) je to vysloveně nevhodně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   24.12.2012 11:48 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Maurik
rampa má být pod vodou, tak 2cm a nasměřovaná šikmo k hladině - aby se dělali vlnky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2012 11:42 Maurik Je to tak správně ten výtok filtru?
Fotka k příspěvku Tak jsem tedy pořídil nějaké fotky, snad jsem je nahrál a umístil má správná místa. Jinak kam směřuji? No chci mít pěkně zarostlé a upravené akvarko, abych se mohl kochat a měl pocit, že jsem proto udělal vše, co jsem mohl. Ryby chci různorodé, prostě, aby to bylo pestré, ale zároveň krásný a zaplněny i co se týče rostlin. Nyní to akvarko zatím stále vypadá prázdné a obyčejné, a to chci změnit. Ale pro mě, než se v tom zaběhnu, je to zatím tápání.
Edit: Jde mi o to, že někdo říká, že to má být pod vodou, někdo nad vodou a další, že to má dokonce stříkat až na protější sklo (u mě to nehrozí, aby to tam dostříklo :-) ).
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2012 11:37 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Maurik
nic ve zlém, ale doporučuji pořádně nastudovat vše co se dá, máš naprosto nevhodně poskládané ryby, netuším, v jakém stavu je tvoje akva, chtělo by to fotku, ale z toho jak to tady popisuješ usuzuji, že to nebude žádná velká hitparáda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2012 08:25 Muž Yirka [9126] Re: Maurik
Je to prosté. Nekrmí se. Takovou krátkou (ale i delší) dobu bez nového nakrmení rybky ani nepocítí. Vždy si něco v nádrži najdou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2012 18:54 Maurik Re: Yirka
No akvarko mám po otci, jak jsem již psal a vždy když jsem byl u něj tak nikdy nesvítil a ani nebylo do něj přes špínu a řasy vidět. Takže az když mi to vše brácha dovezl, tak jsem viděl, co vše tam je, ale co měl táta za ryby brácha nevěděl, i když u něj bydlel. Táta vždy musel mít něco extra :-) Takže az později jsem zjistil co tam vůbec je za ryby. Měl Tlamovce, takové žluté s černou hřbetní ploutví. Jeden obrovský kořen a pak takové jakoby pískovcové stavby, nebo útvary. Štěrk nevím přesně co má, ale jestli je to ten samej, co mi dal Brácha ještě zabalené do foroty, tak na tom pytli je napsáno říční č.4. Ale ty Tlamovce už nemám, protože jsem se později dozvěděl, že k nim nemůžu dát ryby které chci. Když už se mám o tak velké akvárko starat, tak to chci mít pestré a různorodé, i když to zatím je takové nicotné :-) Mám tam tedy 2x skaláru diamantovou, 2x ty olizovače skel :-) ,2x nějakou mečovku, 2x takové červené s takovým ohnivim ocasem (ted si nevzpomenu na název, ale skoro pořád jsou u hladiny, jako by ji olizovali), 10x nějaké paví oka, 12x neonka obecná a 8x neonka červená, a ještě 4 nějaké další. takže to je asi vše zatím :-) Jinak jak se to dělá, když chci jet třeba na dvě noci pryč, se žrádlem, když nemám ten dráhy automatický dávkovač krmení?
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2012 13:36 Muž Yirka [9126] Re: Maurik
Hladinu vody dej klidně cca 0,5cm pod výztužné lišty. Stáhnout si to pro sichr můžeš, ale pokud to pevně drží tak bych z toho strach neměl, žádné velké tlaky tam totiž nejsou. Neznám frakci tvého říčního štrku ani rybí obsazení, tudíž těžko radit. Osobně preferuji dno o hrubosti 1-2 mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2012 09:37 Maurik Re: Yirka
Díky moc.
Takže když to mám ponořit, tak to musím dat pod ty skleněné lišty o kterých jsem si myslel, ze to označuje kam až má byt hladina vody :-) Jen nevím, zda to ty obloučky udělá, mě to přijde dost slabé ten proud, ale třeba to je pouze můj dojem. Taky mám strach, aby mě ne vypadla hadice do které je nasazeno to zetko (dlouhá trubička která ma na koncích pravoúhlá kolínská směřujíci každé na jinou stranu). On ten spoj jakoby vychází přesně na ten otvor v rámu. Tak nevím, zda to nemám pro jistotu stáhnout takovou tou páskou na šroubek, jak je na hadice.
Mužů se ještě zeptat, zda ten říční štěrk je vyhovující, nebo zda tam mám někdy dat i normální jemný písek? Jo co je to za filtr, ten Serafil 900?
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2012 08:46 Muž Yirka [9126] Re: Maurik
Pokud jsem ti dobře porozuměl, tak bych to viděl následovně. Sestavils to dobře. Tu rozstřikovací rampu bych na konci zaslepil, celou trubičku ponořil cca 2 cm ponořil pod hladinu, sklon výstřiku z dírek trysek nastavil tak, aby proud dělal pěkný malý obloučeka tím se čeřila=okysličovala hladina. Toť všeš. Jo, a ty podélné vlepené plošky jsou výztuhy na které se mdál také položit krycí sklo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2012 17:22 Maurik – Nevím si rady s filtrem (hadicema)
Zdravím.
Jsem začátečník a akvárko jsem zdědil po otci, ale je problém, ze nevím jak to vše mel zapojené. Je tam filtr serafil 900 a od něho vedou dvě hadice. Akvarko je 200 litrové a na přední a zadní části jsou na skle přilepené podélné takové skleněné plošky (nevím k čemu slouží) a pak se na to akvarko nasazuje takový jakoby rám s otvory a pak další věci. Na jednu hadicí jsem nasadil trubku ve tvaru hole (delší J) a provlékl jedním z otvorů v rámu, kam se na konec nasadil takový košík/sítko, to cele jsem prisavkou připevnil ve směru dolů ke dnu. Na boční levé straně.Tím samím otvorem jsem prostrčil tu druhou hadicí, na kterou jsem nasadil takové jakoby Z, čímž jsem docílil toho, ze to pak směřovalo podélně po zadní části akvarka. Na konec toho Z jsem napojil delší hadici, kde na konci byla napojena trubička s dírkama a konec nebyl uzavřen. To cele je vedeno po cele délce té skleněné lišty (na ni) a končí asi centimetr za ní. Při zapnutí filtru s tech dírek, které jakoby směřují vodorovně na přední sklo akvária, voda teče jen takovými čurkami na tu lištu a větší část vytéká tím nezaslepenym koncem trubky. Když ten konec ucpu, tak to sice z tech dírek stříká, ale asi jen do cca 10 cm.

Chci se tedy zeptat a poprosit o radu. Co vše je špatně a jak to ma byt správně. Snad jsem to napsal srozumitelně :-)))
Díky moc

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 14:00 R Muž romant [27987] Re: Wrata
Nejlepší je to vyzkoušet. Já třeba otočím vodu sotva 2,5x a jak více povyrostou stonkovky, tak se mě voda jenom ledva pohybuje. Takže ono 10 násobné otočení vody za hodinu v rostlinami silně zarostlém akváriu nebude vytvářet onu pověstnou pračku, ale ten žádoucí proud, prostě se v něm rostliny budou pohybovat. Takhle tomu výkladu rozumím já, ale třeba se pletu. ;-)
Edit: Já nepoužívám roztřikovací rampu, mám rohový akvárium a vodu pouštím z nejvzdálenějšího rohu k čelní stěně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.04.2012 13:53 Muž Wrata [21] Re: romant
to ano,ale to jsme presne u toho ...v tomhle pripade,tedy pro ryby, mi prijde prirozenejsi podelne proudeni.. nejak si nedovedu predstavit jak v ty pracce :) ty ryby treba spí:)
Mam v nadrzi vyvod na leve strane.. ryby spi vetsinou na prave strane, tedy tam, kde je mensi proudeni.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 13:48 Muž Wrata [21] Re: keydoc
10x otocena voda v akváriu dle doporuceni toho textu vyse, co daval Romant (mimochodem, ten clovek co to psal, to ani nema z vlastni nzkusenosti, ty nadrze, ktery u toho clanku jsou nejsou ani jeho! je to jen preklad) to mi uz trochu prijde jako pracka..
jiny texty, u malawi nebo tangajniky jsem videl ze doprucuji obratku vody tak asi 5x za hodinu.. a to jsou nadrze vetsinou bez rostlin..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 12:07 R Muž romant [27987] Re: Wrata
Ve svojí domovině se stojaté vody, kde ryby žijí snad ani nevyskytují a některé druhy ten protiproud přímo vyhledávají, takže bych v tom opravdu neviděl žádnej problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   10.04.2012 12:06 Muž keydoc [398] - RostlinyRe: Wrata
Možná je to slovíčkaření, ale nezaměňoval bych zmíněné (přiměřené!) proudění vody v akváriu s "pračkou". :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 11:49 JuraS Re: Wrata
asi nic..mám to u terčovců a nikdo neprotestuje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 11:28 Muž Wrata [21] Re: romant
argumentace je dobrá, tedy podle toho je pračka žádoucí pro rostliny :)
A co na to ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 10:31 R Muž romant [27987] Re: Wrata
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 10:28 Muž Wrata [21]
Už jsem to viděl několikrát,ale smysl mi uniká..Proč se dává rostřikovací rampa na zadni stěnu? vždyť to musí bý v akvárku jak v pračce..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2010 10:38 Trauma_Zero Re: pipan
mám zkrácenou rampu v 100L akva, 7 otvorů, 2 cm nad hladinou, pomalý průtok cca půl litru za minutu, je to velmi příjemné pro ryby, nedělá to velký proud, čeří hladinu a vytváří jemné bublinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2010 22:47 Muž ancistrus [25] - RostlinyRe: pipan
Rozstrikovaci rampu mam asi 4 cm pod hladinou. Diry nasmerovane proti sklu mirne ke dnu a jeste jsem provrtal spunt na konci, tlak vody se tim o dost snizil. Az se ti filtr vic zanese, prutok se jeste snizi, jak jiz bylo receno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2010 21:11 R Muž Silent [5949] Re: pipan
No tak to po zhruba dvou měsících může být průtok třetinový, ovšem o to účinnější ;-) .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2010 21:09 pipan Re: Silent
filtr jede tak 5 den,před ním byl aqaball vnitřní , ale nebylo to ono.Nyní je to fakt jiná a lepší káva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2010 21:06 pipan Re: Miras
mám tu rampu tak 33cm.dlouhou akorát na šíři akva. dík za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.01.2010 21:02 R Muž Silent [5949] Re: pipan
Ten filtr je nově uvedený do provozu? Pokud ano tak se po zaběhnutí průtok výrazně sníží sám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2010 20:59 Muž Miras [111] Re: pipan
mám jí tak 1cm pod hladinou a taky snížený průtok.
Edit: ještě záleží na délce, jelikož co jsem viděl tak se dá rampa prodloužit, takže pokud ji prodloužíš tak snížíš tlak který vytéká.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.01.2010 20:59 pipan Re: Silent
mám výstup skoro na polovinu a pořád se mi zdá ,že to s rybami a rostlin. dost houpe
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2010 20:55 R Muž Silent [5949] Re: pipan
Já dávám rampu tak 2cm pod hladinu. Pokud se ti zdá výkon filtru vysoký proč ho nestáhneš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2010 20:54 Muž Yirka [9126] Re: pipan
Nejlépe pod hladinu cca 1,5 cm, vytvoří takový oblouček vody, který bohatě stačí na okysličování. Určitě lepší než střík z nadhladiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2010 20:52 pipan – výška stříkací rampy v akva.
prosím o radu,mám ven.filtr Eheim prof.2222 a pořád nevím jak vysoko mám umístit rostř.rampu v akva 126.l.Jeví se mi stále příliš silné proudění hladiny.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [3]

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 6198x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13117-umisteni-rozstrikovaci-rampy-?od=101