Umístění rozstřikovací rampy
Myslím, že je nás väčšina
Já mám taky u všech svých akvárií kde používám vnější kanystry sání i výpusť na jedné straně a šlape to bez problémů.
Toto je dosť diskutabilné, ja už roky mám nasávací kôš i výpust z filtra na jednej strane, tú vodu, čo natiahne na jednej strane, posunie na druhú stranu. No ako vravím je to vec praxe
Mám rampu umístěnou na boční straně akvárka (sání je na protilehlé straně) a nevidím v tom žádný problém, proud dojde v pohodě až na druhý konec akvárka odrazí se od skla dolů a jde spodem kolem sání filtru zpět. Listy rostlin se pěkně pohupujou po celém akvariu. delka akvária je 90cm, filtr průtok 600l, proud je nastaven mírně dolů
Tie filtre sú robené pre miniakvária, takže buď bez rampy, alebo výkonnejší filter. Ak filtrácia funguje je jedno či rampa je, alebo není
Hlavně to udělej z černé trubky a nemusí to být ten nejslabší průměr.
Právě mi ten reálnej výkon taky přijde dost málo na dlouhou rampu ...
hmmm tak já to vyzkouším. Použiji VRM trubku a uvidím. Horší to bude s přichycením. Mám tam pozadí, ale nějak si poradím. Koukal jsem na tvoje akvarko a nádhera. Něco takového by jsem pomalu chtěl tvořit
Stačí udělat dostatečně velké díry a klidně ti to utáhne, já ji mám 180 cm a čerpadlo jen 600l/h, ne že bych nevyzkoušel silnější.
0 03.01.2015 21:16 Bodla – Rampa
Ahoj, chystám se také překopat akva. Mám 160x50x50 a filtr JBL e1500 - 1500l/h. Nyní mám rampu na boční stěně cca 45cm. Pravda že na konec už proud nedojde, ale fakt je lepší mít to na zadní stěně? To abych to měl aspoň tak 150cm ne? Aby to utáhl ten filtr...
2211 je pomerne slabý výkonom. Prietok značne poklesne a teda rampou by som ho nezaťažoval
"C" je správně
c) dokoupit (vyrobit) delší rampu přes celou zadní stěnu
rampu sundat, dát jen holý vývod doleva dopředu
Starší reakce
Ten předfiltr je k nezaplacení. Musím ho sice čistit tak 2x do měsíce, ale do hlavního filtru lezu cca jednou za půl roku vyměnit vatovou vložku. Do zbytku filtru nemusím prakticky zasahovat. Ještě jsem si poupravil složení hmot ve filtru. Někde v prezentaci to mám popsané.
Je to možné, koupil jsem ho v Hornbachu a i na filtru je nápis: EHEIM 50 YEARS EDITION. Takže je to nějaká edice s bonusem navíc. Součástí filtru byly také náplně filtru.
Koukal jsem na Tvou prezentaci a na fotkách máš taky umístění sání a výtlaku na jedné straně, s tím že rampa je na bočním skle. Tak to udělám taky tak. Jen jsem se chtěl ujistit že je to správný řešení. Chci si nejdříve vše důmyslně připravit a naplánovat a až potom zakládat. Všiml jsem si že máš i dobrý předfiltr, o něm do budoucna pouvažuji.
Tak to máš vylepšené balení. Běžně totiž dávají do balení obyčejné zelené armatury. Jinak hadici si můžeš koupit originální a na metry
www.akvaristik.eu/… takže si to můžeš uzpůsobit jak potřebuješ.
Koukal jsem na stránky EHEIMU a je to super že se dají dokoupit na to různý sady. Já jen reagoval na to, že si psal ať si dokoupím tyto varibilní sady:
www.akvaristik.eu/… nstalacni-set-16-22.html
www.akvaristik.eu/… ny-instalacni-set-16-22.html
V odkazu je sání a výtlak. A přesně tyto co jsou v odkazu mám v balení.
S tím že je hadice krátká souhlasím. Kdybych dal ten výtlak na druhou stranu, tak mi hadice nevyjde. Já to tedy namontuju tak, jak je popsáno v návodu. Rampu nebudu dávat na zadní stěnu, ale na boční, jak je zobrazeno v nákresu. Děkuji za rady
Takhle asi ano. I když mi to také nepřijde úplně optimální - cirkulace vody je ok, ale filtrem podle mě prochází menší objem vody, než je v akváriu (nebo jak bych to řekl - filtruje je jedna část víc a druhá se tam jenom mrcasí).
No ... sehnat vhodnou hadici je docela problém. Alespoň pro mě. Musel jsem objednat originál (jiné byly slabší, takže se snadno lámaly).
Tím umístěním na druhý konec jsem nemyslel na protější stranu nádrže tak aby vody stříkala přímo na nasávací část, ale na druhý konec dlouhé zadní strany s výtokem nasměrovaným na přední čelní stěnu nádrže, takže voda bude v nádrži cirkulovat velmi dobře a projde celým prostorem nádrže až k nasávání. Délka hadic je jiný problém který se dá jednoduše vyřešit. Měl jsem na mysli něco takového jen s tím že výtok bude na konci dlouhé zadní stěny.
www.aquariumline.com/… Svůj názor na umístění rampy na druhé straně od sání jsem tu už jednou psal (také s Eheimem). Z hlediska cirkulace vody v akváriu je to blbost.
Kromě toho pro takovou montáž většinou nestačí délka dodávané hadice.
To co jsem posílal v odkazu je rozšíření. To v základním balení nenajdeš. Je to modulární systém který lze dokoupením různých modulů upravit prakticky neomezeně jak akvarista potřebuje. Když si tu stránku obchodu projedeš najdeš tam více těch modulů a na stránkách Eheimu jsou varianty v akci.
www.eheim.com/… je tam toho více jen to stačí projet.
Děkuji za informaci. Já volím spíše rozstřikovací rampu. Udělám to tedy podle návodu jak je popsáno. Jen jsem se chtěl ujistit, zda to není nějaký omyl. Jinak co jsi mi posílal odkaz na sací trubku a rozstřikovací rampu, tak přesně tohle bylo součástí filtru. Jen na obrázku, který jsem vkládal jsou nakresleny nějaký ohlý kolénka, ale jinak mám přesně to co jsi posílal v odkazu. A když už jsme u toho, k čemu jsou ty kryty se závitem na vrchní straně kolénka? Myslím si že to slouží k čištění? Nebo se mýlím? Děkuji za info
Já osobně mám sání a výtok na jednom boku nádrže, ale nepoužívám rampu, ale rozptylovací výtok
www.akvaristik.eu/… www.akvaristik.eu/… dělá to dobrou cirkulaci v nádrži. Pokud chceš použít rampu tak bych dal sání na jeden bok a rampu na druhou stranu akvária. To co je v návodu funguje samozřejmě také, ale s popsanými řešeními mám lepší zkušenosti. Jinak doporučuji vylepšit armaturu nového filtru koupí těchto variabilních sad
www.akvaristik.eu/… www.akvaristik.eu/… je to k nezaplacení.
Zdravím všechny, potřeboval bych radu a názor ostatních. Mám akvárium 240l biotop Malawi, a rozhodl jsem se pořídit pro mé tlamky akvárium větší. Zakoupil jsem set JUWEL RIO 400. Setový filtr půjde samozřejmě pryč a místo něj jsem zakoupil externí filtr EHEIM Professional 3 typ 2075 a řeším umístění saní a výtlaku. V mém současném akváriu mám sání na levé straně akvária a výtlak (rozstřikovací rampa) na pravé straně akvária (viz moje prezentace). Po prostudování návodu nového filtru EHEIM je v popisu a nákresu uvedeno, že se má sání a výtlak umístit na jednu a tu stejnou stranu. Respektive že sání je v rohu, a hned nad ním rozstřikovací rampa (viz obrázek). Zajímá mě tedy jaký způsob je lepší pro umístění. Děkuji za radu a názor zkušenějších.
Starší reakce
Ano, teď ano, ale až budu mít přísavky (měly by přijít zítra) tak jsem myslel že by byla přilepena na skle a postupně by se zvedala a skončila rovnoběžně s hladinou
Proč by to nešlo? Každopádně bych jí dal s hladinou. Zbytečně ti to cáká kolem akva a dělá to jiný proud.
CO2 zatím používat nebudu, až podle potřeby. Zakládám nové akvárko cca po 10-ti letech...
Čim delší tím lepší. Alespoň se bude pohybovat voda i na koncích nádrže a bude se k rostlinám dostávat více živin popřípadě CO2 jestli používáš.
Já mám rampu 180 cm a funguje to dobře (elektrikářská černá trubka). Musíš mít ale konec ucpaný a díry asi 4-5-6 mm to si ale musíš vyzkoušet.
Zdravím. Když mám akvárko 200 x 37 x 55cm (dxšxv) tak mám dát rampu po celé zadní stěně, tzn. 2-metrovou rampu? Filtr Eheim professionel3 600 - 2075.Díky...
Starší reakce
Starší reakce
A to ti nevadí ta rampa vpředu?
Tak jedno udelej mensi druhe vetsi a opakovane..... vzdy muzes zvetsovat...
vrtaj kludne vrtákom 4mm ale rob väčšie rozostupy,cca.10cm.lahko urobíš časom viacej dier
Ja mam rampu resenou takto od zacatku zalozeni aq a doted absolutne zadny problem, jak z hlediska proudu tak funkcnosti a prakticnosti
Když tak si uděláš ještě jeden pokus.
A já si před chvilkou koupil vrták průměr 4mm
tak snad mi to filtr utáhne.
asi tak,myslel som rampa pozdĺž zadnej strany
jo tys nemyslel trubku od zadu do předu? tak to oba mluvíme o tom samém
mám 180cm dlhú nádrž a ked som tlačil prúd z lavej strany na pravú tak mi prúd dotlačilo tak do polovice nádrže.ked som rampu prerobil a teraz tlačím od zadnej strany k prednej tak je to v pohode a krásne vidím prúd vody po hladine,potom klesá popri prednej stene na dno,po dne späť k zadnej stene.rastliny sa výrazne zlepšili a ruducha zmizla
to právě že ne, když máš dlouho, tak na druhé straně není skoro žádný proud
Najlepšie riešenie pre rampu je od zadnej steny k prednej,hlavne to platí u dlhších nádrží
Díky moc, to jsem potřeboval vědět. Jen oproti obrázku budu muset ubrat díry, protože pak by mi ta voda asi az dozadu nedošla
máš to navrhnuté dobre,je v podstate jedno z ktorej strany to privedieš.pre lepšiu manipuláciu by som to urobil tak ako si to nakreslil
Přidat reakci
1 ...... ...... [2] 3
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 6214x