Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak a čím změřit hodnoty vody?

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Testy 

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Jak a čím změřit hodnoty vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   29.01.2018 13:46 JanZ Re: martmart
Záleží, na co ten fotometr potřebuješ, ale přijde mi to dost drahé a vůbec není jasné, kolik stojí reagence. Za podobné peníze seženeš laboratorní multifunkční fotometr od Hanna Intruments, umí toho mnohem víc a asi i levněji. Nedávno tam vyprodávali nějaké starší modely.

Já jsem po nějaké době dospěl k tomuto řešení:

Už jsem měl rovněž plné zuby nějakých "okometrických odhadů" podle barevné škály a koupil Hanna Checker na PO4. Je to super, problém jsem s tím žádný neměl a přesnost jsem si i kontroloval roztokem se známou koncentrací. Reagence jsou levné (cca 200,-Kč za 25testů), jednoduché (nasypeš jeden sáček do vzorku 10ml a hotovo, žádné kapání a přidávání lopatiček prášku). Reagence má oficiální trvanlivost cca 3 roky, takže mi to při občasném použití vydrží mnohem déle než běžné testy, které je nutné po 1-2 letech vyhodit.

Navíc se stejným checkerem dá měřit i koncentrace něčeho jiného. PO4 LR Checker používá na měření zelenou LED 525nm a mělo by s tím tudíž jít měřit cokoliv, co barví reagenci do červena nebo do modra, pouze si musíš výsledek přepočítat dle nějaké kalibrační křivky (resp. je to lineární čára, nelinearitu jsem nezjistil). Tu není problém udělat. Na Fe jsem si koupil jejich kalibrační set a na Checkeru PO4 Low Range s jejich reagencí na Fe stačí vydělit zobrazený výsledek číslem 1,41 a dostaneš koncentraci Fe v mg/l. Oficiálně to samožřejmě není "košer", ale pro účely běžného akvaristy to funguje dostatečně dobře a rozhodně přesněji než nějaké barevné stupnice. PO4 Checker není žádné chytré zařízení, pouze měří absorpci zeleného světla.

Zkoušel jsem to i na NO3, na to bohužel HannaInstruments checker neprodává, nicméně mají reagence pro vzorky 10ml na jejich "okometrický" NO3 test, který jsem ale na jejich českém e-shopu nenašel a poslat ho ze zahraničí je již dražší. Takže to používám s reagencí od NO3 testu od Salifertu (200kč za 50 testů) a také to funguje. Dalo mi trochu práce doladit postup, Salifert používá vzorek 1ml, takže po zreagování/obarvení (nikoliv před obarvením) je třeba dolít kyvetu destilovanou vodou na 10ml (pozor, voda musí být opravdu bez NO3, což ne všechny destilované vody opravdu jsou). Salifert NO3 test je citlivý na přesné dávkování práškové reagence (problém s opakovatelností testu), ale vyzkoušel jsem, že je potřeba dát do vzorku 2 lopatičky prášku místo jedné a počkat 10minut, pak už to ukazuje konzistentně. Prášku je v testu více než dost. Při 4 bodové kalibraci mi vyšla hezká lineární čára, jak by měla. Takto PO4 checker ukazuje číslo 2,1 pro roztok s 50mg/l NO3. Což mi zase úplně stačí, přesnost odhaduji na +-2mg/l.Checker PO4 měří do max 2,5mg/l, takže do cca 60mg/l NO3 by tento postup měl stačit.

Je to samozřejmě "pro doma", s laboratorní přesností to srovnávat nelze, ale pro mé "sladkovodní" a občasné účely zcela postačující a ve výsledku levnější než "krabicové testy". Laboratorní stroj by samozřejmě byl super, ale to už je luxus, na který nemám :)

ještě by to chtělo test Draslíku, k tomu jsem se ještě nedopracoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2018 08:16 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: martmart
Mám zkušenost pouze s tímto: www.hanna-instruments.cz/…
A prostě to ukáže číslo a hotovo.
Ale má to také své mouchy. Hlavně v postupu měření, kdy pokud nevíš jak působí používané reagence, tak klidně můžeš tvrdit že máš nulové hodnoty a přitom to není pravda. Aspoň u PO4 to tak mám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2018 08:06 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: martmart
Osobnú skúsenosť nemám, pozrel som video a z neho vyplýva, že sa meria podobne ako inými testami (napr. JBL), akurát výsledok nehodnotí človek porovnávaním s referenčnými farbami, ale zariadenie. Prináša to výhodu, že to nie je napr. "niečo medzi 0,6 a 0,8",ale nejaká konkrétna hodnota. Či to stojí za tie peniaze - podľa mňa nie. Navyše mi nepripadá zrovna ekologické pre každé jedno meranie napr. fosforečnanov použiť novú plastovú ampulku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2018 22:50 Muž martmart [106] – Aqua-Check
Zdravim vsechny, mate nekdo zkusenosti s www.conrad.cz/… nebo nejakym podobnym merakem?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 17:56 Muž Daviman84 [9] Re: ZamaR
A nebo mít po ruce dobrý obchod, který to na požádání udělá taky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 13:42 Muž ZamaR [8]
Nejlepší rada je mít za dobrého známého někoho, kdo pracuje ve výzkumáku, který se zabývá rozborem vody:-)
:-D

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2016 16:25 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: Daviman84
Když jsem začínal používal jsem papírek Tetra 6v1, pak jsem najel na kapkové měl jsem Seru, Aquar a Rataj, vše vedle sebe, víceméně stejné výsledky naopak cena velice rozdílná, ale zase jak a co, třeba Sera mi měřila NH4, zbytek výrobců neukazoval nic a naopak Aquar ukazoval kolem 50 mg NO3 Sera nic. Už samozřejmě poznám na vodě a rybách, že se něco děje nebo měřím jen při zakládání. A protože mám velice špatnou vstupní vodu něco sem se natestoval a dost toho spotřeboval. Po roce používám na NO2 Aquar nebo Rataj (ten mi přijde citlivější) na NO3 Seru (ale jen málo) NH4 Seru.
Důležité je taky to, že se nemusí dodržovat testované množství udané výrobcem, např. místo 10ml testovat pouze 5ml, a tím ušetřit počet testů.
Mě přijdou papírky drahé a nepřesné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2016 15:35 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Daviman84
No když vidím co stojí tak to bych se na ně radši vybodl. To bych si radši koupil test na KH ten je potřeba aby jsi mohl určit přibližně pH podle dropcheckeru. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2016 13:02 Muž Daviman84 [9] Re: vaaclav
Díky ;-)
Na ph používám dropchecker.
Ostatně co měřit tak nějak vím. Jde mi jen o to jestli někdo považuje nějaké konkrétní papírkové testy(například JBL easy test 6in1) za "dobré" a nejvíce se blížící těm kapkovým. Pokud odvedou dobrou práci tak cenu moc neřeším :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2016 12:47 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Daviman84
Žádný lynč nečekej, tohle není Facebook. Pokud ti to stačí a hlavně máš to vyzkoušené (nebo to zkusíš) tak proč ne. Pokud si hraješ z CO2 doporučuji test na pH a KH. Vstupní voda se s počasím a i ročním období občas mění a to může být trochu problém. Jinak se říká že i kapkové testy jsou jen orientační. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2016 12:22 Muž Daviman84 [9] – Papírkové testy
Přátelé zkušení akvaristi :-)
Všichni se asi shodneme a nepočítám moc s tím že mi někdo z vás řekne něco jiného, že papírkové testy jsou k ničemu! Sám od začátku používám standardní testy JBL na po4 a no3. Víc myslím že ani moc nepotřebuji(za tohle taky čekám linč :-D)
Jde mi o tohle... Proč nepoužívat papírky orientačně, například jednou týdně při údržbě a klasické testy používat až když pojmu podezření že něco začíná být v nepořádku.
Otázka tedy zní.. Jaké papírky považujete za kvalitní a z výběru papírků nejpřesnější

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2013 21:25 Muž maculak [43] Re: Těhňajs
Používám na vše testy od JBL a naprostá spokojenost a přesnost ověřena s testy sera - sedí to. Teď už používám jen občas, když se mi něco nezdá, takže můžu doporučit. Mám kombi set plus dokoupeno test na PO4 a přesnější pH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.11.2013 19:49 Muž dudak [1885] Re: Kubasix
papírkové testy bych asi nepoužíval vůbec, tam to je opravdu hádání z karet, ještě tak možná orientačně na pH
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2013 19:38 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: Těhňajs
Já teda používám od SERA Quick test 5v1 a je tam pH, KH, GH, NO2 a NO3. Moc s tím nemám zkušenosti a beru je spíše orientační a máš to za 370 kč na www.rybicky-rybky.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2013 19:26 Muž dudak [1885] Re: Těhňajs
používám od sery PO4 test, spokojenost. Na železo a NO3 jsem ještě žádný test, který by mě uspokojil nenašel, ale nezkoušel jsem ještě JBL, tak nějak sem zjistil, že všechny ty testy nepotřebuju, protože třeba zrovna nedostatek železa má příznaky, které jsou dobře poznat, a když je vše v pořádku tak není potřeba měřit, s NO3 je to podobné
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2013 18:38 Muž ondralomnice [81] Re: Těhňajs
Ph,Kh,Gh mam od SERY spokojenost No2 od Rataje taky snad dobrý ostatní nemám.Na železo fosfor a Po4 sou docela drahý ( SERA,JBL) na dotaz čím jiným se dá změřit obsach železa ve vodě má ženuška ledově klidně odpověděla ať skusím magnet smich smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2013 18:28 Těhňajs
Dobrý večer. Potřeboval bych si koupit Testy na No3, No2, dGH, dKH, Fe, Fosfor, Po4.

Mohl by jste mi někdo poradit od koho si testy koupit, aby z nich šlo něco vyčíst?. Nyní jsem používal testy od Rataje a nevím jestli je to to pravé ořechové. Děkuji za odpověď

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2013 16:19 R Muž romant [27987] Re: Srpenec
Srpenec napsal: měřil jsem vodu v akvárku.Vzhledem k tomu, že ten papírkovej test od eSHy je na stanovení trendových hodnot použitelnej, považoval bych ty hodnoty v akváriu za průkazný a jak jsem z Tvým reakcí v jiným vláknech pochopil, za uspokojivé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2013 16:03 Roman Re: grunda
Nevím, nejsem chemik. Mají to uvedeno na stránkách, perou to tam s "vápeným mlíkem" pro ztvrzení vody. Kdo to chce vědět podrobněji, ať si na stránky najede.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2013 13:49 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Roman
a důvod přidávání CO2? co vím, tak vodárny potřebují mít pH nad 7, aby jim nerezly trubky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2013 12:12 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Roman
Souhlas. Odkyselování (odstraňování agresívního CO2) se provádí na základě chemického složení. Provzdušňováním u vod s dostatečným obsahem Ca a Mg, chemicky, je-li koncentrace Ca a Mg nízká.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.10.2013 09:33 Roman Re: Sid
Každá vodárna si řeší problémy své vody, ale základ je stejný. V Plzni například do vody CO2 přidávají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2013 09:22 Muž ludvik [1082] Re: Sid
Ne, doslova provzdušnění: www.smv.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2013 08:44 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Roman
CO2 se ve vodárnách z vody dostává pomocí chemie, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2013 06:46 Muž Srpenec [43] Re: romant
měřil jsem vodu v akvárku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2013 06:45 Roman Re: grunda
Když změřím čerstvou vodu, má Ph7 a druhý den 7,5. Nevím, jaké mají postupy ve všech vodárnách, ale většinou se voda probublává vzduchem, který CO2 obsahuje a víc CO2 jak je ve vzduchu už do vody nedostaneš. Tak že je možné, že voda pod tlakem obsahuje víc vzduchu (proto ty bublinky v čerstvě natočené vodě) a tudíž i více CO2. Moje doměnka. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 20:33 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Roman
spíš nižší, vzhledem k tomu, že je z vody ve vodárnách vyháněno CO2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 20:00 Roman Re: Srpenec
Pokud měříš vodu z vodovodu, nech ji odstát a změř třeba až druhý den. Určitě ti pak vyjde Ph vyšší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 19:50 R Muž romant [27987] Re: Srpenec
Měříš vodu v akváriu, nebo vstupní z kohoutku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 19:47 Muž Srpenec [43] – Čemu věřit?
Dneska jsem měřil PH kapkovým testem BEN a vyšlo 6,8... měření eSHa 6v1 zase ukázalo 7,2. Vzhledem k tomu, že na stránkách vodárny je uvedeno PH 8, tak čemu mám více věřit?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 19:04 Muž acik [416] Re: KarlosS
mas jako no3 dajanu a rataje? tak mysleno? ja to bral celkově,že dajana není moc přesná a není to jen moje zkušenost...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 18:58 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: vendy
mrkni sem: www.rostlinna-akvaria.cz/…

nakup si kde chces :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 18:54 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: acik
Jak který, třeba na NO3 je lepší než od Rataje. Ten se nezbarvuje vůbec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 18:33 Roman Re: vendy
Aquar, Sera, Tetra a orientačně se dají použít i proužky 6v1 od JBL. Mimo Ph ukazují celkem pravdivě. Dajanu jsem koupil jednou test NO3 a místo růžové mě vycházel pokaždé fernet, ať jsem dávkoval, jak jsem dávkoval. Teď už vodu neměřím, jen vodivost, když míchám novou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 13:46 Muž acik [416] Re: vendy
dajana nebrat :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 13:35 Muž Yirka [9126] Re: vendy
Rozhodně ti doporučím testy kapkové, ty papírkové za moc nestojí (nemyslím-li peníze ;-) ). Sám používám kapkové testy Rataj a Sera, tedy spíše se hodí napsat používal jsem, protože již asi 2 roky vodu neměřím) a vždy byla plné spokojenost. Na zkoušku jsem měl i kapkové Dajana kit a také OK.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 13:25 Žena vendy [27] - Cichlidy – testy
Ahoj jaké testy si mám koupit na měření Ph,Kh,Gh? mám od dajany a nejspíš neukazují správné hodnoty na papirku. Na No2 mam od tetry s kterymi jsem spokojena proste se nakape urcity pocet.a No3 mam od rataje a tam se dává špetka prášku a taky nejsem spokojena podle toho kolik dam prasku tolik se zabarví vody což je k ničemu. Poradtě co mám koupit za kapkovy testy

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 17:33 Muž sportsmen [62] Re: Ketty
Pravděpodobně to bude tím, že nepoměr nevznikne okamžitě ale postupou změnou. Jak psal Horác, něco ubývá a něčeho může začít být nadbytek. A tou pravidelnou výměnou vody se tomu předchází. Pokud vám to všechno krásně roste, tak je důvod k radosti. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 16:39 Žena Ketty [0] Re: Horác
No jo, ale jak píši, tak rostliny rostou jak divé. hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 12:53 Muž Horác [3942] Re: sportsmen
sportsmen napsal: ... "Pokud je nádrž zaběhnutá, tak vám stačí pouze test na NO3. Podle jeho hodnoty poznáte jak často měnit vodu." ...
To, že mám hodně /nebo málo/ dusičnanů, vůbec neznamená, že mám hodně /nebo málo/ i všeho ostatního.
Pravidelná výměna vody je ten nejspolehlivější způsob, jak zajistit, aby v akváriu nevznikal nepoměr mezi jednotlivými živinami.
- Některé látky se v akva hromadí, jiných se naopak nedostává a čím delší jsou pauzy mezi jednotlivými výměnami vody, tím hůře.
Pak se divíme, že nám /z ničehož nic/ stagnují rostliny a bují řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 12:04 Muž sportsmen [62] Re: Ketty
Obecně platí, že čím větší nádrž, tím menší údržba. Pokud by nádrž byla plná ryb bylo by nutné měnit vodu třeba každé dva, tři dny (což rozhodně není Váš případ). Všechno záleží na tom jaké ryby tam chcete chovat a v jakém počtu. Ve vašem případě, tam máte poměrně málo ryb a navíc to jsou ryby nenáročné, takže údržba jednou za měsíc či mírně častěji by měla stačit. Nejlepší by ale jak už tu bylo řečeno bylo nádrž každý týden odkalit a doplnit čerstvou vodou. Mezi akvaristy najdete i názory, že není třeba vodu měnit, ale většina jsou zastánci výměny. Co se týče testů, tak neutrácejte za všechno možné a kupte si základní test na NO3. Pokud byste chtěla vědět více parametrů tak i test na N02,pH,CT, UT. Ale bez nich se obejdete. Stejně nebudete vodu asi upravovat. Pokud je nádrž zaběhnutá, tak vám stačí pouze test na NO3. Podle jeho hodnoty poznáte jak často měnit vodu. Zkuste pohledat zda na fóru o vodě a údržbě, je tu toho napsáno už mraky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 11:35 Muž StrNd4 [15] - CichlidyRe: Ketty
Ja bych nemenil vodu kdyz mate takovou rovnovahu jen vzdycky kdyz budete odkalovat tak bych tam dolil vodu cistou a tim by to haslo.No a ty testy jestli Vam tam krasne rostou rostlinky a rybam se dari taky dobre tak si myslim ze nejake specialni testy nepotrebujete.Ale je to jen muj nazor
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 10:50 Muž Dzira [38] - RostlinyRe: Ketty
Měňte dle potřeby. Není to žádný předpis, pouze doporučení a každému z nás akva funguje jinak. Jestli v akva máte takto dobře nastolenou rovnováhu, není nutné dotoho zasahovat častými výměnami vody. Osobně bych pouze odsával nečistoty ze dna a podle vašeho uvážení měnil vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2010 10:35 Žena Ketty [0] – stav vody v aqua
Prosím Vás, mám dotaz. Mám nově založené aqua 360 l(od 15.12.09). Pro rozběhnutí mi švagr dal svoji vodu (60l) a asi 50 ks rostlinek. Rostlinky jsem zasadila, dopustila vodu, po 10 dnech vysadila rybičky. Od té doby jsem aqua pořádně nečistila. Jen 1x, asi po měsíci, když mi zmizela 1 rybička, tak jsme ji hledali a vypustili 15 cm vodního sloupce vody (při odkalování-hledala jsem alespoň kostru rybičky). A doplnili vodou z vodovodu. Pak jsem dokoupila rostlinek a rybiček. Rostlinky mi rostou jak divé (z 10 cm rostlinky mám 50cm s různými odnožemi), rybičky jsou veselé, bez příznaků nemoci-kromě té jedné ztracené -nejspíš sežrané. Pořád koukám, kdy se mi aqua zkalí bíle či udělá řasa (ať zelená, černá nebo hnědá), ale zatím pořád nic. Jen na zadní stěně 3D pozadí a na 15cm bílé skalce je vidět, že se maličko pokrývá zelenou řasou. Švagr vždy, když přijde, tak obdivuje aqua, že je super čisté. Je opravdu nutné vyměňovat vodu každý týden případně dva, když se evidentně všemu uvnitř aqua daří? Všichni mě pořád strašili a odrazovali od aqua, že budu muset každý týden měnit vodu a čistit, a ono pořád nic. Můžete mi poradit, jaké si mám koupit měřiče čistoty vody? Na CO2, na dusičnany a podobně? Když vlezu do akvaristiky, tak mi prodají i spoustu zbytečností, které nepotřebuji. Chtěla bych alespoň vědět z měřičů, co můžu pro rybičky udělat pozitivního, když na pohled opravdu nikdo uvnitř nic nepotřebuje (ani rostlinky, ani rybičky). Díky!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2010 12:07 Jarda43 Re: Frissky
Frissky napsala: Ahoj zakládám miniakva pro krevetky, chtěla jsem si pořídit nějaký náročněší druh. Nevím jak změřit hodnoty jako je pH a tvrdost vody. Chtěla bych se zeptat jaké testy používáte a jakým se vyhnout. Tvrdost třeba www.zmekceni-vody.cz/…
PH www.juwelakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2010 10:42 Žena Frissky [5] - AsieRe: Moucha
Ten časopis už mám pročteny. Z něj jsem se poprvé dověděla o krevetkách a o miniakvariich. Chttěla bych si pořídit krevetky N. heteropoda var. Yellow nebo Caridina babaulti var. Green možná obě dohromady, ale každá tabulka o křížení těchto druhu říka něco jiného.. tak nevím jestli se kříží nebo ne...a nebo k jedné z nich koupim nějakou přírodní formu, která by se nekřížila. Ted jsem teprv založila akvárko ještě ani nemám rostliny takže to ještě chvíli potrvá ale doufám že do brněnské burzy bude akva zaběhnuté. Hodnoty které jste mi uvedl změřím děkuji za radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2010 15:26 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Frissky
nejdrive si o krevetkach neco nastuduj a zacni s jednoduchymi druhy (aby si ty narocnejsi netrapila).... cim mensi akva tim vic starosti

takze rozhodne potrebujesh testy na NO3, NO2, čpavek
dale si davej pozor na chlor a med(Cu)

a poradne si prostuduj tenhle casopis www.klub.akva.sk/…
a zkus si do googlu zadat heslo krevetky a najdi si nejake stranky venujici se krevetkam
dokonce vyslo i par knizek o chovu krevet
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2010 14:54 weishauplik Re: Frissky
zkus si zakoupit testy na tvrdost vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2010 14:23 Žena Frissky [5] - Asie – Jak a čím změřit hodnoty vody?
Ahoj zakládám miniakva pro krevetky, chtěla jsem si pořídit nějaký náročněší druh. Nevím jak změřit hodnoty jako je pH a tvrdost vody. Chtěla bych se zeptat jaké testy používáte a jakým se vyhnout.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 3351x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13099-jak-a-cim-zmerit-hodnoty-vody?od=51