Bivoj od Rataje
Kdyby byly fakt hodně špatný, tak to zkus jako já. Pořiď láhev od okurek nebo v Pepco skleněnou vázu za stovku, dáš na dno trochu písku, do něj zasadíš ten echinodorus s posledním listem nebo i už bez nich a postavíš jí k oknu. Až v ní zezelená voda, tak vypereš filtr z akvária a tu hnusnou hnědou špínu tam dáš místo té zelené vody. Bordel se za několik hodin usadí a echinodorům se v tom celkem daří.
Maximálně to zakalí vodu, když se pak presazuji rostliny nebo upravuje dno. A přínos pro rostliny jsem nezaznamenal. Doporučuju všem přečíst knihu Akvarijní Rostliny , Karel Rataj.
U mě taky ryby. Ještě jsem přečetla vlákno o jílových kuličkách, kde je o Bivoji taky psáno. Některým to pomohlo. Když mi to nepomůže, tak to nechám, jak je, a buď echináčky přežijí nebo ne
. Pak napíšu zkušenosti
. Pozitivní je, že nikdo ve spojitosti s jílovými kuličkami nehlásí úhyn.
No tak u mně ryby. A pokud NO3 je pod 50 je to v pohode. Samozřejmě vodu měním. A s minerály máš pravdu. Přesné zastoupení ve vodě samozřejmě neznám. Pro mně je super každá rostlina co mi nechcípne.
Ale pravděpodobně máš spoustu minerálů rozpuštěných už ve vstupní vodě, což nemusí platit všude. A pak samozřejmě může být problém s těmi nízkými dusičnany, ale tam je pak otázka, co má mít přednost, zda ryby nebo rostliny.
Trochu bych do toho vstoupil. Mam Eichinodory jen ve šterku v květináčích. NO3 30 mg ve vstupní vodě. Světlo jen zarivka. Nedávám, žádné hnojivo. A rostou úplně v pohodě a svěží zelené listy. Řekl bych, že Bivoj tvůj problém nevyřeší.
Budou. V těch tabletách není nic, co by rybám v tomhle množství mohlo uškodit. Ale s echinodory mám taky potíže.
Takže myslíš, že ryby budou v pohodě? Měnila jsem vodu v pondělí a dneska po 10 litrech. V pondělí jsem i povrchově odkalila a NO3 se mi drží okolo 10 mg/l. Strádají mi echinodory, pokaždé, když měním vodu, tak vytáhnu úplně sklovatý list
.
Tohle neřeš. V přírodě se voda s hlínou a mikroprvky v ní dostává do kontaktu často, ne každý biotop má křišťálovou vodu, naopak častější jsou ty se zakalenou.
Na odkalování bych se vykašlal, ale tou preventivní výměnou části vody nic nezkazíš.
Ahoj, prosím, potřebovala bych se jenom ujistit, že Bivoj neškodí rybkám. Dneska jsem dala dvě kuličky pod dva echinodory - protože se rozpadají před očima
, listy sklovatí, žloutnou a jsou zakrslé. Přišlo mi, že jsem je dala dost hluboko, ale v místě, kam jsem dala tu první, se za chvíli objevil takový šedý prášek. Vodu to nezkalilo, jenom to tam bylo. Nevadí to?
Ryby jsem sledovala celý den, zdály se být v pořádku. Jenom jestli třeba nemám zítra preventivně vyměnit vodu? A to místo s tím šedým práškem odkalit?
Starší reakce
Starší reakce
prosím OT, ale nemyslím si, že zrovna Parva není něco, na čem by se ukázala síla/funkčnost Ratajových koulí....roste velmi pomalu
Tak jsem dnes bez problémů ,,vložil,, pod ,,minicryptošky,, dvě koule od Rataje. Uvidíme.
Tak buď rád. Já už to do akva nedám. Kryptokoryny mi rostou i bez Bivoje.
Ja mám s cr. pontederiifolia opačnú skúsenosť. Dlho trvalo (mesiace), než sa aklimatizovala a začala aspoň trošku rásť a rozšitovať korene, ale keď potom narazila na bivoja, tak to bol vyslovene rastový špurt.
Dobře ty
to už nikdo nezpochybni. A ještě udělej jeden dlouhodobější pokus na dvou stejných rostlinách ve stejných podmínkách. A pod jednu dej tu kouli. Nemusíš já už to zkoušel. Výsledek veškerý žádný.
0 13.11.2019 21:03 Silviebaris –
Re: vlka No mě ti to vevnitř připomíná jakoby,kousek štěrku,nebo nečeho jinyho,než ten jíl,i barevně to bylo jiný,bůh ví,co je to uvnitř zabalený za překvapení...kinder vajíčko...
Rozpadnout by se vzhledem ke své funkci asi měla a vodu kalí fest, ale má být vložena do písku. Třeba 5 cm hluboko a kalit vodu by v té hloubce neměla. Záleží, jestli ,,pomůže,, Cryptoškám.
vlka napsal: nebo máte odzkoušeno něco lepšího než kuličky Bivoj? Samozřejmě je to subjektivní.
Těžko říci, jestli lepší, ale podle toho, co tu čtu a zkušeností, které mám s Dennerle Deponit NutriBalls, musím říci, že se s nimi tedy pracuje o řád lépe.
No to jsem zvědavej. Budu asi muset udělat pár pokusů s Bivojem a jeho rozpouštěním, protože jednomu se pomalu rozpustí v ruce a druhej vytáhne kuličku z AQ po dlouhé době skoro neporušenou. Dám vědět jak jsem dopadl, nebo máte odzkoušeno něco lepšího než kuličky Bivoj? Samozřejmě je to subjektivní.
Mohlo by to jít. Tak aplikují kapsle NPK do dna pod rostliny. A Bivoj? Moje zkušenost je taková. Pokusně jsem dal pod jednu Kryptokorynu a žádný viditelný rozdíl v růstu oproti ostatním jsem nezaznamenal.
Nedela by sa na to použiť injekčná striekačka s priemerom väčším ako gulička, z ktorej by sa zrezal koniec? Stačilo by vložiť guličku do nej na koniec a po zasunutí vytlačiť. Aspoň ja by som to riešil takto.
Hola, přidávám se ke zkušenosti s totálním, téměř ihned rozpadem. Momentálně se odhodlávám tak už druhý týden přidat pár kuliček pod echináč a pořád se k tomu nemám skrz tu komplet zakalenou vodu.. nevím, že by nějaká šarže??
Ráďo,přesně od rataje...
Asi záleží taky od jakého výrobce kuličky jsou. Určitě se kuličky rozpadnou, ale i po 3 měsících zůstala část celkem kompaktní a byla vytažena i s kořeny rostliny jak popisuje ZDRI.
1 11.11.2019 13:22 Silviebaris –
Re: ZDRI Tak já s ni pohnula,přetočila ji,což se pod kořeny zřejmě neděje,já jen chtěla ukázat,že se opravdu rozpadne a kalí vodu...
To je zajímavé, já kuličky Rataj Bivoj dával ke kořenům při založení Obýváku. Po čase jsem přesazoval velké vzrostlé rostliny (mmj. Echinodorus, Valisnerie). Bordel z toho byl, vodu kalily, ale kuličky stále víceméně držely tvar. Osvědčilo se mi spojení s výměnou vody - cílené odsátí zakalené vody kolem místa manipulace, dříve než se binec rozplynul po celé nádrži.
1 fotka hned po vloženi..2.fotka po 5 minutach...ted je už rozpadnuta
Já jsem kuličky do dna nikdy nezkoušel takže jediná moje zkušenost se sušeným jílem je s těmi sušenými substráty a ty se nikdy hned po namočení nerozpadají sice po čase změknou ale docela drží tvar a vodu moc nebarví.
To je platinum soil taky a po třech letech v akváriu jsou to pořád kuličky.
Už když ji namočim do akvaria,tak se rozpadá...však je to sušeny jíl...
Už se mi párkrát stalo že jsem při přesazování kryptokoryn vytáhl rostlinu která měla na kořenech kuličku Bivoje.A nikdy se mi nestalo že by se rozpadla ještě než ji dám hluboko ke kořenům .
Kuličku i s kořeny,no nevim,já je nedávno dávala a do večera to byl prach,komplet rozpadnutá...
Nevím jak ty kuličky do dna dáváš ty, ale mě se ještě nikdy nestalo, že by to nějakým způsobem zakalilo vodu. Z vlastní zkušenosti vím, že mnohem jistěji se ta kulička dává do substrátu přímo rukama a ne pinzetou. Pokud ji zatlačíš prstem, není žádný problém. Mám to vyzkoušeno ve dnech o různé zrnitosti... Jak píše Wanderer, jediný problém nastává při přesazování rostlin, kdy vytáhneš kuličku i s kořeny.
A proč to tam chceš dávat pinzetou?
I prd se rozpustí. Normálně vezmeš suchou kuličku a prstama to zahrabeš do dna k rostlině. Žádnej bordel to dělat nebude, když se nerozhodneš dodatečně přesazovat rostliny.
Mám obdobný štěrk, normálně to funguje a dá se to normálně aplikovat. Dávám je občas k echinodorům a cryotocorynám.
To Buldr: Teorie o prorážení štěrku a zakopávání do dna jsou blbost. To jsou malé kuličky jílu, ne Metro.
Hezké odpoledne. Mám v AQ pár drobných ,,skorokobercových,, Cryptocoryn a světlo 16W a žádnou chemii ani CO2. A moc se jim nedaří. Když pod ně šoupnu ze dvě Bivoj kuličky, pomůže jim to? A neuškodí něčemu jinému?
Starší reakce
Podle mě záleží na objemu akvária a množství kuliček. Já mám 2 kuličky ve 120ti litrech a krevetam to nijak nevadí.
Zdravím, prosím, můžu použít bivoj v akvárku s krevetkami? Má někdo odzkoušeno? Počítám, že samotné železo od Rataje asi ke krevetkám nesmí....? Děkuji mnohokrát
Starší reakce
Já ho tam dodatečně dávám normálně. Po pár měsících ho zastrčím ke kořenům. Nevidím důvod, proč by to nešlo.
"Nějaký japonský výživný substrát" bude nejspíš sušený jíl obohacený živinami.
Bivoj je sušený jíl obohacený živinami.
Ahojte, dá sa prosím Bivoj dať do akvaria aj dodatocne ?? Viem , že ta hneda gula sa po namoceni premeni na blato ,ale zabudol som to dat pod rastliny pri zakladani aqua tak ci sa to da dat dodatocne ... mam klasicky vyzivovy substrat nejaky japonsky soil a na tom mám strk 3-4mm ... tak neviem ci to rozhrabavat alebo to staci ... dik za radu
Starší reakce
Pod Echonodorus paráda, k valisnerkám sem tam taky. Pod hnědovku ne - ta se nesází.
Mám hlavně echinodory a valisnerie +hnědovky
Přidat reakci
[1] 2 3
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 4558x