Hamburský plošný filtr (HMF)
A kdybych chtěl tento filtr použít v akváriu š30*h30*v25 cm, jen tu rohovou variantu, jaké čerpadlo bych k tomu měl pořídit? Docela mě tenhle typ filtru zaujal a chtěl bych mít v nádržce s krevetkami.
Starší reakce
7 17.05.2010 15:47 Sm@tts [7] - Cichlidy Výpočet výkonu filtru pro HMF filtr je relativně jednoduchý. Je třeba si jen uvědomit že potřebujeme zajistit plynulou rychlost průtoku v rozmezí 5-10cm/min. Takže nejprve si musíme zjistit jakou plochou bude voda protékat. Specifikem HMF filtrů je že plocha je po celé délce HMF stejná (neplatí pouze v případě rohového HMF).
Například máme akvárium s rozměry 70x30x35 cm. Rozhodli jsme se použít HMF filtr umístěný na jedné z bočních stěn. Takže vstupní plocha filtru bude po odečtení prostoru který zabírá sklo, strk, prostor nad hladinou atd.. cca. 30x30 cm. Při průtoku 10 cm / min nám přes tuto plochu proteče 30 cm x 30 cm x 10 cm = 9000 cm 3vody. Konverzí rozměrů z cm na dm získáme výsledek přímo v litrech. Takže 3dm x 3dm x 1dm = 9dm 3= 9 l. Toto je průtok uvažovaným HMF za 1 minutu. Po vynásobení 9 lx 60 = 540 l / hod nám vyjde průtok za 60 min = 1 hodinu.
Takže pokud chceme HMF na boční stěně 30 cm x 30 cm s rychlostí proudění vody 10cm/minútu tak potřebujeme čerpadlo s výkonem 540L/hodinu. Pokud bychom chtěli průtok jen 5cm/min tak potřebujeme čerpadlo s výkonem 3 dm x 3 dm x 0,5 dm x 60 = 270 l / h. Z toho vyplývá, že pokud v uvažovaném akváriu použijeme čerpadlo s výkonem od 270 l / h do 540 l / hod tak by měl HMF fungovat bezchybně. wikipedia
sk.wikipedia.org/…Starší reakce
Podívejte se na odkaz v příspěvku uživatele maxo o pár řádků níže, zde si podle plochy filtru můžete spočítat, zda je výkon Vašeho "dennerle" dostatečný pro optimální funkci...
To bude asi trosku proto, ze v nemecku maji Hamburg, a Hamburger = hambursky
obávám se že až tak složité to zase není......aby se muselo něco složitě počítat
Díky, ale já myslel stránky věnující se problematice tohoto filtru (výpočet, návrhy na stavbu apod.), pokud nějaké existují...
images.google.cz/…
vyber si dle libosti, ono to funguje stejně jako bublifuk....jen to má větší plochu
0 04.05.2010 11:55 ajne Můžu ještě otravovat? Nemáte odkazy na dobré stránky, kde se tomu věnují? Koukal jsem, ale nějak moc jsem nenašel...
jj jirkaz to má super...kombinace ušetřeného místa a funkčnosti
já mám v krevetáriích klasiku po celém boku
takhle to má snad každá akvaristika
já mám ve dvou krevetáriích řešenou filtraci takto, viz. obrázek
na čištění a manipulaci s filtračními médii je to dle mého bezchybné.
Zdravim, taky sem objevila HMF v knize sladkovodní krevety a jelikoiž se ted chystam prizpusobit 110l akva krevetkam premyslim o tomto systemu..co myslite je to dobra volba? Akvarko je 70x50x30 cm veliky a vubec nevim jak tu filtraci vyresit..tak bych potrebovala docela poradit..prosim..
Starší reakce
0 12.01.2010 07:04 kreten –
Re: Sid Sid napsal:HMF se nečistí Toto ovšem platí pouze u okrasných akvárií....V odchovnách je třeba jej přece jen čas od času projet wapkou - to pokud je to moc velká plocha a nebo při vypouštění v kýblech. Jeden by neřekl, kolik kilo bláta se z 0,5x0,5m plochy dá vybrat
Sid napsal:...na všechno jsou "vzorečky"...
Vzoreček neznám, ale pro ilustraci uvedu dva příklady:
Hamburský filtr, ze středně hrubé filtrační pěny, velký cca 5% objemu akvária, s průtokem 300% obsahu vody/hod. vydrží ve společenské nádrži s větším počtem rostlin a s rybí osádkou na hranici přerybnění bez jakékoliv údržby a čištění po celou dobu životnosti pěny. To může být v závislosti na složení vody 7-10 let.
Hamburské filtry, z hrubé filtrační pěny, velké cca 3% objemu akvária, s průtokem 600% obsahu vody/hod. vydrží v odchovné nádrži s žádným nebo velmi strohým zařízením, bez rostlin, kde je několik stovek intenzivně krmených mladých tlamovců, bez jakékoliv údržby a čištění po celou dobu chovného cyklu. To je 4 – 6 měsíců. Záleží na druhu a na odbytu. Potom se, nikoliv z fyzikálních ale z preventivních důvodů, perou, dezinfikují a opět se nechávají 2 měsíce aktivovat a vše se opakuje. Filtry v odchovně se díky čištění a manipulaci nemohou používat déle než 5 let. Rozpadnou se.
Hamburský filtr neslouží k odstraňování kalu z vody, od toho je hadice. Je ideální k udržení stabilní vody a rovnováhy v akváriu. Zajišťuje dokonalou likvidaci organického znečištění vody.
Vše samozřejmě přestane platit v případě provádění oblíbených chemických experimentů, při kterých dojde k vyhubení bakteriální kultury.
Předpokládám.
Ale jak jsem napsal - na všechno jsou "vzorečky", kde se zohledňuje požadovaná šířka "matrace" a průtok vody. (Ale řekl bych, že není třeba na to jít příliš vědecky, spíš selským rozumem.
)
0 11.01.2010 16:32 Štěpán –
Re: Sid Dělá se z hrubého molitanu?
Zapomněl jsem napsat, že je to pohled zhora... Do těchto fitrů se prodávají už nařezané hranoly 10x10cm molitanu.
Tohle mi připomíná vnitřní filtr, "montovaný" do setů např. od Juwelu.
HMF se nečistí.
Obvykle se osazuje mechy, příp. hnědovkami nebo obojím.
No ale u krevet se Hamburský filtr spíš používá proto aby nabídl širší tabuli krevetkám - takovou co není zakrytá sklem.
Díky za info!
Pokud vyrábět něco v akváriu z biomolitanem, praktičtější (a méně účinné) než hamburská matrace se mi zdá tohle (běžně používané - stačí jenom jedno sklo s vyvrtanou dírou a nějaký pohybovač s vodou). Nalevo je rozměrnější varianta, aby se využila i ta hlubší náplň, aby by bylo potřeba rychlejší proudění než to optimální... Ty "zarážky" na biomolitan tam nejsou nutně potřeba. Když o tom tak přemýšlím, ta mezi dvěma molitany je tam navíc.
Výhoda je, že při čištění se dá čistit jenom polovina filtru a druhá stále zajišťuje filtraci. V případě filtru s jedním molitanem se dá rozříznout napůl.
Hambursky filtr jsem objevil v knizce "Sladkovodní krevetky" (na str. 37), edice "Jak na to" od Chrise Lukhaupa a Reinharda Pekneho, vydavatelstvi Vašut
Na všechno jsou "vzorečky". Kdysi jsme vedli na toto téma "chytré řeči" s Filipsim.
Teď se nemohu rozepisovat. Snad Filipsi...
Jen velmi orientačně: rychlost proudění kolem 10cm/min, tloušťka matrace kolem 8 cm.
0 11.01.2010 16:03 Štěpán Jaká je optimální rychlost protékání vody filtračním médiem?
Jaká je tloušťka filtračního média, ve které jsou ještě dostečně aktivní bakterie, je tam ještě dost kyslíku?
...z malý části táhnu vodu do velký za přehradou...
Z "velké" do "malé" a zpátky.
Jestli to dobře chápu tak přehrada z molitanu nebo něčeho a z malý části táhnu vodu do velký za přehradou. Něco podobnýho sem využíval akorát sem nevěděl že to vymysleli skopčáci
Nemusí být jen plošný, jak je uvedeno v názvu, (takový filtr tvoří obvykle celou jednu stěnu akva - nejčastěji boční nebo zadní
), ale např. i obloukový, t.j. spojující v oblouku dvě sousedící strany akva, (obvykle zadní a boční
).
Jako "HMF" se označuje i "molitanová (filtrenová) matrace", tvořící přeponu trojúhelníku, kde odvěsny tvoří sousedící strany akva, (obvykle zadní a boční
).
Vždy je však důležité, že pracuje na principu, který popsal Filipsi - za takovou "matrací" je umístěno čerpadlo, které nasává vodu z akva přes filtrační hmotu a přefiltrovanou vrací zpět. K pohonu se pak používají nejčastěji vodní čerpadla, ale (zejména v menších nádržkách) stejný účel splní i pohon vzduchovacím motorkem.
V podstate je cast akva oddelena, a voda do ni muze vtekat pouze pres velkou plochu filtracniho materialu ("matrace molitanu"). z oddelene oblasti cistou vodu vraci zpet cerpadlo.
O tomhle je tu zmínka....... Občas o tom píšete jako o tak známé věci jako je rohlík. Já netuším a asi nás bude víc.. Co to je a jak to funguje? Dík
Přidat reakci
1 ...... ...... [3]
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 9866x