Akara - pohlaví
Sice OT, ale byl bych rád, kdyby i moje akary byly nebojácné ... Mě stačí se objevit před akváriem (a to klidně na šest metrů) a v tu ránu se vaří voda, jak se snaží schovat.
Dokonce jsem i viděl, jak se jedna snaží schovat mezi kořeny Microsoria ... tam nelezou ani pancéřníčci. Vypadalo to skoro vtipněji, než když se snaží procpat mezi sklem a topítkem (to vypadá jak v kresleném filmu). Prostě tak dlouho se tam v křeči cpe, až se procpe.
Vůbec jim nevadí, že si ubližují, je jim to prostě fuk. Ty rány do skla jsou někdy slyšet i na balkónu.
Někdy se leknou i sami sebe ... odrazu od skla. No prostě děs běs. A to jsem je měl tak rád. Jako mladé byly skvělé, jak tvrdíš ty.
K věci - mám je už pár let a stále si nejsem jistý. Poznám nejmenší samičku, protože má takovou divnější hlavu než ostatní. A největšího samce. Zbytek ... kdo ví? Když to odpozoruješ při tření, tak se to možná naučíš poznávat podle ploutví, samec je má delší (hřbetní a řitní), často až přes ocas. Ale mě se to moc nedaří.
Najistejšie je to v čase rozmnožovania podľa urogenitálnej papily - kladielka viď. môj príspevok nižšie.Čiastočne je to možné i podľa vonkajších znakov
rybicky.net/atlasryb/akara_hnedaStarší reakce
Všetky samce akary modrej ktoré choval môj brat boli vždy cca o 1/3 väčšie ako samice.Možno práve preto.
Tak u všech cichlid, co jsem měl, to bylo tak, že samice měla širší a delší papilu než samec.
Edit: Samozřejmě nebyl příliš velký rozdíl ve velikosti těla u obou pohlaví.
Nie nemám.Akary sme mali niekoľko rokov a presne viem ako to je u samca a samice.Netuším čo si videl ty, ale je to tak ako som napísal.
Samec má v porovnaní zo samicou ,,kladielko,, tenké-končisté a oproti samici zo skúsenosti viem,že dlhšie ako sa uvádza na nete.
V odbornej terminológii viď.wiki:
Tvar a veľkosť urogenitálnej papily (močopohlavnej bradavky alebo aj tzv. kladielka) je najspoľahlivejší sekundárny (sekundárno-primárny?) znak, pomocou ktorého dokážeme rozlíšiť s absolútnou presnosťou, či daný exemplár je ♂ alebo ♀, a čo je najhlavnejšie, vidíme ho. Nevýhodou je, že jej viditeľnosť sa vzťahuje iba na krátku dobu pred, počas a po ukončení reprodukčného procesu. Pri ♂ je krátka, tenká, v tvare tenkej paličky. Pri ♀ je široká, kužeľovitého tvaru, pri základni je širšia. Jej poloha je pred análným (ritným) otvorom.
Edit: Pre Monišška:
sk.wikipedia.org/… Jj, to by mohl být samec. Tisícovka je dobrá litráž.
Myslím, že u těch papil máš chaos. Samice má dlouhé a samec krátké.
Ak príde čas párenia tak to poznáš jednoducho.Samica bude oveľa tmavšia a od samca menšia.Samec v dospelosti má pretiahnutú análnu a chrbtovú plutvu takmer až cez okraj konca chvosta.Najspoľahlivejšie sa dajú určiť priamo pri nerese a to podľa veľkosti a tvaru kladielka.Samica má krátke a hrubé,samec naopak dlhé a zašpicatené.Ako všetky ryby ,tak aj u akár sa kupuje minimálne 6ks a z toho si vyberieš resp.sa ti nájde naj pár.Ostatné potom vymeníš či daruješ.Ak sa ti začne množiť akara modrá,tak nebudeš vedieť čo s poterom(máva i 1000 ikier) a na druhej strane nie je to pri nerese spoločenská rybka.Normálne sa obávam o tie akarky zelené.Modré dlhé roky odchovával môj brat a to mi môžeš veriť,že spoločnosť pri sebe radi nemajú.
Akara modrá je riadny báger a rastliny v akvárku ti budu trpieť.
0 13.05.2015 23:26 Monišška –
Re: RAP Tak tady ještě jednou, více z boku. Ale chvilku se nezastaví, tak je trochu mázlá.
Jinak děkuju za zbytek
A neboj, jak miláčci ještě povyrostou, půjdou do 1000l v práci
Fotografie č.2, 3 a 4 souhlasím. Na první fotce je ryba ve špatném úhlu, ale mohl by být samec. Ideální je fotka přímo z boku kvůli tvaru těla.
Mimochodem, do 120litrového akvária se akary modré nehodí, chtějí větší.
0 13.05.2015 20:18 Monišška Dobrý večer,
před pár dny jsem si od chovatele zakoupila dvě akary modré - údajně pár a skupinku akar zelených. Ale nechovají se k sobě zrovna láskyplně... Prosím pomůžete mi určit, zda jsou opravdu to pohlaví, co mi chovatel zaručil?
1. foto by měl být samec
2. foto by měla být samice
3. foto samec zelené akary
4. foto samice, těch mám víc
Omlouvám se za kvalitu fotek, můj foťák nestojí za nic
Starší reakce
Děkuji,je možné že tomu samci, ta samice nesedí?,nebo to že jí prohání po akváriu je nějaké dvoření?
Vzhledem ke kvalitě fotografií lze jen těžko 100procentně určit. Třetí fotka - samec, 2 fotka - samice(bez záruky)
0 14.11.2014 11:02 mnika – akara určení pohlaví
Dobrý den,máme doma dvě akary jednu menší a jednu větší,nevím zda jde o samice,samce.....podle oborných článků bych řekla že velká je samec ale jistá si nejsem poradí mi někdo ???díky
Starší reakce
Ok, rozumím, vše se uvidí
Děkuji
...ta rozdílná řitní ploutev...Malá ji má kulatou, velká špičatou...
Ono to také hodně bude tím, že ta "malá" je zatím výrazně malá...
....4cm? Ta velá o dva,tři více?
Děkuji moc, mě hlavně zaujala ta rozdílná řitní ploutev...Malá ji má kulatou, velká špičatou.
...tak spíš tipuji malá samice, velká samec
Mohlo by být.
Ale cichlidy bývají nevyzpytatelné, zejména pokud nevyrůstají společně.
...samec?
Dobrý večer, prosím o pomoc s určením pohlaví...Myslela jsem, že ta velká bude samice, ale teď, když jsem dokoupila druhou, tak spíš tipuji malá samice, velká samec...Co vy na to?...malá
Starší reakce
Možné je všechno...možná by i pomohla fotka...
A je teda dost možné, že je to samec? Achjo, teď to bude ještě daleko složitější, samotné samce nikdo nechce -_- asi je budu muset dát do nějakého (velko)obchodu, což se mi moc nechce -_- ten výrostek už je větší než jeho máma, o něco málo, takže to asi fakt bude samec -_-
Pokud jsou v akváriu i jiní samci, je docela možné, že ten "výrostek" se snažil tutlat své pohlaví a teď už mu to nejde. Submisivní samci to vůči těm dominantním dělají i u jiných ryb, ale i u jiných zvířat.
Zdravím, chci se zeptat na rozeznání pohlaví u akar modrých. Měla jsem za to, že samci mají protažené řitní a hřbetní ploutve - a samozřejmě jsou i větší. Mám doma odchov - jednu rybu, a do teď jsem měla za to, že je to samice..no nicméně teď se jí ty ploutve začaly protahovat tak jako to mají všichni ostatní samci v akváriu, vyjma jediné dospělé samice, která je právě matkou tohodle výrostka. A mám pocit, že to furt roste, teď je to velké stejně, jako ta samička co mám. Jak se to tedy dá rozeznat krom toho, že se v dospělosti párují a samci jsou velcí? Tahle je jen asi 1 a čtvrt roku stará,..
Starší reakce
Vypadá to tak...
0 28.11.2012 22:22 Terisek – Dekuji
Aha
no myslela jsem si to
proto uz shanim nekoho kdo by se akaraka ujal nechci aby ho ubili. Tak dekuji za odpoved a dobrou noc preji
Jen jeste otazecka .. Myslite ze ti dva spolu vytvorili "par?"
Hezky popsáno a vlastně si i odpovězeno.
0 28.11.2012 17:25 Terisek – Akara modre
Pekny vecer preji
. Mam doma 3 mlade akary modre. Jedna z nich je nejvetsi a nejvybarvenejsi a taky nejagresivnejsi .. k nejmensi akarce (je svetlejsi) se chova fajn jen ji obcas prozene ae neni to nijak agresivni spis se jakoby naparuje .. zato k te prostredni, ktera je skoro stejne velka a vybarvena jako ta nejvetsi je agresivni dost .. ta prostredni se ae k te nejmensi chova stejne jako ta velka ..myslite ze by to mohli byt dva samci a ta nejmensi samice? Jo ta nejmensi obcas taky prozene toho prostredniho .. sem z toho vedle .. maji tk 4cm ta velka 5
za jakekoli komentare dekuji
Starší reakce
tak ted snad spolu
Další fotka
Další fotka
Muže mi tu někdo prosím pomoc z určením.
Jestli to je pár nebo dvě samice.
Barvy mněněj pořád z minuty na minutu.(ale většinou jsou stejný)
Ploutve mají obě ryby skoro stejný.
Je možné ,že samice bez samce klade jikry? setkal se stím už někdo
nebo mám jen špatnou vodu a jikry se nevivinou.
Fotky jsou horší ale snad na nich je něco vidět
Starší reakce
Teď kladly mé akary jikry, samec má papilu dlouhou, tenkou a špičatou a samička má "hranaté" a silně vysouplé kladýlko...
Bohužel na tvých fotkách nejsou papily vůbec vidět.
Fotky papil dával Romy v některém tématu o terčovcích.
0 05.01.2012 17:12 hawok [64] - Čtverzubci k te papile, mas nejakou fotku, kde by to krasne slo videt? nebo odkaz, treba u tech akar. Ted jsem se dival na ty moje a obje maji takovou svetlou spicku. Ale to chce asi turbo oci, moc velke to neni a tvar nejak nedokazu posoudit, jen ze mensi ryba to ma mozna o neco vetsi. Zatim chvili nepostoji, zvlast kdyz me vidi u skla.
Ano, to vím protože jeden pár už se třel několikrát..já ale fakt myslím tvar té řitní ploutve, podle toho jsem myslela že s dá rozeznat samec a samice protože řitní ploutev samce z páru je vykrojená, špičatá a protáhlá a řitní ploutev samice je špičatá ale tupá a narozdíl od samce nevykrojená - stejnoměrná.
Tak to mají v tom páru tak jsem myslela že to tak platí pro všechny modré akary..
Odhadem tak 20cm.
Asi už jsem doma. Vini to co píšeš, se týká urogenitální papily, která se nachází před řitní ploutví. Většinou jsou vidět pouze během tření.
0 04.01.2012 22:41 vlastimil kotyza –
Re: RAP Rape, kolik asi měřil samec rivuláta co je na fotce?
Ano, a bylo mi řečeno že samci ji mají mírně protaženou a vykrojenou nakonci do protáhlé špičky, kdežto že samičí řitní plutev je sice tak do špičky ale zaoblená a špička je tupá..
Čili řítní ploutev.
Přesně jako kotyza, i já jsem to brala podle té ploutve, ne nemyslím gonopodium, myslím tu dlouhou plotev kterou mají pod ocasem...
Výtěry dopadly stejně, po rozplavání jsem je nechal sežrat. Nemám rád křížence. A jak vypadají dospělí kříženci, jukni sem
files.cichlidy.webnode.cz/…
Mimochodem, jsou tam i fotky vzácného druhu akar, které bych chtěl sehnat a alespoň jednou odchovat.
Vidíš, takhle jsem to nemyslel. Jen jsem chtěl upozornit na to, že u živých tvorů se nelze přesně držet nějaké rovnice.
U Michala(hawoka) jsem si celkem jistý, protože celkem podrobně popsal chování těch dvou ryb.
Původně měl putovat samec ze zoo ke mně, ale nějak neměli čas ho chytit. Navíc se nedal v té době pořádný samec dlouhodobě sehnat a dva menší mi ryby odrovnaly. No a mě mezitím přišly jiné ryby. Tak jsem udělal to nejrozumější. Celé akvaterárim má plochu 7,5 x 4 metry a souše je tam tak 1/4 a výška hladiny 70cm. Někdy na přelomu let 2009/10 ovšem většina ryb zmizela a loni na podzim tam plaval už jen samec rivulátů, 2oskaři a trnucha. Teď tam probíhá nějaká rekonstrukce, tak jsem zvědav, jak to bude vypadat.
0 03.01.2012 23:04 vlastimil kotyza –
Re: RAP Rape,tak to jsi nás utřel ,já se orientoval podle ploutví,ale to neva. A jak dopadl výtěr a komu bylo potomstvo víc podobné? Proč jsi je dával do ZOO ? většinou tam putujou ryby co přerostly domácí akvárium.
Vini, neber to jako posměch, nespletla sis to s gonopodiem u živorodek?
0 03.01.2012 21:47 RAP A tady krátce po vypuštění v Zoo, je to ta ryba natočená bokem.
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 7
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 9330x