Filtr do mini akvária (do 20 l)
No to jsem myslel

, poradíš prosím jaký motorek koupit?
Čerpací hlava do 12 l? Co třeba spíš klasickej bublifuk napojenej na vzduchovací motorek

Prosím zkušenější uživatele o pomoc s výběrem čerpací hlavy pro mini akvárko, 12 litrů, pro krevetky a odchov zachráněných živorodek z většího akva. Máte prosím nějaký tip na konkrétní typ? Díky
Starší reakce
ten jsem měl a vyhodil, byl opravdu mini
To vyzerá parádne, ale pre mini akvárium postačuje aj závesný filter, napr. ja používam JKA-MHF100 (
rybicky.net/vyrobky/2116) alias Atman HF0100 (
rybicky.net/vyrobky/1482-atman-hf0100) - akurát som vyhodil dodané výplne a dal tam filtračné guličky Eheim SubstratPro. Utiahne aj dosť zarybnené odchovné akvárium.
Než zmenšovat už tak mini akva, tak bych raději koupil tohle: Eheim Aquacompact 40.
I tak by som šiel do čerp. hlavy a kocky biomolitánu. Je to vyšší konfort za tie isté peniaze. No voči gustu nenamietám samozrejme
Pokud máš akvárium o objemu 10 litrů a více což je pro Bettu minimum, tak použití bublifuku není problém. Osobně bych pro Bettu volil akvárium minimálně 20l, ale to je jen můj osobní názor.
Jednodušší by bylo napsat jak to akvárium do kterého se má ten filtr vlézt je velké.
Tento Filtr se dá používat do nádrže tak asi od 10 l, kdy ovšem záleží na výšce akvária, aby se tam filtr vešel. Nechá se taky dole trochu seříznout, aby se opravdu do akvária vešel s tím, že k pohonu ale potřebuješ vzduchovací motůrek. Já ho mám v akvarku 25 l a po několika zkušenostech s dost hlasitými motůrky jsem pořídil Hailea
www.akva-tera.cz/…
a ten je opravdu velmi tichý, ale utáhne jenom ten jeden malý filtr. A filtr bude čeřit vodu podle toho jak nainstaluješ výústní trubici jestli bude pod vodou nebo lehce nad vodou.
Ne, tak tam rozhodně nebylo myšleno. Jde mi o malé akvárko pro bettu.
Pokiaľ ho chceš do toho akvária čo máš v prezentácií a pri tom počte rýb, stačiť nebude. Tu by som šiel do filtračnej hlavy-čerpadlo a kockou biomolitánu-bioakvacitu. Budeš to mať oveľa tichšie a lepšie filtrované
Prosím o radu, od kolika litrů nádrže se dá používat klasický molitanový elementkový filtr - ta nejobyčenejší pěnová klasika, co jde koupit. Vzduchování napojovat nechci, jde mi jen o čištění. Nikdy jsem ho neviděla pracovat v praxi, takže netuším, jestli čeří nějak výrazně vodu?
www.pets.cz/…Starší reakce
Mám oba, oba jsou tiché, k tomu Pat mini jsem místo toho malinkého molitánku co tam je přidělala normální větší co je u bublifuku, jde i slušně regulovat. Nano moc regulovat nejde (aspoň mě se to nedaří), ale zase má rampičku, takže voda nedělá proud, rampa se občas musí pročistit, dírky se časem ucpávají. Řekla bych, že oba jsou celkem fajn.
Ahoj. potřebovala bych pomoct s výběrem filtru do miniakvárka (18 l). Nevím jestli Akvarijní filtr PAT MINI
www.juwelakvarium.cz/… nebo DENNERLE NANO ECKFILTER
www.juwelakvarium.cz/…. Máte někdo s těmito filtry zkušenosti? potřebovala bych hlavně,a by byl tichý, dobře pracovala a přitom nehonil vodu, aby rybky pořád jen musely makat. Připadně i návrhy na jiný filtr beru

chtěla bych se ale vyhnout bublifuku, tan mi přijde dosti hlučný (i kdybych koupila tiché čerpadlo, tak ty bubliny jsou na mě prostě moc hlasitý

) díky za rady

Starší reakce
Jo,určitě ho tam napěchuj

Já mám volnou celou zadní stranu filtru, tak málo je tam molitanu. Předpokládám, že po napěchování filtrační hmotou se voda víc pročistí a to nutně potřebuju.
Hezký večer a díky.

Jasně

A jelikož tam budu mít krevetky,tak jsem na sání namotal filtrační vatu.Ta po třech dnech dost snížila průtok.Ale:pro to moje minimikroakva je to tak akorát a hlavně se dá jednoduše vyměnit nebo vyprat

.Jinak na sací koše nasazuji filtrační kostky(z "bublifuků" nebo jiných filtrů.
Přijde mi, že je té mé náplně strašně málo, ale bála jsem se tam nacpat další, aby to filtr utáhnul.
Ale podle tvé fotky, můžu vesele přidávat. Díky.

Já mám přesně tohle,(akorát jsem nesehnal průhledný).A nebyl v něm ten molitan,jen uhlí v pytlíku v přepážce.Uhlí jsem vyndal.Do 1.komory nacpal molitan z jiného filtru a do druhé(co je ten žlutý) jsem nasypal Cirax(Juwel) - to je keramika,lze použít jakoukoli co se vejde.
Zdravím, mám tento filtr
www.akva-tera.cz/… a ráda bych se zeptala, jestli si jako náplň můžu zvolit třeba víc molitanu a nebo dát před molitan ještě filtrační vatu.
Nebo raději ponechat množství náplně od výrobce?
Díky.

Starší reakce
www.akva-tera.cz/…
- ted jsem ji daval do 10l ke krevetkam
- diky rostrikovaci rampe odpada problem s "kolotocem v AQ" ... navic se da regulovat
- mno a cenu nebudu ani komentovat.. i v pripade jakychkoliv problemu si misto Dennerle koupim 4x Diversu

mám Dennerle Nano eckfilter a co se týká hlučnosti tak je na tom velmi dobře. Jak název napovídá je dělaný přímo do rohu. Když dám ucho k rohu akva, je slyšet ševelní, ale akva je na stole vedle PC a co teď píšu tak ho neslyším a doma už je noční klid. Regulace je klasicky přiškrcením, tj. natočením regulátoru se zmenší otvor pro výtok vody z filtru. Ta rampička má asi 10cm a mám ji 1,5cm pod hladinou natočenou cca 45 stupňů do prostoru hladiny. Na hladině to dělá elegantní vlnku bez zvukových projevů. Ale když jsem před odsáváním vody otočil směřující proud rampy omylem přímo nahoru, tak to přímo stříkalo až ven. Výtok z filtru mám ale naplno a tenkrát ten filtr byl skoro nový. Následně jsem pak zakoupil Eckfilter XL - stejný motor, větší filtrace na dvě filtrační patrony. Mám tak k dispozici nepoužitý nový motor, novou filtrační patronu a plastové tělo na patronu, co bylo 2 měsíce v akva. Můžu to prodat za polovinu ceny nového Dennerle eckfilter-200, ale jen pokud si z Brna. Do vánoc nic neposílám poštou, když tak domluva přes vzkazy.

Celkem 7 rybiček - 3 paví očka, 2 parmičky nádherné a 2 ancistrusy světlé. Rostliny kryptokoryna červená a ted nově egersie densa. Celé akvarium je poměrně nové, 3,5 měsíce. Dívala jsem se na Tvoje, máš hezké.
Já měla v té 12l nádržce filtr tak natěsno, že to regulační kolečko bylo ven z vody, a vývod z filtru (rampu ted už nepoužívám, měla jsem jí tam ze začátku ale přišla mi zbytečná) v podstatě ve výšce hladiny, nebo těsně pod.
Výkon jde opravdu regulovat hodně, at s rampou nebo bez, když snížíš výkon na minimum, voda nebude nikam cákat, a hladina se jen lehce čeřit, neboj se toho, není to žádný tobogán. Jen je to kolečko trochu tužší na pootočení.
Trochu je vývod z filtru bez rampy vidět tady - i v téhle pozici filtru je jen na tobě, jak bude hladina vířit, díky regulaci.
rybicky.net/fotogalerie.php…
Co máš v akva za osádku?
Výšku vody mám 20 cm. Musela bych mít filtr dost u dna, rampa by byla jen malý kousíček pod hladinou. Kdybych nastavila rampu směrem nahoru, snad by tedy nestříkala příliš vysoko. Ted jde voda z rampy jen několik milimetrů nad hladinu. Asi je to tedy úplně jiný druh regulace. Já zatím s jinými filtry zkušenost nemám.
A jak to vypadá, když se rampa sundá? Může být filtr umístěn tak, že výstup z filtru je pod hladinou a hladina se lehce hýbe?
Aha, to jsem nevěděla, že u některých filtrů jde regulace jen takhle. Dennerle opravdu jen sníží obrátky, takže při nízkém výkonu může být rampa klidně i na hladině a směřovat nahoru, a cákat to nebude.
Měla jsem ho původně ve 30l, později i v 12l, a ani v té 12l nebyl problém s tím, že by vířila voda. Tam jsem měla problém jen s výškou - při celkové výšce akvárka 20 cm bez dna, se tam vešel jen tak tak, byl doslova vtlačený do dna, a při manipulaci v akvárku mi dvakrát nebo třikrát nasál zvířenou malou částečku liaporu, která pak chrastila, dokud jsem jí nevyklepala. To ale nebyla chyba filtru, nasávací otvory byly těsně nad dnem, ve větší nádrži kde byl výš to nedělal.
Možná je to i důvod, proč ti chrastí tvůj stávající filtr - nasátá nějaká částice.
Já jsem s ním spokojená, ale předesílám, že jsem nikdy neměla v akvárku s tímhle filtrem nějaké hodně znečistující elementy, ten filtrační objem opravdu není zrovna ohromující

Děkuji za ochotu.
Ten Atman regulaci výkonu má, ale vlastně se jen zmenší otvor, kterým teče voda do filtru. Já mám rampu nastavenou tak, že z ní teče voda směrem nahoru. Když nechci, aby stříkala moc vysoko, regulací na filtru se vodotrysk moc nezmenší. Dělám to tak, že celý filtr posunu směrem dolů a tím si reguluji, jak vysoko nad hladinu bude voda téci. Mě nad hladinu téměř neteče, jen tak lehce se hladina hýbe a voda vůbec slyšet není.
Odporúčam Eheim aquacompact 40.Síce drahší ale v akvárku nezaberá miesto.Dá sa umiestniť po stranách prípadne za akvárium.
Tak jsem vytáhla metr, má opravdu 17cm. Nejvyšším bodem filtru je kolečko regulace průtoku, rampa je až pod ním.
Výkon lze regulovat.
To, jestli je slyšet voda, jestli se čeří hladina, jak blízko je rozstřikovací rampa hladině, a zda mají rybičky permanentní tobogán, přece záleží především na poloze a nastavení filtru, ne?
Ten Atman nejde regulovat?
Moc děkuji za odpověd. Nevím, zda filtr není moc vysoký, někde jsem četla, že má na výšku 17 cm, je to včetně rampy? Lze výkon plynule snížit, aby nebyl v akvariu moc velký proud?
Nyní mám Atman JKA-MIF300, který má rozstřikovací rampu. Výtok rampy cca 5 cm pod hladinou, směřuje nahoru tak, že se hladina lehce čeří. To mi vyhovuje, jelikož vzduchování nemám.
Ted motorek dělá divné zvuky, které dříve nedělal

. Propláchla jsem ho, ale vůbec to nepomohlo (pokud to není ještě horší).
Nevíte, čím to může být? Po vrácení do akvaria jsem s ním, jako vždy, zatřepala, abych ho odvzdušnila.
A tak přemýšlím o Eheim pickup 2006020, Aqael fan micro plus, Tetratec in 300, Sera fil 60, nebo jiný.
Hlavně potřebuji, aby motorek byl tichý a filtr jiné zvuky nedělal, ani voda aby nebyla slyšet. Hladina aby se lehce čeřila. Také mě zajímá velikost filtru a velikost náplně. A aby výkon filtru nebyl moc silný - kolotoč by se rybičkám nelíbil
Předem děkuji za rady. Adéla
Je opravdu tichý, samozřejmě trošičku slyšet je, ale tomu asi nejde zabránit u čehokoliv kde běží motorek, já ho měla v místnosti kde spím (ne tedy zrovna u hlavy), mám lehký spánek, ale tenhle filtr mi nevadil.
Rozstřikovací rampa se dá různě pootočit, nebo úplně sundat (tak jsem to měla já).
Je dělaný pro připevnění do rohu, mít ho jen na jedné stěně jsem nezkoušela, možná by ho ale ty pidipřísavky udržely
www.akvarista.cz/…
Objem pro filtrační hmotu samozřejmě není nijak zázračný, vzhledem k velikosti filtříku... obyčejný bublifuk je na tom jistě lépe. Ale pro miniakvária určitě stačí... samozřejmě filtr není to jediné na čem bude záležet kondice akvárka
Já bohužel né,já měl po několika "honičích vody" s vn.filtry špatné zkušenosti a tak jsem přešel na externí.Jenom v miníčku mám bublifuk s náplněma.
prosím O.T.
Dobrý den,
prosím, mohl byste napsat někdo svoje zkušenosti s filtrem Dennerle nano clean eckfilter 5925?
Jak moc je tento filtr hlučný? Já potřebuji filtr, který má tichý motorek, téměř nehlučný a jiné zvuky nevydává, tedy voda aby nebyla slyšet.
Lze rozstřikovací rampu nastavit tak, aby byla pod hladinou a stříkala směrem nahoru, tedy jen tak lehce aby čeřila hladinu?
Jak je velký celý filtr, jak je vysoký když má přidělanou rampu, jak velký prostor je pro filtrační hmotu?
Musí být připevněný v rohu, nebo může být připevněn jen na jedné stěně?
Pokud byste si udělal chvilku čas a odpověděl mi, byla bych moc ráda. Předem děkuji. Adéla
Starší reakce
na burzach se da sehnat cerpaci hlava Aqua Zonic Emperor mini za cca 100,- ta moje byla krasne tycha, ale v lete jsem 14dni nebyl u akva a nikdo nedolil vodu, takze se dostala nad hladinu a doslo k poskozeni izolace, taklze po doliti vody proste odesla
uroven hluku, ktery jsme schopni akceptovat je znacne individualni, navic se da naledacos zviknout (jako dite jsem mel v pokoji dve akva s bublifuky a pod okny mi jezdily tranvaje, taky jsem si zvykl)
Prát filtr v 24 hodin odstátý vodě nebude nutné, zřejmě máš obavy z přítomnosti chlóru ve vodovodních řadech, což je sice pravdou, ale již ne v takové míře, aby k tomu bylo nutné doporučovat to denní odstátí vody. Bude v pohodě postačovat doporučit natočení vody přes sprchu a event. hodinový odražení té vod ve které se chce čistit, ale nemotal bych s tím začátečnici hlavu a zůstal u toho osvědčeného proprání v odpuštěný vodě z akvária.

V takhle malým akváriu je vzduchování naprosto zbytečný a filtr se dá pořídit tichoučkej,například:
www.akvarista.cz/… .
Výstup je vždycky u hladiny aby čeřil hladinu
Čistit se má filtr až když o hodně klesne průtok a to je fakt individuelní,za "normálních" podmínek třeba 1x za dva měsíce,ale to se opravdu nedá dopředu říct.A nikdy ho neprat(nečistit) v čerstvé vodě,vždy ve vodě z akvárka,nebo alespoň v dostatečně(24hodin)odstáté.
Tvé požadavky jsou mimo realitu. Zcela bezhlučný chod akvária s technikou nelze zaručit.
Takže buďto akvárium zcela bez techniky (cvičené ucho zachytí i sepnutí topítka) anebo s plastovými rybičkami.
Dobrý den,
prosím, poraďte se o zkušenosti, jaký máte filtr a vzduchování v 20 l akvariu. Akvarium je v ložnici, tedy potřebuji, aby vše bylo bezhlučné - tj. motorek, ani voda vytékající z filtru, vzduch, bublinky, nasávání vzduchu, vše bez hluku.
Jakým způsobem máte zajištěno vzduchování?
Výstup z filtru máte u dna, nebo u hladiny - hladina se čeří?
Jak často filtr čistíte - za jak dlouho je zanesený tak, že se jeho funkčnost snižuje?
Děkuji Adéla
PS: větší akvarium nemám kam dát.
Starší reakce
Tenhle filtr mám ve 12l a dnes bych šel asi do silnějšího..
I když jsem ho teda docela napěchoval filtračníma náplněma.
Jinak tichost, funkčnost, čistění apod. na jedničku.

Ty si mě zas trošku rozhodil tou větou: To je ale nápad. Jinak ty filtry co k tomu byli jsou fakt mizerný a když už mi zbylo trochu toho eheim substrátu říkal jsem si proč ho tam nenarvát. Takže jdu do toho

Tak teď jsi mě trošku rozladil. To že jsem povahy veselejší, neznamená, že si z Tebe na toto téma budu tropit šoufky.

Je to myšleno zcela vážně, neprovozuji sice tento pidi filtřík, ale v jednom dohledovým akváriu má dotyčný ten Blau větší a je vysypanej právě substrátem pro a funguje to jak má, takže za mě, šel bych do toho, osidlovací plocha těchto modernějších substrátů je opravdu vynikající a několik šutříků velmi zdatně nahradí ty molitánky.

Doufám jen že to není ironie?

Zajímá mne zda to někdo takhle má a zda to funguje

No, to je ale dobrej nápad.

Čau pánové obracím se na vás s prosbou o radu. Koupil jsem přítelkyni set od blau 10L a je k němu závěsný filtr
www.akva-tera.cz/…
A mě zajímá zda jej má někdo naplňen eheim substratém, trocha mi tu leží a připadá mi to lepší než ty 2 ubohé molitánky co jsou k filtru
Starší reakce
Hadam siporax nebo jine sklo.
Dík za radu tohle vyzkouším, ale jen nevím stou sinicí jestli to opravdu je ona, protože to má takovou jakoby reflexní zelenou. nejdřív jsem to odsál a týden byl klid a zase se to začíná objevovat ne te Riccii nikde jinde
čo za filtračné kamienky tosú?? od akej firmy??
Přidat reakci
1 ...... 8
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 11939x