Vývod filtrace
Podle mne to nijak velkou roli nehraje. Jeden mám asi 3cm pod hladinou, jeden je kousek nad hladinou. V obou miniakvárkách to funguje dobře. Jenom když je nad hladinou tak chce trošku víc vzduchu(musí tu vodu vytlačit nad vodu
)
Budu za pár dnů zakládat akvárium o rozměrech 40x20x25 a zajímá mě, jak umístit výtok bublifuku, celý filtr měří 18,5 cm, takže buď bude těsně pod hladinou (na substrátu) a nebo ho budu muset dát hlouběji do substrátu dna. Průtok si nějak změřím a podle toho ho pak přišktím, aby přečerpal tak těch 20 litru za hodinu, ale nevím jak moc má čeřit vodní hladinu = kolik cm pod hladinou má být umístěn. Díky za radu.
Starší reakce
přesně jak píše vaclav.vycisti tu trubku.Me se tam dela neco podobneho,roste tam nejaka rasa.
0 06.01.2008 19:30 rolandmynar –
Re: fap Spousta Malawistů má v AQ spoustu vápence, drcené ulity, já např. asi 20 vápencových kamenů a nevím, že by se to někomu tvořilo. Spíše jestli není něco přímo v té rampě jak píše václav.
V octě to nech 24 hodin a tu sk. rampu si vyčisti.
tak jsem skusil ten ocet a žádná reakce , ale oddělal jsem skrapěč a nasměroval jsem vytok do středu akvaria a vypadá to že se to lepší trochu jsem to provzdušnil a rybam se to asi lybý protože do těch bublinek vplavávají a jsou nějak čilejší
zjistil jsem že když dám skrápěcí rampu 2cm pod nasměrovanou myrně na hladinu tak se objevuji malé bylé častečky ale když necham jen vyvod nasměrovany do prostoru tak se to nedělá , muže to byt špatnou naplní ve filtru?chtěl bych tu rampu nechat kvuli rybám a rostlinám není to takovej proud.
Zkus je vyndat jestli to přestane. Pro jistotu je taky otestuj octem na vápník.
ten kořen i dno už bylo kdysi v akvariu a tam se nic takového nedělalo ale ty kameny ne
To je podivné. Nemáš tam nějaký nevhodný kámen? Co ten kořen, byl dostatečně vymáčený?
mam to nasměrováno ze šikma směrem do předu a hladina se celá čeří ale přesto se na ní dělají malé bylé častečky (i trošku jako mastnota)
přikláním se k waynovi a možnost přivzdušnění bych použil na přidávání CO2
Také jsem to před nějakým rokem řešil, každý radil něco jiného. Teď z vlastní zkušenosti mohu doporučit ponořit rampu asi 2 cm pod hladinu. Vývody nasměrovat šikmo proti hladině buď k zadnímu sklu nebo do prostoru akvária (podle toho jestli chci aby voda v akváriu více či méně proudila, pokud se ti tvoří slepá hladina tak do prostoru). Přivzdušňování nazapojuj, za normálních okolností není třeba.
0 04.01.2008 14:36 akvarista –
Re: fap nejdůležitější je, aby šla voda
zpět do akvária !
Jinak je to relativně jedno, pokud chceš provzdušňování, dej nad hladinu, pokud jen čeření, tak kousek pod hladinu, nebo pokud bez nutnosti předchozího, tak klidně bez rampy směřovat do prostoru ... variant je mnoho.
0 04.01.2008 13:14 rolandmynar –
Re: fap Pokud tu trubici necháš, tak ano. Tak aby se ti jakoby lehce nadzvedávala hladina.
všechny ty díly nachat nasměřované na hladinu?
Urcite tu rampu pouzi nebudes mat potom taky silny prud z filtra.Ale daj ju trochu nizsie tak okolo 8-10 cm pod hladinu a nasmeruj ju tak aby ti prud z rampy ceril haldinu.Ona sa bude mierne okyslicovat, takze nepotrebujes napojit vzduchovaie a hladina bude v pohybe takze by sa nemala tvorit slepa hladina
0 04.01.2008 13:05 rolandmynar –
Re: fap Rampa se jmenuje rozstřikovací, nebo skrápěcí a to proto, že by měla hladinu skrápět zvrchu. Osobně jsem ji odebral, přidělal vzduchování (hadička na vývodu) a nástavcem nasměroval k hladině, takže hladina je v pohybu a od hloubky 10cm a více je voda v klidu. Mám stejný typ filtru v obou AQ a je to vyřešené stejně, akorát v AQ s rostlinama nemám vzduchování.
0 04.01.2008 12:59 fap – vyvod s filtru
mam filtr s rostřikovací rampou,rampa je asi tak 2-3 cm pod hladinou ,potřebuji poradit jestli ji použivat nebo nechat jen vyvod s filtru? , filtr má možnost napojení na vzduchování ,jestli nechat rampu tak jak nasměrovat vyvody? ,skládá se s více částí.nebo když nechám jen vyvod tak jestli i s provzdušnováním?ale filtr je moc sylní takže mě ohybá kytky a ryby nemužou moc plavat.děkuji všem za radu.(dělá se my slepá hladina)
Starší reakce
Starší reakce
...drobet, to je fakt. Ten Váš "skoro bazén" Vám závidím.
Zakončení bylo při tak malé délce nutnost.A ta dírka na konci? Nuže, do trubky přesně "pasovala" 5ml inj. stríkačka..., takže "z nouze ctnost"
Já mám něco podobného, jen asi drobet delší a nemám zúžený konec.
Václave, myslíte něco takovéhoto:
Obdobně mám řešeno vyústění filtru také v trigonu.
Pokud chceš mít rostliny tak nedoporučuji deset cm nad hladinou (dělá to hrozný kravál, hlavně rozstřikovací rampa)ale těsně pod hladinou aby to s ní trochu hýbalo. Proud chce rozdělit, aby se netvořila roducha.
Vzhledem k tomu ,že se snažím aby to bylo zarostlý rostlinkami tak mám už jasno.
Díky moc
Jde o to jak nádrž vypadá,či je jenom s rostlinami a nebo třeba jako nádrž pro africké cichlidy.To je podstatný rozdíl.Pro kytky se doporučuje mít to tak 10cm pod hladinou a u velkých ryb,spíše čeřit.Jinak ta slepá hladina se dá vyřešit nasáváním vody od hladiny do filtru.Ale je to závislé na technickém zázemí, které používáš.
0 31.05.2007 19:51 Douby – Vývod z filtru
Měl bych dotaz ohledně toho v jaké výšce má být vývod z filtru. Z jedné strany slyším ,že má být pod vodou aby se zbytečně neprovzdušňovala a jinde zase ,že má "čeřit" vodu aby se nedělala slepá hladina. Se slepou hladinou mám menší problémy a nevím tedy jak se rozhodnout.
Starší reakce
"...Když je vývod akorát na hladině nebo těsně pod ní, tak průtok je menší než když je hlouběji ponořen..."
A tak tohle nějak nekapíruji...
Není tomu právě naopak? Že výkon filtru se snižuje (při stejné dodávce vzduchu?) s hloubkou ponoření?
V každém případě se doporučuje v rostlinných nádržích nedávat ústí filtru na hladinu (ale níž pod hladinu) - díky čeření hladiny je voda nejvíce provzdušňována, čímž dochází k intenzívnějšímu "vyhánění" CO2...
Aby filtr fungoval jak má, tak musí přes něj proudit voda. Pokud bude trubička nad hladinou, tak žádná neproudí, pouze se tam mele a účinek je minimální. Když je vývod akorát na hladině nebo těsně pod ní, tak průtok je menší než když je hlouběji ponořen.
mam u krevet bublifuk a usti je tesne pod hladinou, myslim ze svuj ucel to splni
trubka by měla být pod vodou,tak aby byla hladina v pohybu,voda se okysličí vzduchem v trubce...nebo ne?
A co proud vzduchu stoupající trubičkou? Ten vodu okysličí také.
trubička by měla být nad vodou,aby jí proud vody okysličoval
Já si zase myslím, že horní hrana výtokové trubice by měla být v úrovni hladiny
Dle mého má být pod vodou, navíc ten molitan by měl být blízko dna. Když je trubička vyvedena až nad vodu, tak má menší průtok a taky méně provzdušňuje, což se naopak někdy může hodit.
0 29.01.2007 06:55 Potkan – Molitanový filtr
Mam molitanový filtr napojený ne vzduchování,někde sem viděl že má být ta trubička nad vodou a ty bublinky padat do vody a jinde sem zase viděl že je pod vodou. Tak jak to má být správně?
Přidat reakci
1 ...... ...... [3]
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 1924x