Rostliny vhodné pro pokrytí kořenů a dekorací
Anubiasy, Microsorum, Bolbitis, Riccia, Cladophora, Lomariopsis, Monosolenium, mechy, Bucephalandra sp.
0 27.07.2015 18:47 Mejla82 Zdravim...vcera jsem osazel par anubiasu do akva...mam tam co2 roztok, svitim od 8 cca 19.teplota vody 24.Chtel bych se zeptat za jak dlouho CCA anubiasy zakoreni k dekoracim...??? Diky
Starší reakce
Klidně můžeš kořeny lehce přihrábnout do substrátu, to jí vadit nebude, hlavně aby nebyl zahrabanej oddenek.
poradi nekdo k emu pripevnit hnedovku, aby nevyplavala? na korenu nemam misto. Napadlo me, jestli by to neslo treba nejak k matce a tu dat do substratu? Mate nekdo zkusenost?
Starší reakce
Jak píše romant.
A zrovna bolbitis pak s kořenem sroste tak, že je pak problém ho při regulaci odtrhnout
Já to dělám špendlíkem, kterej propíchnu skrz až do kořenu. Možno je taktéž nějakou gumičkou, či vlascem, ale to už bude nutný ten kořen vyndat, prostě podle možností.
Díky, ale jak se přichycení přesně provádí? Jsem začátečník
Je to kapradina, takže to přichycení ke kořenu bude pro ni nejvhodnějším způsobem, jak jí nainstalovat do akva.
Předem děkuji za radu. Napřed jsem ji zasadil (včera) a pak se dozvěděl, že jí to nebude svědčit.
Starší reakce
aha až ted při přiblížení jsem si toho všimnul.
monoselium tim mechem pomalu prorusta, vypda to docela pekne
mech je na korenu, monoselum bylo vtlaceno castecne pod koren (do otvoru) a tedka se rozrusta a prorusta
podle te novější fotky to vypada na monosolenium tenerum
ono nekdy v tech mesich je trosku maglajz...
např. se zamenuje java moss a singapur moss
pritahl jsem si ze sraziku par stelek jakehosi mechu, tvori kompaktni porost, bohuzel bez pece odrusta, ale ac odrostly sedi na korenu na svem miste ( ze zacatku
rybicky.net/nadrz/10666/4.jpg ,po 6 mesicich
rybicky.net/nadrz/10666/0.jpg), pri cisteni jim lze posunout a pak vratit na misto.... dokonce mi i kvete pod vodou!!!
jen by me zajimalo co to je za druh
podle votovejch obrazku to bude asi Taxiphyllum barbieri
Jávský mech také roste směrem dolů.
Každej mech (teda většina) vypadá bez údržby naprosto stejně. Musej se stříhat, trhat a jinak trápit, aby nepřerůstali a pěkně se větvily.
Vyzkoušej. Já používám na pokrytí kořenů Microsoria a Anubiasy, nebo nějakej mech.
0 06.12.2011 20:58 jogr – Rada
Zdravím,
Nevíte jak by vypadalo kdybych nechal pokrýt kořen řasokoulí? děkuju
Starší reakce
Přesně toto teď plánuju ve větším měřítku. Původně sem chtěl přichytit mechy a hnedovku na jemnou mřížku, ale víc problémů než užitku. Takže teď to zkusím s polystyrenovým pozadím. Dělám ho z 1-2 cm polystyrenu, takže místo opravdu nezabere. (jen nevím co ten 1 cm polystyren za čas provede)
Povrch polystyrenu bude popískovaný a na něm přichytím jednotlivé rostlinky. Nenapadlo mě nic jiného, než je přichytit nějakým drobným dřevěným "kolíčkem", který zapíchnu do pozadí.
Ještě bych přidal, že je potřeba vědět jaká bude rybí osádka.
Přeci jen příkladně Ancistrus by tuhle snahu moc neocenil.
Ty mechy sehnat asi nebude zase tak velký problém, jako spíše to zafinancovat. a nebo pořídit si menší množství a počkat, až se to rozroste.
někde jsem četla že místo jávskýho mechu by byl lepší nějaký mech co roste kaskádovitě dolů
ale to by bylo na složitější shánění
Rostlinku uchytit na kořínek a ten pověsit na tenké silonové vlákno. Ve vodě je snadno přehlédnete.
pokud by šlo o jednu rostlinku, tak bych to zkusil hodit na malou gumovou přísavku
Super je třeba když člověk dělá pozadí z lepené břidlice, udělá menší kaspy a přichytí tam kapradiny a anubisy.
Já jsem měl v plánu si do jednoho akvária udělat celou zadní stěnu z jávského mechu, ale zatím nevím, jestli to budu realizovat. Plán jsem měl takový, že si koupím takové to jemnější pletivo. Je to mřížka s otvory asi 1x1cm. Ustřihnu si dvě tabule pletiva ve velikosti zadní stěny a jávskej mech skřípnu mezi ně a pak už jen čekat až to zaroste
Jestli tam hceš ale třeba jen jeden kousek něčeho, budeš tam muset přilepit (třeba akvarijním silikonem) něco, k čemu se rostlinka přichytí - třeba kousek dřeva.
0 21.08.2010 09:35 papaja54 – Rostlinka na zadní stěně akva....?
Ahoj,
chtěla bych si na zadní stěnu akva dát nějakou rostlinku (která se přichycuje na dekoraci),ale nevím zda je to vůbec možné a čím bych jí měla přichytit....?Nebo spíš JAK..?
Myslím tím např.mech..
Předem díky za odpověď.
Starší reakce
Tady máš na mojí fotce Bolbitis s Microsoriem. Pěstovat obě rostliny lze úspěšně nejen na dřevu , ale i na kamenech.
Starší reakce
pak je tu jeste rada ruznych mechu, treba javskej mech poroste temer vsecko (koreny, kameny, dno...)
Hmm, to mám blbý, ale kdo hledá najde.
Bolbitis heudeloti jsem teď čistě náhodou koupil poslední trs v plzeňské akvaristice za 5Kč
Mě se nakořenu nejvíc zamlouvají Microsora, je to praktická kytka při čištění akva jednoduše vyndám kořen i s rostlinou a pak to můžu dát třeba zase na nějaký jiný místo. Ještě Bolbitis heudeloti, je je taky kapradina, ale když se jí daří tak vyroste slušne vysoko, takže do nějakých zadních partií. Ovšem dost obtížně se schání.
Microsorium pteropus,machov mas tiez viac druhov,alebo aj Cladophora aegagropila sa ta pouzit...
Ruzné druhy anubiasu,nejlepší je anubias nana
Omlouvám se za vytvoření nového tématu,ale nemohl jsem za boha nic najít.. Poradili byste mi pls nějaké vhodné rostliny pro pokrytí kořenů atd. Co znám tak je to jávský mech, nebo Riccia.. jsou ještě i jiné vhodné? Díky předem za rady..
Anubiasy, Microsorum, Bolbitis, Riccia, Cladophora, Lomariopsis, Monosolenium, mechy, Bucephalandra sp.
Přidat reakci
1 ...... [2]
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 5182x