Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasokoule ve formě koberečku v akváriu

 

Články » Řasokoule ve formě koberečku v akváriu   Vytisknout tuto stránku 

Řasokoule ve formě koberečku v akváriu

Publikováno: 23.09.2011 • Autor: © vlasolis • Rubrika: Rostliny

V tomto článku se budu snažit sdělit své zkušenosti s pěstováním řasokoberečků v akváriu, možnosti jeho uchycení ke dnu, výhody a nevýhody jeho použití. Nikomu své zkušenosti a postupy nevnucuji. Článek píši poprvé a tak se i předem omlouvám za možné chyby v pravopisu, nesrozumitelnosti apod..

Řasokouli jsem začal pěstovat asi před 7 lety v jejím klasickém tvaru koule, neměl jsem o ní skoro žádné informace kromě těch, které mi zdělila prodavačka v akvaristice a to, že je to nenáročná rostlinka a že roste všude.Koupil jsem jí a hodil do akvária, kde se po několik měsíců stěhovala z místa na místo a ztrácela svůj charakteristický tvar koule.

Po těch několika měsících mne napadlo udělat z ní zelenou stříšku stavby z plochých kamenů a dřeva, která je již  dávno minulostí. Vyndal jsem tedy „kouli“ z akvárka, udělal do ní prstem důlek zhruba do středu a pak  opatrně rozbalil do plochého tvaru, otáčením a mírným roztahováním jsem jí pak zvětšil na požadovanou velikost kamene, následovalo přivázání  vlascem, a to byl vlastně začátek mého pěstování zatím jen stříšky dřevořasokamenné stavby. Byl jsem mile překvapen, když za několik týdnů nebylo po vlasci skoro ani památky .

Poté jsem akvárium předělal, koupil jsem jinou barvu štěrku(černou), černou tapetu a kořeny, které jsem obložil kameny s přivázanou řasou, a to se mi velice zalíbilo. Měl jsem pořád pocit, že jeden,dva kusy k dokonalosti chybí a tak jsem občas něco dokoupil a byl zase chvíli spokojený.Roste spíše do výšky za světlem a tak je dobré jednou za čas od kamene odvázat, jemným tlakem zvětšit a navázat na větší kámen ..

Z řasokoule se občas utrhne nějaký ten kus, je dobré si tyto kusy shromažďovat a mít třeba ještě jednu nádržku.Tyto kousky se dají položit na kámen a zase přivázat vlascem a nebo pokud jich máte víc a větších kusů vytvořit z nich řasovou mřížku, která se dá dobře tvarovat a tak vytvářet různé kopečky nebo falešné dno s úkryty.K tomu jsem použil poplastované králičí pletivo zelené barvy, které jsem vystřihl tak, aby bylo dvakrát větší než požadovaný koberec. Na polovinu jsem nahusto naskládal zbytky řasokoule, překryl druhou zbývající polovinou pletiva a dvě strany k sobě přitáhl zeleným poplastovaným drátkem používaném v květinářství. Ostré konce je pak nutné zapíchnout do koberečku, aby se neporanily ryby.Po několika měsících není po mřížce ani stopy, řasokobereček roste totiž o poznání rychleji než koule.Jak je to s králičím pletivem a změnami chemismu vody nevím, ryby ale vypadají spokojeně a jsou zdravé.

ZPŮSOBY UCHYCENÍ:

1.přivázání vlascem na kameny.

2.přichycení plátu koberečku mezi dekorace popř. sklo a dekorace nebo mezi dva kameny s řasokoberci

3. poplastovanou mřížku uchycenou ke dnu bodem 1 a 2.

 

ÚDRŽBA:

Vyndám koberečky z akvária, rozložím si je do vany (na dno je dobré dát hadr) a pak sprchuji silným proudem z různých úhlů a plochou dlaně mačkám. Zbaví se tím většiny nečistot a získá svěže zelený vzhled, dá se použít třeba i zubní kartáček, ale ta sprcha mi stačí. Odstraní se tím i případné napadení invazivní řasou. Toto spojuji to s odkalením dna. Dá se potom dát do akvária i otočený jeho výhoda je, že vydrží téměř vše kromě vysokých teplot.

 

NEVÝHODY

Chytá se na něj kal a odpad, Je dobré zvážit osazenstvo. Pro čuňátka to vhodné moc není. Se špínou přichází invazivní řasa, ta se dá z větší části odstranit  ale tím vysprchováním. Nejlepší ke krevetkám a čistotným rybám. Já takové nemám a tak je to trochu komplikovanější.

Snad bude ten článeček někomu k užitku. Pokud by Vás to zajímalo víc. Před nedávnem jsem narazil na článek na stránce akvaklub.sk v časopise akvárium, který je volně k přečtení. Číslo je myslím 16, ale nejsem si jist.

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 62x Nelíbilo se: 4x Zveřejněno: 23.09.2011 Upraveno: 23.09.2011 Přečteno: 2990x

Schválili: Johan *** 23.09.11 • Bob66 ** 28.01.13 • Jarka *** 19.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Rostliny
07.12.2017*****Ceratophyllum demersum: Variabilita a potřeby akvarijního "plevele"639x
19.02.2022*****Rostliny do brakické vody295x
01.09.2012*****Hnojení pomocí Easy-Life1623x
26.07.2012*****Okřehek v akváriu2731x
30.12.2023*****Malý atlas mechů2679x
03.06.2006*****Plovoucí rostliny24010x
07.02.2016*****Pár slov o kryptokorynách1462x
08.06.2012*****Jávský mech vs. Singapurský mech2067x
29.06.2011*****Kryptokoryny - možná příčina uhnívajících listů1734x
25.09.2018*****Jak (ne)nakoupit (ne)akvarijní rostliny1302x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/759-rasokoule-ve-forme-koberecku-v-akvariu