Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Mořské akvárium

 

NápovědaFórum » Mořská akvária  

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Mořské akvárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2014 20:07 carlik0 – založeni mořskeho akvaria
ahoj chci si zalozit 50l more ctu co se da atd tak se chci zeptat na par veci kteremi nebyli jasne. nikde sem se nedocetl jesli se do vody pridava jen sul nebo i jina chemie.Kde kupujete vodu?je vhodna tato filtrace shopakva.cz/… nebo tento akvarista.cz/… dekuji za odpoved a rady

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2014 12:28 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: Buffy
Tezko rict, s nano reefy zkusenosti nemam, ale co sem hodne sledoval, tak se pouzivaji ruzne zavesne filtry a obvykle se do nich dava vata a kemira, nebo nejaky sorbent fosfatu. Stoji to par korun a je to ucinne. V podstate se tam da dat jakekoliv medium.

Ohledne destilovane vody si dovolim citovat "Vika":

"Její použití je vhodné pouze pokud víme, že destilační přístroj neobsahoval měděné elektrody. Měď je totiž i v nepatrném množství pro bezobratlé mořské organismy extrémně toxická. Z tohoto důvodu nelze doporučit použití destilované vody, nakoupená v obchodě, nebo např. na benzinové pumpě."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2014 09:58 Buffy – Filtr blau fm-120
Dobrý den,
Myslíte, že stačí do nano reefu (19l) filtrace blau fm-120? V návodu je napsáno, že ano, aly když jsem se dívala na některé filtry do nano reefů, tak mi přišly mnohem složitější... Je ale pravda, že filtruje dobře :-) . Kamarádka si zakláda nano reef a já tenhle nepoužívám. Děkuji za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2014 23:53 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Tragett
proč ne destilku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2014 21:10 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: klaudiee
Tady nejde jen o měkkost, ale i o škodlivé látky a těžké kovy obsažené ve vodě. Kvalitní vstupní voda je základ a rozhodně nedoporučuju začínat bez RO, čekaly by Tě akorát problémy. Investuj do RO, kvalitní soli a moře Ti bude dělat radost. Zapojení je jednoduché a použití také. V některých případech se dá RO voda nahradit destilkou, ale ani to nemohu doporučit. V případě, že plánuješ malé akvárium se lze i domluvit na tom, že někdo v Tvém okolí bude schopen Ti vodu dodávat byť za nějaký menší peníz. Ale i tak se vyplatí investice do RO v řádu do 2tisíc, než riskovat špatný stav mnohonásobně dažšího života uvnitř akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2014 18:45 Muž Burik [727] - AquascapingRe: klaudiee
RO se neboj,není to nic složitého.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2014 18:42 Muž Legioix [574] Re: klaudiee
klaudiee napsala: Mořští živočichové potřebují měkkou vodu, nešla by tedy nahradit Celková tvrdost vody v mořských akváriích má vysokou hodnotu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2014 18:17 Žena klaudiee [0] - Labyrintky – Jiná voda než z RO
Dobrý den chtěla bych se zeptat, jestli se nedá voda z reverzní osmózy nahradit jinou. Možná bych si časem chtěla založit mořské akvárium, ale s RO nemám vůbec žádné zkušenosti a tak bych se tomu nejradši vyhnula. Mořští živočichové potřebují měkkou vodu, nešla by tedy nahradit, třeba dešťovou? Bydlím u lesa a celkem daleko od silnice... Pokud to ale jinak nepůjde tak ji nejspíš koupím... Děkuji za odpovědi

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2013 16:34 Muž vik [2] - Mořské rybyRe: dan
Vteřinového lepidla se rozhodně nemušíš bát.
Něco z historie:
Vteřinové lepidlo bylo vyvinuto pro americkou armádu. Aby si vojáci mohli snadno, bezpečně a hlavně rychle ošetřit drobná poranění utržená v boji.
Já sám si takto "lepím" ruce, když se říznu, již řadu let. A vzhledem k tomu, že na klávesnici pořád ťukám všemi prsty, tak asi nekecám ;-)
Lepení korálů vteřinovým lepidlem je celkem běžná praxe. Jen je vhodnější použít druhy lepidel s označením Gel ( např. Loctite Gel - modrá, nebo černá tuba ). S lepidly označenými Liquid to sice jde také, ale příliš tečou, což je pro tento účel nepraktické.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2013 16:38 Dan Re: Tragett
Děkuju moc za radu,ale asi bych se bál toho sekundáče.Co jsem se dočet ,tak všechny jsou vesměs na bázi kyanu a to je dost silný jed.Neublíží to korálům a rybám ? :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2013 20:33 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: dan
Já sem to dělal několika způsoby, fungoval mi každý nejen na xenie.Tak třeba se Ti jeden z nich povede.

1. Odpustit vodu, třeba 10-15cm, sklo očistit, osušit a vteřinovym lepidlem nalepit, pak hned napustit vodu.

2. Nalepit xenie pod vodou - kus korálu napatlám gelovým vteřinovým lepidlem a pod vodou přitisknu na sklo (nehýbat rukou!), po minutě drží a postupně zatvrdne, stačí, aby kxenie držely na kousku, dobře se rozrostou.

3. Kámen s xeniemi jsem přiložil ke sklu a ony si "přelezou" na sklo sami. To trvá sice déle, ale jde to.

Každopádně při lepení je třeba vypnout streamy, nebo aspoň část tak, aby proud nenarušil lepidlo. Chce to praxi, ale fakt se mi na lepení nejvíc osvědčilo vteřinový GELOVÝ lepidlo.

Děj vědět, jak se Ti to povedlo :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2013 21:42 dan – dotaz
zdravim.Chtěl bych se zeptat, jak dostat ty xenie na boční sklo.Myslím v tom švícovím akva.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2013 23:32 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: milda87
Podle me to nema vyuziti ani v jedne vode, jak slane, tak "sladke" :-) Merene hodnoty jsou nedulezite ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.06.2013 23:31 Muž rudolf [4681] Re: milda87
A pro co by to mělo být, když popis začíná větou:

Seneye Reef - elektronický monitorovací systém nepretržite monitoruje dôležité hodnoty vo Vašom morskom akváriu - teplotu, množstvo čpavku, pH, vodnú hladinu, a svetelné hodnoty - LUX, kelvin, PAR.

Pro sladkovodní je Seneye Home za pouhých 129 eur.
www.numa.sk/…

Jestli nevíte, co s penězi, tak si to kupte, ničemu tím neuškodíte
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2013 22:38 milda87
Nikde jsem to tu na fóru nenašel.Setkal jste se někdo s tímhle systémem?
www.numa.sk/…

Koukal jsem ještě na domácí stránky...
www.seneye.com/…
EDIT: Vzhledem k tomu,kam jsem byl přesunut....mám to chápat tak,že to je jen pro mořské akvárium?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.03.2013 23:34 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: veve
Plno prodejců a nejen prodejců je vstřícných. Mořských akvaristů je mnohem méně, než "klasických", vždycky je kam zajet, koho se na něco zeptat a kde čerpat velmi důležité informace, které v ČR nejsou zrovna dobře dostupné v mateřském jazyce. Kdo umí anglicky, německy, nemá problém.

V poslední době sleduji trend, možná způsobený všeobecnou oblibou "nano" akvárií, který se promítá i do mořské akvaristiky. Zde na fúoru je vidět desítky doslova nesmyslných sladokovodních nádrží, kdy se nalije voda například do sklenice, dá se tam kytka a frk s tim na rybicky.net. Takto se bohužel moře dělat nedá, zejména je tu velký problém se stálými parametry vody. Za nanoreef se považue obecně i nádrž do cca 160l, což je už docela solidní objem. Nejčastěji se objevují nádrže cca 60l, ale i 5litrové (to už je kategorie "pico, nebo piko" reefů). Na provozování nano, nebo i pico reefu je ale třeba zkušeností, sebemenší chyba znamená kolaps a úhyn ne zrovna levných živočichů.

Jsem rád, že akvaristé přibývají, že je s kým řešit problémy a postupy, že je s kým měnit a od koho nakupovat koráli a život. Držím palce všem lidem, kteří se chtějí do moře pustit, nebo už pustili a vězte, není to tak náročné, jak se možná domníváte :-) Rozhodně ale doporučuji začít s nádrží cca 250l, to bych řekl že je rozumné optimum co se týče pořízení a údržby. palec Soli zdar :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2013 11:53 Muž LiborSprysl [9015] Re: veva
A jaké pěkné moře mají v mělnickém Viváriu... potlesk palec ahoj a jak jsou tam vstřícní k nováčkům....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2013 11:50 veva Re: Tragett
Tak to moc děkuji za nabídku! Určitě vidět naživo zázemí je nejdůležitější, klidně chci slyšet ze v mem akva to je blbost mit moře, ale když jsem chtěl mít u baraku palmy, tak hodně lidí taky říkalo hloupost :-)a jak zadařilo přes zimu! Jsem z lounska, takže neni problém!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2013 10:48 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: veva
Nejdůležitější je to vidět na živo. Zajeď is k někomu, kdo má moře doma a popros ho o cenné rady. Přestavba akvária na mořské není úplně jednoduchá a na začátku by bylo obrovské množství otázek, proto sjeď k někomu na konzultaci, vše si poctivě zapiš, udělej si orientační rozpočet a pak se do toho vrhni. ;-) Můžeš se stavit u mě, jsem z Kladenska ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2013 09:20 veva – sladké za slané
Zdravím všechny fandy a chovatele mořské akvaristiky,
V létě bych chtěl zprovoznit mořské akva. V současnosti mám 160l vestavné ale o rozměrech 80x80x25cm. Prosím někoho třeba amatéry s kontakty o rady a zkušenosti. Moc děkuji a doufám, že do léta to stihnu...
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2013 16:42 Muž longer [1] - Mořské rybyRe: seeter
Švíco je Guru nano akvarek o tom žádná, ale na 160 litrů se už Švícova metodika neda moc použít!
Nejlepší je opravdu vyhledat nekoho ZKUŠENÉHO ve svem okolí, kdo moře provozuje už nejaky ten patek a je ti schopen pomoci při zakladaní AQ.;-)
U takovéto nadrže zapomen na externí filtr. Nejlepe je si nechat udelat akvarium na miru i s nalepenym prepaden a dirama pro trupky v prepadu.;-) Do prahy to más kousek, tak se zajed podívat za klukama ze seareefu www.seareef.cz. Urcite ti poradí a da se u nich objednat i akvarko a veskera technika a do budoucna maj ohromny vyber ryb a koralu.;-)

A jako hlavní a prverade ti doporuju podivat se na www.reef.sk, poradne to forum precist a tam i najdes odpoved na vetsinu svych otazek.

Jinak co budes pro zacatak potrebovat, dam ti jednoduchy seznam:

Světlo - min. 1W/L (At už LED, T5, HQI)
Akvarium s prepadem
Filtrační vicekomorove akvarium
živý písek
živé kameny
oživena voda (pro zalození)
reverzní osmoza
hustomer
testy
specialní sul
odpenovac
proudová čerpadla
vytlacne cerpadlo
nejake ty sorbenty (podle druhu filtrace), ale urcite bych doporucil kemiru (phosex) na PO4
topítko
teplomer

A pak urcite sikovne ruce, aby to daly dohromady.;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 08:21 Muž LiborSprysl [9015] Re: seeter
Udělejte si výlet do Vivária na Mělník, pokud nemáte ve svém okolí někoho, kdo moře dělá, a je vám schopen radit. Najděte Pavla, a když mu budete při práci za zadkem, abyste ho nezdržoval, budou to pro vás z hlediska informací nejužitečnější chvíle vzdělávání...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 08:18 Muž Yirka [9126] Re: seeter
Zkus pohledat inspiraci i informace zde: rybicky.net/nadrze/11826 , najdeš tam také odpověď na většinu tvých otázek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2013 21:49 Muž seeter [3] – filtrace
Ahoj, přemýšlím nad založením moře cca 112 - 160 litrů, nic velkého :-) co budu potřebovat??? akvárium, osvětlení 1W/1litr, filtrace, RO, sůl,... co dál??? filtry jsem koukal většinou přepadové, nešel by tam třeba klasický vnější (tetra, eheim) pokud se upraví filtrační hmoty...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.12.2012 16:12 Muž ivo1339 [161] - Amerika – Jak začít?
1. Nastudovat informace z literatury a najít ochotného chovatele v okolí, který poradí
2. Zhodnotit finanční možnosti, 150-ti litrové akvárium jde zprovoznit za 10 tisíc (s veškerou potřebnou technikou a životem), ale "šikovný" obchodník z Vás dokáže vytahat i 50 tisíc za "nezbytnosti" a nebude to ono
3. Nebát se mořské akvaristiky, "Tangaynika" je složitější a podstatně víc nevyzpytatelná
4. Umístění akvária - pozor na letní Slunce a přehřátí ve vedrech

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2012 11:39 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: Semtex
Ano, ve 20 až 40 galonech vody, ne v litrech, a o to tu jde. Ten obrázek, který jsem přidal v příspěvku výše je pouhé FAKE (seskládat, nafotit a rozložit zpět). Celkem dobře je to vidět v reklamních nádržích na takových akcích, jako Interzoo v Norimberku. První den je vše OK a třetí den jsou kolonie vzájemně popálené, jen sliz z nich vlaje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2012 10:54 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: LiborSprysl
Přesně tak, jak uvedl Cosmogagy, web zaměřený na nano reef, který sleduji asi 2 roky, tak musím říct, že někteří v takové trošce vody dokáží udělat hotové divy, jak vystřižené z velkého útesu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2012 10:53 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: Cosmogagy
Problémem malých mořských akvárií je nestabilita vodního prostředí. O teplotu kupodivu ani nejde, střídání vodního proudění v moři přináší kolísání teplot. Daleko horší je výrazné kolísání hodnoty pH ve dne a v noci, rychlý a v malém prostoru těžko regulovatelný pokles alkality, nestabilita rH (nebo ORP), jak chcete. I bez externího přísunu potravy narůstá množství DOM.
Korálnatci jsou taky pěkní "prevíti". Upravují si prostředí pro sebe, vedou mezi sebou chemickou válku, a to vše v malém prostoru. Navíc pro svůj růst spotřebovávají ve vodě obsažené makroprvky, jejichž obsah by měl být stabilní.

Ve 30 litrech hrubého objemu mít 5 litrů dekorací a techniky a 20 litrů vody pro chov korálnatců je nesmysl, za tím si stojím. Dnes se internet marketingově zaplňuje fotkami nanoreefů www.reef2reef.com/… , v nichž jsou natěsno naskládány desítky kolonií krátkopolypových korálnatců. Jenže má to háček - většina kolonií se začne "pálit" a zůstanou holé skelety. To už na těch FAKE reefech vidět není. Stylopory nebudou kamarádit s Acroporami, Acropory nebudou kamarádit s Montiporami, Caulastrey nemají rády čistou vodu, kterou Acropory bezpodmínečně vyžadují.
K tomu výčtu korálovčíků:
"Discosomy" potřebují "špinavou" vodu, nesnáší vodu čerstvou
Rhodactisy jakožto invazivní rod vyžadují velmi čistou vodu prostou DOM (rozpuštěných neodpadních organických látek)
Zoanthusy jsou chemičtí bojovníci, velice invazivní.
Určitě bych toto nedával dohromady v "nanu".
Ještě horší nápad jsou Xenie, mají sice rády špinavou vodu s nižším rH, ale rychle rostou, dělí se a dokáží umořit veškeré ostatní korálnatce a nakonec pojdou taky.

Ryby v nanu - to je další kapitola. Malí hlaváči potřebují bezpodmínečně superčistou vodu, a malých druhů ryb žijících v přírodě v malém teritoriu moc neznám. A že se logicky jedná vesměs o velmi agresivní druhy snad nemusím rozebírat.

Když jsem před 30-ti lety začínal s mořem, začínal jsem s 80 litrovou nádrží a bylo to málo. Taky to vlastně bylo nano osvětlené 2 trubicemi T8, odpěňovač vlastní výroby na lipové dřívko, dekorace tvořily tufy a říční písek.
Dnes je jiná technika (mikroodpěňovače, sběrače slepé hladiny, dávkovače, odlehčená keramika jakožto dekorace), ale to vše taky zabírá prostor. A stojí dost peněz. To už bych stejné peníze nacpal do něčeho většího a měl bych na výběr podstatně širší spektrum druhů korálnatců, dalších bezobratlých a ryb. A když jsme u těch prezentovaných nanonádrží na "slovenském" fóru, funguje to pouze Švícovi, za cenu obrovské píle, "přebytku" znalostí a chovatelského citu.
Ivo (Rybka) Barteček
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2012 06:36 Muž LiborSprysl [9015] Re: Cosmogagy
Mořské nano funguje spolehlivě...již několik let například i ve Viváriu na Mělníce... takže klíííd, jde to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2012 22:58 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: ivo1339
sebevražda?? nemyslím si.. Pro někoho kdo jen nakoupí, naháže to do nádrže a teprve pak pořádně zjišťuje co a jak, to asi ano, to je sebevražda.. Ale pro mně? to snad doufám ne.. Nejdu do toho bezhlavě z náhlýho popudu že to musím mít doma. Plánuju to už čtvrt roku, plánuju to do každého detailu a potrvá dalšího čtvrt roku než to zprovozním (vím že to nakonec nebude probíhat na sto procent přesně tak jak jsem si nalajnoval, ale přípravu a pečlivost beru jako základ). Mezitím pilně studuju na slovenském i zahračníčních fórech (např zde, specializované na malé moře www.nano-reef.com), čtu články i knihy, diskutuju se zkušenějšíma mořskýma akvaristama (už jich pár znám i osobně, a jsem i v "internetovém" kontaktu s lidma s fungujicími nanoreefy).

Vím že to malé akvo nebude procházka růžovým sadem, nečekám že tam jen nahážu kamení, naleju vodu, zapnu techniku a hned se budu kochat. Ani že z toho hned bude kdovíjak úžasné akvárko, ale věřím že taková nádrž lze při rozumném a pečlivém přístupu udržet hezká a funkční. Vím že mně čeká asi spousta práce, spousta dalšího přemýšlení, spousta nervů a obrovská spousta nutné pečlivosti a trpělivosti, ale jsem ochotný to vše podstoupit. Dokonce kvůli tomu zjednodušuji péči o svoji sladkou vodu (momentálně 10 akva) a několik jich i ruším (spíš tak nějak přesunuju ke známým), abych měl na nano-moře dostatek času.

Nanoreefy jsou v poslední době pořád oblíbenější, a čím dál víc se ukazuje že to jde když se chce. A ani se za to nemusí vyplazovat desetitisíce.
Stejně tak je ale pořád spousta skeptiků (jako jsi například Ty) kterým nikdo a nic nevyvrátí že je nanoreef blbost co nemůže fungovat, a jako minimum pro moře vidí 150-200L. Já ten názor nechci nikomu vyvracet, každý má na svůj názor právo, a má právo ho vyjádřit ;-)

Nesuď mně jestli tomu rozumím nebo ne jen z letmého rozpisu cen který jsem tady nahodil předtím... možná to působí tak že mám jen rozpočet, nahážu to tam a myslím si že to bude OK.. ale snad už jsem dostatečně vysvětlil že tak naivní nejsem ;-)

P.S. rozhodně taky ten můj rozpis neměl sloužit jako návod pro někoho že to stačí jen nakoupit a fungovat.. za mým rozpisem stojí opravdu už velká spousta hodin (řádově několik stovek) čtení a rozhovorů (ať online tak naživo) s "fungujícími" reefaři..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.11.2012 15:05 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: Cosmogagy
Kamaráde, je vidět, že tomu moc nerozumíš, nepleť proto zájemcům hlavu. Začínat 30 litrovou kostkou a sbírat zkušenosti je sebevražda. To si staví majitelé kubíkových nádrží na pracovní stůl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   22.11.2012 22:43 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: longer
Po dlouhé době reaguju.
Kubajz - podívej se ale jaké prachy jsi dal třeba jen za to osvětlení z LED pásků :-)
Taky nezapomínej že já pracuju v akvaristice, což ty moc dobře víš a věci si tím pádem můžu vzít za nákupní cenu. Něco sice nevedeme, ale to už nejsou takové položky.

Mám 3 varianty nádrže a filtrace, u všech je cena max 1500 (u jedné je cena 1750 i včetně osvětlění - Aquael Nanoreef).. osvětlení 4x24T5 mám za 1600, 2x24T5 jen za 1200, včetně zářivek. živáky bych chtěl od někoho z akva, ne z obchodu, tam jsou drahé.

Takovej malej rozpis nejlevnější varianty:

- set Aquael Nanoreef 1700kč - nádrž, filtr, osvětlení.
- Hydor Koralia Nano - 600kč
- Živé kameny: i kdyby byly z obchodu, tak 3kg=1000kč, od někoho z akva by to bylo míň
- živý písek: 480kč (balení 4,5kg)
- sůl Red sea coral pro: 600kč/7kg kyblík
- filtrační hmoty do filtru místo molitanů - cca max 500kč (zásoba na dlouho)
- drobnosti(jako teploměr, hustoměr, síťka apod) - cca 500kč

Je fakt že spoustu věcí doma mám (spínací hodiny, sítky, magnetické stěrky atd, a nemusím je kupovat speciálně pro moře a tím se ten rozpočet snižuje. Živou vodu na založení dostanu od kamaráda, a nemusím kupovat osmózu protože si můžu koupit litr osmotické vody za 3kč kousek od baráku. A pokud jí budu potřebovat 5 litrů týdně (3L výměna, 2L počítám odpar - ten asi bude míň), tak se s prachama za vodu dostanu na cenu osmózy nejdřív za 2 roky.

Celkově jsem teda zatím bez života na cca 5380kč. Nebýt toho že set, filtr.hmoty a proudové čerpadlo můžu mít za nákupku, bylo by to cca 6500kč.


Co se větších nádrží týče - 81L (54 display, 27L vlepený filtr), od Zekie za 1200, světlení 2x24W T5 1200, živý písek 900kč (9kg), jinak ceny stejné.. a jsem na těch 6500kč

Korálnatci se dají docela dobře sehnat i zadarmo nebo daleko levněji než v akvaristikách.. stačí se ptát, sledovat nabídku, reefaři jsou docela ochotná komunita.. jeden pán co u nás občas nakupuje mi slíbil nějaké xenie zadarmo, od býv.spolužáka ze základky dostanu 3 barvy Discosom, jinde mám zase slíbený pěkný kámen ze zoanthusy za 200kč, onde zase kousek Ricordey za 250kč.. dá se všechno, chce to sledovat nabídku a nadělat si pár kontaktů, známých a kamarádů :-) A samozřejmě jen slepě nebrat,ale vážit si toho. A když to doma poroste, tak zase pomoct třeba někomu jinýmu kdo začíná.

Pokud vím - nic zásadního mi v mých plánovaných výdajích nechybí, takže se to o moc více neprodraží..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 16:44 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: Cosmogagy
Za 8 tisíc jsem pomohl kamarádovi zprovoznit 300 litrovou nádrž s externím filtrem DSB, odpěňovačem Best 400, DIY beztlakým kalcium reaktorem s neutralizátorem, DIY doplňováním odparu, DIY fluidním filtrem, osvětlení kombinace T5 a LED. Vše z druhé ruky a k tomu spousta technického umu (DIY). Nádrž je v provozu přes půl roku, použity jsou nejlevnější čerpadla Atman a proudová čerpadla z Číny, směs néně náročných SPS, LPS korálnatců, 10 menších ryb. Jde to, finance nejsou prvotní problém. Prvotní problém je najít chovatele, který má dlouhodobě prosperující nádrž a prodiskutovat s ním všechny možné a nemožné otázky.
Provozní měsíční náklady malých nádrží se dají vypočítat celkem snadno (elektřina + péče o vodu + krmení + recyklace techniky). V mém případě (nano 1000 litrů) je to 1.500,-Kč elektřina + 600 voda (+sůl) + 200 + cca 300. Ryby ani korálnatce už nenakupuji z důvodu nedostatku místa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2012 16:21 Muž longer [1] - Mořské rybyRe: rriki
Jj, je to klaun očkaty (Amphiprion ocellaris).
S tema penezma asi takhle. Jediné na cem se da usetrit pokud je človek hodne šikovnej jsou svetla, at už T5 nebo LED. Kdyz si je clovek udela, usetri urcite par tisic, ale jelikož morska akvaristika je na svetlo narocnejsi nez sladkovodní, tak se zde za chyby dost plati. A pak jeste na vlepene filraci, usetri se za externí filtr. Ale to je asi tak vše. Sul, vytlacne čerpadlo, proudové čerpadlo, topitko, krmení, mozno nejaka ta chemie, zive kameny, písek, ryby, koraly a filtracni sorbenty to už si clovek sam nevyrobí a i kdyz se to nezda min. 5000 kč te to bude stat urco, a to jen v pripade ze zvolís vlepenou filtraci a svetla si udelas sam (a to jsem do toho jeste nepocital soucastky pro vyrobu svetla). A bavime se o akvarkach kolem tech 30 - 60l. Samozrejme cim vetsi, tim naklady rostou. Takze asi tak.;-)
Ale jak rikas, zalezi na kazdym. Ja elektrice nerozumim a nez abych neco podelal, tak jsem si to radsi nechal udelat u znameho a vlepeny filtr nemam kvuli omezeni prostorem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2012 01:15 Muž rriki [818] - CichlidyRe: longer
Nemo je co ?Není to náhodou klaun?A ty cifry co tu házíš, no máš pravdu ,ale jen na každým záleží ,jestli si nechá vnutit předraženou techniku ,nebo si vypomůže sám a pak se s mořem dostaneš na dostupnou cenu pro spoustu lidiček. tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2012 23:16 Muž longer [1] - Mořské rybyRe: Cosmogagy
Nechci ti nejak kazit plany, ale 8 tisic za 54l moře je sice pekna cena, ale ne realna.:-) Mám 250l moře nejaky ten patek a pred necelym pul rokem jsem založil dalsí moře, tentokrat nano 60l. Zakladal jsem ho jak píses co nejlevneji a hooodne veci jsme použil z vetsiho akvarka. No a pocatecni cena se stejne nepohla pod 10 tisic. A v zacatcich nema cenu sestrit, alespon co se tyka techniky. Takze pocitej minimalne 10 tisic + koraly, ryby, atd., takze mej pripravenych radsi takových 12 klacku.;-) Jinak provoz pak už zas tak drahej neni, kdyz budes pouzivat kvalitní sul a co tyden menit.;-)

Jinak s tim nemem ve 30 litrech, to je na dlouhe diskuze. pro nema je malo i 100 litru. Ale videl jsem ho treba i se sapinem v 5 litrovem akvaku a v pohode. Vše zalezi od filtrace, starani se o akvarko a vodu. Takze pokud to nebudes flakat a pekne se o akvarko budes starat, klidne v tech 30 litrech muzes mit i parecek klaunu.;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.11.2012 05:56 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: jir007
dá se to vše provozovat a zřídit levněji ;-) chce to jen pořádně promyslet. Já mám v plánu na jaře zařídit 54L mořské nano, a rozpočet je cca 6-8 tisíc (podle toho jestli se rozhodnu pro LED nebo T5 osvětlení, zda seženu živé kameny na inzerát "bazarové" nebo budu muset někam na prodejnu a tak...).. a samotná údržba už pak není takový záhul..

Mám ale už teď spoustu měkkých korálů domluvených u akvaristů daleko levněji, případně i zadarmo. Reefaři jsou velice ochotní. Kdyby člověk měl nakupovat všechny korálnatce v mořských akvaristikách, tak ho to výjde na šílené peníze a rozpočet by výrazně narostl...

Ale teď k tomu nemovi... 30L je pro klauna šíleně málo, nemá tam co dělat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2012 00:47 Muž jir007 [25] - Živorodky
líbilo by se mi zřídit mini akvárko na jednoho nema mám malé akva s filtrem a krytem a zářivkou.. jenže co vše bude poteba a kolik to bude do toho 30ti litrovýho prcka stát?
koukal jsem do všech možných prezentací a ejhle kdo má mořský tak šup klidně přes 50 000 za rok...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2012 23:23 Muž longer [1] - Mořské rybyRe: baletka
Zdravim. Mořská akvaristika je fakt uzasna, vřele doporučuji, ale je to také velky žrout času a hlavně penez. Ja sám mám 250l moře a naklady se už vysplhaly naco okolo 100 tisic za dva roky ... Ale zase po nejakem case, si akvarko už vydelava samo na sebe, třeba v červnu jsem prodal koraly za necelých 20 tisíc. Asi nejhorsí je to na zacatku, to u akvarka clovek traví opravdu hodne casu a je dobre na zacatku nesetrit a koupit porádnou techniku, v budoucnu se to potom vrati.;-) Sam jsem se snazil ušetrit a spis jsem pak prodelal. Jinak pak až se akvarko zajede a clovek to dostane jak se rika "do oka", tak naklady jsou tak cca Kč nesicnem spise bych to ale videl na narazovky, treba koupe soli nebo krmení, atd. A casove pak už to taky není tak hrozné, 1x týdne nebo i 1x mesicne vymena vody a pridaní prvku a obcas kouknout do akvarka jestli vše funguje jak má a poprípade zmerit parametry vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2012 11:35 Muž LiborSprysl [9015] Re: baletka
Hynek Dařbujan - Mořská akvaristika.... smich ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2012 10:39 Žena baletka [624]
Ahoj, mě by tedy zajímalo, jak asi vyjde provoz mořského akva o 250l. Nemám vůbec představu. Taky jak moc se (časově) péče liší od provozu třeba sladkovodního akva. Mořské akvárium mě naprosto fascinuje, je to můj sen, ale vzhledem k práci a dítěti si nemůžu dovolit sedět u toho několikrát týdně pár hodin. Takže než si něco takového pořídím, chci se dobře a zodpovědně informovat. Poradí mi někdo? D9ky!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2012 18:41 švíco Re: Mathias
No tak pokud je již všechno funkční a máš pořízeno všechno co k provozu potřebuješ, tak provoz nestojí skoro nic... vč. energií bych to odhadl na 200-300Kč za měsíc, možná i méně... ;-) Platit budeš v podstatě jen za sůl, krmení, stopové prvky, filtrační média a elektřinu... v malém měřítku spotřebuješ malé množství všeho výše uvedeného...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2012 13:57 Mathias
Mě by zajímalo, na kolik tě vyjde roční provoz takové reefové 60tky? ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2012 18:55 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Cosmogagy
Zkoušel jsem to kdysi. Dovezl jsem si potvůrky z Itálie a celkem dlouho to prosperovalo při minimální technice. Měl jsem tam klasické koňské sasanky a jednu sulcatu, pár raků poustevníků, nějaké krabíky, větší množství nezrčenýh škebliček a nějaké plže. Názvy fakt nevím. Fungovalo to asi dva roky při minimální údržbě, ale dneska bych se do podobného experimentu asi nepouštěl. Přece jenom si uvědomuji, že jistá technika je zapotřebí. Asi bych už neměl takovou kliku a osádka by odešla mnohem dříve.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2012 17:22 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: LiborSprysl
to ano, asi zkusím někam zajít.. Marinestar mám nedaleko práce, tak tak zkusím zaskočit.. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2012 16:55 Muž LiborSprysl [9015] Re: Cosmogagy
Jak říkám...máte v Brně specialisty - Pepu Valu, máte i další "mořaře"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2012 16:51 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: LiborSprysl
ano já chápu že takhle se "běžná" mořská akvaristika nedělá :-)
ta je plná barev, živých kamenů, měkkých a tvrdých korálů atd..

Ale i v knížce jsem vyčetl něco o "studenovodních" mořských akváriích, jakožto "napodobení" například normálního běžného skalnatého pobřeží (viz třeba chorvatsko).. kameny, hrubší písek, a nic dalšího.. s korálovými rybkami jsem se asi unáhlil, ale něco by přece v takovém akvárku mělo jít chovat, ne? Ať už nějací, mlži, plži nebo třeba ježovky, tak i nějaké rybky...
samozřejmě beru že by to byl běh na dlouhou trať a shánění dostatku informací, jen mně zajímá jestli je něco takového zrealizovatelné.. ve výsledku by to mohlo být daleko méně nákladné i náročné než reefové akvárium. (jen to prostě nebude taková "show")
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2012 05:31 Muž LiborSprysl [9015] Re: Cosmogagy
V Brně jsou minimálně tři dobré obchody na mořskou akvaristiku, zkuste si pokecat tam...Budou vás mít po ruce, tak vám zrovna přes ruce naplácají... smich Musíte přece chápat, že takhle se mořská akvaristika nedělá...Něco si o ní přečtěte, pak se nebudete takhle hloupě ptát.
Korálové rybky bez korálů...no uznejte...moře sice nejsou jen korálové útesy jak jste vyzkoumal, ale zase v takovém prostoru bez korálů korálové rybky nežijí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2012 18:45 Muž Cosmogagy [592] - Amerika – Moře bez korálů, živých kamenů atd..
Měl bych takový dotaz nad kterým přemýšlím už nějakou dobu.
Jde zařídit mořské akvárium i třeba na "styl malawi" - jen korálový písek a hromada kamení??? Žádný korály, žádný sasanky, živé kameny atd.. prostě jen kamení, dno, a slaná voda... Pokud jo, co je k tomu potřeba kromě filtru?? Odpěňovač? Čerpadlo na vytváření proudu? Jaké by bylo vhodné osvětlení?
A taky, jaké ryby a živočichové by se do toho daly dát? Šli by "běžně" dostupní poustevníčci, hvězdice, krevetky a běžné korálové rybky (sapínci apod)?

Vím že by to nebyla taková pastva pro oči jako útesové akvárko plné barviček, ale vcelku by mně to lákalo zkusit, bylo by to zas něco jinýho, a moře přece nejsou jen korálové útesy :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 14:47 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: mita
Výška 60 cm bohatě stačí, pro manipulaci u dna je 55 cm vysoký vodní sloupec tak akorát. Boční a zadní sklo může být protaženo nahoru, sůl je prevít a umí krásně vzlínat.
Krycí sklo nad mořem ne, systém musí maximálně odvětrávat. Kumulace CO2 nad hladinou je dost průšvih. Mořská voda jej velice ráda absorbuje a klesá pH. Něco jiného je ochrana světelných zdrojů.
Filtr stačí dvoukomorový, v první komoře odpěňovač a fluidní filtr na sorbent fosfátů (je to lepší a hlavně účinnější než nějaké punčochy), ve druhé komoře pak výtlačné čerpadlo (sump). Dusičnany lze zvládnout pomocí bakterií (Prodibio) přímo v nádrži. Je tu i možnost použití peletek, ale zkušenosti jsou zatím dost rozporuplné.
Na Ballinga stačí nakoupit potřebné soli (NaHCO3, CaCl2.xH2O, MgCl2.7H2O, MgSO4) a digitální kuchyňskou váhu s váživostí po 1 gramu. Kalkulaček je dost. Stopové prvky pak zajistí jakýkoliv multipřípravek (JBL, Corashop). Dost stojí testy, navíc se musí dokupovat celkem pravidelně, dost rychle stárnou. A naučit se správně titrovat. U nádrže o objemu 300 litrů už bych se nebál využít beztlakový Ca-reaktor (k vidění: Pepa Vala - Merhautova Brno). Ratajovu soupravu CO2 + 2x čerpadlo Atman + plastová dóza s náplní (dolomit) a pár drobností jsem nedávno zprovozňoval doslova za pár korun.
Reef se dá seskládat i ze suchých kamenů, na naočkování mikroživota pak stačí startovací korálnatci, jsou na živých podkladních kamenech. Ono totiž v živých kamenech bývají i nezvaní hosté. Písek živý, ale doporučuji jej přidat do nádrže až po překonání dětských nemocí. Při nájezdu je míň práce s údržbou a důkladnější čištění od sinic, zbytků vláknitých řas atd.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 5 6

Zpět na obsah sekce Mořská akvária • Zobrazeno 9219x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12208-morske-akvarium?od=51