Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Mořské akvárium

 

NápovědaFórum » Mořská akvária  

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Mořské akvárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 20:50 Muž mita [58] Re: longer, švíco
Díky oběma, jsem rád za každý postřeh. Filtr plánuju přes celou skříňku pod akva, ono tam vlastně moc místa nebude. Komory dvě až tři. Odpěňovač jsem koupil Hydor 450, snad bude dobrej. A koupil jsem ho tak brzo proto, protože nemám rád vysoký stolky (rád se dívám na akva s křesla) tak jsem si chtěl ověřit kam nejníž můžu jít abych ještě mohl s odpěňovačem manipulovat. Vychází to na 60cm vysoký stolek.
Chtěl bych časem najet na Ballingovu metodu, ale to chce ještě hodně studování na REEF.sk . Elektroniku dávkování už vyvíjím a čerpadla pomalu kupuju z ebaye.
Budu to dělat postupně, první bude to akva s filtrem a čerpadlem ať můžu honit vodu + světlo a pak postupně budu dokupovat. Koníček je to docela nákladnej :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 16:24 Muž longer [1] - Mořské rybyRe: mita
Ahoj,
jestli můžu tak se taky připojim do diskuze.:-) Na reef.sk je prozatim zakazaná registrace z duvodu nedávného utoku hackeru:-/ Ale snad se to brzy obnoví. ted tedy k otázkám. S tou vyskou akva, je asi fakt lepší tech 60 cm, jak pro manipulaci v akva tak i pro svetlo. Cenove dostupna a vykona jsou i obehová čerpadla new jet nebo eheim, eheima mam sam doma a nemuzu si stezovat, je i pekne tichy.;-) Co se tyka proudových cerpadel, jak rika švico, sel bych byt tebou do hydor koralia www.pepinuvutes.cz/…. Na stavbu utesu určitě použij živé kameny a "oživený" písek a pokud maš možnost tak i "oživenou" vodu od nějakeho reefaře kamarada nebo někoho z okolí kdo ma moře.
Když si budeš nechávat delat filtr, tak by chtelo už predem vedet jakou budes mít filtraci. Treba pro dsb nebo refugium by to chtelo docela velkou prostední komoru, u použítí pelet nebo jiných takovýchto filtracních medii nemusí být ta komora tak velka. Ale taky nechci nejak vic radit, protoze s dsb, refugiem ani peletama nemam zkusenosti. To si musís porádne nastudovat na reef.sk. Ja osobne jedu na starou dobrou a asi nejlevnějsí klasiku (odpenovac, zeolit, uhli, phosex, zive kameny). Samozrejme filtrace musí být umerna tomu co chces v akva chovat a mít za koraly. Jinak teda asi zakladem filtrace pro vetsi akvarka nez nano je urcite odpenovač.;-) Tot tedy asi zatim vse. Mej se a at se daří.;-) Jakub
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 19:33 švíco Re: mita
Použití led od CREE je dobré zozhodnutí. Já používám kombinaci 6x royal blue 3x blue 4x neutral white 1C0. Je to o vkusu... mám radši když korály více světélkují. Při použití LED krycí plexisklo bude nutností. Když ne přímo přes nádrž, tak na zakrytí osvětlovacího tělesa určitě, jinak bude po LEDkách za pár týdnů... již to mělo možnost pár akvaristů okusit... mořská voda je prevít! (totální oxidace - nefunkčnost)
Kromě oběhového čerpadla bych pořídil i čerpadlo proudové (stream) a popř. i topítko.
Písek bych vřele doporučil použít živý (třeba i namíchaný s mrtvým - suchým.
Kameny je ideální použít komplet živé, neměj obavy, lepit k sobě jdou dobře i za vlhka - ideálně pomocí lepidla reef bond.
Jinak co se techniky týče, prostuduj reef.sk, radit si moc netroufám. Jedině snad u proudového čerpadla, firma hydor dělá kvalitní a tichá čerpadla - řada Koralia. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 17:29 Muž Yirka [9118] Re: mita
Doporučuji také těch 60cm. Sám mám 70cm a vícekrát bych do toho nešel. Údržba a veškeré manipulace na dně jsou velmi, velmi nepohodlné a nepraktické.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 16:02 Muž mita [58] Re: švíco
Co se týče velikosti tak jsem omezen rozměrem 70x70 a tou výškou jsem chtěl nahnat objem. S tou manipulací mě to napadlo a asi teda skončím na těch 60cm.
Osvětlení, tak to mám myslím celkem dobře udělané LED na mém sladkovodním. Plánuju použít kombinaci CREE LED a to teple bílou XM-L s modrou a královskou modrou (nebo jak přeložit royal blue) A s tím souvisí možná to krycí sklo. Pokud bych osvětloval výbojkami tak ty vyzařují a část UV záření a sklo má docela velký úbytek pod 400nm. Mnou použité LED royal blue vyzařují vlnovou délku okolo 450. Je otázka jestli nedoplnit spektrum taky o UV LED, všiml jsem si že některé firmy je používají. No to bude otázka dalšího zkoumání až akva poběží :)
Dík za odpovědi, ještě mě napadá co pro začátek koupit krom oběhového čerpadla (asi to vypadá na Aquabee 2000/1) a armatůr, nějaký písek asi a mrtvé kameny na slepení útesu? Živé kameny plánuju taky ale z těch asi útes neslepím, nebo dá se to udělat jen živých?
Zatím nechám slepit akva s přepadem, filtr a udělat stolek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 13:04 švíco Re: mita
Ahoj,
co se registrace na reef.sk týče, tak na dotazy z mé strany nikdo bohužel neodpověděl.
Jinak co se rozměrů nádrže týče, tak výška 70 cm je už opravdu na hraně. Zkus si představit manipulaci s něčím na dně... co se osvětlení týče, bude potřeba silnější. Ale nechá se to udělat i tak, že náročnější korály umístíš na vrchol útesu a méně náročné ke dnu... co se krychle týče, tak jsi trochu víc omezen při stavbě útesu a trochu hůře se ti bude docilovat vhodného proudění kolem celého reefu. Každopádně to ale není nijak zásadní překážka...
Co se krycího "skla" týče, tak hlavně je potřeba říci, že není vhodné použít klasické sklo z důvodu filtrování části spektra procházejícího světla. Proto se používá plexisklo, které propustí téměř komplet spektrum.
Krycí "sklo" je vhodné zejména u nano nádrží, kde účinně zabraňuje nadměrnému odparu a tím kolísání salinity. Až si budu zařizovat větší nádrž, tak počítám s krycí plexisklem i tam (o starost míň s doplňováním odparu - žádná negativa plexiskla nespatřuji)...
Dural na stojan... myslím že to bude OK. Ideálně s povrchem eloxováním.

PS: ještě pár postřehů... záleží čím chceš akvárium osvětlovat - koukni na standardní délky osvětlovacích T5 trubic... pokud použiješ výbojky nebo LED, tak je to bez problému. Jinak krychle je pěkný tvar, ovšem já už jsem s ho přejedl... další nádrž budu dělat jako opačný extrém a to stylem "nudle"... např. průřez 30x40cm a délka 1,5 - 1,8m ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 09:11 Muž mita [58] – Reef pár otázek začátečníka
Protože se na reef.sk momentálně nejde registrovat tak zkusím pár otázek položit zde. Do měsíce až dvou bych chtěl nějaké korálové akva. Zatím přemýšlím nad rozměrem.
Původně jsem chtěl 60x60x60 ale může to být i 70x70x70 cm. Bude v tom druhém rozměru krom asi potřeby silnějšího osvětlení a horší manipulace - čištění nějaký jiný problém?
Krycí skla u moře - je nějaký důvod je nepoužívat? Nějak jsem je u nádrží nezaregistroval.
Stolek z duralových profilů, je důvod nepoužít tento materiál?
Otázek bude časem více tak snad se někdo ozve.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.02.2012 18:52 švíco
Kdyby to někoho zajímalo, tak sepisuji malý seriál o zakládání mořského nano akvária. vše najdete tady:
reef.sk/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 17:57 Muž fido16 [631] Re: švíco
Máš to krásné to se musí říct. Až budu zakládat někdy mořské určitě se na tebe obrátím!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.01.2012 16:45 švíco Re: Martin71
Všechno jde dělat různě... když dva dělají totéž, není to totéž. Takže pokud má pán prodejce značkových akvárií problém s řasami, zřejmě dělá něco špatně :)
PS: nikde jsem nepsal, že to jde snadno, ale říkám že se to nemusí vždy dělat s úplně vědeckým přístupem, stačí zaběhlá rutina a pečlivost ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 16:18 Martin71 Re: švíco
Přál bych Vám návštěvu u jednoho "značkového" prodejce nano mořských akvárii. Uděláte si snadno obrázek u těch zařasených akvárii jak to musí jít snadno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 16:17 georgeczk2 Re: švíco
vyfiltrujou ty korály i třeba vylíhnutou artemii?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 16:14 švíco Re: georgeczk2
Korály krmím pomocí ampulek od prodibio "reef booster nano"... toto krmivo je takové konzistence, že filtrem profrčí aniž by se v něm nějak výrazně hromadilo... prostě se vytvoří jakoby zákal vody (mléčný) a korály mají k potravě přístup díky proudění vody. Krmím vždy navečer jednou za tři dny, když jsou korály pěkně otevřené a přichystané na lov. Samozřejmě citlivější nátury mohou pro klid svědomí filtr vypínat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 16:09 georgeczk2 Re: švíco
Ahoj,nádhera!jak se vyřeší,když krmíš korály,aby se to k nim dostalo,nebo aby jim to neodsál filtr?Jirka
Jinak každá sranda něco stojí,nechápu,že se to omýlá pořád dokola...to je drahý,to je drahý...Lepší je nedělat nic,to nic nestojí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 16:09 švíco Re: jogr
Ahoj,
celkový rozpis nákladů najdeš v mé prezentaci. "zobrazit seznam obyvatel nádrže a náklady"... V nákladech jsou zahrnuté i položky pro běžný provoz nádrže (sůl apod) a také slepé vývojové cestičky při výběru optimálního osvětelení... takže k tomu je potřeba přihlédnout.
Dále je nutné si uvědomit, že hodně věcí lze řešit levnějí, než jsem řešil já- to souvisí s výsledným designem (nádrž, osvětlovací těleso, skříňka apod.) Dále náklady lze udržovat v jistých mantinelech, které si stanovíš. To se týká nakupování korálů apod...
Pokud by člověku stačila nádrž s převážně měkkými korály, tak si myslím že se vejde do výsledné ceny kolem 15000Kč za podobně řešený systém jako mám já... bylo by rozhodně zajímavé, kdyby se našel někdo, kdo by chtěl otestovat založení moře "tou nejlevnější cestou"... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 16:01 jogr Re: švíco
Máš to krásné :-)! Kolik to koštuje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   29.01.2012 15:45 švíco – Nebojte se moře
Koukám, že jsem první, kdo se rozhodl využít naší novou sekci pro mořskou akvaristiku.
Chtěl bych využít této možnosti a pokusit se trochu přiblížit mořskou akvaristiku mezi svět sladkovodních nádrži.
Většina mě už asi zná a zná i mou nádrž Seaport, takže o to to bude jednodušší.
Jediný důvod, proč to začínám řešit zde je ten, protože si myslím, že jenom přes objevování prezentací akvárií v galerii se nedostanou k informacím úplně všichni.

Takže na začátek bych chtěl říci, že mořská akvaristika je úžasná záležitost a přináší spousty radosti a milých překvapení.
Spousty lidí mi píšou, jak je to krásné a jak by se jim taky libílo mít doma takové akvárium, ale že se bojí, že je to moc náročné atd atd.
Pokud opravdu hodně moc toužíte po svém moři, tak radím jděte do toho! Ono to nemusí být nutně tak složité, jako to může vypadat. Samozřejmě jsou cesty, které vám z peněženky vytáhnou sumu jako za nový luxusní vůz, ale jsou i cesty, kdy můžete moře vlastnit za zlomek této ceny. Dokonce se v dnešní době můžete bez problémů dostat na cenu sladkovodní nádrže ano
Je to ale vždy o tom, jakým způsobem k tomu budete přistupovat.
Já jsem si prošel roční průkopnickou cestičkou při budování mého 60l nano moře, kterou jsem si povětšinou musel prošlapat sám a nyní po roce mohu říct, že to stálo za to!
tady dávám malou ochutnávku:
www.youtube.com/…
dále odkaz na vlákno o mé nádrži, kde si můžete můj příběh projít hezky od začátku:
reef.sk/…

Takže nebojte se toho, pokud bude mít kdokoliv jakoukoliv otázku, tak se ptejte... (ptejte se zde, aŤ mají k informacím přístup všichni jako na dlani)
Zkuste si předtsavit jaké by to bylo pěkné posadit se do křesílka se sklenkou vína v ruce a koukat na pohupující se korály v rytmu vln... no luxus!!! X-)

Věřím, že stejně jako se nám v posledních letech krásně namnožila úžasná nano akvária ve sladkém podání, tak že se nám do pár let namnoží i slaná voda.
Dnešní technika, informace a produkty tomu vřele napomáhají...
Takže hurá na moře a nebojte se toho.... ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2011 12:12 Muž LiborSprysl [9015] Re: švíco
Mně netřeba vysvětlovat, já to chápu ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2011 10:29 švíco Re: LiborSprysl
Touhy jsou jedna věc, realita věc druhá. Ovšem mořské nano provozovat jde a dokonce to není ani taková fuška, jak by se mohlo zdát ;-) ALE musí o tom člověk vědět stejně jako kdyby chtěl dělat 1000l reef. Ale s tím rozdílem, že jsou to odlišné disciplíny a musí si umět vybrat to správné pro jeho studánku :) (a na tom může leckdo ztroskotat)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2011 06:43 Muž LiborSprysl [9015] Re: Mrakoplash
No jo pokud někdo navštíví mělnické Vivárium a vidí jejich mořskou třicítku Denerle, tak ho snadno chytnou touhy :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2011 21:16 R Muž Mrakoplash [1776] Re: švíco
Máš recht :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2011 21:06 Muž matlala [798] - RostlinyRe: bart1
tohle se tu řešilo, mrkni na druhou stránku. Je toho víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2011 20:57 švíco Re: bart1
Nevím, kde jsi ten blábol o mořském akváriu z plastu sehnal... hodně mořských nádrží (převážně za velkou louží) je z akrylátu... má to své výhody i nevýhody. Je čirejší než obyčejné sklo (nezkresluje barvy korálů), ale je náchylnější na poškrábání (o čištění žiletkou není v moři nouze)...
Spíš by mě zajímalo, jakou filtraci chystáš, co máš za osvětlení, jakou posádku chystáš atd... no a co si od 30l moře slibuješ? Rozhodně to není začátek pro každého... kolik máš nastudováno?
PS: dneska bych si nechal slepit nádrž z optiwhite skla.. nádrž je skoro ta nejmenší položka u mořského nano, vím o čem mluvím smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2011 20:51 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: bart1
myslím že nádrž bude to nejlevnější co bys kupoval, třicítku seženeš do pětistovky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2011 20:31 bart1 – Mořské akvárium
Ahoj, jsem akvarista již 8 let a už něco málo přes rok si chci pořídit nano-moře. A teď mám otázku, mám doma volnou nádrž = 30 litrů, už mám i filtr slepený, světlo udělané a teď je problém, nadrž je z plastu (tlustého 8mm). Na internetu jsem četl ,že mořské akvárium nesmí být v plastové nádrži. Jak to teda vidíte Vy, zkušení akvaristi? Musím koupit novou nádrž nebo stačí tahle? Děkuji moc. :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2011 09:25 katka20 Re: smidakkuba
jj dík za vysvětlení ... tak určitě reef. Vím, že čím menší akvárko tím těžší, ale mám ho doma a celou dobu jsou v něm spokojeně ubytované sladkovodní rybičky. Budu se stěhovat a s přítelem jsme si řekli, že by jsme to chtěli vyzkoušet (moje současné rybičky a rostlinky se přestěhují do mamčinýho akvária). Něco většího zní sice lákavě, ale je to spousta peněz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 21:39 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: katka20
Fish only máš pouze ryby bez korálů a reef máš právě třeba odaz co poslala katterinecka zkrátka mořské akvárko s korály a nízkým počtem ryb.Pokud seš na vyšší množství ryb tak radši jen ryby a do většího ale to rozhodně nevypadá tak krásně jako reef..
Příklad.:
Toto je dle mne jedno z nejzdařilejších akvárií měl jsem možnost ho vidět na živo a je to nádhera.Reef.
www.youtube.com/…
Fish only.
www.youtube.com/…
mYslím že jsou vidět jasné rozdíly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 20:28 katka20 Re: smidakkuba
Topení jsem myslela jestli celoskleněné nebo kabel. Na ten web určitě kouknu. A na otázku jestli skutečný reef nebo fish only jsem koukala asi takto coze :) Nemám tušení jaký je v tom rozdíl. Zatím pouze hledám všemožné informace a určitě budu vděčná za nějaká doporučení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 20:14 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: katka20
Vhodnější topení?To je ten poslední problém můžeš mít jakékoliv celoskleněné topení je to jedno.Doporučil bych komplet prolézt křížem krážem
reef.sk
Je to super web.Dozvíš se tam vše co potřebuješ například osvětlení,filtraci apod.Osobně můžu říct že pro úplného začátečníka není nanoreef dobrý.Dozvíš se jakou sůl používat co korálům svědčí, jakou hustotu namíchat a častá otázka jestli je nutná voda z RO.
Pro začátek se zeptám máš v plánu dělat skutečný reef nebo fish only?
Jestli reef tak jen měkké korály nebo hlavně tvrdé? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 19:49 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: katka20
nebo tady pěkné pokoukání rybicky.net/nadrze/11826
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 19:41 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: katka20
Tady určitě poradí...
www.romanjanak.com
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 19:39 katka20 – Založení 60l mořského akvária
Ahoj, chtěla bych založit 60l mořské akvárium. S mořským nemám zatím žádné zkušenosti, proto žádám o radu. Nejprve by mě zajímala technika. Co z ní musím všechno mít, aby akvárko dobře fungovalo? Nejsem si jistá jaké je vhodnější topení nebo např. filtrace. Budu velmi vděčná i za konkretní produkty. Nerada bych se do toho pouštěla způsobem pokus omyl. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2011 10:15 švíco Re: ricardo
Tedy nejsem chemik, ale křemičitany jsou v moři nežádoucí... kříšťál je křemen (a rozpouštět se z něj asi něco bude pokud není uplně čistý jak píšeš)... spíš nevim proč do moře cpát nějaký krystaly, já je tedy běžně na útesech nevídám :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2011 10:08 ricardo Re: Chem
No jen se bojím chemického složení a agrese slané vody aby jiné prvky nezačaly nějakou chemickou reakci!Neznám přesné složení ale je to opravdu obrovský balvan a ve spodu je určo nejaký těžký kov a možná je to i železo s něčím!Pokud má někdo nějakou zkušenost budu rád ale zatím všichni odrazují! hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2011 13:47 Muž Chem [837] Re: ricardo
Křišťál se zajisté do mořského akvária dát dá - je inertní a má velmi podobné vlastnosti jako sklo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2011 13:21 ricardo
Ahojte všichni. Mám takový dotaz zda by se dalo do mořského akvária přidat nějaký ten nerost tipu křištálu a podobně.Mám cca 20 kg valoun krásný a nevým zda ho tam dát či né :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2011 15:51 švíco – mořské nano
Narazil jsem na vcelku zajímavou variantu mořského nano akvária:
www.akvaobchod.sk/…
Mají ho dokonce i v Plzeňské akvaristice... vcelku by mě zajímalo, jak by to šlapalo, nechce to někdo zkusit? :) Na takového prcka by stačilo možná i kupovat destilku v obchodě (ovšem chtělo by to důvěryhodný zdroj - výrobce). S pár živými šutry, nějakou discosomou a rournatcem by to mohlo chodit. Akorát v létě... no chce to stabilní teplotu v místnosti ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.02.2011 08:23 Muž j0hny [86] Re: Oggy
Fungovat to NANO bude, ale udrzat stabilitu vody v tak malom akva vyzaduje minimalne zive dno, zive kamene a poctive vymienanie naplni toho juwel filtru, tyzdenne menit tretinu vody.
A uz sme na cca 700 eurach na zaciatok, dalej je k tomu nutna udrzba a chemia mesacne za cca 30 eur. Po osadeni a zatazeni akvarka budete denne menit tu juwelacku vatu na vrchu filtru. Mrtve morske akvarko je asi o nicom ze ? To sa mozte pozerat na omietku na stene.
Je to tak maximalne na 2 pustevnicky a jednu krevetku, urcite ziadna ryba, ani mala, ziadne koralovce... Silnejsia zataz vyzaduje silnejsiu filtraciu a stabilita bude tak na hrane ze budete potrebovat dalsich 700 eur na davkovace ubudajucich prvkov+ automaticka vymena casti vody za pripravenu vodu z osmozy s pridavkom odparenej vody. A k tomu davkovacu roztoky ktore vyjdu mesacne dalsich 30eur. Mensi pruser a mozte zacat znova.
Ked si to cele spocitate zistite ze do roka mate zaplatene male morske fungujuce akvarko.
Jedno take minicko ma Švíco medzi svojimi prezentaciami :-) Ten vsak pred spustenim mesiace studoval morsku akvaristiku a vie co robi.
Bude vam to fungovat rok, dva a potom si uvedomite ze stacilo pridat na zaciatku dvojnasobok penazi a pri rovnakych mesacnych nakladoch by ste uz mali krasny zivy farebny utes s niekolkymi malymi rybkami, bez kazdodennej udrzby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 20:55 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Oggy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 20:53 Muž Oggy [17] – Rady ptáka Loskutáka
No podívejte se co sem našel při brouzdání po netu co si o tom myslíte?
loskutak.nova.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2011 21:02 Muž Chem [837] Re: švíco
Ono to jde stale dopredu a to co nebylo pred 2 roky realizovatelne dnes uz je bezne. V Hannoveru na krevetim sampionate jsem byly k videni 20 litrova morska akvarka a u nas v Brne na Palackyho v morske akvaprodejne prodavaji zarizene neco kolem 30 - 50 litru. Drzim pesti Tvemu malemu morskemu svetu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2011 17:54 švíco Re: Kajka99
Teď už je to fajne.... ale když člověka neustále všichni odrazují, že to nemůže fungovat, že je to předem prohranej boj apod, tak to na úsměvu nepřidá. Ovšem já jsem beran, tudíš si jdu tvrdě za svým a vypadá to, že se to vyplatilo. největší prča je, že všichni tvrdí, že moře v malém nelze... ovšem z toho důvodu, že jsou o tom přesvědčeni (teoreticky), tak to ani nezkusili. Je sice zatim moc brzy na nějaké soudy, ale zatím to akvárium šlape jako fík, tak snad bude i nadále. V podstatě to akvárium nebylo třeba zabíhat. Voda byla komplet ze zaběhlých nádrží, písek a kameny živé... takže pohodička džes. Večer si k tomu vždycky sednu, otevřu vínko a kochám se. Co víc si přát ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2011 17:39 Žena Kajka99 [229] Re: švíco
mazec...musí to být super pocit, být pionýr palec a to nemluvím o pocitu že má doma člověk moře smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.02.2011 20:28 švíco
Přátelé, kamáradi,

konečně jsem realizoval můj sen a Seaport, 60l mořské nano akvárium je na světě. Pokud máte zájem, můžete si prohlédnout jeho prezentaci.
rybicky.net/nadrze/11826

Do své prezentace jsem konečně vložil i náklady na jednotlivé položky akvária, takže kdo chce, může se podívat. Předem upozorňuji, že malé neznamená automaticky levné. Za ty peníze co to stálo by se možná dalo vybudovat o něco větší moře. Ovšem já mám nano cube jaksi v oblibě a prostě musím dokázat, že i v malém to bude fungovat. :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 22:52 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: 2lizard
No jo jenže tyhle sety mají stejné nevýhody jako u sladkovodních.Slabé světlo slabá filtrace atd. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 22:50 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: švíco
My mandarýna měli a žral v pohodě aji granulky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 22:32 Muž 2lizard [7]
Kdysi jsem po mořských pokukoval a zjistil, že se prodávají i celé sety za celkem dobrý peníz
třeba:
www.akvaria-morska.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 20:23 Muž kortezhugo [983] Re: švíco
www.youtube.com/…

...to uz "provokujem" :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 19:59 švíco Re: sarkax
Je mi jasný, že to nebude jednoduchá cesta... ale začal jsem pilně studovat zahraniční weby o mořských nanoakváriích a jít to musí. V zahraničí to je běžná věc jako dneska tady sladkovodní nano. Zkusím a uvidím, do tý doby to je jenom hádání jaké to asi bude X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2010 19:49 Žena sarkax [6] - CichlidyRe: švíco
Já čtu se zaujetím tohle vlákno, jelikož i mě se líbí malý mořský reef a s myšlenkou, že založím malé nano, koketuju už také nějakou dobu. Odrazují mě názory, že se v tak malém prostoru nedá udržet biorovnováha, což jsem si myslela i o malých sladkovodních, které ale fungují bez problémů.... Tak už se do něj pusť!!! :)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] 5 6

Zpět na obsah sekce Mořská akvária • Zobrazeno 9219x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12208-morske-akvarium?od=101