Blikající zářivka
0 11.12.2010 08:35 jasanek29 – prosím poradte
Dobrý den,mám asi problém,dnes od rána mi problikává zářivka,na krátko zhasne a poté se rozbliká. Mám set 60x30x30 a je tam 15w zářivka white,prosím poradte,kde sehnat novou nebo co s tim?? Děkuji Pavel z Ústí.........
Starší reakce
hmm - tazko radit....ked nevies co kde a ako.....-radsej to nechaj tak "vyhod"....
Bohužel takovouhle zářivku nikde jinde nemám.
To žhavení je součástí zářivky nebo vnitřku svítidla? Měřák někde mám, co mám konkrétně změřit? Mě v podstatě stačí určit, jestli se takhle projevuje závada v zářivce nebo ve světle, abych věděl co z toho mám vyměnit. :P
...mozno torochu poradim...
"Při opakovaném zapnutí to většinou přestalo" -pravdepodobne zhavenie...
...No istotu mas len ked to premeras...zhavenie maju trubice cca 3-4 ohm - na to ti sataci merak za par korun...
a stale sa ti zide
...potom mozes riesit EP
a. nemuzes si zarivku nekde pujcit a vyzkouset?
b. ne neplati
Starší reakce
buď stáří bo vyměn startér ten lehce vyšrubuješ a vyměníš je levný
Mě taky blikala a byla stará 1rok.Tak sem moupil nový starter i žárovku.Startér cca20kč,zářivka cca160kč.
Starší reakce
To byste tomu dal...
Musíte rozlišovat mezi "speciálními zářivkami" a "speciálními zářivkami"!
Jak píše Haimdol - třeba u GLOGLO, které technolgicky patří k širokospektrálním zářivkám, je i toho půl roku až moc.
Ovšem "speciálky", které nabízí např. fa. Rataj, patří technologicky k třípásmovým. (Jsou to ve skutečnosti "klasické třípásmové" zářivky, vybavené "speciálním" kartonovým obalem s barevným potiskem za "speciální" cenu...
) U těchto zářivek je životnost skutečně delší. Já bych se nebál používat je dokonce déle, než píše Silent. Nejméně dva, ale i tři roky.
Půlroční životnost mají možná některé speciálky GloGlo a podobně. Běžné třípásmové, ideálně s elektronickým předřadníkem, vydrží kvalitně svítit podstatně déle (rok i více). Přesto bych je tak po roce vyměnil. Půl roku mi přijde trochu přehnané.
Každá zářívka pro akvaristiku by měla být cca po půl roce vyměněna.
a ty waty taky neboj, píšou max. 2x20w a ty máš 2x18 w.
Starter kupis "skoro" v kazdom elektre.-a ked ti 20sec. blika tak to bude starterom...
...ono sa ja "doporucuje" pri vymene trubice menit aj starter...-ja to stale tak robim - ved starter stoji len par korun....
Hele, a ten starter je standardne nekde k dostani ?
Mam svetlo Atman, na 2ks 60cm zarivek, na kazde strane je po strane krytu zasroubovan zrejme onene starter ( porceloanova vecicka, cca 3 cm dlouha ,vnitr dva kontakty )
Ted pri zapnutijedna zarivka ( nove koupena blika cca 20 sec, pak se chytne a uz sviti v pohode. Takze je to zarivkou , nebo starterem ?
( a jeste na lampe zevnitr je napsano 2X20W, ale zarivky standardni phllips, nebo osram sezenu jen 18 W, vadi to nejak ? )
lehce zatlačit a potočit..tuším, že standardně doleva..
Právě potřebuju vědět, jestli je problém v trubici nebo těch ostatních kravinách, co tam jsou. Abych věděl, co mám koupit nové, ať nemusím celý komplet. Nemáte s tím někdo zkušenosti třeba? Nedělalo to někomu?
Jak se ten starter vytahuje?
Edit: Problém zdá se býti vyřešen (ťuk ťuk do dřevotřísky), všecko jsem to rozšrouboval a vším pohýbal a už svítí v kuse. Tak snad vydrží.
Nejprve bych zkusil vyměnit startér, je to levnější a otázka 2 minut.
Kup si novu a mas pokoj - ved stoji par korun...
Nevím, jak je stará, dostal jsem ji od kamaráda asi před dvěma měsíci, ale tipuju tak 2-3 roky. Nemůže být problém v samotné trubici? Ale to by asi nesvítila vůbec, ne?
Možná by se hodilo napsat jak je stará.. Může to být jeden z důvodů..
0 28.07.2009 10:52 Jan P. – Blikající zářivka
Dobrý den, zářivka, osvětlující moje akárko, z ničeho nic začala blikat a poblikávat bez jakékoliv pravidelnosti. Zkoušel jsem ji rozšroubovat, ale fakt nejsem elektrikář a vůbec nevím.. mně se tam zdá všecko v pořádku. Nevíte, čím by to mohlo být?
Starší reakce
Aha - som to prehliadol ze - kupil nove trubice.Tak to bude fakt ten starter.Tak tak ako pises mensi rozsah.Inac sa ja doporuca pri vymene trubic menit aj starter.Ja to tiez tak robim - nove trubky novy starter.
Inac tlmivka ma jednu vyhodu oproti predradniku - zivotnost.Neverim ze predradnik vydrzi bez poruchy
40 rokov.- tlmivka hej.
ale to je jedina vyhoda tlmivky.
Velmi casto je blikani zpusobene pouzitim starteru s velkym rozptylem doporuceneho vykonu trubice na trubicich s vykonem v jeho nizsi casti rozsahu. Takovyto starter pokud se trochu opotrebuje tak ma sve zapalne napeti nizsi nez napeti zapalene trubice a proto dochazi k blikani. Je lepsi pouzit starter ktery je pro mensi rozsah vykonu.
Ak je tam tlmivka a starter-problem nebude v starteri.-ale vymenit ho mozes - skvor vadna trubica.Starter mozes vybrat von ked sa trubica zapali.Ak vies zmeraj si zhavenie malo by mat 3.5-4 Ohmy.
Záleží jaký máte přeřadník, žádný prodejce u Vašeho krytu nic neuvádí, takže předpokládám obyčejná tlumivka (elektronickým by se pochlubili).
Pokud klasickou tlumivku, zkusil bych vyměnit startér - vadný startér často způsobuje problémy s blikáním zářivek. Tady je link přímo na Juvel:
www.krmiva-prodej.cz/… , ale když vyjmete ten z krytu a zajdete do solidního elektra, prodají Vám nový za maximálně 20kč.
Podle mě je to určitě předřadníkem jestli tam nějakej máš.
Pokud je to toto osvětlení tak by to mohlo být opravdu tím, zkus reklamaci měli by to vzít.
www.profizoo.cz/… 0 12.05.2009 09:01 DanBart – problikávající zářivky - osvětlovací rampa juwel multilux
ahoj mám necelý rok celý nový komplet od Juwelu RIO 125, nyní nastaly problémy s osvětlením. Zářivky blikají, osvěltení se někdy celé vypne. Koupila jsem tedy nové zářivky, ale potíže přetrvávají. Netušíte někdo čím by to mohlo být. Je to osvětlení Multilux a zářivky T5
Přidat reakci
1 ...... ...... [3]
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 4001x