Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Osvětlovací rampa

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Osvětlovací rampa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2015 12:55 Muž djkoli [5] - Rostliny
Ahoj, sháním osvětlovací rampu na aq délky 120 cm, které nemá kryt. Hledám něco jako rampa od juwelu, která se nasadí na boky. Chtěl jsem si udělat vlastní kryt i vlastní osvětlení, ale 120 zářivka se přesně nevejde. Nemá někdo podobný problém? Případně, nevíte kde to sehnat?

Díky

Jinak, našel jsem toto, ale je to celkem drahé :(

www.rostlinna-akvaria.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2015 08:37 Muž j0hny [86] Re: Bošek
Teplota ti urcite klesne... Aj o 2-3 stupne podla toho kolko mas v miesnosti.
A mnozstvo svetla klesne, ale bude o nieco rovnomernejsie osvetlena nadrz.
To uz by chcelo 80W 145cm trubky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2015 11:19 Muž Bošek [53] – rampa vs kryt
Zdravím všechny, zvažuju kvůli lepší manipulaci v akváriu o přechodu z krytu na světelnou rampu. Kryt mám zevnitř celý polepený vyleštěným alobalem.
Mám dva dotazy:
1)nesníží se množství světla v akva o to, které odrazí hladina a které (předpokládám) nyní odrazím zpět vnitřním polepem krytu?
2)nebudu muset koupit topení a topit? Nyní mi zářivky a předřadník uvnitř krytu vytopí akva na krásných 26°C ...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2014 02:14 ppaavveell Re: ppaavveell
Fotka k příspěvku (11) Nakonec po zaschnutí lepidla, jsem nehtem spoj ještě lépe očistil. A bylo hotovo.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2014 01:36 ppaavveell Re: ppaavveell
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku (6) Pak jsem připojil napájecí kabely k novému předřadníku.
(7) A výstupní kabely (podle schématu natištěném na krytu předřadníku).
(8) Vložil jsem takto připojený nový předřadník do těla rampy. Dráty vystupující z předřadníku (ke kontaktům v paticích pro zářivky) jsem provlékl otvory v těle rampy určených pro vsazení patic pro zářivky. Pozn.: V případě kratších kabelů vystupujícíh z předřadníku jsem použil háček vytvořený z vázacího drátu. Jím jsem zachytil dráty z předřadníku a provlékl je otvory.
(9) Pro ukotvení předřadníku v těle rampy, abych zamezil nežádoucímu pohybu předřadníku v těle rampy - např. při údržbě akvaárka - jsem použil seříznuté korkové špunty. Pozn.: Původní předřadník byl k tělu rampy přilepen (viz zmínka výše).
(10)Pak jsem očistil plochu řezu na těle rampy a nanesl dostatečnou vrstvu lepidla Mamut. Poté jsem přiložil vyříznutou část a jemným tlakem ji usadil do vrstvy lepidla. Pomocí kuchyňského nože jsem odstranil přebytečné, vytlačené lepidlo a spoj nechal potřebnou dobu "zaschnout".
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2014 01:13 ppaavveell
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku S jistým časovým skluzem, ale přece, nabízím výsledek svého úsilí. Nakonec jsem se k předřadníku dostal pomocí rozžhaveného kuchyňského nože a ocelového pravítka. Prostě jsem vyřízl potřebný otvor. Pokus odvrtat spojení (tavené nýty u krajních úchytů)k ničemu nebyl, neb horní kryt rampy je po celém okraji přilepen velmi kvalitním lepidlem. Při otevření předřadníku jsem velmi rychle rozpoznal, že v něm odešel jeden malý rezistor, ale také jeden integrovaný obvod. Po poradě s prodejcem elektrosoučástek, jsem se rozhodl pro objednání nového předřadníku od firmy STERIX.CZ. Za nový předřadník, včetně poštovného, jsem zaplatil 592,- Kč. Pro zpětné přilepení vyříznuté části těla rampy jsem použil lepidlo Mamut za 150,- Kč. Každopádně jde o zvládnutelnou opravu. Moje malá Amazonka už má opět svůj potřebný přísun světla hop. Připojuji v následujících příspěvcích několik obrázků, které dokumentují opravu. Pokud by někdy někoho zajímaly podrobnější informace rád je poskytnu ano

Postup opravy: (1) Nejprve jsem pomocí šroubováku vyjmul z tela rampy patice pro uchycení zářivek. Stačí mírný tlak a dloubavý pohyb šroubovákem.
(2)Pak jsem velmi jemným a dloubavým pohybem šroubováku vyjmul krytky kontaktů patic.
(3) Velmi jemným tlakem šroubováku (odehnutím) jsem následně uvolnil napájecí drát z kontaktů patic.
(4) Pak jsem přiložil ocelové pravítko k tělu rampy a pomocí opakovaně nahřívaného kuchyňského nože vyřízl 20 cm dlouhý otvor. Pozn.: Vzhledem k tomu, že předřadník má délu přes 30 cm bych doporučil vyříznout otvor o délce 25 cm pro snazší vyjmutí předřadníku z těla rampy. Mimochodem přdřadník byl k tělu rampy na dvou místech přilepený. Jeden spoj povolil hned. Druhý jsem musel odříznout pomocí paspartovacího nože.
(5) Pak jsem vyříznutým otvorem vyjmul předřadník z těla rampy a odpojil z něj napájecí a výstupní kabely (dráty).
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 12:51 Muž AG [99] Re: ppaavveell
Tak tavnými bodovými spoji to u Juwelu vylepšili později. Já jsem to měl zalepené tavným lepidlem. Horní kryt se potom skutečně dá vysunout. Uvnitř jsem měl zkondenzovanou vodu a celé to bylo zoxidované. Při troše štěstí to půjde zprovoznit jak to je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 01:06 ppaavveell Re: AG
Fotka k příspěvku Díky AG,Tvůj návrh na otevření rampy mě přiměl důkladně prohlédnout, jak je její tělo poskládané a pospojované. Mám za to, žes to popsal vcelku přesně. Pokusím se odvrtat pouze 4 tavné bodové spoje - jakési nýty vzniklé natavením plastu (viz obr.), které drží koncové okraje rampy . Po jejich uvolnění by se zřejmě měl dát vysunout horní kryt a tím by se měl otevřít přístup k vnitřku rampy a tím i k předřadníku. Horní kryt je zřejmě jen nasunutý v podélných drážkách těla rampy. Pokusím se to zdokumentovat krok za krokem a pokud je Tvůj předpoklad správný, nabídnu svou reportáž i ostatním zájemcům palec . Rampu T8 bych nepředělával na T5, ale koupil novou T5. Doufám, že na to nakonec nedojde :-) .
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.09.2014 15:14 Muž AG [99] Re: ppaavveell
Mám doma akvarium juwel, pravda je celkem staré ale ta rampa by měla (pokud je to ta samá a němečtí soudruzi to nijak nevylepšili) jít rozbrat tak že by se odlepily ty konce rampy a potom by měl jít odlepit vrchní kryt toho profilu. Uvnitř je předřadník (tlumivka), startéry (ty jsou přístupné zvenku) a kabeláže. Může tam být jenom nějaký špatný kontakt. Předělání téhle rampy na T5 bych si rozmyslel. Vyměníš vlastně všechno až na ten plast (nové patice, nové předřadníky) a hlavně trubice T5 mají jiné rozměry, takže to nevyjde do těch původních děr po starých paticích.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2014 14:28 amrtin Re: ppaavveell
No,nemáš zač :-) Ale jak na to tak koukám,on ten předřadník je stejně nejdražší část světla,tak bych uvažoval,zda se to vůbec vyplatí opravovat... hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2014 13:10 ppaavveell Re: amrtin
Fotka k příspěvku Včera večer jsem našel několik více, či méně elegantních způsobů na jednom německém fóru dokonce i s návodem a fotodokumentací krok za krokem. Nicméně bez rozbrušovačky a následného lepení silikonem ani ránu hmm (viz přiložený obr.). Takže pokud mi nikdo neporadí něco geniálnějšího, budu řezat :-) . No a když to nedopadne, budu investovat neb moje malá Amazonka si zoufale žádá světlo. Dnes večer po shlédnutí vašich názorů, rad a popřípadě tipů, udělám rozhodnutí.Každopádně díky, amrtine!
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2014 03:28 amrtin Re: ppaavveell
Vypadá to,že by měla jít sundat celá ta střední část-kryt předředníků...ale jak,těžko říct... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2014 20:49 ppaavveell Re: jamajcan
Fotka k příspěvku Díky jamajcane za rychlou reakci :-) a malou jiskru naděje. Na dalším obr. je detail patic a nerozebiratelného spoje. Najde se rádce, jak se dostat u tohoto typu rampy k předřadníku. Nebo mám vážně uvažovat o výměně celé rampy. T8 prý lze vyměnit za T5, což by znamenalo investici 2.290,- Kč plus nákup nových trubic neb rampa T5 je 2 x 45W a ne 2 x 30 W, které mám ve stávající T8. No každopádně pro můj malý kousek Amazonky to byl dnes druhý den po tmě. Velmi rád bych to brzy nějak rozseknul . hmm
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2014 20:28 jamajcan Re: ppaavveell
S největší pravděpodobností,Ti odešel předřadník,který není problém vyměnit.Ovšem jak se leze do tohoto konkrétního typu rampy,Ti neporadím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2014 20:21 ppaavveell – Nefunkční rampa
Fotka k příspěvku Včera (9.9.2014) mi po 7 letech dosloužila sad osvětlovací rampa od firmy Juwel, podle všeho T8 - 100cm, 2x30W (viz obr.). Zářivky jsem přezkoušel - jsou ok. Chtěl jsem zjistit příčinu, ale těleso rampy je nerozebiratelné. Nevím jestli by se daly vyjmout patice pro zářivky a jestli bych se díky tomu dostal dál k odstranění možné příčiny. Prosím, poraďte nebo dejte nějaký tip na řešení problému hmm .
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2014 14:23 Muž michalt [737] - Miniakvária – Ohýbání trubek
Ahoj, chtěl bych vyřešit osvětlení na svém akváriu 128 litrů (80 cm délka, 40 cm výška) tak, že bych na stojan připevnil rám z trubek a osvětlovací rampu na něj pověsil. Něco jako tady:

www.projectaquarium.com/…

V první řadě, nejsem si jistý materiálem. V originálním návodu se píše o trubce 1/2", co je necelých 13 mm. To se mi zdá být trochu málo. Mám osvětlovací rampu 4Aqua (3x24W) a zdá se mi být dost těžká - kolem 3-4 kg? Jaká tloušťka trubky by byla vhodná?

Nevíte náhodou, kde v Praze by se dala trubka taky ohnout? Nechce se mi kupovat ohýbačku a učit se s ní pracovat jen kvůli dvěma ohybům. Taky by se hodila spojka (Hornbach?) a úchyty na boční stěnu stojanu. Nemáte náhodou nějaký tip?

Díky a hezký den.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2014 20:33 Muž Aforte [533] - Rostliny
Mám dotaz. Mám akvárium 60x30. Nad ním mám dvě zářivková tělesa, která zabírají nad hladinou cca 2/3 prostoru. Od hladiny je to zhruba 75mm. Chci se zeptat, jestli je možné to takto mít bez krycího skla. Jsou to rampy Hailea YZ bez vodotěsných patic. Samozřejmě pod rampami je další prostor na únik. Mám se toho bát nebo ne?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 15:41 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: dudak
No jak jsem psal, zhruba jako papir A4. Rekneme ze ten zkouseny kus je 300mm dlouhy, 200mm siroky.

Vzal jsem ted do ruky 3mm plexi a zkusil ohnout... tsss, to vydrzi ledacos. Tu trojku uz bych zlomil, ale taky ne jen tak. Takze si myslim, ze 4mm, a vlastne jeste 2x, kdyz jsou svazane temi distancemi, budou drzet paradne. Jen to rozumne udelat, at tam nejsou nejake silene paky a neco se nevylomi, ale to uz je vec konstrukce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 14:17 Muž dudak [1885] Re: Designer
a jak je ten bastl dlouhy? v iDilne maji jen 4mm plexi, prijde mi to na 2m rampu trochu malo, nerad bych aby skoncila ve vode, ale mozna se zbytecne bojim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 10:50 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: dudak
Mam zrovna na stole bastl, namontovany na 5mm plexi o rozmeru zhuba A4. Tak jsem ted za to vzal... no malilinko to ohnu kdyz to vezmu na delku, rekneme tak 1mm pruhyb, kdyz pouziju silu. Pevne to fakt je, tohle zlomit, to bych ja asi rukama nezvladl. No mozna nejakej zeleznej muz jo, ale to uz snad neni potreba. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2013 23:01 Muž dudak [1885] Re: Designer
Diky za tip, takhle jsem si to nějak představoval a ta iDílna je super, jen škoda že u těch materiálů nemaj bližší info, budu si tam muset napsat. Nejradši bych průhledný plast, ale 4mm plexisklo mi přijde tenký, i když by to byly vlastne 2 desky s distančkama, zkusím zjistit, jestli je ještě nějakej jinej materiál průhlednej, případně to udělám z hliníku, nerez nechci. Je dobré že si můžu navrhnout design bez omezení, ale asi chvíli počkám až si budu na 100% jistej výškou rampy nad akva. eště jednou dík palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.07.2013 14:33 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: dudak
Hopni sem: www.idilna.cz/…
namaluj co chces, a nic nerez a ani neres, udela to nekdo za Tebe a klidne i z nerezu, se kterym by ses sam pekne nadrel a vysledek bude tezko takovy, jako od profiku...
Navic si muzes vymyslet neco, co bys sam nedelal, protoze by Ti to prislo jako moc slozite, narocne na presnost atp.

Bocnici muzes udelat treba tak, ze si udelas dva stejne vyrezy a sesroubujes je pres distancni sloupky z vhodneho materialu. Skvira mezi nimi se necha o neco vetsi nez je sirka skla a na distancni sloupky sklo akvaria do skviry dosedne, coz bude fajn, pokud budou distance z vhodneho plastu.

Ale moznosti je jiste mraky, treba je tenhle napad moc slozity a nekdo bude mit jednodussi a efektnejsi napad ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2013 23:28 Muž dudak [1885] – umístění rampy
vyrobil jsem si rampu, která je zatím položená na hranolech na podélných výztužích(chci ji mít cca 15cm od hladiny), ale rád bych časem rampu umístil nějak esteticky lépe, líbi se mi ty úchytky na bočnice co mají origo rampy, ale nikde jsem nenašel něco podobného prodávat samostatně, nevíte někdo o něčem? případně z čeho to podomácku vyrobit? Jen podotýkám, že rampu mám 2m dlouhou pokrytou 5mm dyhovanou HDF, takže i něco váží tak aby to vydrželo. Určitě by šla pověsit, ale tomu se chci prozatím vyhnout. Díky za tipy

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2013 10:50 Žena Zinka [1] Re: kus
Tabulka je paradni, dekuju! Link na R.A. se bude taky hodit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2013 19:40 Muž kus [200] - RostlinyRe: Zinka
Zářivky T5 24W mají délku 549mm.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
tady máš délky všech zářivek T5
www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2013 18:46 Žena Zinka [1] – Rampa

Nevite prosim nekdo, jak dlouhe zarivky se davaji do tohoto osvetleni?
www.prirodni-akvaria.cz/…

Rada bych udelala upgrade a nejsem si jista, zda bude upgrade dostatecny i v pripade, ze dovnitr prijdou treba 50cm zarivky - akvarium ma 80x40x40.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2012 00:21 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Killfishman
Pokud ses nepřepsal a akvárko má opravdu takové rozměry, tak proč nad ně chceš dávat osvětlení, které bude na každé straně víc jak o 15 cm přesahovat????Tohle osvětlení je absolutní nesmysl.

...ale pokud jsi měl na mysli toto: www.akvariumonline.sk/…, tak to by bohatě stačilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2012 14:13 Killfishman
Dobrý den.
Neviem či to patrí presne do tejto témy ale..Mám akvárium 40x25x25 a neviem sa rozhodnúť aký kryt alebo osvetlenie by bolo vhodné. V akváriu chcem chovať kaprozúbky (halančíci) a pestovať pár rastlín. Konkrtétne tam chcem mať:
Microsorium pteropus
Taxiphyllum barbieri
Egeria densa
Cladophora aegagropila a ešte pár nenáročných rastlín...
A konečne prejdem k tým osvetleniam.
Stačilo by toto osvetlenie? www.akvariumonline.sk/…
Alebo by bolo nutné objednať niečo "silnejšie"? Ak by ste odporúčali niečo iné prosím napíšte.

Ďakujem..

P.S. asi nebolo nutné to tak rozpisovať ale istota je istota ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2011 18:37 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetkyRe: dvorak
193cm je celkova delka, ty zarivky maji 150cm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2011 18:37 Muž hawok [64] - ČtverzubciRe: dvorak
normalne jim napis na mail. se vsim poradi a jsou velice ochotni.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2011 18:33 Muž dvorak [94] - Rostliny
Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli má někdo nějaké zkušenosti s obchodem/firmou Akvaristika Osmančík Ostrava
Mám zájem o tyto osvětlovací tělesa (www.akvaristika-ostrava.cz/…) ale nevím, jestli délka (113 cm) je celková délka osvětlovací rampy nebo to je délka zářivky, jenž se dává do tohoto osvětlovacího tělesa. Chci se zeptat na vaše názory a popř. i zkušenosti, než napíši přímo této firmě ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2011 16:25 Muž filipsi [1295] Re: olga
Volat placeneho elektrikare fakt cenu nema, to jen kdyz tomu nekdo rozumi a udela si to sam doma (vcetne rozebrani a noveho utesneni).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2011 14:59 Žena olga [4] Re: filipsi
Já spíš myslela, jestli s tím někdo nemá zkušenost. Třeba je u osvětlovacích ramp Juwel pro T5 nějaká častá konstrukční vada a ani bych na to neměla volat drahého elektrikáře...
Jinak už je to vyřešené. Rampa s konečnou platností nefunguje, nejde ani rozebrat (je kompletně zatavená, takže elektrikáře opravdu volat netřeba), a mám už doma nový kus. Který vyšel komplet i se zářivkami kupodivu skoro stejně draho jako dvojice nových T5 trubic z Hornbachu ;) takže to dobře dopadlo. Každopádně díky za komentář.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2011 17:31 Muž filipsi [1295] Re: olga
Bud zarivka, nebo predradnik. No proste vyzkouset, nebo to sverit nekomu z okoli, kdo tomu rozumi. Kristalovou kouli nemame, na dalku spravit neumime.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2011 17:07 Žena olga [4] Re: olga
Konkrétně, myslíte si, že bude nutné pořizovat novou osvětlovací rampu nebo může být příčina "levnější"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 18:40 Žena olga [4] – přestalo mi fungovat osvětlení
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Už dva roky používám osvětlovací rampu od Juwelu na 2 T5, délka 90 cm. Zářivky byly nedávno měněné. Dnes jsem upravovala časovač, přes který jsou napojeny, načež se osvětlení vypnulo a už nejde zpátky rozsvítit, ani pokud jej přímo napojím na (fungující) zásuvku. Je chyba v prasklých zářivkách, předřadníku? Případně co s tím? Předem velmi děkuji za odpovědi!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2011 07:55 Žena parisse [4] - Cichlidy
Chystám akva o výšce 30 cm,délka 80 cm.Myslíte že bude vhodná tahle rampa? www.zoomagic.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2011 16:52 Muž Svoboda777 [4] - RostlinyRe: beowulfx
Našel jsem tu kolegu, který je celkem s touto rampou spokojený. Myslím si, ale, že když budu mít kryt tak světlo od zářivek nebude svítit do oči. Ale ta rampa se mi také libí ano U ní je ještě problém, že má jenom jeden předřadník a jednu flexi šňůru, takže bych nemohl načasovat postupné zapínáni. Popřípadě bych musel druhý pár pokaždé ručně zapínat a vypínat. Tak se opravdu nemůžu rozhodnout. Už jsem si chtěl objednat součástky na kryt a vychází to tak:

Patice vlhkotěsná T5 8x - 312,64 Kč
Předřadník 2x 24W QUICKTRONIC QTP5 2x24-39/230-240 T5 2x 669,76 Kč
Zářívky T5 Narva colorlux plus LT 24W/T5 HQ 4x 312,00 Kč
Objimka pro zářívku 8x - 225,20 Kč
Flexo šňůra 2 m,2x0,75mm černá s vypínačem 2x - 69,8

Celkem: 1 589,40 Kč + kabely, líšty atd za hotový kryt

Bože, nevím co mám dělat hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2011 15:48 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidyRe: Dimi
No to světlo z aukra nevypadá vůbec špatně a bylo by docela dobré kdyby tu byl někdo kdo s tím bude mít nějaké zkušenosti. Jinak vlastní výroba Ti zase umožní udělat si to přesně podlé svého, pokud se však na to cítíš, a není to jen tak X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2011 14:55 Muž Svoboda777 [4] - Rostliny
Ahoj lidi! Prosím poraďte, neboť já se nemůžu rozhodnout smich
Chci si pořídit fajn světlo do 112l akvária. A vahám ... Buď mám možnost předělat svůj kryt který mám 2*18W na 4x24W - stálo by mi to něco přes 2000,-Kč anebo si pořídit již hotovou rampu (viz zde cm.aukro.cz/…) se stejným počtem zářivek 4x24W za 3000,-Kč? Nebude lepší mít svůj kryt? Díky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2011 14:56 Muž Lupus [1] - Rostliny – G23 11W
Používám na 50 litrové 2 stolní lampy ADEPT s pohyblivým ramenem a hliníkovým reflektorem (vyrábí se téměř stejné i pod jinými názvy) s DZ 11W (patice G23),zářivky nejsou drahé(71kč, v lampě je jedna zářivka v ceně) a jsou k dostaní v různých watažích (7,9,11W) i spektrech (830,840,865) Lampa stojí jen 228 kč, viz.odkaz( pozor! v hobymarketech i přes 400kč). Mám je již několik let a slouží bez chyby. Dají se uchytit na hranu stolu..., nastavit v jakekoliv poloze a člověk se nemusí bát že mu spadne do vody. Kytky rostou v pohodě(moje padesátilitrovka v prezentaci).Teď mám akva zabudované ve stěně, tak jsem je musel trochu upravit aby se mi vešli do skříňky. Odkazy: www.elektro-paloucek.cz/… a www.elektro-paloucek.cz/….

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2010 20:33 R Muž Silent [5949] Re: Slav3k
Osvětlení z formy na biskupský chlebíček je tady rybicky.net/clanky/569-Jednoduche-osvetleni-na-male-akvarko ale to je na velmi malé nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2010 20:31 Muž Slav3k [23] Re: Silent
vyrobit to z formy na biskupskej chlebíček ? to zní dobře :-D

hmm otci vadí že to má odběr ^^ ale možná by nebyl špatnej nápad dát tam ty dvě hodně výkonné, je lepší mu říkat že tam dám dvě, než tři nebo čtyři ^^ on sice není blbej a waty počítat mí ale opticky to vypadá laciněji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2010 20:26 R Muž Silent [5949] Re: grizly
0,34W/l je dostatečné osvětlení? To si podle mně může dovolit ten kdo se vyzná v rostlinách, ale kdo začíná by měl dát raději víc jinak to zase skončí dotazy na téma "nerostou mi rostlinky a bují ruducha".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.12.2010 20:20 Muž grizly [145] Re: Slav3k
Pro tohle akvarko ti 2x18 wattů stačí. Pokud bys měl součástky kupovat a mastit nějaké světlo doma na koleně, výsledek bude skoro stejně drahý, ale škaredější než kuopené osvětlení. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   26.12.2010 20:15 R Muž Silent [5949] Re: stetinka
Ten hledající "šmudla" by měl být Slav3k :-D . A máš pravdu. Na 105 litrů je 36 wattů světla velmi málo. Osobně bych dal víc, alespoň 2x 24W T5 raději 2x 30W T8.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2010 20:11 Žena stetinka [270] Re: Silent
ale copak o to, já bych i hledala, ale spíš jsem zvědavá, jak mu to poroste. Možná bude mít pocit, že mu teče voda do bot (inspektor Trachta)a na další světlo už nebude ani kačka hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2010 20:05 R Muž Silent [5949] Re: stetinka
No dobře :) cm.aukro.cz/… ale jinak bych parafrázoval Cimrmany "hledej šmudlo" :-D .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2010 20:00 Žena stetinka [270] Re: Silent
ale on chce 2 x 18 W ;-)
hale a co ten návod, jak to udělat z formy na biskupskej chlebíček palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2010 19:55 R Muž Silent [5949] Re: Slav3k
Tak máš dvě možnosti. Buď koupit něco hotového, tady jsem našel asi nejlevnější a ucházející kvality cm.aukro.cz/… nebo jiný rozměr. A nebo si koupit elektroniku cm.aukro.cz/… a světlo si sestavit sám.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 6

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 5645x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11470-osvetlovaci-rampa?od=51