Neritina zebra
Nepotřebuje mít hejno jako ryby, nebude tím trpět. A potomstva se stejně nedočkáš, ani když bys jich měla víc.
Podle velikosti akvárka a množství řasy

Já mám neritinku v 30l a je to tak akorát, protože mi tam svítí občas slunce a na skle roste zelená řasa, takže má pořád co baštit.
Dávate někdo jenom jednu neritinu,nebo víc?aby nebyla sama.Díky
Starší reakce
Já mám hlavně Akary hnědé,a ty na ně koukaly,jsou hrozně zvedavé. Ale po pár minutách už je nezajímají,nehýbou se rychle. Ale,když jsem tam dal Ancistrusy,tak se od nich 2 dny nehnuly. Akary jsou šmíráci,pořád koukaj,co se kde děje.Pak už mám jen 4 SAE,a ty nezajímaj vůbec. Jsou krásný,Neritiny. A zatím jsou aktivní,pucujou a pucujou.

Neritin mám celkem pět, protože mám na každé akvo jednu a nedávám je dohromady, aby nebyly všude vajíčka. Co se týče útěků, kromě jedné, která neustále zdrhala ven kvůli živorodkám co ji oždibovaly, jsem nezaznamenal, že by se pokoušely o únik.
Co se týče převracení, někdo zastává názor, že neritina je schopná se otočit sama, pokud zůstane na zádech. Já jsem to zkoušel jenom jednou a když celý den zůstala ležet, tak jsem ji otočil.
Každopádně doporučuji, hlavně v kombinaci třeba s jinými ,,plevelnými" druhy plžů, kteří se dostanou tam kam ona ne. (jemnolisté rostliny, skuliny, apod.)
jsem zvedavej kolik ti jich zustane.ja jich koupil 9 a zustala 1
Když čtu tvé ostatní příspěvky, máš hlavně problémy s ruduchou, s tou ti neritiny nepomůžou, a to si troufám říct, že ani z hladu ne. S tím otáčením to není zas tak žhavé, s vycházením nad hladinu to u mě hořelo více, docela cestovaly, zvláště když byly horší parametry vody nebo když se léčilo.
Zdravím všechny. Tak jsem včera přinesl 6x šneka Neritinu. Jsou cca 1cm velcí. Hned se ruzutekli po akva,jsou krásní,zebry. Teď je jen uhlídat,aby nevylezli,nebo se nepřevrátili. Už pobíhaj po listech. Jídla maj dost,proto jsem je také sháněl.Jeden je pořád na jednom kameni a skvěle jednu plochu vyčistil. Práce mají u mne docela dost. Mám i 4dny malé,5cm velké Parmičky černopruhé. Ty jsou čtyři. Krom toho mám 10x Akara hnědá a 2 Ancistruse. Akva 200l. Kdo máte Neritiny a jaké zkušenosti? Děkuji.
Starší reakce
Šnek na fotce je nějaká levatka.

Jen si ještě dovolím citaci z:
maniakva.sweb.cz/…:
,,...většina šťastných majitelů neritin nemá ani tušení o tom, že místo šnečků je třeba hledat larvy, a to larvy miniaturních rozměrů."
Je veľmi nepravdepodobné, že by bol ten malý slimáčik vytiahnutý z okolitých vajíčok, pôjde o iný druh. Bolo by fajn napísať sem tak o mesiac, čo sa z toho vykľulo.
Jo, podobnost tam je, má to taky ulitu...

Mně se Neritina - zebra, také rozmnožila, na kořeni mám spoustu vajíček, uvnitř kořenu v otvoru jsou malí šnečci, podařilo se mi jednoho z nich vyfotit, ještě má jednoho menšího na sobě na ulitě. Podoba s velkou Neritinou tu beze sporu je. Nutno dodat, že jsem začátečnice, rybky si prodělaly počáteční nemoci včetně krupičky, kterou jsem léčila zvýšenou teplotou v akva (32st.) + solí, takže pravděpodobně mám vodu ještě slanou. Přikládám foto, mám to dost špinavé, takže lépe vyfotit zatím nelze.
Starší reakce
Těžko říct, ani jedno nemám

Nelezla zespoda po krycím skle nebo po výstuze? To jsem pozorovala nedávno u sebe a myslela jsem, že mám halucinace.

Zajímavé, já když ji vidím ležet tak nečekám a otočím ji aby se jí něco nestalo

Asi ji tam příště nechám déle, jestli se umí otočit sama

Díky za info

To by mě teda zajímalo, co se to vlastně stalo. Teď už leze zase po skle. Jediný, co mě napadá, je moje slepota ( nebylo to na nijak nápadným místě a bylo to u skla ).

Zdravé Neritiny (ani ostatní její příbuzné) jsem nikdy otáčet nemusela. Mají ulitu "kulatou" a zvládnou to samy. Tento problém jsem měla jen s pagodulou - má trny a zasekával se do štěrku. Když jedna neritina začala mít problémy s pohybem, brzy chcípla.
Po hladině nesurfují, na to jsou moc těžké.
Neritiny padají pořád, mám u akva dlouhou špejli a vždycky otáčím

Luxovat hladinu ze spod jsem je ale neviděl nikdy a nedovedu si to ani představit, sotva se udrží na menších listech rostlin (proto je pořád obracím

)
E: Píšu pomalu...nebo přemýšlím

Podle mě je neritina na tohle blbnutí na hladině už moc těžká ... to využívání povrchového napětí má své limity ...
Myslím, že to nevedia, ale keby aj "surfovala", tak by ju predsa bolo vidno, ako je vylezená z ulity, nie? Pokiaľ pláva len zatvorená ulita, je niečo zlé...
Já jsem to u nich nikdy nepozoroval, ale nepovažuji se za spec. odborníka na plže.
Dík za rychlou odpověď. Připojím k tomu ještě jeden dotaz: umí neritiny surfovat zespodu po hladině, nebo to znamená, že je mrtvá?
No, prostě se to někdy stane a kovbojku bych z toho nedělal, ono když by jsi si všimnul zítra, taky dobrý. Neříkám jak šílenej civět furt do akvária, ale člověk co se denně kolem nádrže vochomejtne to má v drtivý většině případů pokrytý.

Aby to nebyl jen samej off-topic:
Dnes jsem si koupil 3 neritiny, jedna okamžitě začala lézt na zařasenej kořen, ale pak jsem ji našel převrácenou pod ním ( prostě spadla ). Nic se jí nestalo, převrátil jsem ji zpátky, ale chtěl bych vědět, jestli se to stává běžně, nebo jestli to byla ojedinělá záležitost ( nechci, aby se to stalo znovu a já si toho nevšiml ).
Starší reakce
Mal som v akváriu 3 Neritiny a záleží na povahe - jedna bola horolezec

Liezla všade, na všetko, dokonca aj po Vallisnerii nana.
monny napsala: Vim ze je to blbost, ale proste mi to neda.Do akvarka jsem pres par mesicu nepridavala nic noveho, z ceho by mohoi donest jini sneci. Podarilo se mi sneka vyfotit, je to velice spatna kvalita a zacina se zbarvovat jako neritina. Sama tomu neverim, vim jak se mnozi Neritiny, vim co je to radula a podobne, akorat nevim jak moc velci amateri to tady navstevuji. Takze me za ,, zoubek,, muzete ukamenovat, ale podle toho co vidim mi nevymluvite,ze tam mam sneka, co vypada jak neritina, neprisel po zdi a mechanicky se tam nijak dostat nemohl. Videl ho muj znamy zapaleny, dlouholety zkuseny akvarista a taky mi tvrdi, ze je to mlade neritiny.Uvidime za cas.Pridavam foto.
Známý akvarista, asi hulí dobré modely.Každopádně, ber to jen jak názor totálního amatéra.

S neritinou mám zkušenosti že požere i vláknitou řasu ale pouze ze dna co se vám uchytí když čistíte. Z rostlin nežere protože po nich téměř neleze, jinak je to v celku nádherný plz, bohužel bez možnosti množení v sladkovodních podmínkách. Mám ji cca čtyři roky a stále v kondici.
Tak to mám asi taky doma půl kyblíku neritin.
Já jsem přesvědčen, že i když je neritina malá a mladá, už na sobě má své typické ,,malování". Viz. přiložený odkaz.
www.aquariumlife.com.au/…
Již několikrát se tu podobný příspěvek objevil a , bohužel, vždy se nakonec ukázalo, že jde o okružáka nebo levatku.
Taky to vidím jako levatku, i přes špatnou kvalitu fotky.
Zubovci (neritiny) mají ulitu trochu víc kulatější a bytelnější.
Na fotce je šnek se zašpičatělou ulitou (pokud se pletu, tak se možná dívám na flek, který ani není šnekem). Vzhledem k tomu, že dokonce vidím ulitu levotočivou, tak jde o levatku.
Ta fotka je bohužel hodně špatná a mohla by to být klidně podle té fotky i plovatka. Co vím, tak rozmnožit neritinu v akva se snad nikomu zatím nepodařilo. Sám jich mám několik v akva a mimo bílých vajíček a občasném umrtí staré neritiny žádný jiný vývoj nepozoruji.

Vim ze je to blbost, ale proste mi to neda.Do akvarka jsem pres par mesicu nepridavala nic noveho, z ceho by mohoi donest jini sneci. Podarilo se mi sneka vyfotit, je to velice spatna kvalita a zacina se zbarvovat jako neritina. Sama tomu neverim, vim jak se mnozi Neritiny, vim co je to radula a podobne, akorat nevim jak moc velci amateri to tady navstevuji. Takze me za ,, zoubek,, muzete ukamenovat, ale podle toho co vidim mi nevymluvite,ze tam mam sneka, co vypada jak neritina, neprisel po zdi a mechanicky se tam nijak dostat nemohl. Videl ho muj znamy zapaleny, dlouholety zkuseny akvarista a taky mi tvrdi, ze je to mlade neritiny.Uvidime za cas.Pridavam foto.
monny napsala:
Popravde, vim jak se mnozi neritiny, ted mi teda vysvetlete,vcera sem na skle u dna objevila snecka asi 4mm velkeho, ulitou i vzhledem okruzaka, ale co me vic zarazilo, ze mela stejny zoubek jako neritina,kterym zeskrabovala rasu ze skla. jinak bych to vubec neresilaneresila.ulitka byla prusvitna, nikterak podobna neritine, ale ten zeskrabovaci zoubek mi teda vysvetlete.Na netu jsem nikde nenasla fotku jineho sneka, co by mel tento zoubek,jako neritina. Jak kousek povyroste, ukaze se, co je to zac, ale ted je mi to momentalne zahadou .
Slečno, plži neoplývají zoubky, potažmo chrupem.K příjmu potravy jim slouží orgán, jenž se nazývá radula.Každopádně tvrdit,že při pozorování pouhým okem, bez optických přístrojů, u plže velikosti 4mm, je radula shodná s N.natalensis, je holý nesmysl.
ludvik napsal: Jenže ona je do toho moře unášena již ta larva. Tedy už larvální vývoj je ve slané vodě. Proto nikdo nikdy nenašel malou neritinu ... umřely mu už larvy (pokud se vůbec z vajíček vylíhly).
Nějak si neumím představit, že by se to vykulilo, chvilku rostlo, pak zakokonilo (
), přetvořilo v malého šnečka - který by se následně pustil podkladu, žrádla, a nechal se unášet proudem do moře, kde by si měsíc odpočinul a pak si to celý život šinul zpět řekou proti proudu.
---
edit: možná jsem tě hůř pochopil. Tak to neber jako poučování ...
Popravde, vim jak se mnozi neritiny, ted mi teda vysvetlete,vcera sem na skle u dna objevila snecka asi 4mm velkeho, ulitou i vzhledem okruzaka, ale co me vic zarazilo, ze mela stejny zoubek jako neritina,kterym zeskrabovala rasu ze skla. jinak bych to vubec neresilaneresila.ulitka byla prusvitna, nikterak podobna neritine, ale ten zeskrabovaci zoubek mi teda vysvetlete.Na netu jsem nikde nenasla fotku jineho sneka, co by mel tento zoubek,jako neritina. Jak kousek povyroste, ukaze se, co je to zac, ale ted je mi to momentalne zahadou .
Ano, to jsem se, možná neobratně, snažil říct. Je mi jasné, že v podmínkách akvária nelze neritinu rozmnožit, protože k vývoji je nutná slaná voda.
Pouze jsem se snažil (neúspěšně) vyhledat obrázky malé neritiny ve volné přírodě. Je ale správný můj předpoklad, že pokud bych hledal v deltě řeky, kde by pravděpodobně neritiny měly začít svoji pouť proti proudu, nalezl bych zmenšené kopie neritin jak je známe?
Edit: I kdyby to bylo poučování, jen dobře, vždy je třeba se učit

Jenže ona je do toho moře unášena již ta larva. Tedy už larvální vývoj je ve slané vodě. Proto nikdo nikdy nenašel malou neritinu ... umřely mu už larvy (pokud se vůbec z vajíček vylíhly).
Nějak si neumím představit, že by se to vykulilo, chvilku rostlo, pak zakokonilo (

), přetvořilo v malého šnečka - který by se následně pustil podkladu, žrádla, a nechal se unášet proudem do moře, kde by si měsíc odpočinul a pak si to celý život šinul zpět řekou proti proudu.
---
edit: možná jsem tě hůř pochopil. Tak to neber jako poučování ...
Já tedy nevím, najít obrázek se mi také nepodařilo, ale předpokládám, že malá neritina se od dospělé liší pouze svojí velikostí.
Vycházím z informace, která říká, že po překonání stádia larvy, kdy se změní na šneka se vydá na svoji cestu proti proudu řeky a čím hlouběji do vnitrozemí budeme hledat, tím větší neritiny budou.
Ale pokud předpokládáš, jak psal ludvik, že jsi je objevila u sebe v akva, tak to bude jiný plž

Nemáš malé neritiny, opravdu ne. Myslím, že se to tu už stokrát vysvětlovalo.
Zdravim, nemate nahodou nekdo fotku, ci nejaky obrazek, kde jsou malinky neritiny? Myslim malicky tak okolo pul centimetru +- ???Velmi mi tim pomuzete,na netu nemuzu nic najit.Dekuji, dekuji moc,
Starší reakce
Myslím, že jim to stačit bude. Mám v 60 litrech jednu neritinu, jednoho zubovce pacifického a clithona. K tomu pět japonik a zdá se, že nikdo nestrádá. Záleží na tom, jak moc čisté akvárium máš. Pokud se ti na skle tvoří řasy, najdou si jistě něco i po akváriu (kromě ruduchy a vláknité řasy - tu nekonzumují).
Dobry den, prikrmujete nekdo Neritiny?Kdyz jim nestaci rasy v akvariu?Cetlamjsem o spirulinovych tabletach, samostatne pestovani ras, treba za oknem?Me by zajimal jeste jine moznosti co mate odzkousene.
Dostala jsem tri Neritiny a mam jen 100l akvarium,takze si myslim,ze jim to nebude stacit.
Starší reakce
Hm, taky řešení. Ale lepší je si jich prostě nevšímat, já už je ani nevnímám, jen mi občas přijde legrační, když se jim podaří přilepit vajíčka na nějakého jiného plže. Vypadá pak moc zajímavě.
ja to resil tak, ze jsem je z akva vyhodil (ty sneky, ne ty vajicka) neb trocha rasy porad vypada lip nez svitive bila vajicka vsude.
Já mám vypozorováno tak 5 - 6 měsíců, na skle mi mizí rychleji než na kořenu, ale to je spíše asi můj subjektivní dojem. Přijde mi, že vajíčka clithonů zůstávají mnohem déle.
Trvá to sice hodně dlouho, ale nakonec se taky rozpadnou.
Daň

Přidat reakci
1 ...... 13 14
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 20956x