Neritina zebra
Vůbec žádná alternativa potravy ? Nějaká zelenina , krmení v tabletách s obsahem řasy ? Nějaká zkušenost ? Děkuji .
23 je dobry jak myslis nesmrdi
Krásný šnek, ale plné akvárium bílých teček. Byly("skořápky z vajíček")všude, na kamenech, na kořenech. To mám raději řasu v akva, která je jeho součástí. Šli pryč.

Já vím, i ty vajíčka jsou součástí, ale byly jak pěst na oko

Tak hlavně bacha, aby jim nedošly...

0 01.02.2018 19:54 Ladus – Neritina
Zdravím,koupil jsem si do akvárka 3 neritiny a smekám co už dokazali doporučuji skvělý likvidátor řas
0 31.01.2018 16:22 Jan – Nechcipe?
Ahoj. Jak poznam ze neritina hybernuje? Moje se zbarvila do tmave modra a spadla ze skla. To same dela i druha. Nechcipou?
Rod neritina si nespletieš, tá kresba je jasná.
Dá sa spliesť druh, ale to ti bude jedno, ani jedna neritina sa ti v akváriu nerozmnoží.
Nenene, žádný ujištění, jen názor...
Ale ta kresba je tak charakteristická, že bych se toho nebál...
Právě kreseb je hromada...
Dobrá díky za ujištění

Tady nahoře v modrém rámečku je odkaz do atlasu. Je tam halda fotek.
Řekl bych, že v normálním obchodě si ji nespleteš. I když těch kreseb je halda, tak pořád je poznatelná. A v petcentrech budou mít tak leda Ampulárku a tam kde toho budou mít víc, by zas neměli být trubky, aby ti ji zaměnili...
ctibum napsal: Máš něco a nevíš jistě co? Dej fotku... 
Spíš abych si domu něco jiného nezatahl

.
Protože v obchodech ti můžou říct lecos

.
Abych pak nekoukal že tam mam malé sneky to už by byla jistota že to zebra neni.
Máš něco a nevíš jistě co? Dej fotku...

0 30.01.2018 19:27 Jan2000 – Neritina
Zdravim,
Chci se zeptat jestli se dá zebra zaměnit s jiným podobným druhem?
Starší reakce
Jojo, napadlo mě to pět minut po tom co jsem to napsal, že sinice je vlastně bakterie...
Jinak díky za odkaz

U mě sinice nežraly, ale občas přistiženy na okurce.

Možná blbost, ale řekl bych, že sinice není řasa...
EDIT
Tady máš popsaný sinicožrouty
rybicky.net/clanky/625-
Ahoj, v atlase jsem se dočetl že Neritiny se živý výhradně řasami... Máte někdo zkušenost s tím že by se pustili i do sinice?
Starší reakce
Pokud bude mít jiné řasy, ruduchu spásat nebude.
0 11.09.2017 21:03 Sára73 Neritky mám 4 ve 112 ...pořizovala jsem si je spíš z pohodlnosti, abych nemusela čistit zadní stěnu akva....překvapilo mě, že spásly komplet ruduchu z kořenu.........
Měla by, mě kdysi neritiny vyčistily akvárium opravdu totálně zarostlé ruduchou

Starší reakce
Ahoj. Moja neritina zebra sa uzavrela (zavieckovala) to znamena,ze hibernuje ? Uzavrela sa takym tvrdym vieckom.
Starší reakce
Mne hned ako pisli tie kvazi onion neritink sa mi nezdali,boli uplne ine ako.ich poznam. Preto som sa vratil k starym dobrym zebram. A diky za infosky a odkaz idem si o nich trosku pr3citat.
Tzv. "onion nerite" je Vittina semiconica, a ta vypadá úplně jinak než šnek na první fotce. Nejde o černé vzory, ale o tvar ulity a ty podélné jemné vroubky. Vittina vroubky nemá a nemá ani kulovitou ulitu. To, co je na fotce, se podobá nejvíc tzv. o-ring nerite, identitu takhle označovaného plže ale neznám. Nejspíš půjde o zástupce rodu Nerita (nikoliv Neritina) a může to být docela dobře druh z brakické vody, kterému prostě sladká voda nevyhovuje.
Je potřeba si taky uvědomit, že spousta neritů žije na pomezí vody a sucha, a pokud je něco láká ven, či se jim naopak dole nelíbí, tak zkrátka z vody vylezou. Některé druhy to dělají mnohem častěji a třeba o-ring je tím vyhlášený.
Dá se k tomu něco vygooglit, např. tady ten profil šneka a hodnocení jeho práce jako řasožrouta je výmluvný:
aqualandpetsplus.com/…
Not the Best Algae Eaters: O-rings don't eat as much algae because they won't stay in the water -- not even for short periods of time.
Nemají co žrát, hledají potravu jinde nebo se snaží hibernovat. Dej fotku té řasy (pravděpodobně pro ně nebude).
Je zclastne,ze vkuse su nad hladinou a nikdy ich nevidim vo vode. Je tam aj riasa ktoru by mali zrat ,ale ich nezaujima. Vkuse su zalzene.
Starší reakce
Ano, pravý zelený jasmínový čaj "druhák",né že by vyloženě plaval na hladině, ale vznášel se a sebe menší pohyb rybky kolem ho poslal zase vzhůru.
Mě na okurky nejdou vždy, ale nebyly tam jednou.
Fakt? Důkladně vyluhované lístky pravého zeleného čaje? Mně šly ke dnu jedna radost - do akvárka dány ještě mokré a nacucané po vyluhování na čaj.
Jinak mi tahle neritida moc "na žrádlo" nechodí, raději si rejdí po akváriu. Občas se na nějaký zbytek dostaví, ale jde o řídký jev.
Také jsem chtěla dát,ale mě lístky plavou..
Co vaše Neritiny a okurky? Já dávám okurku Ampulárce a mikro-plžům,ale opakovaně jsem tam přistihla i Neritiny. Nejčastěji pruhovanou, asi 2x i šipkovanou. Neritinu pulligeru nikdy.
Starší reakce
Je to v "Asii v obýváku". Včera jsem přistihl parmičky "šubrtky", jak kolektivně "oždibávaly" travičku. Takže vyřešeno. Děkuji.
Pokud je to v "Asii v obýváku", viděla bych to spíš na parmičky.
Starší reakce
U mňa Neritina ruduchu ignoruje, ale má rada zelenú riasu, v nej vie cestičky spraviť. Tú v poslednej dobe mám dostupnú vždy, no predtým som mal krízu, že riasy zelenej nebolo a raz mi tak Neritina uhynula asi hladom. Inak pri rozumnej úrovni CO2 by azda nemal byť problém, skôr pozor na mikroprvky. Niekedy dávam do akvária kúsok sépiovej kosti, no nezdá sa mi, že by som na nej niekedy Neritinu videl.
Myslím, že je to ok, mám je i v rostlinném s CO2.
Dík, o příspěvek výš se píše, že jí škodí měkká voda a co2, což já mám. Prosím má někdo zkušenost s neritinou v rostlinných akváriích s co2 a PMDD? Dík
Já mám, měl jsem malé akvárium doslova zamořené ruduchou, nasadil jsem asi 5 neritin a do týdne po ní nebylo ani stopy (samozřejmě jsem zároveň odstranil příčiny kalamity). Bylo krásně vidět, jak na kořenu zůstává vyžraná cestička, když tudy neritina projela - nevynechaly ani milimetr

Ahoj chtěl jsem koupit neritinu , aby mi vyčistila nádrž od ruduchy. Někdo tu psal, že ruduchu nežere. máte s tím někdo zkušenost?
Starší reakce
Pokud máš tvrdou vodu, je to obrovská výhoda, nám teče z kohoutku téměř destilovaná voda a např. přidávání CO2 má za následek postupnou likvidaci plžů (rozpustí se jim ulity).
Já jsem podobně "děravou" neritinu zakoupila před měsícem a půl ve zverimexu (asi se mi jí nějak zželelo...). Teď bydlí v tvrdé pražské vodě, žádné nové poškození ulity u ní nenastalo, a to staré zatím ničím nezarůstá (ač řasy by se v akváriu určitě našly). Přijde mi aktivní a spokojená, takže to asi bude kvalitou vody (plus pestrou stravou, ač nevím, jak se zrovna tohle u řasožroutů pozná nebo dá ovlivnit). I ampulárka v jiném akvárku, ale ve stejné vodě, vypadá fit... Tu sépiovou kost jsem zkusila původně jako prevenci, ale i u mě byla totálně ignorována.

Potvrzuju. Muze to byt i vetsi, nezaceli se to, zarusta to rasama, ty tomu pak nepridavaj, a jeste se na tom pak maji tendence past jiny snekoviti (na ulite toho chudaka). Ale dokud je ulita hladka tak na nej nelezou, jen az je to porostly rasama.
Jo, a nejaky pridani sepiovy kosti "na prilepseni, jakoze kvuliva vapniku" bylo k prdu, nezajimala nikoho, ani krevetky.
U me maj celkove vsichni sneci ulity nic moc, rekla bych, ze je to u me vodou. Ty s tuzzsi ulitou, neritiny a clithoni relativne ok, ampulari horsi, a piskorky/helenky jsou "ohlodany", a nemaji spicky.
Neritina to určitě přežije, ale něco (piskořky??) jí likviduje ulitu. Ta poškozená špička je velmi častá, ale ten kráter mimo osu je větší problém. Ukazuje to na špatnou kvalitu ulity. Něco jí schází v potravě, není to ale jen o vápníku. Bohužel už to nikdy nedokáže zacelit a pokud se nezmění podmínky, ty díry budou přibývat.
Toto se mi stalo u clithona, který neměl kvalitní ulitu, nakonec byl tak "ohlodaný", že celý zarostl řasami.
Jasne

Moje to ma takhle porad a zije uz rok.

Dnes jsem si všiml u jedné poškozené ulity. Přežije to?
Starší reakce
Nesmrdí, tak jsem ji tam vrátila....
Přidat reakci
1 ...... 13 14
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 20828x