Jaký je to sumec?
Čauky, nevím co prťata Krevetek ve dně, ale jinak si Krevetek ani nevšimnou...
Hej vtedy to bol ešte jeden veľký chaos toto moje akvárium, už začínam naprávať všetky chyby, nakoniec mi ho zoberie akvaristika kde pôjdem nakupovať teraz tak im ho tam nechám, už som poučená, porobila som v tom akvariu veľa blbostí
Však je to sumec, to je označení po dost velkou skupinu ryb. Nikdy jsem ho s krevetkama neměl.
Edit: No jo no, chce to zjišťovat si informace. Předem nebo alespoň na místě pomocí internetu v mobilu. Na prodavače se spoléhat moc nedá.
No super, predávali mi ho ako sumca tým som si istá
neviete náhodou či by mi pojedol krevetky ak by som ich kúpila?
Edit: Asi by som ho ale mala niekomu dať podľa toho čo sa píše v tom atlase... 150l pre pár a chová sa v pároch, nechala som sa presvedčiť aby som ho kúpila a vlastne celé zle
Starší reakce
0 04.06.2020 19:27 Peterson – Jaky je to sumec
Dobrý den. Koupili jsme 240l akva i s rybama a zajímalo by mě co že to máme za sumce. Jsou tam dva druhy.
Starší reakce
Phractocephalus hemioliopterus
už jsem to nasel....
0 06.11.2019 08:26 Jan – O jaký druh sumečka se jedná?
Kolega mi poslal fotku a zajímá ho o jaký druh sumečka se jedná? Já si nevím rady ( myslím si že jde o sumečka afrického, ale nejsem si jistý)
Díky za radu.
Starší reakce
Podla mňa by to mohol byť sumček žraločí
0 13.06.2017 22:10 Niki – Nezny sumecek
Zdravim, potrebuji pomoc , dostala jsem od kamaradky tuto rybu. Nevim co ji prej vsechno ale u mne sezrala mi neonky misto granule nebo vlocky dala jsem ji mrazene nitenky. Hrozne se boji porad se schova. V beznich prodejnach nedokazali poradit co je za druh. Podle tlamy vypada jak sumec.Dekuji
Starší reakce
neporovnávej jen pruhy
Pimellodela gracilis je tvarem těla a plotvutví vzhledově jiná ryba. Podívaj se na tu tukovou ploutev například...Hřbetní je taky tvarově jinde.
Nikdy jsem ty ryby, ale naživo neviděl.
Prostě to bylo přitakání, že to meesi asi bude.
Ta délka 10 cm je bráno včetně ocasu (TL)? Těch uváděných 8 cm na planetcatfish je SL.
www.cmima.csic.es/…
Blbě sem to napsal. Porovnávám tvar pruhů. Ta meesi ho má přes oko vertikálně, zatímco anténovky většinou horizontálně.
@xx: To je ten link co jsem dával i já, ne? B. meesi
Hlavně neporovnávej podle barviček, nejsou to geoši aby se tak dali rozpoznat .. u sumců je to velice variabilní a mění se, máš mláďata.... Tady z 99% případů neříká nějaká barva či vzor vůbec nic
Pokud fotky na scotcat sedí, tak Pimelodella australis nemám. Ty moje ryby mají trochu jiné zbarvení. Hlavně v oblasti očí mají pruh jinak. Navíc mi nesedí ten původ. Mým rybám 22°C nesvědčilo, Pimelodella australis by to měla zvládat bez problémů.
Koupil jsem tyto ryby jako Pimellodela gracilis. Už v obchodě se mi zdálo, že to je jiná ryba, ale nechal jsem se ukolébat známým co byl se mnou a koupil jsem je. Když je pozoruju v akváriu, jsem na 100% přesvědčený, že to není Pimellodela gracilis, ale něco jiného. Podle fotek to vypadá na Brachyrhamdia meesi. Akorát velikost nesedí. V době nákupu měl největší kus kolem 9cm a teď už má asi 10cm.
V domění, že to je anténovka, jsem je dal do akvária s teplotou 22°C. Odmítali vyplavat, vypadali vystresovaně. V jiném akváriu s tlumeným světlem a teplotou 25,5°C poléhavají pod kořeny. Občas vyplavou i přes den. Plavou hodně rychle a občas i kolem hladiny. Vůči sobě i jiným rybám jsou absolutně mírumilovní. V obchodě plavali v nejhezčím hejnu co jsem kdy viděl. Všechny ryby natočené stejným směrem plavaly na místě proti proudu z filtru.
Trochu jsem se rozepsal.
Každopádně prosím nějakého znalce o potvrzení/vyvrácení mého určení. Chci ty ryby přidat do atlasu. Už jsem jednou udělal špatnou kartu:
rybicky.net/atlasryb/Antenovka_nezna (fotky už Romant na mou žádost smazal)
www.planetcatfish.com/…
Starší reakce
Tak to je přesně on
, děkuji, sám bych na to nepřišel
Ty fotky jsou dost špatný i na tom odkazu, ale na peřovce bych to neviděl. Pokud dobře koukám, nemá zpeřené vousky a nevidím ani tukovou ploutev.
Péřovec. Podle fotky se ale bohužel nedá určit jaký.
0 09.01.2016 14:44 Pinda123 Ahoj
Bude to už skoro 10 let co jsem přikoupil tuhle rybku. Ve zverimexu ji měli pod názvem "sumeček jeskynní (skalní)", ale můžu hledat jak chci, nikde o takové rybě nic nenacházím. Nejpodobnější mi přijde Pakeříkovec... ta moje ale plave výhradně břichem nahoru. Schovává se pod kmeny, vylézá především v noci, je to dravec a za tu dobu se mu povedlo přerůst 20 cm. Více fotek Zde:
pp174.rajce.idnes.cz/…
Starší reakce
Tělo je stříbrné a má dva dlouhé vousy
Starší reakce
Kříženec anténovce červenoocasého (Phractocephalus hemioliopterus) s nějakým jiným anténovcem nejspíše rodu Platystoma. Chovatelsky bezcenné zvíře, eticky za hranou, ale jako domácího mazlíčka ho určitě můžete mít rád a dobře se o něj starat
0 01.09.2014 12:35 gill – prosím co je to za druh?
Dobrý den, prosím o identifikaci, této rybičky.Nikde jsem nenašel druh který by odpovídal.
Starší reakce
a nebo kříženec...
botia lohachata je můj tip... nebo i ta rostrata... určitě ne kubotai
Ta by také mohla, ale i tak vidím odlišnosti...
Zatím si z nás tří ale asi nejpřesnější.
Nedá se svítit, ale musím se zeptat... Co na to PaDa?
Mně to připadá spíš jako Kubotai, ale podle fotek je tam spoustu odlišností, stejně jako u almorhae...
Mohla by to být tato Botia almorhae? Je to focené v zoo v Ústí a tento druh tam snad chovali.
A díky
To asi sumec nebude....
0 04.12.2013 13:51 Milan – Druh?
Nevíte někdo jaký je to druh?
Starší reakce
To je samozřejmě nesmysl. Sumců je kolem 2867 druhů
To není fór, to je přesné číslo vzniklé součtem nepřesných podkladů, které platilo zhruba v roce 2005. Od té doby nějaké ty druhy byly popsány nově, některé taxony byly synonymizovány, takže řekneme-li dnes, že sumců existuje zhruba něco kolem 3000 druhů, nebudeme daleko od pravdy. Kdyby měl člověk dvě hodiny zbytečného času, dalo by se to k dnešnímu dni (a dnešnímu stavu taxonomie) spočítat na druh přesně (opět s výhradou nepřesných podkladů). A k počtu vědecky popsaných a platných druhů je třeba připočítat bratru tři stovky potenciálních druhů lidstvu již známých, leč vědecky nepopsaných a označovaných kódy (krunýřovci, pancéřníčci).
Jaroslav Hofmann
), to neví nikdo.
0 07.11.2013 06:41 WojikCZE – kolik
víte někdo kolik je druhů sumců
Starší reakce
AHoj, nevíte někdo prosím, jak se jmenuje tato rybka?
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 3038x