Přihlásit se RYBICKY.NET »

Vodní kámen - jak na něj

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Vodní kámen - jak na něj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: Semtex
A co je 100x lepší než kys. citrónová? Kyselina octová ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Semtex – Re: filipsi
Vodní kámen to je prevít, na něj je Cillit Bang. Beng beng a kámen je pryč. Teď vážně, s Cillitem zkušennosti nemám, ale co je 100x lepší než ocet, tak je kyselina citrónová. Používáme to doma na varné konvici. Tak ohřát vodu šup tam kyselinu a namáčet vodní kámen. Po chvíli by to mělo povolit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi – Re: LaCheri
Oplachnout steny pri napousteni, napustit treba 5cm vody, zase odsat vsechno hadici pryc, a tak 3x zopakovat. Pouzil bych redenou hcl, potom savo (ne zaroven). Napustenou houbicku, pracovat v rukavicich.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LaCheri
ano kdyby to bylo menší akva tak vypláchnu ale takhle?450kg neunesem s manželem na to abysme si s ním chodili do vany:)ani by se nám tam nevešlo tak jak to pak vyláchnout:)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LaCheri
žiletka? coze a nepoškrábu si akva? a když tam zůstanou nějaký zbytky když to nebudu most vypláchnout nezabije mi to pak rybky?něco jde lehce jen hadříkem ale něco můžu drhnout čímkoliv a nic:(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Miras – Re: LaCheri
já používám houbičku, sůl a kapku octa a pak drhnout a drhnout ano poté samozřejmě pořádně vypláchnout
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: LaCheri
Tak na vodní kámen ocet, HCl, žiletka, žínka=). Ale pozor, vodním kamenem se dá docela slušně poškrábat akvárko.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LaCheri – Jak na to?
Ahojky koupili jsme další akva již použité 450l ale problém je že pán se o to nejspíš vůbec nestaral:(je tam šílený vodní kámen a bůh ví od čeho je to ještě špinavé.Čím to odtamtud dostat kdy to akva pak prostě nepůjde vypláchnout?Přese jen to něco váží...Je to místy až mi přijde do rezata a ne a ne to pustit.:(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Michal J.
Dakujem za odpovede. Cize nakup CO2 setu to snad isti :) Istu dobu dom pouzival TetraPlant CO2 - Optimat, ale zeby dajak moc pomahal to nemozem povedat. Ale to bude skor tym, ze som kupil vyrobok pre max 100l akvarka, a nie mojho 250l hmm cize ucinok ziadny.. Akurat zvazujem nakup AAA CO2 akvarium top set 2kg + pH meter. Ked uz CO2, tak poriadne.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - matrix069 – Re: Sid
JJ,ako vždy máš pravdu:-),je to vyzrážaný nerozpustný uhličitan vápenatý CaCO3,ktorý bol obsiahnutý vo vode a pri väčšej intenzite svetla sa na osvetlených listoch vyzrážava.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matrix069 – Re: Sid
No preto som som napísal "myslím",lebo som si nebol istý. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: matrix069
Skutečně? :) Měl byste si ten článek raději najít. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matrix069 – Re: TAMY
A ešte k tomu listu-že Ti nešumí. Myslím že to na tých listoch sa nevyzrážaval Vápnik,aj keď to z toho názvu Biogénne odvápnenie vyzerá,ale Uhlík. X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matrix069 – Re: TAMY
Je to určite Biogénne odvápnenie.(zadaj do Googla). U mňa sa tento probém objavil po pridaní ďalšej žiarivky do krytu osvetlenia-zvýšená intenzita svetla. Začal som pridávať CO2 a po cca 2 týždňoch bolo všetko ok. No zo starých listov to už nedostaneš preč. Keď som potom CO2 musel na týždeň vysadiť (došli mi bombičky :-D ),tak sa tento jav začal veľmi rýchlo objavovať znovu. CO2 určite pomôže,ale treba ho pridávať pravidelne-žiadne vynechávanie. U mňa v akváriu boli na tento jav najviac náchylné Anubias "nana" a Egeria densa. Kdesi som mal o tom dobrý článo-musel by som pohľadať.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dahak – Re: jajaapaja
Zkusil jsem to mit namoceny asi 20 minut ale nic.Ma ten tvuj postup nejake opodstatneni?.Ocet je taky takova kyselina jako HCl jen slabsi.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP – Re: Mrakoplash
Nebo zkusit častěji měnit vodu.
Akurat som skusil dat jeden list pod ocot a nist. Nesumi. Asi nieje dajaky sposob, ako presnejsie zistit oco sa jedna, ze?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Mrakoplash – Re: TAMY
Chtělo by to Cočko ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: TAMY
Vypadá to na biogenní odvápnění.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - iblik – Re: TAMY
podle me ani jedno
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Michal J. – Re: Mrakoplash
A co teraz? kamen/riasa? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jajaapaja – Re: Dahak
Já to čistím Kyselinou solnou,nejde to hned,ale máčím to štětcem stále dokola pak to přejedu octem a nakonec solným roztokem a umyju vodovodní vodou.Zabralo to vždy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Mrakoplash – Re: TAMY
může a nejspíš i bude :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 – Re: RAP
Tak odkud bereme vodu to ani nevim :-O
Fotka k příspěvku Zdravim. Mam podobny problem, a tiez neviem vo co go :) Takze, poslednou dobou sa mi tvori toto cudo na listoch rastlin. Ide to nehtom zoskrabnut, a ma to zelenkasty nadych (zeby riasa?). Tvori sa to hojne na anibiasoch, a aj na egerii. Rastlinky mi rastu, ale moc pomalicky. Egeria odo dna k hladine vyrastie za cca 2 mesiace, co u rychlorastucej rastliny je pomerne dlho.

Davnejsie som robil testiky na CO2 a vyslo mi, ze ho mam vo vode velmi malo. Moze to byt teda biogenne odvapnenie? respektive riasa?

Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP – Re: Bob66
Jestli náhodou neberete vodu z přehrady, kterou vyvápnily. To s vodou pěkně zacvičí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 – Re: Yirka
To co se píše ne vždy musí souhlasit už jsem se o tom přesvědčil a ne jednou X-) Bohužel to zrovna dnes řeším celý den, testy vody NO2,NO3,Ph,KH i GH v pořádku ale všechny ryby během 2 hodin se pokryly bílým povlakem a plísní a ležely na boku na dně rozzureny Po konzultacích s odborníkem jednoznačně nějaký sajrajt ve vodě, volal jsem i na vodárnu a prý vše v normě jen jsem se dozvěděl že se teď na jaře čistí řády, bůhví co tam dávají :-| Celý den měnim vodu za jinou a zapnul jsem UV lampu, po každé výměně vody je to lepší a lepší, tak to snad přežijou bez úhony palec Zapoměl jsem napsat že se to stalo po běžné výměně vody cca 100L.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: Bob66
Najdi si na stránkách dodavatele vody tabulku složení vody a uvidiš.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 – Re: Yirka
Nejsem na tohle odborník ani jsem vodu dřív neměřil ale myslím že nějaký vliv na to bude, nebo se opravdu zlepšila vodárna :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: Bob66
Ale že by se výrazně měnila tvrdost vody výměnou pozink. stoupaček za plastové, tomu tedy moc nevěřím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 – Re: Dahak
Voda může být v pořádku, ale také záleží v jakém stavu a z čeho jsou stoupačky nebo celý vodovodní řád, pochybuji že tady u nás se takhle zlepšila vodárna :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dahak – Re: Bob66
No me to docela prekvapuje protoze tady na teplicku mame velmi mekkou vodu.Pocitam ze akva bude asi prespolni :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 – Re: Dahak
Ještě předloni jsme měly doma hodně tvrdou vodu(staré stoupačky) a vodní kámen kdekoliv(vana,konvice pračka,baterie) a nešlo to dát dolů ničím, vodovodní baterie i konvice měly životnost půl roku, nikdo nevěřil a každých půl roku jsem se dohadoval a reklamoval X-) Po loňské výměně stoupaček nevím co je vodní kámen a vodu mám že ji pro terče ani nemusím upravovat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dahak
Za stolitrovy akva neni zadna silena palka takze o penezich to neni jen mi prislo skoda ho vyhodit tak se pokousim s nim neco udelat.
Clanek je zajimavej ale podobnym zpusobem bych to resil u velkyho akva u mensiho to asi nema smysl.
Od krecka to nebude spis se priklanim k tomu ze to bude opravdu hodne zazranej vodni kamen.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R Mrakoplash – Re: Dahak
Není to sklo od toho křečka poškrábaný ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ČUPR
Je fakt, že se mi po x letech vytvořila podobná "mapa" na krytu osvětlovacího tělesa chráněného skleněnou deskou. Nepomohlo vůbec nic - zkoušel jsem všemožné chemikálie(ocet i silnější kyśeliny, SAVO,...) i mechanické čištění. Prostě "zub času" zapracoval. Naštěstí je ten kryt už pár dnů před likvidací a bude nový. Asi to chce od počátku pravidelně čistit, aby se ten "vodní kámen" nezažral to hloubky skla. Já bych to řešil asi tak, že bych se netrápil a slepil novou nádrž z čistého skla. Kór když píšeš o jisté alergii na nečistoty a usazeniny na skle. Možná hloupá rada, ale klidné nervy! palec
Jééé - a ještě doplním již uloženou zprávu - mezitím, co jsem to tady smolil, tak to Johan vyřešil podobným způsobem potlesk - prostě hlavně zdraví, to je přednější!!!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan
až by mě došla trpělivost, tak bych vyměnil sklo...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - iblik – Re: Dahak
a co to skusit obrousit si ce nemám stím žadný skošenosti ale tady máš článek www.akvarista.cz/…
aha smich smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dahak – Re: iblik
To je trosku problem ja jsem alergickej na jakoukouliv necistotu ktera je na skle :).Staci otisk prstu, kapka vody nebo zevnitr rasa a uz to musim necim "sesmudlat" smich:Akvarko je jen 30 cm vysoky a ten bordel zasahuje v mistech az do jedny tretiny takze bych toho musel oblepit asi celkem dost.
Fotka k příspěvku Prikladam jeste jednu fotku.

Fotka k příspěvku a co to tam nechat ? a zakryt to černou páskou nevipadá to tak hrozně ale voda musí bejt minimálně nad 1-2 pásku na tom obrázku to neni protože sem vymenoval vodu

Tu nadrz jsem dostal a prej v ni byl donedavna nakej krecek nebo co takze ted je prazdna a neni problem na ni zkouset vsemozny dryaky ale pomalu uz mi dochazej napady co s tim.Jako by tam byl ten sutr zapecenej :)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R Mrakoplash – Re: ČUPR
Zkoušel 30% HCL, myslíš že ocet bude lepší ? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Mrakoplash – Re: Dahak
Sem zvědavej jak to z toho nakonec dostaneš. Takhle z tý fotky mi to přijde jako vodní kámen, ale ten by pustil.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dahak – Re: Killer88
Ani ziletka nezabira...jako by to bylo vrostly.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Killer88
Pak už jedině žiletku a pevné nervy....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dahak – Re: Johan
Vubec me nenapada co jinyho by to mohlo bejt.Jsou tam videt rysky jak se odparovala voda.Je to jen v prvnich zhruba 6-7cm zvrchu.Zkusim asi jeste nejaky redidlo nebo podobnej sajrajt.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: Dahak
Pokud to ani pod HCl nešumělo, tak to není vodní kámen.
Tak HCl nezabrala.Koupil jsem syntetickou technickou 30% a ani kdyz jsem cistil jak o zivot nebo ji nechal pusobit tak bohuzel zadnej vysledek.Existuje jeste nejaka s vice procenty nebo nemate napad co jinyho by to mohlo bejt?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 8 9

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 4114x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11272?od=201