Kdyz uz jsem to vecer sundal, namontoval jsem jeste doprostred jeden pas, RGB. Fotku mam v prezentaci (opet mizernou, fotak uz fakt potrebuju):
rybicky.net/nadrze/17109
Jak jsem to udelal, tam mohlo zustat i puvodni osvetleni (je stale funkcni, ale nemam jej zapnute, neni potreba), neomezuje to pristup pro krmeni. Pouzil jsem dva derovane pasky ze stavebnice Merkur, at nemusim do krytu delat dalsi diru a tak dva pasy drzi na dvou sloupcich, na kterych byl puvodne jen jeden.
Ty me dva stejne pasy jsou teple bile. Ten RGB pas (ma zvlast cervenou, zelenou a modrou a da se tak namichat pro oko barva) ma pri 12V na vsech barvach hodne modrou barvu, vysledne hodne studena bila. Takze jsem to zapnul vsechno a z teple bile z puvodnich dvou pasu se stalo neco jako "neutralne bila" az "studene bila".
Co se tyce toho, zda teple bilou, ci studene, vetsinou je to volba vkusu, rostliny lidem rostou pod obojim. Tim, ze jsem si pridal RGB k teple bilym, mohu barevnou teplotu doladit podle sveho vkusu, podle toho, co z toho RGB rozsvitim. Ono je to necelych 6W RGB (celkem, vsechny 3 slozky, zmeren necely pulAmper z 12V) pridanych k 17W teple bile, takze ty pridane barvy nejsou videt jako samostatne barvy, ale jen meni to, jak vypada ta bila. A protoze chci videt na Ramirezkach vice modre, ta modra slozka z RGB mi to samozrejme doprava, ryby jsou ted pro oko takove mnohem (bez naroku na nazvoslovi) "pastelovejsi". Vice jsem od toho RGB ani nechtel, a z toho pohledu se mi to libi.
Pouzit jen RGB nad akvarium, tedy same RGB, bych si asi netroufnul. Prece jen bile LED pokryvaji cele viditelne spektrum a slozenim RGB sice bilou vidime, ale jsou to vlastne jen 3 vlnove delky (v nejakem malem rozsahu +/-), a nevim, jestli bych pak nemel problem, ze se to moc netrebuje do chlorofylu a karotenu a buhvi ceho (fakt v tom nemam v hlave poradek, budu muset neco nastudovat) nekterych rostlin a ty pak moc nerostou ani pri relativne hodne svetle. Plne spektrum sice plytva energii, ale zase at funguji rostliny kdekoli, neco si z toho vyberou.
Konkretni LED pasky asi doporuci nekdo jiny, ja mohu uvest co jsem pouzil ja. Nejsou ani nejlepsi, ani nejlevnejsi, jen jsem nedockavec stara a daly se koupit hned, pres pult
.
www.ges.cz/…
www.gme.cz/…
A jeste jednou radeji napisu, co nejvetsi mozny kus hliniku pod ne, pac pokud budou mit nad 40°C, dlouho nevydrzi. Svuj prvni LED pasek jsem vyhazoval po mesici s polovicni svitivosti, pac jsem na to sahl, rekl ze je to dobre... a nebylo.