Dánio - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Starší reakce
Chci se podělit. Občas odlovím nějakého prcka ve společenském akváriu a často začnou jako by padat na ocas a celkově plavou mizerně. Vypadá to takhle:
photos.app.goo.gl/… Ti červíci co plavou kolem nejsou paraziti, ale mikry. Točil jsem si to proto, abych se mohl podívat, jestli se pokouší žrát.
Dosud mi vždy potěr uhynul. Ale tentokrát zabral acriflavin.
Takže pokud narazíte na stejný problém, zkuste ho.
Starší reakce
akvarium ma 100 l, 22 ryb - dania, black molly, pancernicci, neonky, vodu menime tretinu vody cca kazdych 14 dni, filtr claro 1000, vcera vecer to jeste nemelo, jinak se chova normalne, zere
Hodily by se informace o nádrži (jak je velká, filtr, kolik je tam ryb, údržba...) Hodně by to pomohlo.
0 26.09.2019 18:17 Lukáš – Danio pruhovane
Zdravím, našemu daniu se udělala pod hlavičkou hnědá boule. Neví někdo o co jde?
Děkuji
Starší reakce
0 14.08.2019 13:57 Rostislav – Nevíte co to je?
Zdravím, nevíte někdo co to může být? Všiml jsem si toho dnes z ničeho nic u dánia mamyanmarského. Vím, že foto není ideální, ale jsou to strašně pohyblivé rybky. Díky za nápady
Starší reakce
Chtělo by to odtajnit a aktualizovat prezentaci...
Dík
Akorát že rybička má pořád stejne bříško barvy prostě vše.
Tohle mi dělají cichlidky, propadlá bříška, ztráta barvy, apatie a nitkovité výkaly. U nich jsou to střevní bičíkovci. Co je to u danií, netuším, ale třeba by to taky mohli být střevní paraziti.
0 23.05.2019 15:08 Marti Ahoj chci se zeptat proč mi Danio pruhovaná z ničeho nic začala lehat u dna na bok leží dýchá trochu víc než normálně a pak vystartuje a zase si lehne jde o samičku bez jaké kolib zmíněný v akváriu. Děkuji
Starší reakce
0 15.05.2019 09:08 Maya [30] Ahoj, prosim o radu. Nektera dania maji jakoze slepene ploutve.
Jedna se o 3 kluky. Prijdou mi hubenejsi ale jedi a plavou s ostatnima.
Ps. Mam je asi tyden/max dva (nic si nepamatuji
). O vikendu mereni no2 a no3 vse v poradku na minimu.
Starší reakce
-zřejmě půjde ,v těchto případech ,o nějaký alimentární problem
-Vámi aplikovaná léčba je tudíž bezpředmětná
Ahojte, nesetkali jste se s tímto někdo, začala jsem pozorovat asi 4 kousky danií, které vypadají stejně jako na fotce co vložil Bikerek, 1 jsem na zkoušku odlovila do karantény, kde jsem použila Eshu 2000+ EXIT, ale rybky do dvou dnů umřely, na další 1 jsem použila Preventin, ale stejný vysledek, bohužel Bikerek již nenapsal jak dopadl.
moc děkuji za pomoc
"jakoby ztrácet, propadá se jim bříško, nebo spíš celé tělo a hlava jim zůstala nepřirozeně velká, možná až zvětšená. rybky jsou ve společenské nádrží, kde problémy u jiných ryb nevidím, nebo se neprojevuji - pouze u Galaxy, "
Starší reakce
Dnes jsem našel danio jedna prsní ploutev slepená a na té stejné straně jako plíseň.
Dal jsem do karntény teplota 27 přidal antimykotin a malou lžičku soli. Tak doufám že se stoho dostane. Jen nevím jak s vrácením ryby do hlavního aq. pokud se dá dohromady. Postupně snižovat teplotu vody v karanteně aby nedošlo k tepelnému šoku. Ale co tu rybku opláchnout od té chémie nebo jak tohle. To opravdu nevím. Děkuji za rady tipy. S pozdravem Martin
Starší reakce
Tak jsem chtěla jít den po dotazu "na to" a nebylo potřeba. Ryba je fuč...asi Garry...
Sápristi...to nerada dělám...ale nevypadá, no. Myslíte, že je to problém jednotlivce, nebo se mám bát o další?
Rybka celkově nevypadá dobře, já bych jí to zkrátil.
Rybka bez ocasu, špatně plave a je dost hubená. Myslíte, že má cenu něco podnikat?
Udělala jsem i video, u mě na profilu, ale ještě není schválené.
Starší reakce
Já je proprala a dala je do plastové krabičky, co se v ní prodávají v obchoďákách saláty a dala jsem je pod umyvadlo v koupelně, protože je tam chladno. Jaxi to nedaly a to jsem z nich krmila jednou při přinesení... A přiznám, že mě to odradilo od dalších pokusů s živým krmivem...
NO, každopádně začnu víc dávat min. ty mražené patentky. co mám doma. Žerou to. Další typy pročtu.
No jo nítěnky je třeba hned proprat a pak uchovávat třeba v lednici v hodně mělké vodě. Když se zkazí, je to hnus. S grindalem je pohodlnější a čistší práce.
NO, jde o to, že jsem jednou koupila nitěnky a do druhého dne bylo po nich.
Když umře, nic se nestane, násadu určitě poskytne nějaký akvarista v okolí.
Děkuju za vysvětlení. Podívám se tedy na příslušná témata. Jen se živého trochu obávám, aby mi neumřelo.
Suché, byť kvalitní, je vždycky jen nouzovka. Něco jako krmit člověka instantními polívkami - levmé krmení jsou ty čínské nudlové za pět korun, lepší krmení jsou "poctivé" polévky od vitany. Polívka z pytlíku a multivitamín je lepší než jen polívka z pytlíku, ale čerstvá strava je čerstvá strava. Mražené cokoliv co bude rybám chutnat a velikostně vyhovovat, ale zase je důležitá kvalita, někteří výrobci jsou schopni zamrazit zkažené krmivo. Ideální je střídat víc věcí, zkoušet co rybám chutná, nedržet je stále na tom samém. Živé si můžeš chovat doma, třeba grindal. Pak je ale důležité, čím krmíš ten grindal, určitě ne piškotem v mléce (rybám neprospívají tuky teplokrevných zvířat, a ty se předávají i přes krmné živočichy) - je tu o tom podrobná diskuse. Myslím, ta dania by mohla brát i artemku (galaxky ji milují). Atd. Prostě kvalitní pestrou stravu. I kdyby to nebyla přímo příčina problému, zlepšíš tím rybám imunitu a budou mít větší šanci si poradit i s jinými problémy.
Právě že to není první rybka...
Co se týče krmiva, už mi bylo doporučeno změnit. Dokoupila jsem TetraMin a Tropical Supervit a vše střídám. Dajanu chci ale pomalu zkrmit, ať ji nevyhazuju. Seru fishtamins klidně koupím, když to rybkám pomůže.
Co mražené bys doporučil? Mám patentky, ale pravda, už jsem je chvilu nedávala... Z živého mám trochu obavu, abymi nechcíplo než ho zkrmín,nemám s tím žádné zkušenosti. Jenjednou snitěnkami, které to bohužel nedaly.
powery: Ano, spíš jsem, ale tady to byla taková vzpomínka na film. Jen jsem vypustila dodatel: Ani já vás nepotěším, protože sem trochu nezapadal.
Pokud se ti to děje častěji a opakovaně, jak jsem pochopil, je třeba hledat příčinu. Těch může být bohužel mnoho, ať už daných prostředím, geneticky nebo infekčních. Při pohledu do tvé prezentace mě ale na prvním místě napadla potrava - samé suché, navíc ne zrovna premiové značky. Takže je to jen tip, ale ty ryby mohou být na hraně s výživou, zejména co se vitamínů a minerálů týče. Zkusil bych zařadit kvalitní živé a mražené krmivo, případně i přípravky jako sera fishtamins. Ale hlavně to živé.
-preventivně utratit a neriskovat tím případně možná rizika pro zbytek osádky ,pokud vývoj stavu jedince je neuspokojivý
-může se klidně jednat pouze o vývojovou fázi alimentárních problémů ,souvisejících s imunitním selháním ,zvláště u tohoto druhu
Zase já......
Danio pruhované-zlaté - jakési hubené, ale žere, zadní ploutev špatná. Zbytek ryb v pořádku....?
Starší reakce
Tak ráno nalezeno mrtvé....
Starší reakce
Bez odborného vyšetrenia, iba na základe fotky, je prakticky nemožné určiť presnú diagnózu. Môžu to byť všetky uvedené možnosti, teda geneticky podmienené vývojové poruchy, avitaminóza aj parazity. Možností je dokonca ešte viac. Je iba na tebe, na ktorú z nich sa v prvom rade zameriaš. Vitamínmi určite nič nepokazíš, no pochybujem, že to bude mať nejaký výrazne pozitívny efekt.
No, už je to 3 nahrbené Danio: první 17.11. nahrbené, sice mnou dáno do ledu, ale už ho tahal proud, dlouho by nebylo. Druhé 26.12. nahrbené s prasklým břichem, dáno do ledu, ale bylo hrozně akční a dostalo několik kostek, chudák, nechtělo se mu. Třetí viděno teď.
Nevím, jak rychle se tebou jmenované projevuje či to je prostě ta křivice a nějaká várka ryb měla prostě smůlu a měla malé akva/špatné krmivo někde, jak popisováno níže.
Ale zmiňované vitaminy by mohly prospět všem rybám,ne?
Vzhľadom na to vpadnuté (a po novom prasknuté) brucho, by to okrem uvedených možností mohla byť aj Hexamita alebo Capillaria. Otázka je, či ti za neistý pokus liečiť jednu-dve ryby stojí nakupovať lieky...ja by som v tomto prípade asi vyčkal (či sa stav bude zhoršovať a či sa symptómy prejavia aj na ďalších rybách) a zariadil sa podľa toho.
Ano, vím, že je to ta křivice. Šlo mi o to, zda se dá něco dělat. Na vit. se podívám, díky. Posledně se k tomu přidalo prasklé břicho. Jinak zatím ryba vypadá v cajku, tak zatím nechám. Staré moc nebude, memám je zas tak dlouho.
Může to být dědičné, může to být podmínkami a stravou a může to také být věkem. Dania pruhovaná na to trpí často a dokonce se proto používají k výzkumu poruch páteře pro lidskou medicínu:
journals.plos.org/… Já mám od chovatele hejno Galaxek, 40ks a 4-5 kousků má taky deformaci. Jedno hodně, zbytel lehce. Všiml jsem si toho nedávno. Chovají se úplně normálně, nikdo je nešikanuje. První, co mě napadlo, že se to prostě stává, tak to v přírodě chodí a že kolem toho nebudu vyšilovat. Když jsem viděl to množství, ze kterého vzešly... Ale pro jistotu, jestli nedělám něco blbě a nemám tam kdoví co, jsem to tu chvíli řešil hledáním a nenašel žádnou jednoznačnou příčinu, takže bych musel změnit akvárko v laboratoř. Pro jistotu jsem napsal i chovateli, riskujíc ostudu. A ten mi doporučil se z toho nepo, tak to v přírodě chodí, že jestli jsou jinak ok a nikdo je nešikanuje, tak ať to neřeším, že se to stává, byť pečlivě vybírá chovný kusy, důvodů že může být víc, aniž bych něco zanedbal a že to stejně těžko zjistím a jestli je zbytek akvárka v cajku, ať to jen sleduju, kdyby něco a jestli mě to obtěžuje esteticky, tak ať je utratím, že mi dá jiný... Takže asi tak...
Můj názor je stále stejný, křivice. Mohlo by pomoci přidávání vitamínů, třeba Fishtamin od Sery, tedy jak říkám mohlo.
A jsme opět tu! Opět se mi hrbí Danio, žere, nic ho neodhání, ale hrb! Dá se s tím teď něco dělat - pro jedince, nějak tomu předejít - pro zbytek??? Jestli jsem měla koupenou nějakou "špatnou sérku", nemám je z jednoho zdroje.
Taky se dívám, že obě ryby na fotce majou roztřepaný ocas, ostaní jsou v pohodě - o co jde v tomto případě? Díky všem...
Starší reakce
Vidím, že sem přispívám snad jen já....Po týdnu se vrátím a čeká na mě zase nemilé překvapení. Divně nahrbené danio (až do S,na fotu mocn ení vidět) s vyhřezlým břichem. Když jsem ho lovila, je neobyčejně akční, vyskočilo mi z cedníku a chvilu jsem ho hledala. Ve vodě opět za chvilu ožilo jako by se nic nestalo...ale asi to nemá cenu. Led..?
Už se mi to u jednoho stalo, O co jde???
Starší reakce
Děkuji všem za vysvětlení. Krmivo střídám, ale krmení plůdku už teda neovlivním...
lacewings: Pošli, taky bych si přečetla.
- něco k tomuto tématu se již zpracovávalo
- podívám se na to
Máš nějakou práci na tohle téma?
Morticia napsala: mr. google moc nepomohl...?
-je to v důsledku nevhodného krmení ve stupni vývoje ryby ,
-zde se nejedná se o genetickou záležitost
Ona ta vada se fakt vyskytuje od nepaměti
... prostě když ten plůdek trápí chovatele dlouho v krátké nádrží se starou vodou, tak se to vyskytne - třeba i později ... je i možné, že určitá populace je takto geneticky zatížena a v "příznivých" podmínkách to propukne ... v podstatě tento druh se z přírody nedováží a tedy je to snad sto let chovano v umělých podmínkách s cílem, aby se co nejvíce jedinců dostalo do prodejní velikosti ... obecně si zajímavé druhý seženu vhodné rodiče a namnožim si je ...
Tak su asi neschopná, ale moc jsem toho nenašla...ani zde, ani na jiných webech, mr. google moc nepomohl...?
Měkká voda v Brně nehrozí, spíš naopak. Nádrž má 100x50x38 cm, to je myslím docela slušný prostor pro plavání.
Křivici si nejdu, neznám. Akva mám 10 měs., tak stále víc nevim, než vim.
A je fakt, že jednou jsem byla v jedné akvaristice a Dania tam nekoupila, protože byla ve velké většině právě takto křivá. To moje jsem měla už nějakou dobu, kupované vždy kontroluju a zkřivilo se u mě, ostatní vypadají v pohodě.
Tak jak píše Roman ... bohužel je to docela častá chyba u danii pruhovaných - co si pamatuji, tak už aspoň padesát let
Když jsem občas odchovávat dania, tak jsem je co nejdrive přelel do dlouhé nádrže a u nich se ten problém nevyskytoval ... ale může být i měkkou vodou(?) ...
Musela jsem dát k ledu 1 Danio.
Bylo celé nahrbené, všimla jsem si ho večer u krmení - žralo s ostatními, ale bylo nahrbené a hubené. Ráno už ho tahal proud po akva, ale ještě žilo, ocas už mělo od ostatních potrhaný, břicho ještě více "vysoslé". Po usmrcení se bohužel narovnalo, takže ani nefotim...dá se dle popisu usuzovat, o co šlo? Ostatní vypadají v pořádku...
Starší reakce
Změř si dusitany. Tohle je jeden z projevů.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 9
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 7941x