Dubové listí do akvária
Jako tak, že na Šumavě je podstatně čistější vzduch než v Plzni (doufám), byť na okraji a v minimální zástavbě. Rozhodně to není listí od silnice
jak jako smrdí zplodinami
No nevím, dala jsem tam takové ty klasické (nevím, jestli je ze zimního nebo letního) a pak před pár dny jsem přidala ještě ty špičatější - podle odkazů asi z dubu červeného. Zatím pořád nic. Nevadí, aspoň vypadají hezky. Mmch. trhala jsem je ze stromu a byly už hnědé uschlé. Ještě někdy příště zkusím šumavský buk - ten rozhodně nebude smrdět zplodinami, tak třeba jim bude líp chutnat
Kaira napsala: Kdyby byl zelený?
Bude hnít.
Já nevím, nejsem odborník přes dubové listí.
Jaký by tedy mohl být problém s tím, že je utržený ze stromu? Kdyby byl zelený?
Byly utržené už uschlé, hnědé. To je špatně?
Hele já mám taky padený, ze stromu netrhám, ale ne ty v počátečním stádiu rozklady
ale takový pevnější, jsou v akva taky tak dva měsíce a pořád vypadaj jako kdyby tam byly týden. Ale ty co jsem měl předtím byly taky za měsíc skoro pryč, asi je to list od listu.
1 29.01.2015 19:05 radim
V tom může být problém. Že je urvanej.
Já mám dubový list v krevetárku už asi od října nebo listopadu a je naprosto netknutý.
tak oni dubové listy ale i jiné nejedi hned nejdřív tam musí dojit k rozkladu a to nejakou dobu trva a asi nejvic jim to chutná když je to aspon 14 dni v akvarku jinak šišky moc nejedi ty se pouzivaj hlavne na upravu vody . Za měsic až dva z listu zbyde jen kostra .
dubove listy jsem nezkousela, jen olsove sisky, prelity varici vodou, a nejaky casek louhovany, nejdriv atrakce nejvyssi, pak na to krevety pekly, tak jsem s tim prestala
ale takova sparena kopriva, to je pry zuzo (rikaj krevety) davam jim vrsky, cca 4 listky, a to jim jede
zachvilku na nich začnou žít mikroorganismy a pak se to nich krevety pustíjou, ve svém akva je na listech někdy nevidím i týden a pak jsou na nich třeba celý den
Ony si je najdou
0 28.01.2015 23:20 tchorik Tak jsem na základě pročtení této zajímavé diskuze taky doběhla k řece pro dubové listy a olšové šištičky a světe div se, asi mám nějaké divné krevetky, protože si jich (listů i šištiček) vůbec nevšímají. Listy jsem pokusně nějaké spařila, nějaké jen oprala, ale není v tom rozdíl, kromě toho, jak rychle klesly ke dnu. Co je špatně? Může to být druhem dubu? Nebo na to jen nejsou zvyklé?
Starší reakce
ono je docela dost druhu ja jich na wikine napočítal přes 40
cs.wikipedia.org/…
naposled když sem sbíral listí tak sem dumal nad
cs.wikipedia.org/…
zda je to vubec list dubu nebo neceho jineho ale je to dub, po spaření má daleko menší vůni tríslovin a rozkládá se rychleji než běžný
cs.wikipedia.org/…
určitě suché, ideálně když uschne na stromě a nestačí spadnout
Mozna je to blby dotaz a na hloupou otazku dostanu hloupou odpoved, ale rad bych vedel zda pouzit uschle dubove listi nebo cerstve. Nasbiral jsem momentalne uschle listi. Dik
Nejsem botanik, ale dub je podle mě oboje. To vpravo je dub letní, to vlevo je nějaký míň běžný druh dubu, možná dub cer.
Nejsem botanic, rozeznam tak akorat kaktus o dpampelisky. Takze potrebuji poradit. Na fotce jsou dva listy.Predpokladam, ze ten v pravo je dubovy, ovsem u toho leveho si nejsem jisty. Hleda se odbornik na duby
Starší reakce
Spíš než jako snižování PH, bych to vnímal jako věc prevence a podpory přirozeného prostředí a imunity rybích obyvatel, huminy, třísloviny, to jsou ty věci o který zde běží především.
viem ze neni len na PH aj pre krevetky to chcem ale dufal som ze aj to PH viac znizi
mně teda ta voda i víc voní..Vypadá to hezky,krevetky to žerou a trochu to i barví vodu
ty listy nejsou jen o pH
uz som nasiel aj nastudoval ale malo znizuju PH ja som myslel ze znizia aspon o 0,5
Stačí použít Vyhledávání ve fóru a za 5 minut budeš znát odpověď. Blbá odpověď co?
a asi dost blba otazka
ale co vlastne tie listy robia s vodou?co by sa stalo kebyze ich tam hodim za plnu hrst
já jich dávám asi 5..a mam 30 l akvárko..a sneslo by to i víc..
Keď pôjdeš do lesa, tak pod stromom ešte určite nájdeš listy z minulej jesene
0 05.06.2014 13:47 matus13 mam otazku mozem natrhat teraz dubove listy a nechat ich vysusit na slnku a potom dat do aq?alebo mam zbierat hned hnede listy,a kolko ich mozem dat do 50l aq?
Starší reakce
já ji tam měl půl dne..ani jedna si ji nevšimla,tak jsem ji zase vyndal..asi špatný druh,nebo jsou fakt překrmený,zase někdy to zkusím
zkoušel to někdo s rasborkama? dočetla jsem se, že i razborky mají rády rozkládající se listí, a že to, co se na nich tvoří jím prý doplňuje jídelníček, tak jsem tedy v neděli nasadila mandlové listy a jsem zvědavá. Asi to nechat úplně rozložit v tomhle případě, že?
1 21.11.2012 07:49 lhajek [1870] - Rostliny Starší reakce
Ahoj Libore, já mám ještě zásoby šištiček, které bych ti mohla poskytnout na oplátku, a v Olmíku jsem byla o víkendu...
Teď se tam nechystám, projíždět budu (možná) v pátek 13.7. Ozvala bych se ti.
Jinak dubová kůra se používá ve formě odvaru jako sedací koupel, ale mnohem jednodušší je použít gel z dubové kůry, dostupný v lékárně, cena okolo 50,-Kč. Dubová kůra je součástí intimního gelu firmy A.T.W., vřele doporučuji, je bezvadný.
Nemáš někdy cestu do Olomouce? Bych ti pytlík listí dal. U nás je dubů celkem dost a zásoba mi vydrží do jara. Spíš mám problém, že mi dochází olšové šištičky.
Co se kůry týče, já bych ji nezavrhoval, ale byl bych opatrný s dávkováním. Raději zkusit malinko a po týdnu přidat zas malinko, než to přehnat. Ale nezkoušel jsem. A vím, že je to MM, ale jak se taková dubová kůra používá na hemeroidy? Nebo je to někde v návodu napsané?
Oni krevetky to listí taky požírají... kůru bych taky nedával
Nejen na hemoroidy, ale je výborná i na cokoliv, co má tendence se "podebírat"... No je to fakt, pokud někdo nenapíše, že to zkoušel, raději to nebudu riskovat.
Obávám se, že je dobrá na hemeroidy, ale do aqua to bude tříslovin privela...Chce to zkusit, ale nevím, nevím...
Chovatelé krevetek, prosím o váš názor... Myslíte, že by se sušená dubová kůra zakoupená v lékárně dala použít v krevetáriu místo listí, které mi už došlo?
Starší reakce
Ano, v tom poměru světlo:živiny:rostliny, bych hledal tu příčinu vyššího výskytu řas na tom skle.
Světlo je pořád stejné. 40W žárovka. Pravda je, že jak tam mam teď jenom rostliny, tak dvakrát týdně přidávám cca 1ml biofloru a odebral jsem jávský mech který tam byl. Pokud nepočítám zmizení krevetek, tak to jsou jedinné změny, které proběhly. Asi to má souvislost s tím bioflorem, to je fakt možné.
Ta, či ona řasa v tom či onom množství ke sklu akvária patří a tu souvislost s listím bych v tom nehledal, tam bych to spíš viděl na světlo a živiny, jako její (ne)podporovatelé.
0 14.11.2011 14:06 Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumím Bych se k těm dubovým listům chtěl zeptat. Dokud jsem měl krevetky v
rybicky.net/nadrze/13408 tak jsem tam měl i dobové listí a o řase jsem nevěděl. Když jsem předělal "krevetárko" na pseudo rostlinné a listy vyndal, tak se mi tam začíná množit řasa na skle. Je možné aby tyhle listy zabraňovaly její tvorbě? Celou dobu jsem měl rohle akvárko bez filtrace a i teď je bez filtru. Pouze vzduchování a začíná se mi na skle dělat řasa.
Já jsem je nechala tak na půl hodiny vyluhovat ve studené vodě, pak je ještě pořádně opláchla a hodila do aqua. Ale myslím že každý má svoji metodu.
Když se spaří, klesnou hned. Pokud je tam jen vložíte, může trvat i pár dní, než klesnou ke dnu.
0 13.11.2011 20:31 michaltatarak – LISTY DUBU A BUKU DO AQUÁRKA
Dobrej večer, chtěl bych se zeptat: Vidím tady ve vetšině akvárii tedy hlavně krevetárek, že jsou v akváriu listy dubu nebo buku, líbí se mi to a mám ty listy nějak spařit horkou vodou nebo jen omýt a vložit do akva.???
Přidat reakci
1 ...... [2] 4
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 16013x