Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Dubové listí do akvária

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dekorace 

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Dubové listí do akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.05.2011 13:55 Muž malyLibor [5371] - Asie – Dvouměsíční zkušenosti s dubovými listy
Chci se podělit o své zkušenosti s použitím dubového listí v nádržích s krevetkami a mikrorasborami.
Sbíral jsem dubové listí až teď na jaře, přímo z dubů, kde není žádná doprava. Nijak jsem ho neupravoval. V kanceláři jsem jej dal do nádrže jen tak, suché, doma jsem jej spařil vařící vodou. Spařené listí změklo a ihned klesalo ke dnu, nespařené den plavalo, než kleslo, a zachovalo si "suchý" tvar dost dlouhou dobu. Na nespařené listí se krevetky vrhly ihned a denně na něm hodovaly, přesto vydrželo mnohem déle než nespařené, na které začaly chodit hodovat až po několika dnech. Přisuzuji to tomu, že na tom nespařeném listí zůstakly zachovány mikroorganismy, které krevetkám chutnají, a začaly se vytvářet nové, kdežto na spařených byly tyto mikroorganismy zničeny a musely se teprve vytvořit. Naopak tkáň spařených listů změkla rychle, kdežto u nespařených měkla dlouho, proto listy samotné vydrží déle, když jsou nespařené.
To jsou tedy mé poznatky k dubovému listí. Nyní dávám listí nespařené a dávám ho celkem dost, 1-2 listy na 5 litrů. Krevetkám to vyhovuje, dubové listy milují stejně jako listy mandlovníku, jsou jen podstatně levnější. V současnosti přidávám i olšové šišky a chci zkusit i olšové a bukové listí, ale vyloženě z estetického hlediska, protože se mi zdá, že krevetkám je jedno, z jakého listu seškrabují oblíbené dobroty.
Vliv na kvalitu vody nepozoruji, týdně měním 25% vody.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 10:21 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Muffy
nevylíhly, byl to jejich 1. výtěr a sežrali to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 22:27 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: matlala
Na tom něco je. Já to teprve zkouším, uvidím, jak to bude fungovat. Ale musím říct, že doma na spařených listech mi krevetky neustále šmejdí a kutí něco těmi svými kartáčky, v práci na nespřené docela kašlou... tak nevím. Ale jak říkám, uvidím, co bude dál. Příště třeba zkuím jeden zpřený a jeden nespařený, ať mám srovnání :-)

Je zajímavé, že první den to bylo přesně naopak. Na ty nespařené v práci si hned vlezly krevetky a šmejdily, doma na ně první den kašlaly. Ale teď po 4 dnech je to naopak. Zřejmě ty spařené už porůstají bakterie, protože jsou měkčí, kdežto u těch nespařených to bude možná trvat trošku dýl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2011 13:20 Žena Muffy [55] Re: matlala
Mě se ramirézky vytřely na spařený dubový list už 2x, ale pokaždé jikry zplesnivěly. Tak jsem si říkala, že ty listy raději z vytíračky vydnám, protože se bojím, že ta plíseň může být způsobena tím dubovým listem. Vám se ty ramirézí jikry na listu vylíhly?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2011 10:36 Muž matlala [798] - RostlinyRe: malyLibor
spařením z nich rychkeji vylouhuješ třísloviny a další látky, které za prvé barví vodu a jsou prospěšné a za druhé zničíš to "co je pro krevetky zajímavé". Já dávám nespařené do vytíračky úpro cichlidky a nemůžou si to vynachválit. Třeba ramirezky se mi v životě nevytřeli na spařený list, jen na přírodně louhovaný v akvarijní vodě o teplotě cca 27°C
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2011 09:02 Muž malyLibor [5371] - Asie – Spařit či nespařit
Tak jsem včera přidal 3 listy do akvárka v kanceláři a 6 listů do 38 litrového Blau doma. V kanceláři jsem dal nespařené, plavaly po hladině, doma jsem je spařil - přivedl jsem vodu k varu, ponořil do ní listy a dal jsem hrnec na prkýnko schládnout. Když byla voda jak v akvárku, dal jsem listy do akva. Šly okamžitě ke dnu. Dnes v kanceláři už jsou listy také u dna. Je mezi nimi však velký rozdíl. Nespařené v kanceláři zůstaly tvrdé a jsou ve stejném tvaru, jak jsem je přinesl - různě pomačkané. Doma se mi listy při spařování vyrovnaly a změkly, jako by byly čerstvé. Tady v kanclu už na nich seděly krevetky a šmejdily nožičkama - zřejmě je na nich dost žrádýlka. Doma krevetky sedí pod listy a hrabou se v písku - využívají je jako úkryt, ale spařením se na nich zřejmě odstranilo vše, co tam bylo zajímavého pro krevetky. Uvidíme, jak se to bude dále vyvíjet a které dříve zmiznou.
Teď jsem si uvědomil, že tohle není správný postup. Měl jsem dát do obou akvárek vedle sebe listy spařené a nespařené a pak pozorovat a vyhodnocovat. Takhle to není zcela vědecky podloženo. No, hlavně aby to prospělo krevetkám ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 19:24 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: robik1
Prý to malounko zlepšuje kvalitu vody a přirozený vzhled akvárka, ale pro mne hlavně na nich prý rostou řasy, baktérie, houby a další mikroorganismy, které tak chutnají mým oblíbeným zvířátkům hop
A pokud chceš vědět více, v téhle diskusi je opravdu spousta zajímavých a často zcela protichůdných názorů. Nejsou protichůdné v tom jestli listí dávat, ale jak listí dávat :-D Tak jsem dal v kanclu jen tak suché, jak jsem ho natrhal, a doma dám za chvilku spařené. A protože jsem se nikde nedočetl kolik, tak dám přiměřeně - 3 malé lístky na 20 litrů vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 17:38 Muž robik1 [1] - Labyrintky
naco sa do akva vobec davaju tie listi? je to na nieco dobre mozno bi som dal aj ja! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2011 15:54 Muž malyLibor [5371] - Asie – Tak jsem taky přidal listí :-)
Tak jsem hodně o listí četl, viděl jsem ho ve spoustě akvárek a hlavně krevetárek vyfocené, tak jsem zapomněl na poučky z mládí a přidal jsem taky tři listy do akvárka v kanceláři. Zatím si hezky plavou po hladině. Uvidím, za jak dlouho klesnou a co na ně krevetky. Pár lístků vezmu i domů ano

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2010 23:30 Muž karelpavel [18] Re: Pavel
Suché X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2010 11:48 Žena gaume [26] - ŽivorodkyRe: Pavel
hlasuju pro uz suche :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2010 11:02 Pavel
je možné dát do akva čerstvé dubové listí?? nebo lze v současnosti listí nasušit a pak ho tam dát? nebo je nutné přirozeně uschlé listí?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2009 13:24 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Lola
hlavne po nejakem case na listech vyrustaji rasy, ktere krevetkam evidentne chutnaji a jsou pro ne dobrym obohacenim jidelnicku Spíš bakterie a houby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2009 12:50 Žena Lola [28] Re: martina
Suche (spadane) dubove listi a stejne tak listi a sisky z olsi uvolnuji do vody huminove kyseliny, coz by melo pusobit dezinfekcne, nepatrne snizovat ph a tvrdost vody a hlavne po nejakem case na listech vyrustaji rasy, ktere krevetkam evidentne chutnaji a jsou pro ne dobrym obohacenim jidelnicku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2009 14:49 jose Re: martina
Tie listy by nemali byt zive, teraz mozes aj zo stromu az do jari.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2009 14:29 martina
ahoj lidičky k cemu je dobry to dubovy listi a to tam jako normalne date listi do akva s rybkama a je to opadany listi nebo natrhany ??? diky predem za odpoved :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2009 23:34 Žena Lola [28] Re: Bledule
Ja bych se nebala toho, ze v Praze v parku nekdo hnoji. Tak maximalne psici na prochazce :-) A pokud se opravdu bojite tezkych kovu apod, tak doporucuji vylet nekam kousek za Prahu, treba na Okor :-) vsude okolo jsou smisene lesy plne dubu. Pred 14ti dny jsem si tam nasbirala super-listy :-) a jeste jsme pozorovali raky v potoce... a o vikendu ma byt docela pekne pocasi :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2009 23:02 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Bledule
V prezentaci píšete, že hnojíte. Myslíte si, že v hnojivech nejsou těžké kovy? Nebo v krmivech? Myslím, že tak malá koncentrace co se dá v (na) listech do akvárka přinést je pro tak krátkodobý systém, jako je běžné akvárium, zanedbatelná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2009 22:57 Žena Bledule [0] – listí v Praze?
Trochu se bojím, že když tu nasbírám listí, budou mít na sobě těžké kovy od aut. A asi bych nevěřila, že v parcích nehnojí.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2009 14:06 Muž kortezhugo [983] Re: Dixon
...plesne maju radi slimaci-"sneci" :-) - volakedy daaaavno som nieco liecil Penicilinom - hodil som tabletku a oni sa na nu vrhli :-) - potom som to musel rozpustat vo vode... - clovek ani neuveri kolko Penicilinu dokaze zozrat jeden slimak palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.09.2009 13:57 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Dixon
V akváriu je plíseň, bakterie a různé houby na všem. Ale jen čas od času se to někde namnoží tak moc, že to vidí i oko. Nechal bych to být. Něco si na tom slupne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2009 13:53 Muž Dixon [13] - Sumci
Dobry den.dal som do akva tie hlavicky a dneska je na nich plesen,mam to tak nechat a ona zmizne alebo to mam vybrat a ocistit?nestane sa nic CPO racikom ak to zozeru alebo ked to plesnive maju v akva? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2009 14:26 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Skunkiee
ano "Obal bukvic" (číška) v akváriu vydrží hodně dlouho a listy jsou dekorativní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2009 14:20 Muž Skunkiee [3] - Sumci
pujdu na buk, ten muže byt v akva take ne? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2009 21:24 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Eff
Ano, to můžem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2009 21:21 Muž Eff [417] - RostlinyRe: Johan
Dobrá, ale abychom nemátli veřejnost, můžeme se snad shodnout na čepičkách žaludů ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.09.2009 21:05 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Eff
V poslední době je moderní prát místo v prášku jedněmi exotickými ořechy. Kaštany a žaludy u nás na tom nejsou o moc hůř=). Stačí se na podzim kouknout do kaluží nebo řek. Já bych je tam moc nedával. Neříkám že by to byla katastrofa (jak říkáte, máte ho v krevetkárku), ale proč přilejvat olej do ohně=).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2009 20:51 Muž Eff [417] - RostlinyRe: Johan
V tom případě jsou mé žaludy v krevetkáriu poněkud nedomrlé či méněcené, když krevetkárium nedisponuje čepicí á la plzeňská dvanáctka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.09.2009 19:38 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Dixon
Ty bych tam nedával (žaludy, kaštany, bukvice atd.). Obsahují saponiny a tak by na hladině mohlo být hodně pěny ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2009 19:18 Muž Dixon [13] - Sumci
Dobry den,ked sa davaju do akvaria dubove listy tak by sa nemohly dat aj plody dubu-zalude?to ma iba tak napadlo ked som isiel po lese....... :-)
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2009 09:03 marsz Re: Gabriela
Samička snahu určitě nemá a samci je to asi raději jedno. List je dobře opevněný, ale jikry začínají stejně plesnivět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2009 17:20 Žena Gabrielka [73] Re: marsz
palec A nemají snahu ten lístek s jikrami stěhovat po nádrži? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2009 13:17 marsz – Místo kamenů
Akarky zelené přišly na další využití. Klást jikry na polorozpadlé listy. ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 21:11 Žena datura [104]
já prostě vezmu listí a hodím ho do krevetárka ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 20:08 Muž fantuomas [35] - Rostliny
zdravím, ja som pridal lístie asi pred troma dňami, - nazbierané..teraz na jar, v pohode sa dá nájsť opadané suché lístie, možno nie tak "čerstvé" ako na jeseň, ale pripadá mi dobré, pevné atď..
ps. iba som ho opláchol v teplej vode, v akváriu vyzerá podla mňa úplne skvelo ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.05.2009 13:26 Muž včelař [44] Re: Jirkaass
Zelené obsahují chlorofil, a budou ve vodě zahnívat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2009 12:43 Muž Jirkaass [35] – podat listy
je rozdil jestli dam do akvarka zelene listy nebo hnede?? a proc se musi davat hnede listy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 09:11 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Jirkaass
S tím spařením se to nemusí přehánět. Stačí teplá voda z kohoutku na umytí a šup snimi rovnou do akvárka. Den dva se budou vznášet na hladině, ale pak stejně spadnou na dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 07:14 Muž Jirkaass [35] – listy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Asi pred tydnem sem si nazbiral dobove listi a ted sem ho 2 dny nechal ve varici vode (varici byla dokud nevychalda)a chci se zeptat jestli sem je moc ne sparil :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.05.2009 07:13 Muž Eff [417] - RostlinyRe: Jirkaass
Počkat,nesbírat, trhat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2009 06:47 Muž Jirkaass [35] Re: klm007
takze tohle listi je mi k nicemu ??mam nasbirat az to prez podzim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 23:14 Muž klm007 [114] Re: Jirkaas
Já nasbírám přes zimu (to je sezóna) dubové listí a suché jej mám schované ve skříni. Když potřebuji dodat do akvárka, tak jej vezmu, namočím jej do sklenice na den až dva. List se pěkně nacucá vodou a po vložení do akvária rovnou klesne na dno. Nic nedezinfikuji. Pouze při sběru každý list prohlédnu, zda na něm není něco "podezřelého" - prostě když se mi nějaký list nelíbí, tak jej neberu. Listí je plný les, takže je z čeho vybírat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2009 19:58 Muž Jirkaass [35] Re: marsz
A ja sem asi pred 1 tydnem staci to takle vyschli?a mam to dezinfikovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 23:21 Žena nihaso [2]
Krevetky mám také vybarvenější, dokud nebyklo listí, byly málo výrazné. Určitě jim to prospívá. Dávám 1 list na cca 10 litrů.. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 19:36 marsz Re: Jirkaas
Hnědé dubové listí hodit do akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2009 18:11 Muž Jirkaass [35]
Kdyz sem ted nazbiral listi jak dlouho ho susit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 16:30 Muž Jrk [143] Re: Dixon
Bílé nebo černé fleky, možná bude i trochu cítit. V tomto ročním období bych je asi nesbíral, spíš bych se je snažil sehnat třeba na inzerát. Počkal bych si do podzimu, nasbíral do zásoby. Přeci jen jak vypadají po zimě? Ale nevím, více ať napíší zkušení...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 16:21 Muž Dixon [13] - SumciRe: Jrk
aha,a ta plesen sa ako prejavuje?nejake blede flaky ze? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 16:12 Muž Jrk [143] Re: Dixon
Já bych ho tam určitě nedával, tím bych alespoň určitě nic nezkazil. Pokazit se dá rychle, co potom s tím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2009 16:05 Muž Dixon [13] - SumciRe: Jrk
A ked ma znamky plesne....moze ist do akva?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [3] 4

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 16003x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10951?od=101