Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jezírkové rostliny

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Jezírkové rostliny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2018 22:50 Muž AsusKD [85] Re: petulinakk
tone je to síce aj v ČR rozšírená rastlina, ale pokiaľ sa v danej lokalite nevyskytuje, tak radšej do kompostu s ním. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2018 21:04 Žena petulinakk [2017]
Z mých pokusů osázet kamenné korýtko mi zbyl koupený blatouch, který jsem nakonec neupotřebila, a on mrcha pořád živoří v květníčku a ne a ne chcípnout...

Za vesnicí je v lese menší jezírko kde skoro nic neroste, v létě je hladina pokrytá okřehkem a břehy rašeliníkem...

Prohřeším se nějak, když tam ten blatouch odnesu a vysadím?
Není to CHKO ani nic podobného...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2018 14:08 Žena petulinakk [2017] Re: jamajcan
vaaclav napsal: Na zimu bych tam dal kus dřeva aby ti to led neroztrhal. :-) jamajcan napsal: Polystyren je lepší :-)

Lavor je původně tchána, a on mi tvrdil, že to mráz nikdy neroztrhal i když to bylo přes zimu plný... tak jsem to tu první zimu riskla, ale máte pravdu - jistota je jistota :-)
Jestli si na podzim vzpomenu :-D

Každopádně mě ty kytky moc potěšily, sice nerostou hezky ve shluku každá ve svým koutku lavoru jak jsem jim naplánovala ale prolínaj se, samozřejmě - na tý malý ploše se jim nedivím... ale vypadá to pěkně i tak, a doufám že to příští rok ještě zhoustne.

Jinak jsem loni taky koupila v hypermarketu polochcíplej blatouch, a protože se do lavoru už nevešel, nechala jsem ho venku jen tak v tom 9x9 květníčku... A přežil zimu taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2018 13:58 jamajcan Re: vaaclav
Polystyren je lepší :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.08.2018 13:30 R Muž vaclav [14851] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: petulinakk
Na zimu bych tam dal kus dřeva aby ti to led neroztrhal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2018 12:41 Žena petulinakk [2017] Re: JirkaŠčobák
Netuším, já tam nesahala :-) ale tipla bych že jo, jsme ve 400mnm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2018 12:38 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: petulinakk
V zimě to nepromrzlo až na dno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2018 11:58 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: petulinakk
Když ještě vyladíš i okolí, dostaneš palečky tři.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   01.08.2018 11:50 Žena petulinakk [2017]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Po roce provozu píšu jak jsem dopadla - podle rad tady jsem pořídila tři druhy rostlin

rybicky.net/atlasrostlin/nymphoides_peltata
rybicky.net/atlasrostlin/menyanthes_trifoliata
rybicky.net/atlasrostlin/hippuris_vulgaris

a všechny v tom malém kamenném "lavoru" tu poslední zimu daly bez problémů.

Do lavoru nijak nezasahuju, jen na podzim jsem posbírala spadané listí z hladiny, a v těch vedrech občas doleju něco vody. Před zimou jsem nijak nechránila. Výška vodního sloupce je cca 15-20cm.

Je to určitě hezký koutek, na pohled mnohem příjemnější než prázdné korýtko :-)
petulinakk napsala: Nejedná se přímo o jezírko, spíše o louži, ale nenapadlo mě lepší téma kam dotaz dát stydim
Mám na zahradě koryto o rozměrech (vnitřních) 50x64cm a použitelné hloubce max cca 25cm.
Zatím funguje jen jako líheň komárů, tak bych ráda, aby plnilo i estetickou funkci, a ráda bych do něj dala nějakou zeleň.
Moc se mi ale popravdě nechce kolem toho skákat, nejradši bych něco bezúdržbového... existuje vůbec nějaká zeleň která by v tom lavoru mohla být celoročně, v létě by se neuvařila a v zimě nezmrzla?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2017 13:57 Muž LiborSprysl [9015] Re: petulinakk
Aby se udržely kořeny pod vodou ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2017 13:52 Žena petulinakk [2017] Re: petulinakk
Rostliny uz mam, vypadaji slusne, dokonce maji i sneci nasadu :-D
Jen bych mela jeste jeden dotaz - jak vysoke dno bych jim tak v tom lavoru mela udelat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2017 21:58 Žena petulinakk [2017] Re: 0 a Plecos
Děkuju za odkazy, bohužel Hořánci pokud vím nezasílají, a na ten obchod od Plecose jsem předtím nenarazila, já už mám objednáno odsud www.puskvorec.cz zítra mají rostliny dorazit tak uvidím jaké budou kvality.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2017 00:51 Muž 0 [1892] - Obecné.Re: petulinakk

Tak tedy, zde je odkaz, který jsem předtím nepovažoval za nutné vkládat, ale je tam přece jen širší nabídka, než běžně bývá: www.google.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2017 18:51 Muž Plecos [325] Re: petulinakk
Já objednával tady:
www.rostliny.net/…
Záložka vodní a bahenní
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2017 13:43 Žena petulinakk [2017] Re: 0
Díky, Obi i Hornbach jsem prozkoumala, a žádnou z doporučovaných tam neměli. V Obi jsem teda koupila ve výprodeji blatouch, no za 29 nekupte to :-D buď přežije nebo ne.

A z těch které mi Václav doporučil zkusím kombinaci

a "na vlastní triko" :-D ještě rybicky.net/atlasrostlin/hippuris_vulgaris

No a myslím že tím mám v lavoru už přeplněno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.06.2017 09:55 Muž 0 [1892] - Obecné.Re: petulinakk
Fotka k příspěvku Mám i ve vaničce venku bazanovec rybicky.net/nadrz/5640/214.jpg a vachtu - rybicky.net/nadrz/5640/307.jpg , které nevymrzají, jen nesmí vyschnout zcela voda.

Rostliny netřeba nikde v přírodě hledat a drancovat, stačí zajít do obchodních řetězců Obi a Hornbach, kde jsem viděl i v akčních cenách obstojnou nabídku rostlin pro zahradní jezírka.

Vložené foto je z letošního roku, kde je příbřežní flóra různých, ještě málo rozrostlých druhů vodní květeny v chovném rybníčku. Ty sítě jsou chovné sádky na letní odchov akvarijních ryb v tomto roce. Voda je sice nazelenalé barvy, ale právě to je důležité pro masový rozvoj zooplanktonu a tím i pro dobré přírůstky ryb. Volně v té vodě je spousta čolků, pulců a vysazení halančíci Aphanius danfordii, plus i 55 ks rájovců M.ocellatus k eliminaci larev dravého hmyzu.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2017 09:58 R Muž vaclav [14851] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: petulinakk
Hodně jich mám i dám ale trochu daleko u Blovic PJ :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2017 08:15 Žena petulinakk [2017] Re: vaaclav
Moc děkuju za tipy!

Nebyl by ještě tip kde je sehnat? :-) jít drancovat k potůčku atd se mi příčí, navíc je to asi i nelegální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2017 07:42 Muž LiborSprysl [9015] Re: vaaclav
Máš recht... ďáblíky mám v podobné louži a jak letos kvetly... po promrznutí skrz na skrz...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.06.2017 18:19 R Muž vaclav [14851] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JirkaŠčobák
Těmhle rostlinám ale zamrznutí nevadí. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2017 18:07 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: petulinakk
Myslím, že špatně položená otázka: V zimě v 25 cm zamrzne všechno.
Vyloženě na letnění by odle mě stačilo a víc bych nečekal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.06.2017 17:22 R Muž vaclav [14851] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: petulinakk
Když to nenecháš vyschnout a na dno dáš trochu země může tam být hodně věcí.
rybicky.net/atlasrostlin/hydrocharis_morsus-ranae
rybicky.net/atlasrostlin/calla_palustris
rybicky.net/atlasrostlin/equisetum_fluviatile
a spousta dalších jen u těchto rostlin která vydrží i zimu je většina chráněných. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2017 14:28 Žena petulinakk [2017]
Fotka k příspěvku Nejedná se přímo o jezírko, spíše o louži, ale nenapadlo mě lepší téma kam dotaz dát stydim

Mám na zahradě koryto o rozměrech (vnitřních) 50x64cm a použitelné hloubce max cca 25cm.
Zatím funguje jen jako líheň komárů, tak bych ráda, aby plnilo i estetickou funkci, a ráda bych do něj dala nějakou zeleň.

Moc se mi ale popravdě nechce kolem toho skákat, nejradši bych něco bezúdržbového... existuje vůbec nějaká zeleň která by v tom lavoru mohla být celoročně, v létě by se neuvařila a v zimě nezmrzla?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   22.03.2017 13:55 Žena Irbis191 [13] Re: LiborSprysl
Dobrý den pane jávímvšechnonejlípakritizujuvšechny. Slušně jsem se zeptala, zda vydrží acorus březnové teploty, protože některé rostliny vydrží více, jiné méně. Ne, nemám hlavu prázdnou smich to nemá asi nikdo... některé rostliny se přesazují z pokojových teplot do 2-10C° a nevadí jim to...
Každopádně Acorus přesadím, až se trochu oteplí, což bude brzy u nás je už teď krásných 14,5C° :)
Přeji hezký den
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2017 10:55 Muž LiborSprysl [9015] Re: Irbis191
A co hlava? Prázdná? Co použít logiku? Nezmrzne, pokud nebude mrznout. Přesazovat teď do jezírka... coze ... Opět trochu logiky... Interval teplot venku je od pár nad nulou po 10-14 ... zatím byl předpokládám v teple ...no asi si vejskat nadšením nebude...
Nebylo bylepší počkat třeba "po zmrzlých", aby odpadly některé zbytečné problémy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2017 20:37 Žena Irbis191 [13] – acorus
Ahoj rozhodla jsem se přesadit můj Acorus decoratus (druhý roste zatím dobře) do jezírka. mohu už teď v březnu? Prozatím jsem ho vytáhla a dala do sklenice, kde je na dně bahno z jezírka a voda asi do 1/3 rostlinky. Nemrzne? Mohla bych ho přikrýt listím..
Dík :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2016 16:18 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: vaaclav
Ja už tam lekniny mam . Bilej a růžovej. Lotos už mi zabírá moc mista v akvu, tak zjištuju jestli ho k nim mužu pŕidat a jestli na zimu zase vyndat...
:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2016 13:35 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: karmen1976
Nemám, ale myslím, že bys ho neměla zasadit do větší hloubky, než 30 cm. A neočekával bych, že vydrží přes zimu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2016 12:49 R Muž vaclav [14851] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: karmen1976
Fotka k příspěvku Je to tropický leknín takže zazimování asi nepřipadá v úvahu. :-)
Ty chceš leknín do jezírka? Jak ho máš velké a hluboké? :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2016 10:58 Žena karmen1976 [362] - Amerika
Ahojky. Nevim kam s tím ,tak když tak přesměrujte..

Máte někdo zkušenost s lotosem egyptským v jezírku ? Konkrétně s přendáním z akva do jezírka , se zazimovánim atd ?
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2016 10:11 Muž Faire42 [37] - Z donucení miníčka – Jakou rostlinu do pidijezírka?
Zdravím,
kvůli zavlažování bylinkové spirály stavím malinké jezírko ze smaltové vaničky. Rád bych, aby to nebylo jen takový "holý" a rád bych do něj umístil nějakou nenáročnou rostlinku. Doporučíte mi, prosím, co by se tam dalo umístit? Obsah vaničky odhaduju na cca 100 litrů.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 10:30 Muž 0 [1892] - Obecné.
Fotka k příspěvku V minulosti jsem početné přebytky jezírkových rostlin v mnoha druzích nabízel na burzách, ale pro slábnoucí zájem jsem s tím přestal a teď kytky navíc již nemám.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2013 17:26 Muž LiborSprysl [9015] Re: Attta
Pampové trávy velmi rády vymrzají...ozdobnic máme už docela dost...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2013 16:43 Muž Attta [208] Re: Attta
EDIT: Tak rostliny jsem nakonec díky vašim tipům objednal z vodnisvet.net/… a ještě plánuju koupit nějaké trávy kolem. Pro inspiraci jsem našel nějaké fakt pěkné na tomhle webu: www.rostliny.net/…= ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2013 20:55 Muž Attta [208]
Nemáte někdo tip na nějaký eshop s rostlinama do jezírka (levný a hlavně odzkoušený) ?? Kdyžtak mi piště i do pošty. Díky moc

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2011 18:22 Muž dikard [14] - Jezírkové rybyRe: Kyborgus
od akej hlbky je tam ta stena zalezi na hlbke potom ci to chces popinave alebo len aby to nevyzeralo ako plot vo vode?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2011 15:35 0 Re: Kyborgus
Jen bleskově napíšu, že snad Lysimachia nummularia. Bez fotky ti nikdo neporadí. 0.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2011 12:37 Kyborgus – Menší problém
Máme v jezírku mloky ale je problém že se dostávaly do filtrace a tak jsem jim tam perlinkou (taková zednická síť)vyhradil prostor a ted jaké na tu nebo pod tu perlinku nasadit popínavé rostliny aby to vypadalo jako živá stěna???

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 18:33 Muž dikard [14] - Jezírkové rybyRe: longer
no ja som nekupoval na lekno ani na trstinu zeminu a ani kosiky vsetko som imrovizoval a vcelku aj dost esteticky, tie moje kosatce mam v sietke od pomarancov s kamienkami z dunajskeho strku a makadamu. Je to zaujimave ze to neroztrha ta zima tie kosatce ale ked si to zoberiem tak ani v zemi su neni moc hlboko a kolko krat aj trci cast tej hluzy von cize je na priamom slnku aj mraze a na jar znovu ozije.... vdaka za rady inak neviem sa vynadivat na jazieko mas ho fakt pekne, dnes som akurat rozvrhoval ako bude vyzerat moje druhe ale este stale nemam jasno ako to spravit - jednoznacne chcem vela vela rastlin :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 17:55 Muž longer [1] - Mořské rybyRe: dikard
Já mám kosatce dané v košíkách, kde mám substrat pro vodní rosliny. Košíky jsou položeny bud na dně nebo na cihlách, cca tech 10 - 20 cm pod vodou. Přes zimu vše nechávám na míste, jen lekníny přendavám do hlubší vody. Taky se mi tam tvoří led, ale zatim jsem s tím nikdy neměl problém. Je možné, že košíky promrznou, ale vždycky se na jaře všechno zase hezky chytne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 15:49 Muž dikard [14] - Jezírkové rybyRe: longer
presne takuto reakciu som cakal nechcel som hned pisat ze som to skusal aj ja ale no skusal. Pouzil som obycajny kosatec zo zeme dal som ho s malinkou castou zeme a kamienkami do jazierka. Akko vravis aj mne sa krasne chytil napocudovanie. Najpr sice vyzeralo to ako keby hynie ale uz ma nove listky(alebo ako to nazvat). Zaujima ma este otazocka mas to v nejakom bahne alebo iba priamo vo vode?? co v zime nazamrzne to?? lebo kde ho mam ja tak tam v zime vznikne lad, porad ako to mas vyriesene?

pokial ide o kupu tych vodnych kosatcov ano mam moznost ale uz mi maju priniest zlty kosatec od jedneho znameho(trosku zabuda tak to dlhsie trva), dik zatial
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 13:07 Muž longer [1] - Mořské rybyRe: dikard
Ahoj. Vodni kosatce existují a je jich i docela dost druhů. Já sám mám v jezírku 4 druhy a některé mám i v hloubce 25 cm a jak se jim tam panečku daří.:-) Nejčasteji je můžeš najít třeba v nějakém hobbymarketu jako je Hornbach nebo Baumax;-) Já jsem si zkusil i experiment, že jsem vzal normální kosatec ze skalky a dal do jezírka, nevim jestli to bylo stestí, ale chytnul se a pekne mi tam už dva roky roste.:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2011 11:37 Muž dikard [14] - Jezírkové ryby
ja sa chcem opytat ako je to s kosatcami(Iris) co rastu v zemi davanim do krajnych plytcin jazierka je vobec mozne ze bude tam rast?? Lebo ked som sa pozeral po nete tak som nasiel iba vodny Iris ale toto asi este nikto neskusal, alebo sa mylim??
ta plytcina je brana asi okolo 10-15cm vody,
a otazocka aka rastlina dokaze znizit uhlicitanovu tvrdost vody?? napustam vodu zo studni a ked prsi zase s dazdozvodov ale to je asi iba 1/3.
vdaka vopred

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2011 20:46 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: bali
Růžkatec se dá přivyknout na pěstování i přes zimu, ale ostatní mají minimum kolem 10 °C a Pistia až 15 °C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2011 20:40 Usine Re: bali
Zkus to až v létě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2011 20:29 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetky – plovoučky z akva do jezírka KDY?
dotaz: kdy muzu prdnout nejaky ty plovoucky z akva do jezirka? asi je jeste zima na to co? kytky klasika: salvinie, pistie, ruzkatec asi, zkusil bych i limnobium

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2010 23:41 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: Usine
S panašovanými listy je v nabídce celá řada trav, Calamagrostis počínaje, Arrhenatherem konče.
Pokud chcete přímo do vody, tak vám nezbude nic jiného, než se spokojit s tradičními travinami (Juncus, rákos apod. a nebo ta Calamagrostis, ty bývají snášenlivé ke všemu. ), pokud jen k těsné blízkosti, tak můžete použít vše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2010 23:30 Usine Re: křupka
Fotka k příspěvku Jé mám tohle, jak se to jmenuje jsem zatím nepátral, našel jsem to v příkopu u silnice. Listy mají požadovanou velikost.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2010 20:19 křupka
Prosila bych o radu.Chci kolem jezírka zasadit nějaké okrásné trávy tak do 100-120 cm a chtěla jsem se zeptat jaké tam jsou vhodné?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] 3

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 2223x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10795?od=51