Jezírkové rostliny
Modrásku jsem letos zdárně přezimovala v hloubce asi 30 cm. Byla ale mírná zima, jestli by dala zdejších obvyklých -25°C, to nevím. Japonské kosatce mráz vydrží, ale nemají být v zimě ve vodě. Zkoušela jsem to s jedním, sice tak nějak přežil, ale moc z něj nezbylo. Ty, co jsem vyndala a založila do kompostu, přezimovaly rozhodně líp. S lobelkou zkušenosti nemám.
Taky bych uvítala zkušenosti někoho dalšího.
Ještě trochu večerního sluníčka.
Když už se tu řeší kytky do jezírka...jak je to s jejich zimováním? Které kytky vyžadují zimování mimo jezírko? Tuhle informaci většinou na štítku kupovaných kytek nemáte. Běžné druhy, co rostou kolem rybníků a potoků neřeším, ty by měly být ok. Lobelka šarlatová v záhonu v pohodě, ale v mělčině, dá to? Modrásku většinou z mělkých jezírek dávají dovnitř, dočetla jsem se, že ve větší hloubce vydrží i přes zimu venku. Žlutý kosatec nebo sibiřský ok a co ty barevné japonské kultivary? Nebo rotala, jak ta je na tom? Můžete se, prosím, podělit o vlastní zkušenosti? Díky.
V tuto dobu mnohé druhy vodních rostlin, již začínají omezovat růst, tak bujný vývin očekávejte leda u vláknitých a jiných řas.
Už je srpen a to spousta rostlin dá se říci začíná brzdit v růstu ale to neplatí o všech. Moc velký progres nečekej.
Druhově jsem při nakupování přitlačila, takže v jezírku je více než 10 druhů.
Mohla bych už letos doufat v nějakou progresi v růstu nebo letos už to bude jen o snaze rostlinek zakořenit nebo obecně přežít?
Starší reakce
První stupeň mám na gumačky a pak ještě jeden trochu hlubší a nakonec na leknín Já mám asi 1,5m. Nejvíc frekventovaný je ten první.
Jasné. U mě je několik výškových stupňů. Na netu jsem našla, že na 1m2 by mělo být cca 5 rostlin téhož druhu. Byla jsem se podívat na výkop a podle odhadu by to mohlo být cca 30 kořenících rostlin na plochu mého jezírka.
Vybírala jsem rostliny tak, abych měla využitá všechna patra, to je asi běžný postup. A pak podle velikosti, mrazuvzdornosti a vkusu.
Protože objednávka rostlin pro moje jezírko není daleko, zajímalo by mě, jestli jste si dělali plán výsadby, nebo jste prostě sázeli, jak vám co přišlo pod ruku? Tedy s přihlédnutím k vzrůstnosti druhu.
Kaira napsala: Nádhera. Smůla je jen to, že to je odsud přes 500 km daleko. Těm, co nemají hluboko do kapsy, jsem rostliny i medaky běžně posílal s doručením do druhého dne v období, kdy není moc horko.
Je s tím přípravná práce mnohdy na celý den i výlohami na zabalení a zadarmo to nikdo dělat nebude.
Naposledy jsem po přepravci, který měl cestu do místa objednání, zabalil a odeslal tento týden v pondělí 22 druhů rostlin a 150 ks j.medak, což zabralo 8 hodin času.
Ono rostliny vybrat, očistit, jednotlivě zabalit do papíru a pak do plastových sáčků, popsat na sáčky, co je co a do zprávy napsat, alespoň stručně pěstitelské požadavky, každého druhu, je časově náročné.
U ryb to je podobné. Ty s přepravou do druhého dne posílám v dýchacích sáčcích, co dovnitř přes stěnu propouští kyslík a ven kysličník uhličitý. Koupil jsem je a nechal si poslat ze zahraničních zdrojů.
Mnohé druhy rostlin u nás nelze běžně sehnat a nákupy v zahraničí vychází na značné sumy, mnohdy s komplikacemi v právních předpisech a dovozních omezeních.
Do nákupů rostlin a semen ze zahraničí jsem investoval tisíc euro s úspěšností 50% .
Ztráty vznikly tím, že buď rostliny došly přímo zhnilé, nebo neduživé a následně se rozpadly, též i záměny a pak jsem platil nové objednávky a u objednávek semen to, byla úplně katastrofa s podvodnými záměnami za plevel, nebo naprostou neklíčivostí, takže jsem vystřízlivěle poučen.
Nejlépe je navázat kontakty na ověřené pěstitele a vyhnout se překupníkům.
0 25.07.2024 21:41 0 [1892] - Obecné. V neděli 28.7.2024, bude ten stolístek v nabídce jezírkových rostlin na burze v Ostravě.
Samozřejmě jen pro ty zájemce, co to nemají daleko a mohou tam přijet.
V prodeji budou i japonské medaky.
Seznam za mne v pohodě, jen mi to na tu velikost jezírka přijde málo. Okřehku se asi stejně neubráníš, nakonec se objeví. Mně se objevil loni ani nevím odkud.
Chce to klídek a začít tím co seženeš a postupně pak můžeš vyměňovat. Hodně záleží co za vodu budeš mít k dispozici. Pokud jde o malý leknín do 1 metru vody taky nebude problém protože by měl být v dost velkém a vysokém květníku.
To je stolístek klasnatý.
Přes léto, takto vyrůstá nad hladinu.
V zimě za mrazů, co není pod vodou zaniká a na jaře opět obráží.
Vhodná doplňková kytka k osázení jezírka.
Už mám sepsaných 6 druhů, které bych k začátku do jezírka dala. Po skupinkách cca 3 kusů. Vybrala jsem normálně?
Mít leknín přece není žádná povinnost. Když ho nechceš, tak ho tam nedávej.
Co je to zač ta jemnolistá rostlina, co prorůstá pupečníkem? Je moc pěkná.
Problém je v tom, že jezírko jsem si nejen sama vykopala, ale budu to celé i sama financovat, takže buď se osazování jezírko protáhne na neurčito nebo se holt budu muset spokojit s běžně dostupnými tedy i levnějšími druhy. Jinak by mě samozřejmě zajímalo pěstovat ne zrovna modní výstřelky.
Je mi jasné, že nejvíc se prohnu při nákupu fólie, nenašla jsem lepší zdroj než Invital. Tam prodávají vcelku folie na celé jezírko.
Někam do Hornbachu nebo kde se folie ještě prodávají, si nezajedu, nejsem pojízdná.
Malý leknín snad, ale ne do metrové hloubky, jak je zamýšleno.
Leda do kratší dobu zastíněného okraje.
Z méně vzrůstných s dostatečně velkým a nápadným květem, mi hodně vykvétá a prosperuje N.pygmaea Rubra.
Okřehek si tam, kromě Lemna trisulca v žádném případě nedávejte. To raději voďanku žabí, která se snadno reguluje a může nahradit lekníny, protože po část dne snáší zastínění.
Do mělkých okrajů si zasaďte kapradinky marsilku čtyřlistou a míčovku kulkonosnou, kterým, též polostín nevadí a vytvoří pěkný porost, jenž lze doplnit i pupečníkem obecným.
Na podvodní trávník je ideální bahnička jehlovitá, nebo ještě lépe Littorella uniflora.
Nesaďte si tam žádné úmorné plevele, co se často nabízejí, ale pěkné a ceněné, třeba i vzácné druhy, aby se uchovaly, alespoň v kultivaci.
Oslovte pěstitele, co mají v pěstování vysokou druhovou rozmanitost, aby Vám výběr dle potřeb zaslali.
Sice to není levná záležitos, no pokud ovšem míníte na pořízení rostlin šetřit, tak si, budete muset vystačit s tím, co Vám tady ostatní radí.
Foto: voďanka žabí, marsilka čtyřlistá, míčovka kulkonosná a pupečník obecný - rostliny zmíněné v komentáři.
Zrovna jsem se podívala na Mapy.cz a jaksi zjišťuju, že se naše obec nachází v poměrně suché oblasti, na mapě není v okolí vidět jediná vodní plocha.
Kdysi tady byly dokonce mokřady, ale vysušily se už před desítkami let.
Dívala jsem se na tvoji prezentaci jezírka, máš tam krásné lekníny. Je možné leknín pěstovat i v částečném zastínění? Jezírko jsem vytvořila pod velkým ořešákem, slunce do jezírka rozhodně nebude svítit celý den.
A pokud je celodenní slunce nezbytné, je nějaká alternativa za leknín? Snažím se najít něco v tom stylu, ale jak leknín tak stulík vyžadují vyloženě slunečné vody. Hladinovka plavínová se sice prodává jako jezírková, ale nikde jsem nečetla, že by přezimovala.
Jako ne, že bych si jezírko bez leknínu neuměla představit, vlastně docela dobře ano, ale přijde mi, že bych asi byla mezi jezírkáři pro smích, pokud nebudu mít leknín
Připadala bych si jako zlodějka. Vážně to neumím. Pangejty u silnic se pravidelně sekají takže žádný stres že něco kradeš právě naopak.
Najít nějakou vodní rostlinu je dneska docela velká náhoda to nemluvím o rákosí spíše jsou dost na ústupu protože naši rybáři vysazují tolstolobiky a podobné rostlino žravé ryby a ty sežerou všechno i trávu ze břehu. Takže jde spíše o záchranu a případné rozmnožení.
Jsem nevěděla, jestli se to smí napsat takhle veřejně, ale asi jo, jak je vidět.
To je taky dobrý zdroj, takhle jsem mnohokrát dobře pořídila.
Ohledně akvarijních rostlin mě Invital ještě nikdy nezklamal.
Jinak Kaira mi doporučila i obchod Puškvorec, vypadá dobře.
Budu ve výběru rostlin "opisovat" od Kairy, Václava nebo dalších. Je mi jasné, že každé jezírko je unikátní, ale protože ze svého okolí neznám nikoho, kdo by jezírko měl, čerpám rozumy na netu.
Toho nejsem schopná. Vím, že by se jednalo spíš o "plevele", ale prostě nedokážu jen tak něco vykopat a vzít si to do svého jezírka.
Připadala bych si jako zlodějka. Vážně to neumím.
Z Invitalu kupovat jezírkové rostliny nedoporučuji, dostával jsem neduživce, co stejně chcípli a úplně jiné druhy, než jsem objednal, navíc v mizerné kvalitě a dražší, než stejné v OBI.
Foto: Slabý pupečník trojdílný s plevelnou játrovkou a prožraný pryskyřník plamének z Invitalu jsem letos záměnou dostal, namísto objednaného a zaplaceného pupečníku obecného a pryskyřníku velkého.
Na mojí zprávu, nikdo nereagoval .
Spoustu rostlin hlavně do pobřežní zony najdeš v pangejtech nebo na vlhčích loukách. Mapy.cz na nich je vidět každá louže v okolí a čím menší tím lepší.
Bohužel nejsem pojízdná, takže OBI nebo BAUMAX odpadá. Děkuju za tip na rostliny, už to zkoumám
Edit: V tomhle ohledu jsem prostě low-tech.
Nebude mi vadit ani nějaký zákal nebo nějaká ta řasa. Jen si říkám, jestli by to byl moc velký malér, pokud by se mi v jezírku objevil Lemna minor, popř. pokud bych ho tam sama dala...
Můžu doporučit třeba tady
www.puskvorec.cz/… , s nimi mám vlastní dobrou zkušenost. Něco má třeba
www.flos.cz, na jaře Obi nebo Baumax.
zelenakapusta napsala:
Je lepší přitlačit na druhové rozmanitosti nebo vytvořit shluky několika druhů a pak čekat, až se rozrostou?
Vím, že druhá varianta je zásadní chybou v akvaristice, takže by to mohlo platit i v jezírku, ale jistá si tím nejsem.
To je na tobě, záleží na tom, co od toho očekáváš. Jestli chceš džungli rychle nebo nespěcháš (nebo ji nechceš vůbec), ryby ano nebo ne a jaké, ... Většina původních vodních a vlhkomilných rostlin se rozrůstá docela ochotně a některé se množí i samovýsevem, takže často stačí jedna a další rok jich máš vagón.
Víc rostlin limituje řasy, to je stejné jako v akváriu, ale ekosystém v jezírku není tak choulostivý, takže i dočasná expanze se dá vydržet. Pokud teda netrváš na vodě průhledné až na dno.
Ještě další věc...
Byla bych ráda za doporučení zdroje nákupu jezírkových rostlin. Znám vesměs za tímto účelem jenom Invital.
Edit: Je lepší přitlačit na druhové rozmanitosti nebo vytvořit shluky několika druhů a pak čekat, až se rozrostou?
Vím, že druhá varianta je zásadní chybou v akvaristice, takže by to mohlo platit i v jezírku, ale jistá si tím nejsem.
Starší reakce
Starší reakce
0 11.05.2020 14:42 hana – kytky
Dobrý den, udělali jsme na zahradě jezírko, kolem dokola dali svahovky a chtěla bych do toho něco hezkého -nejlépe trvalého rázu .Nemám představivost , tak zkuste poradit .Děkuji
Starší reakce
Jenže já momentálně bydlím ještě v paneláku s akváriem...na posílání je ještě času dost, jen jsem se ptal
až to bude aktuální, rád se zeptám...nebo bych si udělal výlet...
Momentálně bych mohl postrádat větší množství kosatců, vodní máty, nějaký ďáblík a leknín. Blatouchy mám jen 2 ale kousek bych odkopnout mohl. Co se týče trávy je to dost obecné označení ale něco mi tam taky roste. Blatouch bude asi chráněný ale jistý si nejsem.
To by bylo super, jaké druhy máš ?? takže je zbytečné je někde kupovat ? chtěl bych nějakou trávu,blatouch nebo tak...to je chráněné ?
U řeky nebo rybníka může být problém s tím že spousta rostlin je chráněna. Ideální je najít někoho kdo jezírko má. Kdyby si měl cestu na jih rád ti věnuji rostlin kolik budeš potřebovat.
Kde prosím kupujete rostlinky do jezírka ? nebo je to zbytečné a stačí zajít k řece nebo rybníku ?
Starší reakce
Starší reakce
budou to plastové vany, 3 za sebou s přepadem. Každopádně díky za rady, snad to bude fungovat
Nemyslím že počítá se skleněnou nádrží ale je pravda že mu z toho za léto vylezou mimo nádrž.
Ten kosatec by mohl taky fungovat.
Já jsem si kdysi zasadil kosatec do truhlíčku a dnes se tak rozrostl že ho řežu pilkou a jsou to jen kořeny 30-40 cm vysoké bez jakéhokoliv substrátu a takhle funguje spousta rostlin. U některých budeš mít problémy je pak z toho keramzitu dostat. Vodní rostliny jsou až na výjimky hrozně expanzivní a to mám jezírko napojené jen na okap takže měkká voda. Asi bych je nedával do akvárií v zimně ti to popraská a i některé rostliny by to za pár let svými kořeny dokázaly.
Ono je to podobné jako v akváriu za chvilku se ti tam to bahno vytvoří a tY nádrže jsou relativně malé třeba na rákos. Určitě bude fungovat třeba máta ta roste rychle tak i něco odčerpá a ještě bude hezky vonět
přesně tak, jde mi spíš o to, jestli má někdo zkušenost s pěstováním v keramzitu - konkrétní kytky. Nebude tam žádný substrát, jen pomalu tekoucí voda.
0 18.01.2019 16:04 GRUNDA – kytky
chci se zeptat, mám jezírko - cca 60 m3, chtěl bych k němu přidat nádrže - 150x75x50 cm, dovnitř nasypat keramzit a zasadit bahení (vodní) kytky aby odčerpaly živiny z vody, můžete mi doporučit jaké? Aby to bylo co nejvíce efektivní - rychlý růst, časté stříhání ....?
Starší reakce
Klidně ho tam dej když tam nic není.
Přidat reakci
[1] 2 3
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 2223x