Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Kyselina citronová v akváriu

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Přípravky na úpravu vody 

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Kyselina citronová v akváriu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 14:24 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Maq
-k experimentu

- Popisovat a modelovat vliv činností jednotlivých aplikovaných složek,nelze posuzovat ve formě té či oné změny , třeba k uváděné rostlině, ale jako ucelený pohled na propojený celek, se všemi vztahy uvnitř i vně, které se vyvinou až později.
- Je teda třeba zkoumání vzájemného působení, k čemuž ve vašich podmínkách nemůže dojít.
- Následně se možná dostanete do bodu, kdy budete řešit následek odstranění příčin, které vznikly před samotým pochopením a identifikací vlivu aplikovaných složek kyselin.
- Pokud si správně pamatuji,tak vysrážený vápník se dále neuvolnuje
- Asi vše,co vám mohu z mého hlediska, k této problematice poskytnout ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.12.2016 12:10 Maq Re: lacewings
Děkuji za inspiraci.
Ovšem okyselování vody má různé "vedlejší účinky" vždycky. Myslím i okyselování anorganickými kyselinami. Např. dosti používaná kys. fosforečná tvoří nerozpustnou sůl se železem (a snad i s dalšími kovy - mikroprvky, nízká je i rozpustnost fosforečnanů vápníku).
Částečné vysrážení vápníku a hořčíku bych uvítal, vždyť chci změkčit vodu. Co nevím, to je
- optimální dávkování (v akváriu plném všeho možného asi obtížný problém),
- stabilita takové sraženiny (jestli se za pár dní vápník znova neuvolní v jiné vazbě).

Mám levatky a okružáky a žijí spokojeně. Do krevetek se pouštět nebudu, nic o nich nevím. Ale mým cílem je připravit akvárium pro Apistogrammy - to budou myslím právě ty citlivé ryby, které - jak zřejmě většina předpokládá - mě vyvedou z mých bludů.
Ale to chce ještě nějaký čas, prozatím mám NO3 okolo 20 mg/l, čekám až rostliny trochu líp zapracují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 11:10 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Maq
- vápník, přesně tady je poměrně zásadní základ jednoho z několika problemů
- dále a zcela významný problem je, kdy okyselování ovlivnuje tukové bunky u ryb, všímejte si úbytku jasných barev, v přeměnu na matné a nevýrazné zabarvení.
- mnohem větší formy vlivu, by se lépe mohlo diagnostikovat na jedincích citlivějších na změnu prostředí,
- v tomto případu bych použil krevetky a různé druhy šneků. U obou je totiž možno vizuálně určit následek, bez nutnosti dalších rozborů a testů.
- pokusy v tomto smyslu .prováděla jedna německá hydrobioložka, bohužel si pamatuji pouze křestní Cristen, více určitě nalézt i v ústavu Hydrobiologie v Dráždanech
- fa.Seachemu ,pouze má patent na jeden z těch přípravků u dvou se jedná o klony, s upraveným poměrem látek
- fosfor, tam je to jednoduché, reaguje záporně k okyselení, proto i výrobky téhle i ostatních firem, jsou v akva nestabilní, pokud dojde k aplikaci hnojiv s obsahem fosforu
- interakce se stavebními prvky, tady je celý podstatný problem,
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.12.2016 00:49 Maq Re: lacewings
Já si právě myslím, že výrobky Seachemu jsou postaveny na těchto nebo podobných organických kyselinách nebo solích. Tvrdí o nich, že neobsahují fosfor, to je zajímavá indicie (ale neřeknou, co obsahují).
Ta interakce se stavebními prvky - jestli je to to co jste měl na mysli z Liborova příspěvku - určitě nějaká je, a to bych právě rád s někým konzultoval.
S vápníkem by k.c. měla vytvářet citrát málo rozpustný ve vodě, tedy sraženinu. Zaregistroval jsem na Hygrophylách a Sagittariích projevy, které by mohly být následkem nedostatku vápníku. Ale nevím, změnu tvrdosti jsem (ke své lítosti) nenaměřil, a třeba Egeria začala růst líp než předtím.
Nedělám si iluze, že ve svých amatérských podmínkách a s laickými znalostmi něco průkazného vytvořím. (To se spíš povedlo tomu Seachemu, a recept pochopitelně tají.) Ale zatím jsem o sedm desetin snížil pH a nenastala žádná katastrofa, tak jsem prozatím celkem spokojen. Uvidím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.12.2016 23:29 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Maq
- tohle vše je již vyřešeno, postupoval bych na základech těchto výrobků,
-Neutral Regulator®
upravuje vodu na pH 7
změkčuje vodu
-Acid Regulator™
snižuje pH 4.5-6.8
s Neutral Reg. udržuje pH
změkčuje vodu
-Alkaline Regulator™
zvyšuje pH 7.1-7.6
s Neutral Reg. udržuje pH
udrží alkalickou hodnotu pH

-tohle co děláš se zkoušelo před xx lety a vždy to ztroskotalo na rybách,nebo kytkách, nakonec bylo použito poměru jednotlivých složek v různých % a stejně to ztroskotalo, je o tom i někde článek.
- klidně zkoušej, ale zkus se vrátit k příspěvku Libora, napsal ti jen část problematiky, ale zcela zásadní.
- každý pokus se počítá, jen se mi tak trochu zdá, že sice úvaha dobrá a konstruktivní, bohužel bez praktických zkušeností se ten postup a forma se vytratí do ............. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 23:02 Maq Re: lacewings
Teplota 24°. Jinak základní parametry vody tu už padly. I kam má experiment směřovat, stručně: změkčit a okyselit vodu.
Proč nový experiment? No, víc trpělivosti by asi neškodilo stydim Ale ty kyseliny se rychle odbourávají, přestávka byla přes týden. Zatím jsem se dostal jen k pH 7.0, chtěl bych ještě malinko níž (6.6-6.8).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 22:51 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Maq
- kam má experiment směřovat?
- proč se tedy ustoupilo od prvotní aplikace kyseliny citronové a je započat nový experimet, v již v částečně ovlivněné vodě jinným prvkem?
- nebudou tím výsledky budou zmatečné a neobjektivní?
- nechci odrazovat, pouze se dotazuji
- krátce výstižně, žádné slohové práce
- osobně to vidím, že tohle na další případnou Nobelovku nebude,včetně nějakého konstruktivního výsledku
- doposud zde nepadlo nic o teplotě vody ,to je další podstatný prvek,který to ovlivnuje v docela velké míře, rovněž tak vstupní voda a další věci. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 18:22 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: laKatos
To je potom těžké ti něco doporučit když si to nedokážeš zjednodušit. Já dávám 1g a mám na to odměrku, zvážil jsem to jen jednou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 18:09 laKatos Re: vaaclav
kdyby byl automaticky davkovac sypkych smesi jdu do toho ale kazdy den odvazovat vaclave to neeeee
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 18:04 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: laKatos
Časem přijdeš na to že rozdělávat mikroprvky do vody a cpát do toho všechny možné srágory je nesmysl. Spočítej si kolik gramů denně použiješ a v sypkém stavu to nasyp do akvária. Já to dávám do filtru k čerpadlu. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 16:31 Maq Re: laKatos
Dobrá poznámka.
Ona samotná EDTA je organická kyselina. Dokud se neobjevily její excelentní chelatační vlastnosti, používala se k chelataci místo ní kyselina citronová. Vlastně se užívá dodnes, ale EDTA je ve většině případů účinnější volba.
Ale třeba citrát železa se stále používá na chudokrevnost, čili jako biologicky dostupný zdroj železa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 15:13 laKatos Re: vaaclav, LiborSprysl, a dalsi
kuci vy asi hnojite PMDD ze?
a urcite berete od MRPa ze
co kdyz pouzivam plantex CSM+B misto tensa......
V tom pripade je nutne vodu pro pripravu onoho hnojiva upravit treba kyselinou askorbovou (vitamin C- E300) - ( akvarijni-hnojivo.cz/… ) . to taky stahuje PH dolů. Dalo by se toto pouzit do akvaria nebo MRP prodava jed ktery si leju do akvaria?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 14:36 Maq Re: LiborSprysl
Zde jsou důvody, proč se o kyselinu citronovou (a některé další organické kyseliny) zajímám:
Domnívám se že existuje možnost, že by se dala použít k
- okyselení vody,
- snížení (celkové) tvrdosti vody,
- zlepšení přístupu rostlin k některým mikroprvkům (chelatace železa a dalších kovů),
- jako zdroj CO2 (asi jako glutaraldehyd, ale bez toxických souvislostí).
To vše bez zatížení vody chloridy, sírany nebo fosforečnany, k čemuž dochází při použití anorganických kyselin, což příliš nejde dohromady se snahou vytvořit "tropickou" vodu s nízkou vodivostí. Kyselina citronová se rychle rozkládá až na vodu a oxid uhličitý, takže po ní "nic" nezbude.
Kdo se o to zajímá, bez potíží rychle vygooglí řadu informací. Brzy zjistí, že tradovaná informace o její vysoké toxicitě pro ryby je mylná (a omezená na česko-slovenské vody).
Asi nejvíc informací na jednom místě jsem načerpal z analýzy amerického ministerstva zemědělství zde: www.ams.usda.gov/…
Je to pro laika obtížné čtení a problematika je komplexní. Proto jsem poprosil o odbornou pomoc. Prosbu tímto opakuji.
P.S. Včera jsem začal testovat kyselinu vinnou. O výsledcích podám zprávu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   14.12.2016 08:23 Muž LiborSprysl [9015] Re: Maq
Já se teda necítím býti ani chemikem, ani se nechci zapřádat do polemiky s člověkem, který se pouští do experimentů s pro mne nejasným cílem, a pokud existuje uzus podobný tomu jako že se voda neleje do kyseliny, ale kyselina do vody. Tedy to, že v akvaristice se kyseliny používají docela běžně při úpravě vody, ale kyselina citronová to není. Nemohu být ani podezříván z přílišné vzájemné náklonosti s Václavem, ale podobně jako on, jsa praktikem a empirikem bez nějakého velkého odborného vzdělání, doporučím vám místo gupek nasadit například tetrovité ryby... Mám dojem, že začnete zpívat jinou... A budu se divit, když tomu nebude...
Vámi popisované příznaky působení kyseliny citronové na rostliny zjevně dokazují interakci se stavebními prvky. A podobné to bude u ryb (proto ta zmínka o toxicitě ve staré literatuře). Mnohé kmeny ok vydrží neuvěřitelné věci, docela úspěšně si například zvyknou na mořskou vodu - třeba... Ale zkuste jiné ryby...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.12.2016 20:52 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Takže co jsme se dozvěděli, že všichni ti co jsi jmenoval jsou hlupáci protože ty jsi to vyzkoušel a došel jsi k názoru že mají nakonec pravdu protože se ti začali krabatit rostliny. To jsi v tom akváriu ještě neměl nějakou choulostivější rybu která by se v důsledku tvého experimentu snažila tvé akvárium opustit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 17:11 Maq Re: GP
Dobrý odkaz.
Nejcitlivější je nějaká bakterie - 80 mg/l. Dafnie 98 mg/l, při dlouhodobé expozici, ovšem jinde se potvrzuje, že kyselina citronová se velmi snadno a rychle odbourává, takže by se těch 98 mg muselo udržovat neustálým doplňováním. Toxicita ve vodě je charakterizována jako "velmi nízká".
Navíc se tam uvádí, že méně než 20% kyseliny citronové obsažené v povrchových vodách pochází od člověka, tzn. že kyselina citronová je v povrchových vodách přítomná přirozeně. No bodejť, vždyť všechno živé co dýchá kyslík ji má v těle.

Vyplývá z toho, že kyselina citronová by mohla být pro některé akvarijní organismy toxická v nejméně desetinásobně vyšší (a setrvalé) koncentraci, než jakou jsem použil ve svém experimentu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 16:30 Maq Re: vaaclav
S toxicitou kyseliny citronové to nemůže být tak prosté, protože je meziproduktem metabolismu každého aerobního organismu od bakterií, řas, rostlin, přes ryby, až po člověka. Za tenhle objev se udělily nejméně dvě Nobelovy ceny. A tomu já věřím dokonce ještě víc než Horácovi. (Horác doufám promine.)
Kyselina citronová je součástí některých přípravků majících podporovat růst akvarijních rostlin. Četl jsem jejich složení, a četl jsem i kritiky (na anglických a amerických fórech), že to nefunguje a výrobci kecají.
A podobná organická kyselina vinná je hlavní součástí i u nás prodávaného výrobku pro snížení pH a KH firmy Tetra. Organické kyseliny jsou nejspíš i v podobných výrobcích firmy Seachem, i když ta si svoje výrobní receptury střeží.
Navíc je to "Éčko" (E 330), které se přidává do žrádla lidem i zvířatům úplně běžně. Všichni a všechno má v tělech kyselinu citronovou. Dokonce i Vy ji máte v akváriu a krmíte s ní ryby, aniž o tom víte...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 15:51 GP Re: Maq
dole jsou odkazy na nejake studie, ale jestli jsem rozumel, tak jsou nebezpecne radove desitky mg/l
www.heraproject.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.12.2016 15:02 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Ty jsi si nepřečetl to vlákno? Cituji Horáce: Kyselinu citronovou (i octovou) nelze pro okyselování vody v akváriu využít, protože jsou pro ryby toxické. To se píše v každé druhé akvaristické příručce. Jenže to by sis nejdřív musel chtít něco přečíst - to bude ten pravý megaproblém. Koukám že to platí i na tebe. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 14:20 Maq Re: Maq
Na můj dotaz starý tři týdny nikdo nereagoval, a tedy jsem začal naslepo experimentovat. Začal jsem přidávat kyselinu citronovou, z dávky 1 mg/l denně jsem postupně zvyšoval až na 10 mg/l denně. Nenastal žádný zákal ani jiné zjevné potíže.
Pokus jsem ukončil minulý týden. Viditelné změny byly dvě: pH pokleslo ze 7.7 na 7.0, a některé rostliny začaly vykazovat příznaky nedostatku Ca/Mg - nové lístky menší, zkadeřené, svraštělé. Tvrdost přitom zůstala na 14 dGH.
Vyměnil jsem 15% vody, pH se nezměnilo, příznaky nedostatku vápníku odezněly.
Experiment probíhal za plného provozu akvária založeného v polovině září, s mnoha druhy rostlin a záběhovými gupkami všeho věku od dospělých po čerstvě narozené. Úhyny či potíže žádné.
Samozřejmě si uvědomuji, že všechny popsané změny mohly být výsledkem nejrůznějších jiných procesů probíhajících v akváriu, atd.
---
Znovu tedy prosím, aby se ozval někdo v chemii přece jen vzdělanější a připojil k těm pozorováním komentář, vysvětlení, doplňující dotazy, návrhy, cokoli.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2016 14:38 Maq
Rád bych toto téma oživil. Nejsem chemik. Zaujalo mě však, že kyselina citrónová je popisovaná jako "chelatační agent". Amatérsky jsem si to přeložil tak, že by mohla pomoct zpřístupnit železo (a další kovy) rostlinám.
V potravinářství se běžně užívá, takže nevěřím, že je bůhvíjak toxická, samozřejmě při správném dávkování. Naopak pokládám za pravděpodobné, že její aplikace za účelem snížení pH, tedy ve větším množství, bude jednak neúčinná, jednak způsobí zákal a snad i horší kalamity.
Autority předchozích desetiletí ji odmítly, to ovšem v tom posledním smyslu, tedy jako prostředek pro snížení pH. Nikde jsem ale nenarazil na vyhodnocení jejího působení v řádově menších dávkách, vzhledem k chelataci kovů, a možná jako zdroje CO2.
Proto prosím osvícenější než jsem já, aby nás poučili: Může být kyselina citrónová v malých dávkách nějak prospěšná?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2009 17:42 Muž filipsi [1295] Re: FranzFritz
Presne tak, nikdo ho nekompromitoval, "kompromitoval" se svymy silenostmi, co napsal, zcela sam, a asi i dobrovolne smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2009 17:11 Muž FranzFritz [207] - TetryRe: pietro
Nic si z toho nedělej, nikdo tě nekompromitoval. Jen to chce psát návody a rady do diskuze srozumitelně a s přesnými hodnotami, aby to pochopili i takoví Marťani jako RadaMilan smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2009 12:10 pietro Re: RadaMilan
Úprava pH rašelinou se provádí různým způsobem!nejčastěji smícháme neutrální či zásaditou vodu se silně kyselým rašeliným výluhem,který získáme přelitím spařené rašeliny dešťovou vodu a odsátím. Při smíchání stále kontrolujeme pH výsledného roztoku.Pernamentně můžeme okyselovat akvarijní vodu vnějším nebo vnitřním filtrem, jehož náplň tvoří vláknitá rašelina. Náplň filtru musíme ovšem častěji vyměňovat, podle velikosti nádrže a stupně požadovaného okyselení vody.Konečně lze vodu okyselit jednoduše přidáním rašeliny do substrátu dna.Při úpravě kyselosti rašelinou se do vody vyluhují nejen okyselující huminové látky, ale i četné další organické sloučeniny, které jsou pro rybí organismus velmi důležité.proto rašelinový výluh má v akvaristice mnohostrannou působnost.okyselení vody rašelinou je však málo účinné v tvrdé vodě,kde se vyluhované huminové kyseliny ihned neutralizují a srážejí ve formě vápenných solí.
Úprava pH roztokem kyselin se v akvaristice často používá, Vhodnější než organické kyseliny, jako octová,citronová nebo vinná, které způsobují nepříjemný zákal akvarijní vody, jsou velmi zředěné roztoky kyseliny huminové, fosforečné nebo solné. Děkuji vám za pozornost. Tímto jsem chtěl uvést věci na pravou míru. Bohužel to dotyčný nepochopil a nezeptal ? se na poměr ředění si sám odpravil ryby v akváriu. Nejsem bezchybný ale nejsem také žádný neznalec hydrobiologie. Jen jsem chtěl uvést věci na pravou míru. Dík Milane že jsi mě ta pošpinil .Bohužel tvá neznalost mě uvrhla do takové kompromitující situace.Chtěl jsi rychlé řešení, tak jsem ti ho napsal tak tu nebreč.
hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2009 14:54 RadaMilan Re: RadaMilan
Tak dneska jsem přišel ze školy a změřil jsem PHa bylo optimální a voda je úplně průhledná. potlesk ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2009 11:20 Muž filipsi [1295] Re: stanovsky
Pozor, neni to veta Sida, at mu ji chudakovi neprisijeme, ale sileneho chemika Pietra. Da se vyzobat kousicek pravdy, ale veta jako celek je samozrejme neuveritelny blabol.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2009 10:59 Muž stanovsky [29] - ŽivorodkyRe: FranzFritz
¨Sid má pravdu s tím.. když má voda pH 10 (zásaditá) musí se nalít kyselina aby pH kleslo. Takže ano kyselina snižuje zásaditost (vody).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2009 09:38 Muž FranzFritz [207] - TetryRe: Eff
Myslím si, že PIETRO věděl prdlajs, co píše. Jak může někdo dospělý napsat, že kyseliny jsou silné zásady? To je jakoby někdo napsal, že tma je silné světlo smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2009 08:39 Muž Eff [417] - RostlinyRe: Sid
tak tak, Myslím že PIETRO věděl velmi dobře co píše. Jinak si to vysvětlit nedokážu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2009 08:37 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Snofrev
Obávám se, že o apríl nešlo. Spíš bych to tipnul na důsledek duševních pochodů tamního "chemika"... :)
PIETRO: Kyseliny jsou silné zásady, najdeš v poučkách analytické chemie, nic není překlep, prostě logicky kyselina snižuje zásaditost vody čili uhličitanovou tvrdost nikoliv alkalitu, už tomu rozumíš???
www.aquapage.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2009 07:50 Muž Snofrev [54] Re: RadaMilan
nebyl tu ěkdo včera náhodou nedočkavý a neposunul si Apríl o jeden den?
na mě to alespoň tak působí

se divim, že tam tazatel nevymačkal kilo citrónů :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 23:29 Muž navik [908] - SumciRe: filipsi
Souhlasím, já jsem neodporoval, byla to reakce na dřívější příspěvek - jen jsem ten svůj začal psát dříve, než se zveřejnily ty tvoje hmm, jsem hold ve tmě pomalejší.
Nějak se mi do příspěvku cpaly emoce a srovnávání lidského nerozumu s vesmírem, takže jsem jej psal déle než se zdá podle uveřejněné finální délky, značnou část jsem nakonec raději smazal..
Asi si rozumíme a nemá další smysl to více pitvat... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 23:21 Muž filipsi [1295] Re: navik
Vsak proto pisu problem je to jine, kde je cca 0.01g/l, u te kyseliny jsme uz v koncentracich, kde se neda mluvit o toxicite samotne latky, ale o vyslednem Ph vody. I kdyz pravda, asi je vyraz toxicita spravny, proste to rybu zabije.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 22:55 Muž navik [908] - SumciRe: filipsi
Je to sice čistící přípravek ale dávky se uvádějí pro jednotlivé složky, takže se týkají pouze kyseliny citronové... viz druhý odkaz, který je pouze pro ni...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 22:49 Muž filipsi [1295] Re: navik
To co si nasel, je nejaky prostredek na nadobi, kde je mimo jine i kys. citronova. Problem je to jine.
Ja zas narazil na tohle: www.pesticideinfo.org/…

Neuveritelne, co si lide vymysli za pokusy. Pri tech koncentracich bych asi chcipnul taky. Jako ten zahranicni "vedecky experiment" zmineny na akvarku, kdy vedecky tym vstrikoval rybam pod kuzi ocet a jeste neco podobneho, a z toho, ze na to reagovaly, usuzoval ze citi bolest (v lidskem pojeti).

A take jsem nasel par zminek o tom, ze lide uspesne citronovou, octovou do akva pridavaji a nic se nedeje. Ja mam par domnenek, co by se dit mohlo, ale nesouvisi s rybami. Tak to pro sebe zatim uzaviram s tim, ze si to akvariste kdysi vycucali z prstu, jako par dalsich veci, a poopisovali do knizek (v CR). Dokud me nekdo nebo neco o opaku nepresvedci. Ale potrebu lit to do akva necitim, ostatne i jako u anorganickych.

Predstav si roztok 0.8g litr kys. citronove. Slusna kyselina. To by ty ryby chciply uplne stejne v sirove, i jakekoli jine. Proto take chciply RadaMilanovi, udelal jim koupel ve slusne kyselince.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 22:28 Muž navik [908] - SumciRe: filipsi
Na nějaká data o toxicitě pro ryby jsem přeci jen narazil, viz. Material Safety Data Sheet www.eldorado.fi/… , str.3, kde uvádí LC50(96h) pro ryby 440-706mg/l.

A jak už to tak bývá, záleží rovněž na druhu ryb (popravdě nevím, na jakém druhu bývá standardně LC50 testována), v jiném dokumentu www.jmloveridge.com/… je uvedena Lc50(96h) pro Bluegill (druh Slunečnice) nižší dávka 135 mg/l

..v jiném SDF byly LC100(96h) pro závojnatku kolem 830mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 22:10 Muž Horác [3942] Re: Danila
Epoxidem natřené pozadí se octem neutralizuje zcela běžně. Stačí důkladně opláchnout a není se čeho bát X-) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 22:10 Muž filipsi [1295] Re: Somali
Tomu bych sanci nedaval, to by prave koncentrace byla tak vysoko, ze by ryby zabilo samotne Ph. Krome toho by se o tehle veci zminovaly bezpecnostni listy a vyzkumy. No nic, jdu jeste dohledat, treba na neco narazim. Pokud ne, hodim to za hlavu s tim, ze ve me zustava organika ne, duvod nejasny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 22:02 Žena Somali [98] Re: filipsi
Jedna věc mě napadá, ale nevím, jestli by to bylo zrovna to pravé. Ryby, aby se neotrávily amoniakem, potřebují 2-oxoglutarát, na který v játrech navážou amoniak a v žábrech zase opačnou reakcí uvolní. 2-oxoglutarát berou z citrátového cyklu, jehož součástí je i citrát, jak už název napovídá. Je možné, že tím masivním přídavkem kyseliny citronové došlo k nabourání tohoto mechanismu a otravě ryb, ale jestli by to tak mohlo opravdu fungovat, to nevím, na ryby expert nejsem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 21:56 Žena Danila [4489] - SumciRe: Hatomi
Neutralizovala jsem pozadí v akva kyselinou citronovou a octem. Je fakt, že jsem to sice ukrutně pečlivě oplachovala, ale nedělám si iluze, že tam něco nezůstalo. No, asi to časem vyprchalo, nebo co.... ;-) V každém případě to v malém množství asi toxické není...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 21:49 Žena Hatomi [27] – strach
a to já se bojím do akvárka foukat i CO2 :-D abych rybky neotrávila
cpát jim tam ocet nebo citrón to by mě vživotě nenapadlo tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 21:40 filipsi Re: Horác
Ja na nejakou takovou zminku take narazil, kdyz jsem tak nejak intuitivne nekomu radil organicke ne. Ale bezpocnostni listy techto chemikalii o toxicite na vodni zviratka mlci, ani na jine zminky o toxicite jsem nenarazil, kdyz jsem hledal tenkrat duvody. No nic, bud dotaz na p. Rataje, nebo si pouze odmyslet sluvko "toxicita" , a verit v bibli svatou. Ale uz dele mi to neda spat, proc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 21:37 Usine Re: RadaMilan
Může tě utěšit že nejsi sám. www.aquapage.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 21:36 Muž Yirka [9126] Re: RadaMilan
Obávám se, že doufáš marně. Ve výměnách vody bude třeby pokračovat do úplného odstranění zbytků staré vody. A taky bude třeba ji měřit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 21:33 RadaMilan Re: Yirka
Tak doufam že to teď bude lepší když jsem vypustil třičtvrtě AQ. Ale nějaký ten kal tam zůstal tak doufám že se to nerozšíří po celém AQ. rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 21:19 Muž Horác [3942] ještě jeden citát :o)
"Pro úpravu pH vody jsou naprosto nevhodné občas doporučované kyseliny, jako např. citrónová, vinná nebo octová, které už v nepatrném množství působí velmi toxicky na ryby, způsobují zákaly vody a její hnití." Frank, Rataj, Zukal: 333x jak a proč, Svépomoc, Praha 1983, str. 60)

Jsem v tom tak trošku nevinně :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 21:14 filipsi Re: Horác
Tak to jo. Me by docela zajimal duvod, proc to napsal. Ja se pouze dohaduji, uplne jasno nemam.Takze take rikam anorganicke kyseliny. Nebranim se podle podminek ani trose dusicnne.
Ale duvod proc ne v toxicite nevidim, alespon ne u koncentraci, kde ryby nezabije Ph.
Prida se k teto diskuzi nekdo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 21:00 Muž stanovsky [29] - ŽivorodkyRe: RadaMilan
Pro RadaMilan: Taktéž užívám vodu ze studně. A ryby jsou v opravdu skvělé kondici X-) ale určitě bych nechoval náročné ryby v téhle vodě. (mám jednu náročnou rybku a to je anténovec barevný ale ten už je od začátku a myslím že není náročný na chov)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 20:56 Muž Horác [3942] Re: filipsi
Našel jsem např. toto:

"Úprava vody pro tření je možná i umělým okyselením, při němž je ovšem nutná velká opatrnost. Doporučujeme používat jen zředěné roztoky a výsledek pečlivě sledovat za důkladného promíchávání vody. K tomuto účelu jsou vhodné chemicky čisté kyseliny fosforečná nebo huminová, méně vhodná je kyselina solná. Nikdy však nepoužíváme organické kyseliny, jako např. kyselinu octovou, citronovou apod." (Karel Polák, Akvaristika, SZN, Praha 1989, str. 43)

Uznávám, že se zde nemluví o toxicitě. Takže se omlouvám se za dezinformaci. Prostě mi bylo (už kdysi dávno - roku 1989 mi bylo sladkých osmnáct :o) zakázáno cpát ocet a kys. citrónovou do akvária a já jsem si poté informaci o toxicitě kyseliny octové automaticky vztáhl i na kyselinu citronovou. Patrně proto, že mě jiný důvod tohoto zákazu nenapadl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2009 20:20 Muž Yirka [9126] Re: RadaMilan
Stále jsem zvědav na stávající hodnoty, jaká je tvrdost, PH, NO2, NO3. Nemám terčovce, ale vím, že pokud je nechceš odchovávat(a na začátek určitě ne) tak tvrdost vody nemusí být tím nejvíce limitujícím prvkem.
Píšeš, že jsi zkušený akvarista, ale padlo tu několik dotazů ohledně zkušenosti či věku a ty zodpovězeny nebyly. Ty tvoje činy totiž tu zkušenost nijak nedosvědčují.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [4] 5

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 12510x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10560-kyselina-citronova-v-akvariu?od=151